31. elokuuta 2010

Vadelmarahkaa jälkiruoaksi


Raikas vadelmarahka, herkullisen kermainen ja vaivaton vadelmainen marjarahka jälkiruoaksi.

Helppoa ja vaivatonta jälkiruokaa jonka nopeasti loihdit esiin vaikka vieraat olisivat yllättäneet ja tuhdin ruoan jälkeen on kivaa syödä jotain kevyttä jälkiruoaksi. Rahkasta saa eri marjoja käyttäen nopeasti yllätysvieraillekin jälkiruoan. Mutta jos pidät ruoanlaitosta pidemmän kaavan mukaan voit myös itse valmistaa sen maitorahkan. Tähän sopii myös pakastetut marjat kun tuoreita marjoja ei enää ole saatavilla ja jälkiruoka on erittäin nopea ja helppo valmistaa etukäteen. Tällä reseptillä saat nopoeasti valmistettua jälkiruoan neljälle.

Raikas vadelmarahka
3-4 dl vadelmia
1 tl vaniljasokeria
hunajaa

Sekoita vaniljasokeri, marjat ja rahka sauvasekoittimella. Mausta hunajalla jos rahkasta tulee liian kirpeää ja hapanta omaan makuusi. Jos teet rahkan pakaste marjoista se on valmista heti tarjoiltavaksi, tuoreista marjoista tehty vadelmarahka kannattaa taas panna hetkeksi jääkaappiin jäähtymään ennen tarjoilua. Annostele rahka valmiiksi annoskulhoihin. Koristele hillotulla appelsiininkuorella tai sitruunamelissan lehdillä.

30. elokuuta 2010

Paahtopaistia pääruoaksi


Pinnalta tummaksi ruskistettu paahtopaistia. Uunissa valmiiksi kypsennettyä ja sisältä kauniin vaalean punaista häränlihaa, ruokaa juhlapöytään.

Paahtopaisti on upea liharuoka tarjottavaksi vieraille, joka tarvitsee vain hieman esivalmisteluja ennen kuin se periaatteessa itsestään paistuu uunissa. Lihan paisto aika riippuu lihan koosta, ja kuinka punaisesta lihasta pitää. Jollei ole ennen tehnyt paahtopaistia kannattaa hyödyntää paistimittaria, joka sijoitetaan lihan paksuimpaan kohtaan lihan sisälle. Mittari ei saa tulla ulos lihasta, silloin se antaa väärän lukeman.

Paahtopaistin voi myös syödä kylmänä leikkeleena, se valmistetaan samaan tapaan kuin alla, mutta sen kannattaa antaa jäähtyä folioon käärittynä, ja se säilyy jääkaapissa viikon verran. Kylmä paahtopaisti sopii hyvin esimerkiksi  punajuurisalaatin, Tsatsikin, yrttisen perunasalaatin, tavallisen perunasalaatinMimosasalaatin, tai Cole Slawin kanssa syötäväksi. Tällä reseptillä saat ruokaa nälkäiselle neljän hengen perheelle, tai vähän vähempiruokaiselle kuudelle hengelle varsinkin jos paahtopaistia tarjoillaan lämpimänä ruokana osana isompaa ateriakokonaisuutta.

Paahtopaisti
600 g härän ulkofileetä tai paahtopaistia
mustaa pippuria
suolaa
voita
öljyä

Ota liha jääkaapista esiin hyvissä ajoin jotta se ehtii saada huoneen lämmön enne sen valmistamista. Lihaa ei koskaan saisi valmistaa kylmänä. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Lämmitä paistinpannu ja sulata siinä nokare voita ja ruokalusikallinen öljyä. Ruskista liha joka puolelta kauniin ruskeaksi. Pane paisti uuniin voideltuun vuokaan kunnes lihamittari näyttää 65 astetta. Ota liha ulos uunista ja anna sen rauhassa vetäytyä kymmenisen minuuttia ennen kuin se leikataan. Viipaloin liha ohuesti ja tarjoile keitettyjen vihreiden papujen, valkosipuli perunoiden ja punaviinikastikkeen kanssa tai kokeile sitä uunissa paahdetun kurpitsan kera. Ja kuten jo mainitsinkin, paahtopaistia voi syödä myös kylmänä jos paistia jää yhtään yli, siitä saa vaikkapa maittavia voileipiä.

29. elokuuta 2010

Punaviinikastike lihalle


Tumma aromaattinen punaviinikastiketta lihalle. Kotitekoinen punaviinikastike paahdetuista vihanneksista.

Kaikki kastikkeet perustuvat niiden sisältämään liemeen, ja se mitä panet liemeen on se, mitä kastike on. Kuulostaa itsestään selvältä muttei se ole sitä. Tämä kastike ei ole nopea tehdä se vaatii pilkkomista, keittämistä ja siivilöimistä enne kuin se on valmista, mutta se on sen vaivan arvoinen. Itse tehty liemipohja on paljon parempaa kuin kaupan valmiskastikkeet tetrapakkauksissa tai pulverimuodossa. Ja kun lientä tekee tarpeeksi reilusti säästyy seuraavalla kerralla aikaa. Lientä voit käyttää muhinkin kastikkeisiin kuin punaviinikastikkeeseen. Sitä voi myös käyttää pataruoissa liemikuution tai Fondin sijaan. Huomioi ettei liemeen lisätä ollenkaan suolaa. Se lisätään vasta kun itse kastike valmistetaan, jottei se tule liian suolaiseksi.

Lihaliemipohja

härän luita
2 sipulia
pala fenkolia tai selleriä
2-3 porkkanaa
pala palsternakkaa
pari laakerinlehteä
2-3 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä kuulottamiseen
1 tl kokonaisia musta pippureita
pari oksaa timjamia tai oreganoa

Vihanneksia ei välttämättä tarvitse kuoria, esimerkiksi sipulin kuoresta irtoaa paljon väriä, mutta niiden pitää olla puhtaaksi pestyjä. Leikkaa juurekset kuutioiksi. Ruskista vihannekset (valkosipulia lukuun ottamatta) luiden kanssa kuumassa kattilassa tilkassa oliiviöljyä koko ajan hämmentäen niin tummiksi kuin vain mahdollista niitä polttamatta pohjaan. Tämä on siis kastikkeen tärkein osa, vihannekset pitää saada paahdettua melkein mustiksi niiden kuitenkaan palamatta karrelle hiileksi. Vaihtoehtoisesti voit paahtaa luut ja vihannekset kuumassa uunissa, itse kuitenkin suosin kattilassa liedellä jossa koko ajan näen mitä tapahtuu kattilassa. Kun vihannekset ovat tarpeeksi tummia, lisää sekaan valkosipuli ja laakerinlehdet ja lisää vettä kunnes vihannekset peittyvät. Keitä lientä puolesta tunnista tuntiin asti. Siivilöi pois vihannekset ja mausteet. Vihannekset ja luut ovat nyt tehneet tehtävänsä ja ne voi heittää pois. Jatka liemen koko keittämistä kunnes 1/3 osa on jäljellä. Nyt olet saanut aikaiseksi liemipohjan, tätä voi pakastaa jääkuutioina seuraavaan käyttöön jopa puolisen vuotta, tai sitten säilyttää jääkaapissa viikon verran.

Punaviinikastike kiehuu kokoon

Punaviinikastike

2 dl punaviiniä
2 dl liemipohjaa
merisuolaa
mustaa pippuria
2-3 rkl voita

Keitä kattilassa kohtalaisella lämmöllä lientä ja punaviiniä hieman kasaan kunnes se on hieman paksuuntunut. Ota kastike pois lämmöltä ja lisää kastikkeeseen kylmää voita pienissä erissä koko ajan sitä vispaten. Voi sakeutta kastiketta ja se saa siitä kauniin kiillon. Maista kastiketta ja lisää suolaa ja pippuria makusi mukaan. Tarjoile paahtopaistin tai muun paistetun pihvin kanssa.

28. elokuuta 2010

Gratin Dauphinois


Perunagratiini, kermaperunoita, valkosipuliperunoita, uunissa gratinoituja kermaisia valkosipuliperunoita.

Gratin Dauphinois on valkosipuli perunoiden alkuperäinen nimi ja mahtava ruoka tarjota vieraille. Gratin Dauphinois mainittiin ensimmäistä kertaa Ranskassa 1788 Clermont-Tonnerren kreivin järjestämillä illallisilla.

Alkuperäisessä reseptissä on voideltu uunivuoka jota vain sivellään puolikkaalla valkosipulin kynnellä jotta siihen saadaan vain mieto valkosipulin maku ja siinä käytetään myös hapan kermaa. Koska itse pidän valkosipulista lisään perunoiden sekaan silputtua valkosipulia ja hieman terveyttä ajatellen käytän vuoan voiteluun oliiviöljyä voin sijaan. 

Valkosipuli perunoille löytyy valtava määrä reseptejä joissa samat perunat valmistetaan joskus esikeittämällä mutta tämä minun versioni valkosipuli perunoista on vuosien mittaan todettu hyväksi ja maukkaaksi, ja se vaatii vain hieman valmistelua ennen uuniin menoa jonka jälkeen se periaatteessa hoituu itsestään. Perunoiden paistoaika riippuu perunan lajikkeesta, jos valitsee väärän kovamaltoisen perunan voi perunoita paistaa uunissa tunteja saamatta niistä pehmeitä. Tällä reseptillä saat ihania kermaisia valkosipuliperunoita neljälle hengelle.

Gratin Dauphinois
600 g perunoita
2-3 dl kermaa
1-2 valkosipulinkynttä
suolaa
valkopippuria

Pane uuni lämpiämään 175 asteeseen ja voitele uunivuoka oliiviöljyllä. Kuori perunat ja viipaloi ne ohuen ohuiksi viipaleiksi. Lado alimmaiseksi vuokaan puolet perunoista, jonka päälle ripottelet tasaisesti joka puolelle hienoksi silputun valkosipulin. Älä unohda myös maustaa suolalla ja pippurilla. Perunat ovat miedon makuisia ja vaativat aika paljon suolaa. Lado loput perunat päälle. Kaada vuokaan kermaa kunnes 2/3 osaa perunoista peittyy ja paista uunissa 45 minuutista 1 tuntiin. Kerman pitäisi imeytyä perunoihin ja nestettä pitäisi olla tuskin ollenkaan vuoassa. Kun peruna on pehmeä sitä haarukalla koittamalla, se on kypsä. Jos perunat alkavat pinnalta saada likaa väriä ne voi peittää leivinpaperilla lopuksi paistoaikaa.

27. elokuuta 2010

Avokado Serranosalaatti alkuruoaksi


Alkuruoaksi avokado ja serranokinkkusalaatti. Sipuli, pehmeä avokado ja mehukkaat, kypsät tomaatit sopivat hyvin yhteen ja lisäämällä tähän vielä mausteista Rucolaa ja ilmakuivattua espanjalaista Serranokinkkua saa aikaan mahtavan salaatin.

Serrano kinkku on Espanjalaista ilmakuivattua kinkkua, ja maailmalla kiistellään onko Italialainen ilmakuivattu Parman kinkku vai Espanjalainen Serrano kinkku parempaa. No tämä on tietysti makuasia, ja minä, ainakin tässä tapauksessa, kallistun Espanjalaisen kinkun puoleen. Se on mielestäni jotenkin vähemmän hapanta ja sen maussa tulee paremmin esiin pähkinäinen maku josta pidän. Tosiasiahan on että kummassakin maassa possut syövät tammenterhoja ja tuloksen pitäisi olla sama, tai ainakin samankaltainen mutta kun ei vain ole. Tällä reseptillä saat neljälle sopivan kokoisen salaatin alkuruoaksi.

Salaatti avokadolla ja Serranolla

100 g Serranokinkkua
1 avokado
2 tomaattia
1 sipuli
1 nippu Rucolaa

Vadelmavinaigrette

2 rkl oliiviöljyä
1 rkl vadelma viinietikkaa
merisuolaa
mustaa pippuria

Aloita tekemällä salaattikulhoon Vinagrettekastike oliiviöljystä ja vadelmaviinietikasta. Kuori sipuli ja leikkaa se ohuiksi suikaleiksi jotka panet kastikkeeseen maustumaan. Viinietikka pehmentää hieman sipulin kirpeää makua. Pese tomaatit ja salaatti hyvin ja anna salaatin valua. Kuori avokado, poista sen siemen ja kuutioi se noin 1½ sentin paloiksi ja lisää avokado heti kastikkeeseen jottei se tummu. Sekoita. Leikkaa tomaatit lohkoiksi, ja lisää ne ja Rucola salaattiin ja sekoita. Rouhi hieman mustaa pippuria päälle. Koristele salaatti kinkulla ja tarjoile joko kevyenä lounaana tai alkuruokana rapean ranskanleivän kera.

26. elokuuta 2010

Hummus


Hummus, perinteinen vegaani lisuke ja dippikastike Lähi-idästä. Tahinilla maustettua kahvihernetahnaa.

Hummus on kahviherneistä, siis kikherneistä, valmistettua tahnaa jota Lähi-idässä syödään usein lievän kanssa osana pieniä alkuruokia mutta se sopii hyvin esimerkiksi Pitaleivän täytteeksi Hummuksen, oliivien ja sipulin lisäksi. Kahviherneet voi liottaa yön yli ja keittää kypsiksi, mutta kaupoista löytyy tähän hyvä oikotie jota usein itsekin käytän, kahviherneitä valmiina purkissa. Tahini on sesaminsiemeistä valmistettua tahnaa ja sitä löytyy etnisistä ruokakaupoista. Vaikka ainekset Hummuksessa ovat melkein samat kuin Falafelissa, maistuu Hummus kuitenkin aivan erilaiselta, jopa hieman kukkaiselta ja sopii hyvin dippikastikkeeksi tai leivän päälliseksi.

Hummustahna

1 prk kahviherneitä
2 rkl Tahinia
1-2 valkosipulin kynttä
2 tl juustokuminaa
1 tl paprikapulveria
2 tl sitruunan mehua
suolaa
valkopippuria
1 rkl oliiviöljyä

Soseuta kahviherneet, juustokuminan, sitruunanmehun, Tahinin ja hienoksi pilkotun valkosipulin kanssa. Mausta suolalla ja pippurilla oman maun mukaan. Kaada Hummus tarjoilukulhoon ja koristele se hyppysellä paprikapulveria. Viimeistele tiputtelemalla oliiviöljyä Hummuksen päälle ja tarjoile Pitaleivän, oliivien ja sipulin kanssa tai osana noutopöytää josta jokainen saa itse ottaa haluamansa.

25. elokuuta 2010

Keltainen kukkakaalisosekeitto


Keltainen kukkakaalikeitto. Keltainen porkkanalla veikeästi oranssiksi värjätty kukkakaakikeitto, herkullinen sosekeitto uuden sadon vihanneksista valmistettuna.

Nyt kun säät ovat hieman viilentyneet, on taas kivaa syödä kunnon ruokaa, jopa lämmintä ruokaa. Keitot ovat helppoja tehdä ja hieman säätämällä niitä samasta tavallisesta keitosta saa helposti jotain aivan uutta. Tämä keitto on oikeasti kukkakaalikeittoa, se saa vain värinsä porkkanasta. Porkkana tuskin maistuu, ja juustokuminasta tulee hieman lämpöä joten se sopii hyvin sateisena syyspäivänä. Keiton voi hyvin valmistaa hyödyntämällä jääkaapista kukkakaalia josta keiton keittää, ja keitto sopii hyvin joko arkiruoaksi tai alkuruoaksi. Tällä reseptillä saat oranssinkeltaista kukkakaalikeittoa joko neljälle hengelle pääruoaksi, tai jopa kuudelle alkuruoaksi.

Soseutettu keltainen kukkakaalikeitto

1-2 kukkakaalia
2 porkkanaa
5 cm purjosipulin valkeata osaa
1 tl juustokuminaa
suolaa
valkopippuria
nokare voita

Kuori porkkanat ja paloittele sentin kokoisiksi paloiksi. Pienennä kukkakaali puketeiksi ja pane kattilaan. Leikkaa purjosipuli pituudelta kahtia ja huuhtele se hyvin jotta kaikki mahdollinen multa huuhtoutuu pois. Leikkaa purjo ohuiksi suikaleiksi ja lisää ne muiden vihannesten sekaan. Lisää kattilaan vettä kunnes vihannekset juuri ja juuri peittyvät. Keitä keittoa miedolla lämmöllä puolisen tuntia. Siivilöi liemi talteen ja soseuta vihannekset kattilassa voinokareen tai vaihtoehtoisesti tilkassa keitinvedettä. Kun vihannekset on soseutettu lisää lientä kunnes keitto on sopivan paksua ja mausta juustokuminalla, suolalla ja valkopippurilla. Tarjoile ruisleivän kanssa.

23. elokuuta 2010

Aurajuustopihvit


Aurajuustopihvit, sinihomejuustolla täytetyt mahtavan mehevät jauhelihapihvit raikkaan salaatin ja keittyjen vihannesten kera. Arjen nopeaa ja vaivatonta ruokaa.

Jauhelihasta saa nopeasti tehtyä vaikka mitä ruokaa, meillä toisi suosittu arkiruoka on Aurajuustopihvit jota saa loihdittua pöytään alle puolessa tunnissa. Syömme yleensä pihvit salaatin sekä keitettyjen porkkanoiden, parsa- ja kukkakaalin kera. porkkanat vaativat pisimmän kypsennysajan joten aloitan niillä ja lisää myöhemmin kiehuvaan veteen kukkakaalin sekä oarsakaalin. Kun keittää, tai kuten meillä kotona useimmiten, höyryttää, vihannekset oikeassa järjestyksessä samassa kattilassa säästyy myös tiskiä.

Aurajuustopihvit
400 g naudan jauhelihaa 
1 pkt Aurajuustoa
merisuolaa
mustaa pippuria


lisukkeksi:
4-5 porkkanaa
1 pieni kukkakaali
1 parsakaalia
vihersalaattia
kurkkua
tomaattia

Pane kattilaan höyrytin ja kaada sinne kiehuvaa vettä. Kuori porkkanat ja paloittele ne 2 sentin kokoisiksi paloiksi ja pane ne kiehumaan. Anna kiehua 10 minuuttia ennen kuin lisäät kukkakaalin sekaan. 10 minuutin päästä lisäät parsakaalin ja anna kiehua 10 minuuttia. Vihannekset kiehuvat yhteensä puoli tuntia. Ota härän jauheliha ja aurajuusto lämpiämään huoneen lämpöiseksi noin tunti ennen kuin alat tekemään pihvejä. Teet lihasta ohutta ”lättyä” kädelle ja leikkaa juustosta siivu ja pane lihan päälle. Tee lihasta toinen lätty ja paina se juuston päälle ja muotoile lihasta pihvi juuston ympärille. Mausta suolalla ja pippurilla ja paista kuumalla paistinpannulla. Tarjoile keitettyjen porkkanoiden, parsakaalin ja kukkakaalin kera unohtamatta salaattia jonka teet salaatista, kurkusta ja tomaatista kastikkeena Dijonvinaigrette.

21. elokuuta 2010

Karamellisoidut omenalohkot


Paahdettua omenaa tähtianiksella ja basilikalla maustettuna. Karamellisoituja mausteisia omenalohkoja vispikerman kera, helppo ja nopea jälkiruoka.

Tässä reseptissä kannattaa käyttä hyvin kossaan pysyviä ja happamia omenoita. Omenat vaativat myös ripauksen suolaa jottei omenien makeudesta tule liian imelää. Laske noin ½- ¾ omenaa jokaista syöjään kohti jos teet enemmän kuin tämän reseptin neljä annosta. Kokonaiset mausteet ovat näyttäviä annoksessa mutta hankaloittavat syöntiä joten niistä kannattaa joka mainita syöjille erikseen tai sitten siivilöidä ne pois karamellikastikkeesta ennen tarjoilua.

Karamellisoidut omenalohkot tähtianiksella

4 omenaa
3 kokonaista maustepippuria
2 tähtianista
kanelitanko
2 rkl voita
ripaus suolaa
kookoshiutaleita

Ala paahtamalla kookoshiutaleita kuumalla pannulla koko ajan sekoittaen kunnes kookos on vaalean ruskeata. Pane paistinpannu kuumenemaan ja pane siihen nokare voita, pippuri, anis ja kanelitanko jonka murrat palasiksi. Anna mausteiden muhia miedolla lämmöllä 5 minuuttia. Pese omenat hyvin, leikkaa ne neljään osaan ja poista niistä siemenkota. Leikkaa omenat ohuiksi lohkoiksi ja nosta pannun lämpöä hieman. Paista omenalohkot pannulla kunnes ne ovat saneet kauniin ruskean värin ja nestettä on haihtunut. Lisää siirappi ja jatka paistamista koko ajan sekoittaen kunnes kastike on hieman sakeampaa. Kaada omenat kastikkeineen annoskulhoihin ja yt joko siivilöi mausteet kastikkeesta tai tarjoilet ne osana ruokalajia. Tarjoile kuumat omenanlohkot vispatun kerman tai kylmän vaniljajäätelön kera ja koristele annos paahdetuilla kookoshiutaleilla tai kokeile Avokadojäätelön kera. Ja älä unohda mainita kokonaisista mausteista syöjille jollet siivilöinyt niitä pois kastikkeesta.

20. elokuuta 2010

Pekoni linssimuhennos


Ranskalainen linssimuhennos. Linssimuhennos vihreistä linsseistä, varsiselleristä, sekä porkkanasta pekonilla höystettynä ja hitaasti valkoviinissä haudutettuna. Perinteinen vihreä ranskalainen linssimuhennos savupekonilla, linssimuhennos ranskalaisittain.

Mirepoix

Ranskalaiset käyttävät hyvin usein yhdistelmää porkkana, sipuli, varsiselleri jota kutsutaan nimellä mirepoix. Tässä olen yhdistänyt sen vihreiden linssien kanssa arkipäivänä sopivaksi linssimuhennokseksi lämmittämään joko sateisina syksypäivinä ja kylminä talvipäivänä. Vaikka sitä ei juuri nyt uskoisi, ne sateiset ja kylmät päivät ovat tulossa.

Linsseissä on kivasti proteiinia, ja ne ovat myös kohtalaisen kuitupitoisia joten ne sopivat myös runsaskuituisen ja matala hiilihydraattisen ruokavalion noudattajille ja voit myös käyttää punaisia linssejä joilla on hieman lyhyempi keittoaika. Saman ruoan voit myös tehdä ilman pekonia saaden siitä siten kasvisversion jolloin se sopii vegaaneillekin. Ja jollei sinulla satu olemaan ole valkoviiniä voit korvata sen samalla määrällä vettä lisäämällä siihen teelusikallisen valkoviinietikkaa. Pekoni on kohtalaisen suolaista, joten suola kannattaa lisätä viimeiseksi vasta juuri ennen tarjoilua. Toinen aivan vegetaarinen vaihtoehto on Ratatouille Nicoise.

Ranskalainen vihreä linssimuhennos

1 punasipuli
2 varsisellerin vartta
3 dl vihreitä linssejä
2 porkkanaa
1 laakerinlehti
1 valkosipulinkynsi
2 oksaa tuoretta timjamia
suolaa
valkopippuria
1 dl valkoviiniä
1 rkl oliiviöljyä

Pilko sipuli pieniksi kuutioiksi, samoin hyvin pesty selleri ja kuorittu porkkana. Porkkana ja selleri kannattaa ensin leikata ohiksi tikuiksi pituus suuntaan ja vasta sen jälkeen kuutioida. Leikkaa pekonia ohuiksi suikaleiksi. Paista pekonia kuumalla pannulla oliiviöljyssä sitä koko ajan sekoittaen, kun pekoni on saanut hieman väriä lisää kuutioidut vihannekset ja jatka paistamista miedolla lämmöllä sitä aika ajoin sekoittaen. Huuhtele linssit huolella kylmässä vedessä ja katso ettei siellä ole yhtään roskia mukana. On ikävää rikkoa hampaat esimerkiksi pienellä kivellä joka vahingossa on jäänyt linssien sekaan. Kun vihannekset ovat pehmenneet ja saaneet hieman väriä, lisää valkosipulia ja anna sen paistua mukana minuutin verran. Lisää laakerinlehti ja timjami, ja kaada päälle viini. Lisää sekaan vihanneslientä kunnes linssit nipin napin peittyvät ja anna muhennoksen hautua miedolla lämmöllä puolisen tuntia. Mausta merisuolalla ja vasta rouhitulla pippurilla ja tarjoile rapean ranskan leivän kera.

19. elokuuta 2010

Fenkoli-paprikalisuke


Arjen nopea lisuke paprikasta ja fenkolista. Punaista tuoretta paprikaa, anikselle tuoksunaa fenkolia ja sipulia. Oivallinen yhdistelmä lisukkeeseen lihalle tai kanalle.

Ei tarvitse aina syödä perunaa ruoan lisukkeena, on monta nopeaa lisuketta jotka ovat aivan yhtä maukkaita ja tässä nopea fenkolipaprikahöystö lihan tai kalan lisukkeeksi. Fenkolissa on kiva hieman lakritsimainen maku, joka sopii hyvin paistetun sipulin makeuden kanssa.

Fenkoli ja paprikalisuke
1 fenkoli
1 sipuli
1 punainen paprika
suolaa
pippuria
1 valkosipulin kynsi
oliiviöljyä paistamiseen

Pese paprika ja poista siemenkota. Kuori sipuli ja leikkaa samoin kuten paprikakin ohuiksi suikaleiksi. Leikkaa fenkoli kahtia pituus suunnasta. Poista suurin osa kovasta kannasta ja suikaloi fenkolin sekä vihreät että valkoiset osat samoin kuten muut vihannekset. Jos fenkolissa on vihertäviä tillin tapaisia oksia, voit säästää ne ruoan koristeluun. Kuumenna wokkipannu ja kaada pannuun oliiviöljyä kun se on kuuma. Lisää chiliä ja paista vihannekset nopeasti rapeiksi sekoittaen vihanneksia. Juuri ennen kuin vihannekset ovat valmiita lisää hienonnettu valkosipuli ja sekoita se sekaan, anna paistua vähän aikaa muttei liian kauan ettei valkosipuli pala. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoile lihan tai kalan lisukkeena.

18. elokuuta 2010

Pekoniharicots verts’it


Vihreitä ohuita tarhapapuja pekonilla. Haricots vertsejä tällä kertaa valkosipulin sijaan pekonilla höystettyinä.

Tämä on nopea ja maukas lisuke lihan tai kanan kanssa. Voit joko tehdä tätä tuoreista vihreistä pavuista jotka tietysti ensin ryöpätään ja valutetaaan keitinvedestä lävikössä ennen niiden pannulla paistamista tai pakastetuista. Pakastettuja papuja vain saa paistaa hieman kauemmin kuin tuoreita, koska ne listään pannulle suoraan pakkasesta.

Pekonilla höystetyt vihreät pavut

300 g vihreitä papuja

n 80 g pekonia

mustaa pippuria
suolaa
1 valkosipulin kynsi
voita tai öljyä paistamiseen

Leikkaa pekoni suikaleiksi ja paista niitä wok-pannussa tilkassa oliiviöljyä. Lisää pavut ja sekoita papuja aika ajoin. Kun pavut ovat paistuneet 5 minuuttia ja alkavat saada hieman väriä, lisää sekaan hienonnettu valkosipuli. Anna paistua parisen minuuttia lisää, koko ajan sekoittaen. Mausta suolalla ja pippurilla ja tarjoile heti kuumana joko lämpimän ruoan lisukkeena tai vaikkapa alkuruokana.

17. elokuuta 2010

Pinaattiletut


Vegaanit pinaattiletut. Laktoosittomat letut ilman kanamunaa joissa tuoretta pinaattia, tai pakastettua pinaattia.

Pinaattiletut ovat kiva välipala, joko lämpimänä ruokana tai kylmänä. Meillä Pinaattiletut ovat usein osana retkiruoasta, ne ovat helppoja paistaa etukäteen ja pakata mukaan retkelle. Tästä reseptistä riittää noin neljälle ruokailijalle ja koska ne eivät sisällä kananmunaa ne sopivat myös kananmunalle allergisille ja vegaaneille jos käyttää soija- tai kauramaitoa tavallisen lehmän maidon sijaan. Voit käyttää pakastepinaattia tai tuoretta jonka vain ryöppäät ja suikaloit hienosti ennen sen taikinaa lisäämistä. Tähän voi myöd käyttää nokkosta, ryöppää se samalla tavalla kuten tuore pinaatti. Tällä reseptillä saat tavalliseen tapaan pinaattilettuja neljälle hengelle.

Vegaanit pinaattiletut

1 ¼ dl vehnäjauhoja
1 dl grahamjauhoja
¾ dl soijajauhoja
½ tl raastettua muskotinpähkinää
1 tl suolaa
5 dl maitoa
200 g pieneksi pilkottua pinaattia

Kaada mausteet kulhoon, lisää maito ja sekoita lettutaikina tasaiseksi. Lisää pinaatti (jos käytät pakastetta sulata se ensin) ja sekoita se taikinan sekaan. Paista pannulla parisen minuuttia kunnes letut alkavat saada väriä reunoilta, käännä ne ja jatka paistamista parisen minuuttia lisää. Tarjoile lämpiminä puolukkahillon ja porkkanaraasteen kanssa.

16. elokuuta 2010

Uunissa paistettu porsaanfilee punajuurikastikkeella


Possunfileetä punaisella valkoviinikastikkeella. Kokonaisena hitaasi uunissa paahdettua porsaan sisäfileetä ja mausteista punajuurella valkoviinikastiketta.

Kokonaisena uunissa paistettu filee ei ole vaikeaa tehdä itse, se hoituu itse uunissa, vain kastikkeen tekeminen kestää hiukan aikaa. Punajuurta ei käytetä lähes niin paljon kuin voisi, se on tavallaan hieman unohdettu ruoka-aine jota usein käytetään vain etikka punajuurien muodossa lisukkeena, mutta tässä olen käyttänyt sitä kastikkeessa, josta tulee kivan punaista.

Uunissa paistettu porsaanfilee punajuurikastikkeella
porsaan ulkofileetä
 voita ja tai oliiviöljyä
suolaa
mustaa pippuria

Punainen kastike:
pari punajuurta
pieni sipuli
pari valkosipulin kynttä
laakerinlehti
pari oksaa timjamia
loraus valkoviiniä


Hiero huoneenlämpöiseen lihaan suolaa ja pippuria. Ruskista liha joka puolelta voi- ja öljy-seoksessa kuumalla pannulla. Siirrä liha öljyttyyn uunivuokaa johon lisäät hyvin pestyt punajuuret ja kuoritut sipulit lohkottuina, valkosipulin kynnet kuorineen kaikkineen, timjamin oksat ja laakerinlehden. Paista uunissa 45 minuuttia joka kiloa kohden 175 asteessa, tai paistinmittarin lukeman mukaan kunnes liha on 85 astetta sisältä. Anna lihan levähtää hetki ennen kuin leikkaat sen. Valuta paistinesteet ja mausteet siivilän läpi kattilaan. Soseuta nesteen sekaan hieman vihanneksia siivilän läpi niin kastiketta ei tarvitse suurustaa. Lisää kastikkeen sekaan loraus valkoviiniä ja keitä kokoon. Lisää viimeiseksi pieniä voipaloja jotka annat sulaa kastikkeeseen vispatessa. Älä enään lämmitä kastiketta tässä vaiheessa. Mausta kastike suolalla ja pippurilla. Leikkaa filee noin sentin paksuiksi viipaleiksi ja tarjoa valkosipuliperunoiden, kastikkeen ja salaatin kanssa, tai kokeile sitä uunissa paahdetun kurpitsan kanssa.

12. elokuuta 2010

Pitaleivät


Pitaleivät falafelille. Pita, paistettu ohut vehnäinen leipä jonka taskuun on helppo kerätä haluamansa herkut mutta sopii myös dapattavaksi hummukseen.

Lähi-idässä käytetään paljon pitaleipää ja se on meilläkin täällä Suomessa tullut tutuksi, varsinkin Kebabin yhteydessä. Pitaleivät on varsin helppoja tehdä itse, vaikka laiska saa niitä nykyään ostettua melkein joka ruokakaupasta valmiina.  Tässä suosittelisin kuitenkin että jos ostat pitaleipäsi, osta jostain etnisestä kaupasta, niiden leivät ovat tuoreempia, ja maultaan paljon parempia kuin isojen kauppojen massatuotetut pitaleivät. 

Täytettä pitaan

Meillä pitaleipää syödään usein hummuksen kera, sekä myös falafelin kanssa mutta valmista usein myös leipää isompana versiona johon ei tarvitse muodostua mitään taskua. Tätä leipää ei ole tarkoitus leikata auki, vaan se revitaan paloiksi ja sitä käytetään lusikkana tms. kun syödään esimerkiksi Cous cousia kuten kanataginea aprikooseilla, siihen voi kääriä Kebablihaa tai kebakot tai kastikkeita ja dippejä kuten Tsatsikia tai Baba ganoush'ia. 

Pannulla paistetut

Voit valmistaa sekä tätä isompaa litteätä leipää että pitaleipiä johon muodostuu tasku sekö uunissa, että kuivassa paistinpannussa miedolla lämmöllä ilman öljyä. Tähän soveltuu parhaiten ns. teflonipaistinpannu tai ns. "non-stick" pinnoitetti paistinpannu. Leivät eroavat toisistaan vain kooltaan, mutta isoihin ohuihin leipiin korvaan usein osan jauhoista (noin 1-2 dl) mannaryyneillä jolloin niistä tulee hiemen rapsakampia. Saat leivistä joko pehmeitä ja taipuisia jos peität ne puhtaalla pyyhkeellä niiden paistamisen jälkeen. Jos leipiä ei peitetä ne kovattuvat eikä niitä samalla tavalla voi taivutella. Pita leipä on tarkoitus syödä samana päivänä kuin se on valmistettu, ja niitä on helppo valmistaa joka päivä leirinuotiollakin.

Pitaleivät

50 g hiivaa
3 dl vettä
1 rkl öljyä
1 tl suolaa
6-8 dl vehnäjauhoja

Murenna hiiva kulhoon ja kaada haalea vesi päälle. Sekoita kunnes hiiva on liuennut veteen.
Kaada sekaan, öljy, suola ja noin puolet jauhoista. Sekoita taikinaa kunnes se on tasapaksua eikä siinä enää ole klimppejä. Lisää hieman lisää jauhoja ja vaivaa taikinaa kunnes se on sitkoista ja se ei enää ole tahmea. Anna taikinan nousta pyyhkeen alla 45 minuuttia. Lämmitä uuni 275 asteeseen. Vaivaa taikinaa hyvin ja muovaa siitä pitkä pyöreä tasapaksuinen mato. Leikkaa taikinamadosta 10–12 siivua. Kauli jokainen taikinaviipale tasapaksuiksi pyöreiksi leiviksi. Anna leipien nousta toisen kerran pyyhkeen alla 120 minuuttia. Paista pitaleivät keskellä uunia 6-8 minuuttia. Leipien pitää olla vaaleita, pehmeitä ja niiden pitää nousta hieman. Anna leipien jäähtyä ritilällä. Joko tarjoilet leivät heti tuoreina tai lämmität ne joko leivänpaahtimessa tai 150 asteen uuninlämmössä 3-4 minuuttia ennen tarjoilua. Tarjoile leivät lämpiminä täytettynä Kebablihalla tai Falafelilla ja vihanneksilla.

11. elokuuta 2010

Falafel Sabran tapaan


Vegaanit falafelit, falafelpyörykät tai pullat. Mausteiset kasvispyörykät kahviherneistä, pitaleivässä herkullisella valkosipulilla ryyditettyllä Tahinikastikeella. kasvisruokaa israelista Sabran tapaan.

Falafel on Lähi-Idän pikaruokaa ja vastine meidän lihapullista. Monet uskovat että Falafel on lihaa mutta ne tehdään kahvipavuista, toiselta nimeltään kikherneitä ja ne ovat kasvisruokaa. Falafelia saa kätevästi ostettua katukojuista ympäri Lähi-Itää, ja olen syönyt sitä monella eri tavalla höystettynä useammassa maassa. Tämän reseptin sain sisareni opiskelija ystävältä kun hän vuosia sitten hän oli meillä käymässä, ja olen siitä asti käyttänyt tätä versiota. Äläkä mitenkään luule että Hesburgerin Falafelhampurilainen voisi edes maistua näin hyvälle!

Falafeltaikina

Voit joko tehdä Falafelpyörykät itse alla olevan reseptin mukaan, tai sitten ostat Falafeljauhetta jota saa jokaisesta Lähi-Idän ruokia myyvästä ruokakaupasta josta myös saat Tahinia. Jokaisessa Falafelpaketissa lukee ohjeet miten juuri sitä valmistetta tulee valmistaa. Joidenkin reseptien mukaan Falafelit pitäisi tehdä kosteilla käsillä ja taikinasta pitäisi muovata pyöreitä palloja, mutta olen kokemuksesta oppinut että litteät kiekot ovat helpompia saada mahtumaan Pitaleipiin. Tahini on seesamsiemenistä valmistettua tahnaa ja sitä kannattaa sekoittaa pohjasta asti ennen kuin sitä käyttää, muuten saa vain pinnalla olevaa öljyä kastikkeeseen. Alkuperäisreseptissä ei ollut chiliä, mutta jos on mieltynyt tuliseen ruokaan voi sekä Tahinikastikkeeseen että Falafelpulliin lisätä hieman chiliä oman maun mukaan.

Falafelpyörykät

5 dl kikpapuja (eli kahviherneitä)
7½ dl vettä liottamiseen
1 sipuli
3 valkosipulin kynttä
½ dl persiljaa
½ dl tuoretta korianteria
½ tl mustaa pippuria
1 tl suolaa
1 rkl korianterijauhetta
2 tl juustokuminaa (jeeraa)
1 rkl vettä
½ tl leivinjauhetta
(chilijauhetta)
oliiviöljyä keittämiseen

Tahinikastike

4 rkl Tahinia (seesaminsiementahnaa)
2-3 valkosipulin kynttä
½ sitruunan mehu
vettä
suolaa
valkopippuria

tarjoiluun:
tomaattia
kurkkua
punasipulia

Falafelpyörykät
Liota pavut yön yli, valuta lävikössä. Jauha pavut monitoimikoneessa tasaiseksi massaksi. Lisää joukkoon hyvin hienoksi pilkotut yrtit, sipuli ja valkosipuli, sekä mausteet ja leivinjauhe. Jauha vielä massaa mutta jätä se hieman karkeaksi ja jätä se turpoamaan ja maustumaan vähintään puoleksi tunniksi. Mitä kauemmin taikina saa levätä sitä paremmin maut yhtyvät toisiinsa. Käytä ruokalusikkaa apuna ja muovaa taikinasta litteitä pieniä kiekkoja. Keitä Falafelpullat kuumassa öljyssä kunnes ne alkavat saada väriä reunoilta ja käännä ne ja jatka keittämistä toiselta puolelta. Pinnan pitää olla rapea ja kauniin kullan värinen.

Tahinikastike
Pilko valkosipuli hienoksi ja pane kulhoon. Lusikoin Tahinia päälle ja sekoita hyvin. Purista yhden puolikkan sitruunan mehu päälle ja sekoita kunnolla. Sitruunan mehu tekee Tahinista paksua ja niin sen pitääkin. Mausta suolalla ja pippurilla. Laimenna Tahinikastiketta kylmällä vedellä kunnes se on yhtä paksua kuin smetana.

Annosten kokoaminen
Leikkaa lämpimiin Pitaleipiin lovi jotta siihen muodostuu tasku. Leikkaa tomaatista ohuita lohkoja, sipulista ohuita renkaita ja kurkusta ohuen ohuita viipaleita. Täytä Pitaleipien taskut Falafelpullilla, punasipulilla, tomaatilla, salaatilla ja kurkulla ja kaada päälle Tahinikastiketta.Vaihtoehtoisesti voit tarjota Falafelit ilman Pitaleipää vaikkapa alkupalana. Pullat maistuvat kastikkeen kanssa kylminäkin.

10. elokuuta 2010

Peach Ice tea


Persikkainen jäätee, ihana ja  virkistävä persikalla maustettu jäätee. Herkullinen janon sammuttaja kesähelteillä.

Anglosaksisissa maissa juodaan paljon enemmän jää teetä kuin meillä täällä Suomessa. Itse olen aina pitänyt persikan makuisesta jääteestä ja Suomessa kaupasta löytyy sitä valmiiksi sekoitettuna, olen vain niin laiska kantamaan turhaa vettä kotiin joten mukavuussyistä suosin mehutiivisteitä. Jokin vuosi sitten kaupoista vielä löytyi persikan makuista Fun Light jääteetä jota valitettavasti ei ole enää saatavilla. Olen kuitenkin siitä lähtien yrittänyt saada aikaiseksi samaa makua, paljon hedelmäistä persikkaa ja vain häivähdys teetä ja paljon makeata. Kaupoissa on onneksi satavilla Robinsonin persikka mehutiivistettä jota nykyään käytän jääteessäni ja maku on niin lähellä kuin vain mahdollista jollei jopa täydellinen. 

Persikkamehua ja teetä

Robinsonin persikka mehutiivistettä löytyy nykyään sekä tavallisena sokeroituna että makeutusaineella makeutetulla, joten voit itse päättää kumpaa käytät. Teestä tulee hieman sameaa mutta se on ihanaa janon sammuttamiseen, maultaan hedelmäistä ja hyvin mehukasta. Teen tekemistä helpottaa tee pussin käyttö, mutta voihan teen lehdet siivilöidä pois jollei pusseja löydy kotoa. Teen ei kuitenkaan kannata antaa vetäytyä liian kauan ettei siihen tule liian karvasta makua. Ihan tavallinen maustamaton musta tee sopii mainiosti, jollet mieluummin halua käyttää Earl Grey teetä.

Persikkajäätee

1 teepussi
persikkamehua
jäitä

Keitä vettä ja kaada kannuun jossa haudutat teen. Poista teepussi kun tee on hautunut noin viitisen minuuttia ja anna teen jäähtyä. Kun tee on kylmää lisää siihen mehutiivistettä ja lisää vettä makusi mukaan. Tarjoile jääkylmänä isoista laseista täynnä jäätä. 

9. elokuuta 2010

Nopea grillattu possu parsalla


Halstrattua possua vihreän parsan ja paprikan kanssa. Nopeaa arjen kesäruokaa grillistä.

Kotona tehty ruoka voi olla vielä nopeampaa kuin kaupasta ostettu jos on opetellut missä järjestyksessä mikäkin asia kannattaa tehdä jotta saa ruoan nopeasti nälkäisten ruokailijoiden lautaselle. Joskus vain ei ole ideoita mitä laittaa, ja juuttuu samaan rutiiniin laittamaan samoja ruokia, vaikka olisikin osaamista.

Tässä ruoassa taas ei ole paljon mitään tekemistä kuin ruoka-aineiden huuhtelu ja niiden pilkkominen sopivan kokoisiksi paloiksi, maustetaan vain suolalla ja pippurilla ja sitten grilliin kypsymään. Mahdollisesti voi tehdä maustevoita mutta itse pidän tästä juuri sellaisenaan kuin se, ruoka maistuu omalta itseltään. Tämä ruoka ei maistu yhtä hyvälle jos paistat paistinpannulla, mutta grilliparilalla onnistuu vaikka talvellakin. Saman voi tietysti myös valmistaa porsaankyljyksistä joka on hieman huokeampi vaihtoehto. Tällä reseptillä saat riittävästi ruokaa neljälle hengelle lisukeperunoineen.

Nopeaa grillattua possua

400 g  porsaanulkofileetä
1 nippu vihreää parsaa
2 punaista paprikaa
1 nippu vesikrassia
suolaa
mustaa pippuria

Huuhtele parsat ja paprikat huolellisesti. Leikkaa parsan tyvestä pois kova puumainen kohta. Leikkaa paprika kahtia ja poista siitä siemenet ja kanta. Leikkaa paprikan puolikkaat kahteen tai kolmeksi lohkoksi. Leikkaa noin 1-½1 cm paksuja viipaleita porsaan ulkofileestä. Grillaan vihannekset ja liha, mausta suolalla ja pippurilla vasta sen jälkeen. Huuhtele vesikrassi hyvin ja koristele annos sillä.

8. elokuuta 2010

Grillattua häränsydäntä


Grillattua mehevää häränlihaa, grillattua naudan sydäntä.

Kyllä, luit aivan oikein! Mietin kauan miksi kaupasta löytyy sisäelimiä, koska en koskaan ole nähnyt kenenkään ostavan muuta kuin maksaa satunnaisesti. Kuka niitä sitten ostaa jos niitä on tarjolla ja mitä niillä voisi tehdä?!? Satuin jostain lukemaan että härän sydän olisi maukasta grillattuna, sehän on kehon eniten käytetty lihas, joten sen pitäisi olla mureata. Koska olen sitä mieltä että kaikkea on maistettava kerran voidakseen todeta ettei jokin ole omaan makuun, ostin kaupasta härän sydäntä. Miltä härän sydän maistuisi grillattuna?

Grillattua sydäntä

Totesin että sydän on mainiota grillattuna, eikä eroa paljon esimerkiksi ulkofileestä. Sydän kuitenkin on hieman pienempi säikeisempää kuin muut yleisesti syödyt palat härästä, joten se voi olla hieman vierasta purtavaa. Grillattu härän sydän voisi kuitenkin olla ihan kivaa tarjottavaa, jos haluaa säväyttää vieraitaan jollain uudella ruokalajilla, tai jopa tarjota sydäntä kertomatta mitään antaen vieraiden arvata mitä heille tarjotaan.

Sydämen grillaus ei mitenkään eroa muun lihan grillaamisesta, mahdollisesti siitä voi leikata liian rasvan pois ennen sen valmistusta. Sydämen ympärillä oleva rasva maistuu aivan samalle kuin Entrecoten sisällä oleva rasva, joten sitä ei maun takia tarvitse poistaa kuin vain mahdollisesti esteettisistä syistä.

Grillattua häränsydäntä
noin 100 g härän sydäntä joka syöjää kohti
suolaa
mustaa pippuria

 Grillaa liha niin kypsäksi kuin haluat (itse suosin härän lihaa hieman alle medium kypsänä) ja tarjoile se vihersalaatin, kotitekoisten ranskan perunoiden ja Bearnaisekastikkeen kera tai vihreän maustevoin, folioperunoiden tai ratatouillen kera.

7. elokuuta 2010

Keitetyt ravut


Perinteiset keitetyt ravut. Tillillä maustetut rapujuhlien perinteiset jokiravut. Tuoreella tillillä ja oluella maustettuja keitettyjä rapuja elokuun perinteisiin rapujuhliin.

Meillä syötiin lapsuuteni kodissa joka vuosia rapuja isäni syntymäpäivänä 7. elokuuta, joten tässä ohje miten itse keität ravut kotona. Muistan kuinka alle kouluikäisenä isäni ja isoisäni kanssa lähdimme keskellä yötä järvelle ravustamaan, kauan sitten ennen kuin rapurutto iski Suomen jokiin ja järviin. Oli jännittävää pienenä tyttönä soudella järvellä pimeässä keskellä yötä taskulampun valossa kokeilemassa mertoja isän ja papan kanssa. Silloin vielä niitä oikeita ja aitoja rapuja oli järvissä, rapuja jotka isäni keitti perinteisellä reseptillään.  

Rapujen mausteet

Saahan rapuja nykyään ostettua kaupasta pakastettuina ja valmiiksi keitettyinä, mutta pakastealtaan ulkomaalaiset rapukeitokset eivät edes ole verrattavissa tuoreisiin vasta keitettyihin rapuihin. Itse Käytän sekä keittämiseen että tarjoiluun vain tilliä, en tillin kukintoja, koska en halua rapuihin liian läpilyövää tillin makua. Rapujen tärkein mauste kuitenkin on tilli ja sen tulee olla tuoretta. Liian vanhasta tillistä rapuihin tulee heinän maku, ja ylikukinneista kruunutilleistä, siis siemenasteella olevista kukinnoista, saat enemmän kuminan makua. 

Lisää ravut vasta kunnolla kiehuvaan liemeen

Varmista että keittoliemi kiehuu kunnolla ennenkuin lisäät elävät ravut sinne, ettet tee niin kuin kuuluisa naispuolinen tv-kokki. Vegaaneille voit vaihtoehtona ravuille tarjoilla keitettyjä latva-artisokkia vinagrettekastikkeella. Tällä reseptillä saat kunnolla sormiruokaa noin neljälle hengelle, jos tarjoilet ravut pääruoan sijasta alkuruokana riittää tästä isommallekin seurueella. Tyhjät ravun kuoret (panssarit, sakset, ja päät) kannattaa säästää ja keittää niistä valehummerikeittoa.

Perinteiset ravut

40 keskikokoista rapua
5 I vettä
1½ dl karkeaa suolaa
3-4 sokeripalaa
tillin varsia
(3-4 tuoretta tillinkukintaa)
(½ pullollista olutta)

Tarkista, että kaikki varaamasi ravut elävät: Ota kiinni ravunpanssarista, katso silmiin ja totea, että pyrstö liikahtaa. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Lisää suola, sokeri ja olut. Olut on maku asia, sen voi jättää pois mutta oluen käyttäjät väittävät sen pehmentävän makua. Keitä ravut kahdessa erässä. Kaada kerralla ensimmäiset 20 kiehuvaan liemeen. Paina reikäkauhalla kaikki äyriäiset pinnan alle. Lisää tilli rapujen päälle. Laske keittoaika siitä hetkestä, jolloin liemi uudelleen kiehuu rapujen sinne laittamisen jälkeen. Keitä keskikokoisia rapuja hiljalleen 10–12 minuuttia. Nosta kattila levyltä, poista tillit ja nosta keitetyt ravut reikäkauhalla toiseen astiaan. Kuumenna liemi uudelleen kiehuvaksi. Kaada pataan uusi erä ja uudet tillit ja toimi muuten aivan samalla tavalla kuten ensimmäisellä kerralla. Kun molemmat rapuerät on keitetty, siivilöi liemi rapujen päälle ja peitä tuoreella tillillä jäähdytä ravut nopeasti pitäen kattilaa kylmää vettä täynnä olevassa tiskialtaassa jonne olet lisännyt jääkuutiota (tai vedessä järvessä tai meressä jos keität ravut ulkona). Nosta ravut liemestä juuri ennen tarjoilua ja anna liiat liemet valua kattilaan. Kokoa keitetyt kylmät ravut isolle lautaselle ja koristele tillillä. Pane ravut keskelle pöytää josta jokainen syöjä voi itse ottaa rapunsa ja tarjoile juuri paahdetun paahtoleivän, tillin ja voin kera alkuruokana. 

Ämpärillinen keitettyjä rapuja

6. elokuuta 2010

Letut tai räiskäleet


Perinteiset letut, räiskäleet ja pannukakku kaikki samasta perustaikinasta. Perinteiset letut vehnäjauhoista, kanamunista ja maidosta voissa herkullisen rapeiksi paistettuina.

Peruslettutaikina

Jokaisen on hyvä osata tehdä lettuja ja kun tekee letut neutraalina, siis ei suolasina eikä makeina, lettujen lisukkeet määräävät jos ruokalaji on makea vai suolainen. Taikina vaatii hieman sokeria ja suolaa. Näin voit tarjota letut joko makeana jälkiruokana vispatun kerman ja mansikkahillon kera, tai suolaisena makupalana tai alkuruokana täytettynä savulohella piparjuurituorejuustolla tai uunissa juustokuorrutettuina herkkusienimuhennos-täytteellä ja samalla vaivalla saat useampia ruokalajeja. Letut voi hyvin myös pakastaa jos niitä jää yli, mutta ne maistuvat parhaimmilta juuri paistettuina. 

Tuunaamalla letut saa hyvin sopimaan omaan ruokavalioonsa, samalla tavalla kuin reseptissäni perinteiset pinaattiletut käyttämällä samaa perustaikinaa saat letut laktoosittomiksi, vegaaneiksi ja gluteenittomiksi kun korvaat kanan munat soijajauhoilla, maidon kauramaidolla tai laktoosittomalla maidolla ja käytät gluteenitonta jauhosekoitusta. Tällä lettutaikinalla saat joko 10–15 räiskälettä tai noin 35 lettua.

Perinteiset letut

3 kana munaa
6 dl maitoa
2 dl vehnäjauhoja
½ dl grahamjauhoja
½ tl suolaa
1 rkl sokeria
2 rkl voisulaa
voita paistamiseen

Vispaa kulhossa yhteen munat ja puolet maidosta. Lisää jauhot ja mausteet ja vispaa taikinaa kunnes siinä ei enää ole mitään klimppejä. Sulata voi miedolla lämmöllä ja lisää se lopun maidon kanssa taikina sekaan kunnolla sekoittaen. Anna taikinan turvota puolisen tuntia ennen paistamista. Pane nokare voita pannun ja kaada taikinaa pannulle. Kun lettu alkaa olla pinnalta kuiva sen voi kääntää ja jatkaa paistamista parisen minuuttia toiselta puolelta. Muista paistaa letut (tai räiskäleet) kohtalaisella lämmöllä sen sijaan että poltat letut ulkopuolelta mustiksi samalla kuin ne jäävät sisältä raaoiksi. Tarjoile letut vispatun kerman ja mansikkahillon, vaahterasiirapin, raparperisiirapin tai mansikkabasilikasiirapin kanssa.

5. elokuuta 2010

Makaronilaatikko aikuiseen makuun


Makaronilaatikko uudistettuna aikuiseenpaan makuun. Perinteistä makaronilaatikkoa mutta juustolla gratinoitua ja tulisella chilillä maustettuna.

Meillä syödään varsin harvoin makaroonilaatikkoa vaikka makaronilaatikko on varsin helppoa ruokaa valmistaa. Syömme sitä pari, korkeintaa kolme kertaa vuodessa ja tämä on niitä harvoja ruokia joihin yleensä käytämme ketsuppia juustolla kuorrutetun uunilenkin lisäksi ja joskus on tylsää yödä aina samaa vanhaa, joten mietin miten voisin päivittää sen ja keksin siksi tämän hieman enemmän maustetun ja aikuiseen makuun sopivamman version siitä. 

Periaatteessa samalla reseptillä voit valmistaa vanhan lapsillekin sopivan makaroonilaatikon, kunhan vain maustat sen miedommin. Jauheliha maustetaan sekä valkosipulilla että chilillä, ja se kuorrutetaan kypsytetyllä juustolla, kuten esimerkiksi vanhalla Goudalla. Makaronin sijasta käytetään kierrepastaa (Fusilli) ja vanhasta makaronilaatikosta onkin saatu aivan uusi ja maukkaampi versio. Tällä reseptillä ruokit noin 4-6 henkeä, vähän riippuen miten nälkäisiä he ovat ja jos tarjoilet salaattia sen lisäksi. Jos haluat perinteistä ketsuppia voit kokeilla reseptiäni mausteinen ketsuppi tai vaihtoehtoisesti tomaattihyytelö, joka myös sopii aikuisille.


Makaronilaatikko

400 g naudan jauhelihaa
1 iso sipuli
1-2 valkosipulin kynttä
1-2 tl chilitahnaa
suolaa
valkopippuria
mustaa pippuria
400 g kierrepastaa
2 kananmunaa
3 dl maitoa
juustoraastetta
oliiviöljyä paistamiseen
Keitä Fusillit suolatussa vedessä. Lisää pasta vasta kiehuvaan veteen ja tarkista pastan paketista kauanko niiden pitää kiehua. Pilko sipuli pieneksi ja ruskista paistinpannulla tilkassa oliiviöljyä. Lisää jauheliha sipulien sekaan pannuun ja ruskista. Hienonna valkosipuli ja lisää se pannulle chilin kanssa kun liha alkaa olla ruskistunutta. Anna mausteiden lämmitä ja sekoita jauheliha hyvin. Mausta suolalla ja mustalla pippurilla. Lisää sekaan tilkka vettä jotta pannusta irtoaa kaikki maku ja keitä kokoon niin paljon kuin voit ilman että liha palaa pohjaan kiinni.Voitele uunivuoka oliiviöljyllä ja kaada puolet pastasta pohjalle. Lisää pastan päälle kaikki jauheliha jonka päälle kaadat lopun pastan. Riko kulhoon munat ja kaada päälle maito ja sekoita ne vispilällä. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Pastan on aika mautonta joten kannatta maustaa kunnolla, sitä kuitenkaan liioittelematta. Raasta juusto ja ripottele se makaronilaatikon pinnalle. Paista uunissa noin 45 minuuttia tunti 200 asteessa. Tarkasta noin puolen tunnin paistoajan jälkeen miten laatikko voi. Jos laatikko alkaa saada likaa väriä ja siinä edelleen on nestettä, peitä vuoka alumiinifoliolla kunnes kaikki neste on imeytynyt pastaan. Tarjoile raikkaan salaatin ja uunissa paahdettujen kirsikkatomaattien kanssa ketsupin sijaan.

4. elokuuta 2010

Uunissa paahdetut kirsikkatomaatit


Mausteisia kirsikkatomaatteja lisukkeeksi ja mausteeksi ruoalle. Uunissa paahdettuja mausteisia pienen pieniä kirsikkatomaatteja, oivallinen lisuke aikuiseen makuun ja hyvä vaihtoehto ketsupille.

Sain äitienpäivälahjaksi pari kirsikkatomaattia, ja koska en pahemmin pidä kirsikka tomaateista, mietin kauan mitä niillä tekisin. En tiedä varsinaista syytä miksi en kirsikkatomaateista pidä, koska sanotaan että mitä pienempi tomaatti sitä parempi ja enemmän tiivistynyt maku mitä pienempi tomaatti. Jos asia on vain niin etten pidä pienistä tomaateista. 

Tämä resepti kuitenkin syntyi siitä että halusin kokeilla tomaattien kuivaamista uunissa, ja vahingossa, tai oikeastaan onneksi, panin uunin lämpötilan liian korkeaksi jotta ne olisivat kuivuneet. Tulos olikin uunissa paahdettuja tomaatteja joiden maku tiivistyi vielä entisestään joten tässä nyt sitten hieman hienostuneempi ja aikuisille sopiva versio ketsupista. Samaa menetelmää voit käyttää myös tavallisiin isompiin tomaatteihin. Silloin kannattaa vain leikata tomaatit neljään osaan ja mahdollisesti poistaa kuori uunissa paahtamisen jälkeen. Tomaatteja kannatta myös kuivata talven varalle jos on saanut suuren sadon ja on helppia valmistaa herkullisia aurinkokuivattuja tomaatteja kotioloissa hyötykasvikuivurilla.

Uunissa paahdetut kirsikkatomaatit

300 g kirsikkatomaatteja
1-2 tl mustaa pippuria
pari oksaa tuoretta timjamia
1 laakerinlehti
merisuolaa
oliiviöljyä
pari kuivattua pikku chiliä

Huuhtele tomaatit hyvin ja anna niiden kuivua. Voitele uunivuoka oliiviöljyllä. Halkaise kuivat tomaatit ja lado ne kuorineen kaikkineen uunivuokaan. Pane vuokaan pari oksaa tuoretta timjamia ja laakerinlehti jonka murrat pieniksi paloiksi. Mausta tomaatit suolalla ja mustalla pippurilla ja sekoita mausteet kunnolla tomaattien sekaan. Pane uuniin 225 asteeseen paahtumaan noin tunniksi. Paahtoaika riippuu hieman miten paljon tomaatteja on, joten tarkista varmuuden vuoksi välillä etteivät tomaatit pala pohjaan tai kuivu likaa. Tomaateista pitääkin haihtua jonkin verran nestettä mutta niiden ei silti pidä kuivua kokonaan vuokaan kiinni. Anna tomaattien hieman jäähtyä ennen kuin panet mausteiden kera ne huolella puhdistettuun lasipurkkiin. Lisää tomaattien sekaan kuivatut chilit ja kaada hyvää oliiviöljyä päälle kunnes tomaatit peittyvät. Anna tomaattien maustua pari päivää jääkaapin viileässä ennen niiden käyttöä. Tomaatit kannattaa syödä parin viikon sisällä. Öljyä voi käyttää mausteöljynä esimerkiksi Bruschettaa tehdessä tai salaattikastikkeessa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...