31. heinäkuuta 2010

Mustikkatorttu


Mustikkatorttu, kesän ensimmäinen mustikkatorttu kesän ensimmäisistä mustikoista. Tuoreita mustikoita kardemummalla maustetussa piirakankuoressa, kauden ensimmäinen mustikkanautinto mustikkapiiraan muodossa suoraan metsän tuoreista marjoista.

Nyt kesällä on myös mustikka-aika. Mustikan syöminen on suositeltavaa koska ne sisältävät paljon antioksidantteja ja sen sisältämät flavonoidit, kuten antosyaani, ilmeisesti alentavat sydän ja verisuonisairauksien riskiä ja niillä voi myös olla myönteinen vaikutus silmän verkkokalvon rappeuma taudissa. Mustikka kasvaa koko Suomessa, mutta jollet itse joko jaksa tai viitsi kerätä niitä metsästä, niitä onneksi saa ostettua tuoreina joko torikauppiailta tai kauppahallista. Löytyyhän niitä ympäri vuoden kauppojen pakastealtaastakin joten tätä hyväksi todettua mustikkatortun reseptiä voi käyttää koko vuoden ympäri. Juuri perunajauho auttaa tyässä kohtaan saamaan märätkin marjat suoraan pakkasesta asettumaan piirakantäytteeksi.

Korvaamalla vegnäjauhot gluteenittomalla jauhosekoituksella saat piirakasta gluteenittoman, muista vain korvata korppujauhot itsellesi sopivammalla jossa ei ole gluteenia. Kanan munaahan piirakassa ei ole ollenkaan. Itse piirakanpohja vaatii oikeata voita, joten vegaaneille tämä resepti ei sovi, mutta voit toki käyttää laktoositonta voita piirakanpohjaan. Piirakasta riittää noin 6-8 herkuttelijalle.

Mustikkatorttu

Pohja:
100 g voita
3/4 dl ruokosokeria
1 ½ dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl jauhettua kardemummaa
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
3 dl mustikoita
1 rkl perunajauhoja
1½ rkl ruokosokeria
1 tl vaniljasokeria

Vaahdota voi ja sokeri, vatkaa joukkoon kananmuna. Sekoita keskenään jauhot ja leivinjauhe ja lisää taikina voivaahtoon. Leivitä taikina voidellun ja korppujauhotetun irtopohjaisen vuoan pohjalle ja reunoille. Sekoita mustikat, jauhot ja sokeri. Kaada täyte vuokaan taikinan päälle. Kypsennä piirakka 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Tarjoa mustikkatorttu haaleana kylmän vaniljakastikkeen tai vaniljasokerilla maustetun kermavaahdon kera.

30. heinäkuuta 2010

Vesikrassi ja retiisisalaatti grillatun lihan lisukkeeksi


Vesikarassisalaatti retiiseillä, nopea lisukesalaatti tai lounas grillatun kanan kanssa.

Vesikrassia on juuri tulokas kauppojen salaatti ja yrttivalikoimaan, josta olen erittäin iloinen. Kymmenen vuotta sitten täältä Suomesta löytyi vain vihanneskrassia ituina, mikä sekin ihan hyvää. Vesikrassi on sukua muun muassa sinapille ja sen maku on hieman kitkerä, vähän samantyyppinen kuten Rucola. Salaattiin voi hyvin sekoittaa eri salaatteja, kuten esimerkiksi punaista Salanovaa, Tammenlehti- ja Romaine-salaattia.

Vesikrassisalaatti retiiseillä

1 ruukku salaattia
1 nippu retiisejä
1 nippu vesikrassia
2 tomaattia
10 cm purjosipulia
½ nippu tuoretta korianteria
10 cm kurkkua

Sinappinen sitruunavinaigrette

2 rkl sitruunamehua
4 rkl oliiviöljyä
Dijonsinappia
suolaa
valkopippuria
korianteria

Pese vihannekset hyvin ja huuhtele salaatinlehdet. Leikkaa kurkusta pala jonka puolitat pituus suunnassa enne kuin leikkaat siitä ohuita viipaleita. Halkaise tomaatti ja leikkaa se lohkoiksi. Leikkaa purjosipulista ohuita renkaita ja halkaise retiisit pituus suunnassa. Leikkaa kananrinnasta ohuita suikaleita. Kokoa annokset lautasille jokaiselle syöjälle oma rakentaen annosta salaatilla alhaalla ja lisäten muut ainekset, kanan päällimmäiseksi. Tee Vinaigrette sitruunan mehusta, Dijon-sinapista ja oliiviöljystä. Mausta kastike suolalla ja pippurilla ja lusikoi kastiketta annosten päälle. Koristele salaatti korianterilla ja tarjoile rapean ranskan leivän kanssa.

29. heinäkuuta 2010

Mansikkasangria


Mansikalla maustettua sangriaa. Viiniboolia jossa tuoreita mansikoita ja tuoretta minttua, sitruunalla maustettu limsaa ja paljon jäitä isossa kannussa. Ihanan viilentävää juomaa niin juhannukseksi kuin kesän hellepäiville.

Helteellä nestettä menee ja juoda pitää. Tässä resepti jollaa saat hieman vaihtelua pelkän veden juomiseen. Tähän voit käyttää sekä piparminttua jos pidä sen vahvasta mausta mutta viherminttukin käy hyvin.

Mansikkainen sangria

½ l mansikoita ja/tai mansikkamehua
1 pullo rosee viiniä
1 pullo Spriteä
jäitä
tuoreita mintunlehtiä

Pane isoon kulhoon tai kannuun neljään osaa leikattuja mansikoita ja mintun lehtiä. Jos käytät mansikka mehua, Sangrian ei välttämättä tarvitse maustua. Kaada päälle roseeviiniä ja anna maustua puolisen tuntia. Lisää sekaan jäät ja limsa ja tarjoile heti.

28. heinäkuuta 2010

Kokonaisena keitetty kylmä kirjolohi


Kokonaisena keitettyä kirjolohta. Yrteillä maustetussa liemessä keitettyä kirjolohta, helppoa ruokaa jonka voit valmistaa hyvissä ajoin ennen Pääsiäistä tai kevään ja kesän juhlia.

Kala on terveellistä, ja pitää saada vaihtelua myös kun syö kalaa. Ystäväpiirissämme sattuu olemaan parikin kalastushullua joten saamme usein Tammerkoskesta pyydystettyä kirjolohta ja koska en oikein pidä kirjolohen mausta olen etsinyt reseptiä jossa kirjolohikin maistuisi hyvälle ja tässä se on, kokonaisena keitetty kylmä kirjolohi. Syömme usein tällä tavalla valmistettua lohta, ja kirjolohta, varsinkin pääsiäisenä, ja nyt kesällä sitä on ihana syödä kylmänä. 

Tillin voi jättää keitinliemessä käyttämättä mutta se on tarpeellinen osa kylmässä kalan kanssa tarjoillussa yrttikastikkeessa. Alkuperäisessä reseptissä neuvotaan kalan pään irrottamista ennen sen keittämistä, mutta jos sinulla on kalakattila, tai jos sinulla on muu tarpeeksi iso kattila, sitä ei välttämättä tarvitse tehdä.

Samaa reseptiä voit myös käyttää merilohen valmistamiseen ja kilosta kalaa saat sopivasti syötävää 5-6 hengelle. Jos valmistat kalan etukäteen jo päivää ennen sen tarjoilua, sinun ei tarvitse viettää paljoa aikaa keittiössä laittamassa ruokaa, vaan saat viettää enemmän aikaa vieraitten kanssa.

Kokonaisena keitetty kirjolohi

1 kg kirjolohta
2 rkl väkiviinaetikkaa
1 l vettä
2 rkl suolaa
10 valkopippuria
2 laakerinlehteä
1 sipuli
1 porkkana

Yrttikastike kirjolohelle

2 dl Creme fraichea
1 dl kermaviiliä
3 rkl majoneesia
nippu tilliä
nippu persiljaa
nippu ruohosipulia
2 rkl Dijonsinappia
suolaa
valkopippuria

Aloita keittämällä liemi ja anna sen porista hiljalleen kymmenen minuuttia. Pane kala liemeen hautumaan noin 20 minuuttia. Nosta kala ylös keitinliemestä ja vedä siitä nahka pois. Pane lohi takaisin liemeen jäähtymään jos tarjoat sen kylmänä. (Kalan voi myös vaihtoehtoisesti tarjota lämpimänä.) Leikkaa yrtit hienoksi ja sekoita kastikkeen ainekset kulhossa. Mausta suolalla ja pippurilla ja pane kastike jääkaappiin yön yli maustumaan. Tarjoile kala kastikkeen ja keitettyjen uusienperunoiden kera joko pääruokana tai osana seisovaa pöytää. Voit vaihtoehtoisesti tarjota kalan kylmänä yrttisen perunasalaatin kera.

27. heinäkuuta 2010

Pinaatti ja alfalfaitu-salaatti


Tuoretta pinaattia, sinimailasenituja, mehevään punaista tomaattia, kirpeää punasipulia ja värikästä Salanova Rossosalaattia maukkaassa balsamietikkakastikkeessa.

Katselen mielelläni ruoanlaitto ohjelmia televisiosta ja joskus tulee eteen asioita joista ei ole ennen kuullutkaan, kuten Anna Olsonin Fresh ruokaohjelmassa Kotkansiipisalaatti. Katselin jakson ja en miettinyt asiaa sen enempää kuin että haluaisin joskus kokeilla kotkansiipiä salaatissa. Kuinka ollakaan ohjelma uusittiin ja satuin näkemän sen taas. Tällä kerralla tulos oli että googlasin kotkan siiven.

Kotkansiipeä käytetään varsinkin Pohjois-Amerikassa ruokana, ja löysin oikea lajin jota löytyy Suomesta, Matueccia struthiopteris, ja tiesin vielä missä sitä kasvaa tässä lähistöllä. Totesin kuitenkin että tänä vuonna taisin olla liian myöhään liikkeellä saadakseni vielä nupulla olevia nupullaan olevia kotkansiipiä. Luin asiasta lisää netissä, ja sain sittemmin tietää miksen tänä vuonna tehnyt tätä salaattia, asia vaatii enemmän tutkimista. Tämä kyseinen kotkansiipi, jota Annan salaatissaan käytti, sisältävät sekä meille terveellisiä antioksidantteja että omega-3 rasvahappoja, mutta myös mahdollisesti syöpää aiheuttavia aineita. 

Totesin että jos salaattia kerran syö, en usko että siitä on hirveästi haittaa joten odotan ensi kevättä suurella innostuksella. Tässä ensi kevättä odottaen kesäinen salaatti, jossa alfalfan (sinimailasen) ituja ja tuoretta pinaattia. Voit joko grillata broilerin rinnan itse kuten minä, tai ostaa kaupasta valmiiksi grillattua broileria.

Pinaatti ja alfalfasalaatti
1 punasipuli
alfalfan ituja
grillattua kananrintaa
pari kourallista pinaatinlehtiä
1 tomaatti
punaista Salanovasalaattia
tummaa Balsamietikkaa
oliiviöljyä
merisuolaa
mustaa pippuria

Pese salaatin ja pinaatinlehdet hyvin, ja huuhtele idut ja anna kuivahtaa hetken lävikössä. Sekoita salaatille vinaigrettekastike salaattikulhossa ja kokoa siihen salaatin muut ainekset. Leikkaa pestyistä tomaateista lohkoja jotka puolitat. Leikkaa sipulista ohuita viipaleita jotka irrotat toisistaan. Mausta suolalla ja mustalla pippurilla ja sekoita salaatti kunnolla ennen tarjoilua. Tämä salaatti sopii hyvin kevyeksi lounaaksi tai iltapalaksi lämpimällä säällä.

25. heinäkuuta 2010

Graavihärkää ja nektariinia


Riimihärkää nektariineilla tapaksena tai alkupalana kokkareihin sromin syötäväksi. Riimisuolattua nautaa, tuoreita nektariineja ja ihanaa sinappikastiketta. Herkullinen pieni cocktailpala mutta se sopii oivallisesti myös alkuruokana.

Kannattaa hyödyntää tuoreet sesonki hedelmät, tässä olen yhdistänyt suolasta graavihärkää ja makeita nektariineja alkuruoaksi tai naposteltavaksi. Tässä voisi myös käyttää samalla tavalla graavattua hevosen lihaa sille joka uskaltaa sitä kokeilla, hevosen liha graavataan samalla tavalla kuten härän lihakin.

Nektariinia riimihärällä

tuoreita nektariineja
tuoreita basilikan lehtiä
mustaa pippuria

Leikkaa graavatusta häränlihasta ohuita viipaleita, niin ohuita kuin vain suinkin, melkein läpikuultavia. Leikkaa kypsät nektariinit puoliksi, poista kivet ja leikkaa hedelmät lohkoiksi. Kiedo jokaisen lohkon ympärille viipale härän lihaa, lusikoin hieman sinappikastiketta päälle ja koristele basilikan lehdillä ja rouhitulla mustalla pippurilla. Tarjoile joko alkuruokana tai osana ruoista seisovassa pöydässä.

24. heinäkuuta 2010

Voileipäkakku


Kylää voileipäkakkua, ihanaa suolaista syötävää jossa graavilohta, savustettua kinkkua, punaisia tomaatteja, punajuurisalaattia, tuoretta tilliä, majoneesia ja maitorahkaa. Kylmää voileipäkakkua suoraan jääkaapista, ihanan viileää syötävää keäsn helteellä.

Vaikkei ole mitään suurempaa juhlaa, voi silti tehdä voileipäkakun koska se ei ole vaikeaa. Kaikista maukkainta kakusta tulee kun täytät sen valmiiksi päivää ennen tarjoilua ja kuorrutat ja koristelet sen vasta samana päivänä kun se on määrä syödä. Tämä on kaunista tarjoiltavaa juhlissa, mutta myös keäsn kuumat helteet ovat hyvä tekosyy saada syödä tätä herkkua.

Majoneesia

Perinteisessä voileipäkakussa kuorrutus on majoneesia, ja jos sitä käyttää tulee kakusta erittäin raskas joten olen itse alkanut suosia majoneesin ja maitorahkan sekoitusta mikä alentaa jo muuten kakun rasva-pitoisuutta, ja kuorrutus on myös helpompi levittää ja saada pysymään paikallaan. Kakku ei myöskään ole yhtä lämmön arka, kuten majoneesilla kuorrutettu kakku olisi.

Voileipäkakun pala
Suosin monivilja- tai grahampaahtoleipää voileipäkakuissa, ja nyt kun Fazerilta saa ruispaahtoleipää, sekin on oivallinen vaihtoehto tavalliselle valkoiselle leivälle. Voit myös leipoa itse paahtoleivän voileipäkakkuun seuraamalla reseptiäni paahtoleipä joka on osana aamiaseksi paistettuja tähtimunia.

En ole koskaan ymmärtänyt miksi tehdään joko liha tai kala voileipäkakkuja vaan sekoitan iloisesti kumpaakin joka kakkuun. Tämä on vain arkipäivä version voileipäkakusta, vain kolmikerroksinen ja jos teet isomman ja juhlavamman jossa enemmän kerroksia, voit siihen myös panna esimerkiksi Tsatsikia, punajuurisalaattia, kurkkumajoneesia tai pateeta täytteeksi.

Voileipäkakku

200 g kinkkua
2 dl majoneesia
1 prk ranskan kermaa (Creme fraichea) tai smetanaa
tuoretta tilliä
1 sipuli
tuoretta ruohosipulia
sitruunan mehua

Tee punajuurisalaatti päivää ennen ja anna sen maustua jääkaapissa. Suikaloi kinkku pieniksi suikaleiksi jotka sitten pienennät kuutioiksi. Sekoita kinkun palat punajuurisalaatin sekaan. Leikkaa graavilohesta pieniä paloja ja sekoita Creme Fraichen kanssa, jonka maustat tillillä ja sitruunan mehulla. Levitä alin kerros kakkuun, jonka päälle levität lohitahnan. Peitä kerroksella leipää jonka päälle levität punajuuri ja kinkkusalaatin jonka peität kerroksella leipää. Pane tiivisti muovi kakun ympärille ja pane se kylmään yön yli maustumaan, se päällystetään ja koristellaan vasta seuraavana päivänä. Sekoita 1/3 osa majoneesia maitorahkan sekaan ja päällystä kakku sillä. Koristele lohi-ruusuilla ja kinkkurullilla jonka sekaan asettelet tomaatinpaloja ja viimeistele tillillä ja ruohosipulilla. Anna kakun jäähtyä ennen tarjoilua parin tunnin ajan ennen tarjoilua.

23. heinäkuuta 2010

Timjaminen punajuurisalaatti


Punajuurisalaatti timjamilla maustetulla majoneesikastikkeella. Tuoreella timjamilla maustettua punajuurta majoneesekastikkeessa, helppo ja nopea moneen muuntuva lisukesalaatti sekä lämpimille että kylmille ruoille juhliin.

Punajuurisalaattia löytyy valmiina kaupasta monen tuottajan toimesta mutta ne eivät mikään mitenkään vedä vertoja tälle kotitekoiselle punajuuri-salaatille. Maku sen kun vain tiivistyy mitä kauemmin salaatti saa maustua jääkaapissa ja salaatti pääsee vasta oikeuksiinsa parin päivän jälkeen. Kaikista parasta on jos valmistat myös maustepunajuuret itse.

Timjaminen punajuurisalaatti
½-1 dl majoneesia
valkosipulin kynsi
suolaa
valkopippuria
pari oksaa tuoretta timjamia

Valuta punajuurien liemi pois ja suikaloi punajuuri pieneksi. Silppua valkosipuli ja riivi timjamin osista lehdet pois. Sekoita punajuurien sekaan majoneesi ja mausteet. Anna maustua pari tuntia jääkaapin viileässä. Tämä on mainio lisuke kylmän lihan kanssa tai voileipäkakkuun täytteeksi. Samalla periaatteella voit myös tehdä suolakurkuista pikkelssiä.

22. heinäkuuta 2010

Isän Tsatsiki


Tsatsiki, perinteinen kreikkalainen lisuke lihalle ja tässä isältäni peritty versio siitä jossa mehevää kurkkua valkosipulilla ja tuoreella tillillä maustetussa jogurttikastikkeessa.

Kreikkalaisesta Tsatsikista on lukemattomia reseptejä, ja isäni lisäsi omaan Tsatsikkiinsa aina hieman suolakurkkua, tilliä, etikkaa ja oliiviöljyä, mistälie sen oppinutkaan. Jugurtti pitää valuttaa jotta siitä saa sopivan paksuista ja koska itse pidän ”aika kovasta” Tsatsikista valutan jugurtin aina jääkaapissa yön yli, kuten myös kurkun lävikössä. Kummastakin valuu aika lailla nestettä joten kannattaa kaataa liiat valuneet nesteet pois pari kertaa valumisajan aikana.

Kreikkalainen tsatsiki

2 kurkkua
1 valkosipulin kynsi
suolaa
valkopippuria
2 rkl suolakurkkua
pari oksaa tilliä
1 rkl valkoviinietikkaa
2 rkl oliiviöljyä

Pese kurkut ja raasta ne. Kaada liika neste pois ja suolaa raastettu kurkku ja pane yön yli jääkaappiin. Kaada jogurtti kahvifiltteriin ja anna siitä valua liiat nesteet pois yön yli jääkaapissa. Murskaa valkosipuli ja sekoita viinietikan ja oliiviöljyn kanssa isossa kulhossa. Lisää sekaan valutettu kurkku, tilli, suolakurkku ja jogurtti. Sekoita hyvin ja mausta pippurilla ja suolalla. Tarjoile grillatun lampaan lihan kanssa.

21. heinäkuuta 2010

Kabanossit testiin


Makkaraa, grillattua makkaraa, Kabanossia grillitestissa kesällä 2010.

Televisiossa mainostetaan nyt HK:n savupekoni Kabanossia ja päätimme kokeilla sitä, verrokiksi otimme tavallisen Kabanossin ja Lidlin Krakovan makkaraa. Makkarat grillattiin ja maisteltiin Tsatsikin kanssa. Kokeilimme myös samat makkarat keitettyinä. Makkarat ovat aina yhtä ajankohtaisia kesällä, joten jos haluat kokeilla valmistaa itse makkaroita voit kokeilla Chorizo raakamakkarana.


Arvosanat testissä olleille Kabanosseille jaetaan numeroista 1-5 joista numero 5 on paras.

Tavallinen Kabanossi,
hieman mitään sanomaton, varsin neutraali maultaan. Ei mitenkään säväytä ja enkä osta uudestaan. Keitettynä hieman parempi, syö jos nälkä on ja muuta ei ole tarjolla.

Arvosana: 2

Savupekoni Kabanossi
Grillattuna hieman suolaisempi kuin tavallinen Kabanossi.
Mitään savun tai pekonin makua ei juuri maistunut. Väri hieman tummempi kuin tavallisessa Kabanossissa. Suuri pettymys. Sopii paremmin keitettynä kuin grillattuna. Keitettynä Kabanossien makua tuskin erottaa toisistaan ollenkaan. Syö jos nälkä on ja muuta ei ole tarjolla.

Arvosana: 2

Krakovan makkara
Kiva valkosipulin maku, lihaisa ja sopii sekä grillattavaksi että keitettynä.
Testin paras makkara, syön mielelläni uudestaan.

Arvosana: 4


19. heinäkuuta 2010

Mansikka-smoothie


Mansikkasmoothie välipalaksi tai aamiaiseksi. Smoothie jossa soseutettuja tuoreita mansikoita soijajauhoilla terästettynä. Mikä piristävä aamiainen tai välipala täynnä vitamiineja ja hivenaineita.

Nopea välipala

Joskus ei jaksa laitta ruokaa, varsinkaan kesällä helteellä mutta energiaa on jostain kuitenkin saatava, ja mielellään jostain kylmästä. Silloin on kivaa tehdä jotain mistä saa sekä proteiinia, vitamiineja että hivenaineita. Tähän sopii soijajauhoilla terästetty Smoothie juoma joka sauva sekoittimella syntyy hetkessä. Soijapavussa on kaikki välttämättömät aminohapot, siis ne proteiinit joita kehomme ei itse pysty muodostamaan, vaan meidän on saatava alkuperäisessä muodossa. Voit käyttää tässä myös soija- tai kauramaitoa jolloin smoothiesta tulee laktoositon, ja se sopii jopa vegaaneillekin. Tällä reseptillä saat smoothie-juomaa yhdelle hengelle.

Mansikkasmoothie

2 dl mansikoita
1 dl maitoa
1 tl vaniljasokeria
hunajaa maun mukaan
½ dl Soijajauhoa

Soseuta mansikat, lisää sekaan maito, vanilja ja soijajauho. Mausta hunajalla oman makusi mukaan. Tarjoile jääkylmänä. Jos käytät pakastettuja mansikoita, et tarvitse jäitä. Juo Smoothie "aamupalana" tai tarjoile sitä joko välipalana tai jälkiruokana.

17. heinäkuuta 2010

Mansikkajäätelö


Makea mansikkajäätelö, aito vanhan ajan tuoreista mansikoista valmistettu kermajäätelö. Kermaista tuoreista mansikoista valmistettua mansikkajäätelöä jälkiruoaksi.

Herkkusuu kuten olen, osa kesän tuoreista mansikoista tietystihyödynnettiin  tekemällä siitä ihanaa mansikkajäätelöä. Jäätelöä voi valmistaa pakkaseen jossa se kannatta säilyttää tiiviissä rasiassa, se säilyy hyvin kolmisen kuukautta.  Jos pidät jäätelöstä kannatta sinun myös koekeilla reseptiäni vaniljajäätelö sekä vadelmajäätelöä jonka löydät reseptistäni vadelmainen hovijälkiruoka.

Se kannattaa kuitenkin ottaa esille noin vartti ennen sen tarjoilua, varsinkin jos se on ollut pakkasessa pidempään kuin pari kolme päivää. Älä jätä koskaan jäätelöä pöydälle pidemmäksi aikaa kuin on aivan pakko, sulaessaan jäätelön moostumus muuttuu ja siitä tulee kiven kovaa. Tästä tulee noin 6-8 annosta, jollei ole liian perso jäätelölle.

Mansikkajäätelö

150 g sokeria
3 dl vispikermaa
1 kanan munan keltuainen
2 tl vanilja sokeria
2 ½ dl maitoa
½ kg mansikoita

Vispaa kerma paksuksi kulhossa. Sekoita munan keltuainen, sokeri ja maito toisessa kulhossa ja sekoita vispatun kerman kanssa. Kaada kattilaan ja lämmitä seosta miedolla lämmöllä koko ajan hämmentäen kunnes seos on tullut hieman paksummaksi. Leikkaa mansikat pieniksi lohkoiksi. Kaada jäätelöseos jäätelökoneeseen ja kaada mansikat sekaan. Anna koneen käydä kunnes jäätelö on valmista. Kaada astiaan ja pane pakkaseen kovettumaan. Ota jäätelö ulos pakkasesta n puolisen tuntia ennen tarjoilua jotta se pehmenee hiukan ennen annosten tekemistä. Koristele annokset mintun lehdillä ja tarjoile heti.

16. heinäkuuta 2010

Mansikka-basilikasiirappi


Mansikkasiirappia, tuoreella basilikalla maustettua mansikasta valmistettua makeaa maustesiirappia. Mansikkaista siirappia jälkiruokiin, leivonnaisiin sekä juomiin.

Samalla kun tekee mansikkahilloa ja mehua voi tehdä muutakin kivaa, kuten basilika mansikka siirappia joka on ihanaa jälkiruokien kanssa kuten esimerkiksi vohveleiden tai lettujen kanssa. Aivan tavallinen vaniljajäätelökin maistuu hienostuneemmalta basilika-siirapin kanssa. 

Tämä voi kuulostaa kummalliselta yhdistelmältä mutta mansikat ja basilika sopivat oivallisesti yhteen, ”a marriage made in heaven” kuten Englannissa sanottaisiin. Valmistan tätä siirappia joka kesä jonkun pullon, se on kiva tuliainen tai joululahja ystävälle joka pitää ruoasta, ruoanlaitosta ja makeasta.

Mansikkasiirappi

1 l mansikkamehua
1 dl tummaa Balsamietikkaa
4 dl sokeria
basilikan lehtiä ja varsia

Leikkaa basilika pieneksi ja keitä sitä 15 minuuttia mansikka mehussa. Siivilöi yrtit pois ja lisää mehun sekaan viinietikka. Anna kiehua puolisen tuntia ja kuori pinnalta vaahto pois. Pullota ja tarjoile esimerkiksi jäätelön kanssa.

15. heinäkuuta 2010

Mamman mansikkahillo


Mamman makea mansikkahillo. Tuoreista mansikoista kotona valmmistettu herkullinen makeaa mansikkahillo, Mamman mahtava mansikkahillo.

Mansikat ovat nyt parhaimmillaan ja niiden hinta ei tästä enää halpene joten kannattaa ottaa härkää sarvista ja hyödyntää ne talvella nautittavaan muotoon. Ostimme 10 kiloa mansikoita, osa menee pakkaseen kokonaisina, osan soseutan ja suurimman osan hilloan ja mehustan.

Mamma, siis äitini äiti, teki ihanaa mansikka hilloa jossa marjat pysyvät kokonaisina. Olen itse tehnyt mansikka hilloni samalla reseptillä jo siitä asti kun sain häneltä hänen ”Suuren keittokirjansa”, reilut pari vuosi kymmentä sitten. Kirja on Otavan painama ja vuodelta 1943 ja resepti löytyy sieltä alkuperäisessä ulkomuodossaan sivulta 705, josta tämä resepti on suoraan skannattu. Tästä kirjasta on vuosien mittaan tullut minulle ruoanlaiton peruskirja, josta monta kertaa haen inspiraatiota tai vankka tietoa ruokiini. Mamman mansikka hillo siirtää minut oitis lapsuuteen. Hassua että tuoksut ja maut voivat siirtää meidät muistoissa taaksepäin tai aivan toiseen paikkaan sekunnin murto-osassa.


Vanhoissa keittokirjoissa on aivan yhtä hyvät reseptit kuin uusimmissa tämän päivän keittokirjoissa, paisto lämmöt ja ajat vain ovat puutteellisia modernin ajattelu tavan mukaan mutta kyllä maalaisjärjellä niistä selviää. Tässä reseptissä lisätään hilloon vettä, ja olen vuosien mittaan kokemuksella ottanut osan mansikan liemestä talteen mehupulloon. Samalla vaivalla tulee tehtyä kaksi asiaa kerralla. Mansikkamehua voit myös valmistaa mansikoita tai mehau keittämättä. Teet sen helposti seuraamalla reseptiäni keittämätön vadelmamehu jossa tuoreiden vadelmien sijaan käytät mansikoita, muuten menetelmä on aivan sama.

Mamman mansikkahillo

1 kg marjoja
750 g sokeria
3 dl vettä

Marjat puhdistetaan hyvin., useimmat marjalajit voi huuhtoa. Vaapukoita ei kuitenkaan pidä huuhtoa, ei myöskään puutarhamansi­koita, jos ne eivät ole multaisia. Sokeri ja vesi sekoitetaan hillokattilassa. Kun sokeri on osittain liuennut, kattila asetetaan hiljaiselle tulelle. Liuoksesta kuoritaan vaahto tarkkaan. Kun se On kirkasta ja pisara liuosta sormien välissä kokeiltaessa venyy lankamaiseksi, marjat pannaan siihen ja kattilaa pudistetaan, jotta marjat painuisivat liuokseen. Hillo keitetään hiljaisella tulella hämmentämättä. Kattila nostetaan tulelta ja sitä pudistellaan, hillosta kuoritaan vaahto tarkkaan ja se saa uudelleen kiehua. Näin menetellään moneen kertaan, kunnes marjat painuvat liuokseen ja jakautuvat siihen tasaisesti. Kun liuos on kirkasta ja vähän saonnutta, hillo on valmista (noin 1/2 tunnin keittä­misen jälkeen). Kattila nostetaan tulelta, hilloa pudistellaan ja vaahtoa kuoritaan vielä, kunnes enin kosteus on haihtunut. Pudistettaessa marjat täyttyvät nesteellä ja tulevat täyteläisemmän näköisiksi. Hillo kaadetaan purnukkoihin. Seuraavana päivänä valetaan parafiinia pinnalle, ja purnukat sidotaan kiinni.

Oma kommenttini; hilloa kannattaa keittää vajaassa kattilassa koska sokerilla jossain vaiheessa tuppaa olla tapana kuohahtaa yli. Itse säilön hillon heti kuumana hyvin pestyihin lasipurkkeihin jotta niihin muodostuu tyhjiö ja hillon säilyvyys pitenee. Siirrä hillo vasta sen jäähdyttyä jääkaappiin tai kylmäkellariin.

11. heinäkuuta 2010

Mintulla maustettu hedelmäsalaatti


Minttuinen marjaisa hedelmäsalaatti. Mintussa marinoituja marjoja ja hedelmiä raikkaassa hedelmäsalaatissa. Tuoreella mintulla balsamietikassa marinoituja tuoreita kirsikoita, mansikoita ja persikoita.  Vaivaton ja nopea aromaattinen hedelmä ja marjasalaatti, herkullista kesänautintoa ja oivallinen päätös pitkäksi vevyneelle brunssille.

Ensimmäisen bloggausvuoden aikana minulla oli usein vaikeaa saada julkaistua tekstejä teknisten ongelmien vuoksi, ja tämä ihana kesäresepti jäi silloin ilman tekstiä, sain vain tänne liitettyä kauniin kuvan ja unohdin asian joksiski aikaa. Kun taas huomasin asian jäin odottamaan kunnes joku minulle asiasta olisi huomauttanut, mutta vieläkään kukaan ei ole minulla asiasta huomauttanut, vaikka teksti on tähän mennessä luettu jonkun kertaa joten päätin julkaista sen nyt sen tekstillä joko on ollut kaksi vuotta odotuslistalla.

Balsamietikkaa

Mansikat maistuvat mahtaville kun niiden sekaan lorauttaa tilkan balsamietikkaa, ja minttu on jo hyväksi todettu kumppani mansikoille. Tämän salaatin marinoiminen onnistuu vain tuoreilla marjoilla ja hedelmillä, ei pakastetuilla tai säilykehedelmillä. Vain tuoreet raaka-aineet takaavat herkullisen maustumisen.

Tarjoile minttuinan hedelmäsalaattia miedosti vaniljalla maustetun vispikerman, Mascarponejuuston tai smetana kanssa, hapahko smetana on yllättävän hyvä yhdistelmä aromaattiselle tummassa balsamietikassa maustuneille hedelmille. Tähän suosittelen että käyätä vihreminttua piparmintun sijaan, piparmintulla saat liian hammastahnamaisen maun joka ei välttämättä sovi tähän jälkiruokaan.

Jälkiruoka on nopea ja helppo valmistaa, puhtaat kuivahtaneet marjat ja hedelmät vain tuoreen mintun, balsamietikan ja sokerin kanssa maustumaan noin viideksi minuutiksi ja se on valmista nautittavaksi. Älä kuitenkaan anna salaatin tekeytyä liian pitkään, sokeri ja balsamietikka vetävät nestettä marjoista ja hedelmistä ja niistä tulee ajan kanssa rumia. Tällä reseptillä saat raikasta ja hieman tavallisesta poikkeavaa raikasta jälkiruokaa neljälle.

Minttussa marinoitu hedelmäsalaatti

300 g tuoreita mansikoita
300 g tuoreita kirsikoita
5 oksaa tuoretta minttua
4 nektariinia tai persikoita
3 rkl tummaa balsamietikkaa
2 rkl sokeria

Huuhtele minttu huolellisesti ja anna sen kuivahtaa puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Huuhtele kaikki hedelmät ja marjat huolelliset ja anna niiden kuivahtaa lävikössä. Mittaa sokeri ja balsamietikka isoon kulhoon ja sekoita. Paloittele hedelmät sopivan kokoisiksi suupaloiksi, halkaise kirsikat ja poista niiden kivet. Riivi mintunlehdet irti varista ja lisää ne hedelmien sekaan ja sekoita. Anna salaatin tekeytyä viitisen minuuttia ja annostele se kauniisiin annoskulhoin ja tarjoile se heti.

7. heinäkuuta 2010

Vihreä aromivoi lihalle


Vihreä basilikavoi, aromaattinen basilikalla maustettu vihreä maustevoi. Aromivoi maustamaan grillattua lihaa, kauniin vihreää basilikalla maustettua voita kesän grillikaudelle.

Maustevoit antavat vaihtelua ruokaan, ja ne ovat helppoja tehdä itse ja kun tekee tarpeeksi ison satsin voita osan siitä voi pakastaa toiseen kertaan. Itse suosin ”oikeata” voita mutta on tietenkin mahdollista tehdä voi myös margariinista, maku vain ei ole sama. Tässä reseptissä kannattaa käyttää vain tuoreita yrttejä. Basilikavoi sopii lihan, kalan ja kanan kanssa

Basilikavoi

100 g voita
pari oksaa tuoretta basilikaa
2 valkosipulin kynttä
1 tl mustapippuria
2 tl sitruunanmehua
pieni nippu ruohosipulia

Ota voi huoneenlämpöön pehmenemään. Silppua valkosipuli hienoksi, ja leikkaa sekä basilika että ruohosipuli hienosti. Sekoita sauvasekoittimella yrtit ja mausteet kulhossa voihin. Pane voi jääkaappiin kovettumaan ja tarjoa grillatun tai paistetun lihan päällä.

5. heinäkuuta 2010

Salaattia ja yrttejä



Tammenlehti salaattia, Lollo Rossoa, Rucolaa, Frisee salaattia, Salanovaa, tuoretta basilikaa, timjamia, korianteria ja ruohosipulia. Tuoretta pinaattia, oreganoa, tilliä ja persiljaa, toisin sanoin salaattia ja tuoreita yrttejä.

Tuoresalaatti

Salaatti kannattaa ostaa ruukussa, varsinkin jollei sitä käytä kaikkea heti samana kertana niin se säilyy kauemmin. Ruukkusalaatin voi myös istuttaa isompaan ruukkuun ja pitää sitä vaikkapa keittiön ikkunalaudalla, tai näin kesällä parvekkeella tai terassilla. Näin saat vaihtelua salaattiin, ei tarvitse aina syödä sitä samaa päivä toisensa jälkeen. Osta vaikkapa tammenlehti-, Lollo Rosso-, frisée-, Salanovasalaattia tai Rucolaa niin sinulla on mitä valita mistä tehdä salaattia.

Jotkut salaatin lajikkeet voivat kyllä vanhemmiten muuttua hieman kitkerämmiksi, saman huomaa jos niitä pitkään säilyttää jääkaapissa, joten niitä ei kannata viljellä ruukussa pitkiä aikoja, jollei pidä kitkerästä salaatista kuten esimerkiksi salaattisikurista. Salaatti on aina tuoreena parhaimmillaan.

Salaattikastikkeesta

Kun teet salaatin, voit sekoittaa sen valmiiksi mutta siihen ei kannata lisätä kastiketta kuin vasta juuri ennen tarjoilua. Salaatinkastike vetää nestettä ulos salaatinlehdistä, ja ne nuutuvat ja tummuvat, eivätkä enää ole hyvä näköisiä. Jos jokainen ruokailija itse lisää ottamaansa salaattiin kastikkeen, ylijääneen salaatin voi vielä säilyttää tiiviissä rasiassa jääkaapin viileässä seuraavaan päivään. Tämän jälkeen sekä salaatin maku että ulkonäkö muuttuu huonompaan suuntaan ja lehdet tummuvat, varsinkin leikkauskohdista. Salaattikastikkeen tise lisäämisessä on vain yksi haittapuoli, salaattia ei ole sekoitettu ja se ei ole tasaisesti maustettu.

Jos salaatinlehdet ovat hieman velttoja, niitä voi liottaa haaleassa vedessä, ei siis kylmässä kuten monet tekevät, haalea vesi imeytyy lehtiin paremmin ja salaatti saa takaisin jäntevyytensä. Liian kylmä vesi saa aikaan samat vauriot salaatissa kuin pakkanen. Samaa salaattia ei kuitenkaan kannata liottaa kuin ainoastaan yhden kerran, salaatinlehdet mustuvat nopeammin kuin tuoreet liottamattomat lehdet. Oivallinen salaatin lisä on tuoreet pinaatinlehdet. Voit kasvattaa pinaattiakin ruukussa ja lisätä sitä muun salaatin joukkoon.

Tuore ruukkubasilika

Tuoreita yrttejä


Nykyään kaikista ruokakaupoista saa ostettua tuoreita yrttejä. Itse suosin yrttejä ruukussa jotta voin istuttaa ne isompaan ruukkuun ja leikata niitä ruokaan silloin kuin niitä tarvitsen. Varsinkin ruohosipuli, persilja ja tilli sopivat tähän, mutta ei kannata unohtaa laakerinlehteä, basilikaa, korianteria tai timjamiakaan. 

Yrttien lehtiä voi myös hyödyntää osana salaatissa antamaan lisää makua kuten esimerkiksi Italialaisessa TomaattiMozzarellasalaatissa, Insalata Capresessa, jossa basilika on osa itse ruokalajia ja ei olisi sama ilman sitä. Varsinkin Nigella Lawson käyttää sekä korianteria että persiljaa salaatinlehtien sijasta ja se muuttaa makuelämyksen aivan toiseksi.

4. heinäkuuta 2010

Graavihärkä sinappikastikkeella


Riimihärkää sinappisen kastikkeen kera alkuruoaksi. Graavattua häränlihaa, riimisuolattua häränsisäfilettä konjakilla terästetyn sinappikastikkeen kanssa.

Graavattu häränliha on tosi maukasta, tottumattomalle syöjälle se taas voi olla suuri pala haukata, mutta Suomessa syödään yleisesti lohta ja muuta graavattua kalaa, niin miksei sitten voisi syödä samalla tavalla valmistettua härän lihaa?

Raakakypsytetty

Useimmiten graavataan härän sisäfilee, mutta tässä olen käyttänyt ulkofileetä. Ainoa ero lihan ja kalan gravauksessa on että liha tarvitsee hieman pidemmän ajan kuin kala. Graavauksen aikana liha mureutuu ja ainoa ero sisäfileeseen on että pala on isompi ja hieman hankalampi leikata ohuiksi siivuiksi. Liha maistuu sinappikastikkeen kanssa vaikka alkupalana.

Alkuperäisessä reseptissä käytettiin vain sinapin siemeniä mutta olen vuosien saatossa tehnyt siitä tämän muunnelman, käytän kolmea eri sinappia saadakseni siihen enemmän syvyyttä kuin vain sinapin siemenistä saisi. Hunaja pyöristää ihanasti sinapin kaikkein tulisimmat liekit. Voit vaihtoehtoisesti käyttää sinappikastikkeeseen joka vispattua vispikermaa tai Creme Fraichea. Vaihtoehtoisesti voit myös käyttää Hovimestarikastiketta josta mahdolliseti jätät tillin pois. Tällä reseptillä saat 8-10 annosta graavattua lihaa.

Graavattu häränsisäfilee

1 kg härän fileetä
½ dl suolaa
½ dl sokeria
½ tl sinapin siemeniä
1 rkl rouhittua mustapippuria
2 rkl konjakkia

Sinappikastike

2-3 rkl hunajaa
2 rkl Coleman’s sinappipulveria
2 tl Dijonsinappia
1 dl Creme Fraichea
3 rkl hienoksi leikattua ruohosipulia
1 tl rouhittua mustaa pippuria

Sekoita sokeri, sinapin siemenet, pippuri ja konjakki kulhoon jossa aiot graavata lihan. Pane liha kulhoon ja hiero mausteet siihen kunnolla. Peitä muovikelmulla ja pane jääkaappiin maustumaan 4 vuorokaudeksi. Muista kääntää liha kerran vuorokaudessa graavauksen aikana. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään kulhossa ja anna kastikkeen vetäytyä vähintään tunnin ajan jääkaapissa ennen tarjoilua. Leikkaa lihasta niin ohuita viipaleita kuin vain suinkin ja tarjoile kastikkeen ja nopean yrttisen perunasalaatin kanssa.

3. heinäkuuta 2010

Nopea yrttinen perunasalaatti


Yrteillä ryyditetty nopea lisuke salaatti perunoista. Tuoreita uusia, juuri maasta ylös nostettuja keitettyjä uusia perunoita, nopeasti tuoreilla yrteillä maustettuna vinaigrettekaastiketta. 

Salaatti uusista perunoista

Kesän uudet perunat ovat herkullisia ja niitä kanattaa höydyntää kaikin tavoin. Ja perunasalaatissa ei aina tarvitse olla majoneesikastiketta, tavallinen tuoreella sitruunan mehulla raikastettu vinaigrettekin ajaa asian ja samalla salaatista saa hieman kevyemmän version joka on vaihtelua tavalliseen majoneesikastikkeeseen valmistettuun tavalliseen perunasalaattiin. 

Tämä perunasalaatti kestää kesän lämpöä paremmin kuin perinteinen majoneesikastikkeeseen tehty perunasalaatti, joten sitä voi paremmin otta mukaan evääksi piknikille. Voit myös kokeilla reseptiäni perunasalaatti multicolore. Noin puolisen kiloa keitettyjä usia perunoitaa on riittävästi perunasalaattiin neljälle hengelle grillatu liha lisukkeeksi.

Yrttinen perunasalaatti

600 g uusia perunoita
tuoretta tilliä
tuoretta ruohosipulia
1 punasipuli
½ dl sitruunanmehua
1 dl oliiviöljyä
valkopippuria
suolaa

Pese uudet perunat huolellisesti ja keitä ne kypsiksi suolatussa vedessä. Sekoita kulhossa 2/3 oliiviöljyä, 1/3 sitruunan mehua. Hienonna punasipuli, ja silppua ruohosipuli ja tilli pieneksi. Sekoita kastikkeeseen ja mausta suolalla ja pippurilla. Lisää lämpimät perunat sopivan kokoisiksi leikattuina sekaan ja anna jäähtyä ennen tarjoilua.

1. heinäkuuta 2010

Raikas Ginger Ice tea

Inkiräävillä maustettua jääteetä sammuttanaan janoa ja viilentämään kesähelteillä. Tuoreella inkiväärillä ja piparmintulla maustettua raikastavaa kylmää jääteetä.

Earl Greyteetä

Tässä on ihana raikas jäätee, oivallinen vilvoittamaan kesän helteellä, jossa raikasta sitruunaa ja elävöittävää inkivääriä. Inkivääri on hyvää ruoan sulatukselle ja se tukee elimistön puhdistumista. Tähän teehen sopii vain tuore inkivääri, inkiväärijauheella teestä ei tule yhtä mehukasta ja Earl Grey tee jossa on Bergamotti-öljyä mausteena, sopii mainiosti yhteen sitruunan kanssa.

Piparminttua

Tässä tapauksessa taas tähän on käytetty Piparminttua useammin käytetyn Vihermintun sijaan. Piparmintulla on voimakkaampi makun kuin Vihermintulla, joten se sopii paremmin pariksi tuliselle tuoreelle inkiväärille. Viherminttu olisi jäänyt inkiväärin jalkoihin ja jos jätät makeuttamatta teen hunajalla, tämä sopii myös niille jotka noudattavat mataa hiilihydraattidieettiä.

Ginger Ice tea

Earl Grey teetä
tuoretta inkivääriä
sitruuna
hunajaa

Keitä vettä kattilassa. Leikkaa sitruunasta ohuita viipaleita. Kuori inkivääri ja leikkaa siitä hyvin ohuita viipaleita. Ota kattila pois lämmöltä kun vesi on kiehahtanut ja lisää siihen teetä, pari mintun oksaa, viipaloitu inkivääri ja sitruuna. Anna teen hautua kannen alla noin viitisen minuuttia ja siivilöi se. Lisää hunajaa oman makusi mukaan ja anna teen jäähtyä kunnolla ennen kuin tarjoilet sen jääkylmänä isoista laseista täynnä jäitä. Jos on hirveä jano ja kiire saada virkistävää juomaa, täytä lasit jäillä ja kaada tee sekaan kun se vielä on lämmintä. Tämä edellyttää kuitenkin että lasit ovat kuuman kestäviä, esimerkiksi Cafe lattelasit.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...