21. maaliskuuta 2010

Kotitekoinen majoneesi


Aito majoneesi, vain kananmunaa, sinappia, suolaa, valkopippuria ja öljyä. Kotona alle minuutissa valmistettu majoneesi. Ei mitään lisäaineita tai säilöntäaineita, vain raaka-aineet, ei mitään sen enempää kuin ehtaa majoneesia.

Muun muassa majoneesi on jotain mitä usein tarvitsee ja se on mitä helpointa tehdä itse. Kun majoneesin on tehnyt tarpeeksi monta kertaa se valmistuu oikeilla välineillä parissa minuutissa. Majoneesi on vaivattominta tehdä sauvasekoittimella koska silloin ei edes tarvitse erotella kananmunan valkuaista keltuaisesta.

Meillä käytetään kohtalaisen paljon majoneesia ja yritän siksi vaihdella siinä sisältyvää öljyjä jotta saisimme eri öljyhappoja. Esimerkiksi oliiviöljy ei sovellu majoneesiin karvaan läpipistävän makunsa takia mutta öljynä voi siis olla jokin maultaan mieto, esimerkiksi ruokaöljy joka on sekoitus,tai  rypsi-, rapsi-, auringonkukansiemen- tai maissiöljy. Suomesta on valitettavasti vaikeaa saada edullista viinirypäleensiemenöljyä tai Safloriöljyä, jotka kummatkin olisivat oivallisia majoneesiin. Pellavansiemen öljy taas on terveellistä sen sisältävien omega-3 öljyhappojen vuoksi mutta siinä on pistävä maku. Joskus kuitenkin käytän sitä osana öljyä majoneesiin, hieman lisäten sen ”terveellisyyttä” (miten nyt majoneesi voi olla terveellisempää?)lisäten niillä kerroilla sinapin osuutta reseptissä jotta se ”peittää alleen” pellavansiemenöljyn maun.

Viinietikkana suosin omenaviinietikkaa mutta valkoisesta Balsamietikasta saa hieman erilaisen vivahteen siihen samaan vanhaan majoneesiin. Ainoana sääntönä on että viinietikan on oltava vaaleaa, muuten saa aika karmean näköistä majoneesia. Maultaan se kylläkin voi olla aivan herkullista, muttei ulkonäöltään ole muille tarjoiltavaa. Tämän videon avulla opit valmistamaan majoneesia kotona alle minuutissa, aikaa vievin asia on raaka-aineiden mittaaminen ennen sauvasekoittimella sekoittamista.

Majoneesi
1 kananmuna
2 tl omenaviinietikkaa
1 rkl Dijonsinappia
hieman valkopippuria
hieman suolaa
2 dl neutraalin makuista öljyä

Tämä ohje koskee vain jos käytät sauvasekoitinta; kaikki majoneesin ainekset vain samaan kulhoon ja sekaisin. Tuloksena ihanaa majoneesia joka säilyy noin viikon ajan jääkaapissa.


12 kommenttia:

 1. Oletko kokeillut käsin vatkaten? Sauvasekoittimella tuntuu onnistuvan aika helposti, mutta etsin vielä salaisuutta käsin vispattuun majoneesiin.

  VastaaPoista
 2. Hei Maisa ja kiitos kommentistasi! Kyllä, olen myös valmistanut oikeata majoneesia, käsin vispilällä. Muuten samat ainekset, öljyä voi mennä hieman vähemmän munan keltuainen vain on erotettava valkuaisesta koska ainoastaan sitä käytetään. Öljy lisätään aluksi tippa kerrallaan koko ajan sekoittaen kunnes se on sekoitettu seokseen sekaan ja hävinnyt sinne. Kun tippoja on sekoitettu lisään tarpeeksi voi jo valuttaa ohutta noroa öljyä koko ajan sekoittaen. Jos osaat tehdä Bearnaise-kastikkeen niin onnistut majoneesinkin kanssa, sama vispaus menetelmä.

  VastaaPoista
 3. Kiitos, nyt meilläkin saadaa useammin itse tehtyä majoneesia. Ällistyttävän helppoa.

  VastaaPoista
 4. hei minna ja kiitos kommentistasi. sauvasekoitinta ilman se majoneesi ei kuitenkaan onnistuisi, ja huomasimme juuri pari vuotta sitten että markkinoilla on myös sellaisia joissa vnnätä ei riitä majoneesin valmistukseen kun esikoinen muutti omaan ja halusi sauvasekoittimen lahjaksi.

  VastaaPoista
 5. Aaaaarrrghhh!! Video ei toimi, se ei ole täällä! Miten se tehosekoitus meni? Tätä ohjetta olen käyttänyt ennenkin mutta en voi muistaa mitä tein nyt väärin?? Se on liian löysää yäk!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hei anonyymi, ja kiitos palauteestasi. kokeilin itse videoo ja se toimi kuten piti, enkä tiedä missä vika voisi olla?! kaikki majoneesin raaka-aineet vain kulhoon ja sekaisin sauvasekoittimella niin saat majoneesia! video vain kuvaa miten helppoa majoneesin tekeminen on ja miten nopeasti sen saa aikaiseksi jottei tarvitse ostaa sitä majoneesia lisäaineilla kuten happamuudensäätö-, säilöntä- ja sakeuttamisaineilla kaupasta...

   Poista
  2. sain juuri tietää ettei video toimi ipadissa, voisiko sama ongelma olla älypuhemillakin tms?

   Poista
 6. Ihan törkeän hyvä majoneesi. Kiitos vinkistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hei anonyymi j kiitos kommentistasi, majoneesi ei ole tämä vaikeampaa tehdä kotona itse joten miksi sitä kukaan ostaa kaupasta...

   Poista
 7. Minkä lämpöisinä raaka-aineita käytät? Esim. kananamuna, onko se jääkaapista otettu vai huoneenlämpöinen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hei anonyymi ja anteeksi pitkä hiljaisuuteni, minulla on yleensä kaikki ainekset muut kuin öljy jääkaappikylmiä.

   Poista
 8. Luin tätä nyt 2013.12.17.
  Olen jo kymmenkunta vuotta tehnyt majoneesia "helpolla, varmalla" ko tavalla. Raaka-aineista mitään ei kai säilytetä kylmässä ( en ainakaa ole käynyt kaupassa, jossa kananmunat ovat siellä ). Kuten ohjeessa, sauvasekoitinta käyttäen kananmunaa ei tarvitse erotella (menee jopa kuorineen). Itse teen emulgaation - kananmuna+öljy, ensin ja maustan sen, sinappi, sokeri, suola, sitruuna, +++... . Säilyy, mauistuu ... .
  PerttiK

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...