30. huhtikuuta 2010

Oopperavoileivät



Ooperavoileivät mamman perinteiseen tapaan. Jauhelihapihvi paahtoleivällä sekä paistettu kananmuna. Sopivan nopea hiukopala yömyöhään kotiin tullessa, tai herkku illan istujaisiin.

Mamma valmisti aina perinteisesti oopperavoileipiä vapunaattona ja tämän voi joko tehdä niin kuin alkujaan olen Oopperavoileivät oppinut tekemään, leipä paistetaan voissa tai sitten paahdetaan leivät saaden silloin hieman kevyempi versio, Oopperavoileipä kuitenkin kärsii maussa tästä kohtelusta. Itse olen myös lisännyt tulisen kotona tehdyn sinapin ja joko suolakurkkua tai hillotun sipulin jotta herkuttelu nousee aivan taivaallisiin korkeuksiin. Päälle paistettu kanamuna ja nautinto on valmis.

Opperavoileivät
400 g naudan jauhelihaa
4 paahtoleivän viipaletta
4 kanan munaa
sinappia
suolakurkkua
hillottua sipulia



Paista leivän viipaleet voissa. Muotoile jauhelihasta pihvejä, mausta suolalla ja mustalla pippurilla ja paista ne niin kypsiksi kuin haluat. Paista kanan munat yhdeltä puolelta. Kokoa annos lautaselle paistettu leipä alimmaisena jonka päälle pannan jauheliha pihvi. Voitele pihvin päälle hieman sinappia ja pari viipaletta suolakurkkua ja peitä paistetulla munalla, jota pippuroidaan hiukan. Vaihtoehtoisesti pari tippa Tabascokastiketta muna keltuaisen päälle. Voit myös käyttää paahdetun leivän kanssa majoneesia.

28. huhtikuuta 2010

Valkosipulijuusto


Valkosipulilla maustettu tuorejuusto, valkosipulituorejuusto. Kermainen valkosipulilla ja yrteillä maustettu tuorejuusto piimästä.

Olen jo monta vuotta kaivannut ranskalaista Boursin nimistä juustoa Suomen juusto valikoimasta ja nyt viimeisen elintarvike lakon aikana minua vihdoinkin onnisti. En tiedä onko juusto ollut aikaisemminkin ollut tarjolla, koska tottumuksesta en aina katsele tarpeeksi ympärilleni mutta tällä kertaa ilahduin suuresti kun kävin paikallisessa tavaratalossa ostoksilla joten käyntini juustokauppaan jäikin tällä kertaa väliin. Tuli hirveä kiire  lähteä heti kotiin ja keksit kehiin ja mikä nautinto!

Suosittelen lämpimästi tätä Boursin juustoa valkosipulista pitäville ja niille jotka eivät Boursinia kaupastaan löydä joutuvat tyytymään kotitekoiseen valkosipulituorejuustoon. Ei sekään mitään huonompaa, mutta ei tietenkään samanveroista. Jos olet kiinnostunut juuston valmistuksesta voit samalla tavalla itse valmistaa tuorechevreä kotona  seuraamalla reseptiäni chevre kutunmaitojuusto.

Valkosipulituorejuusto

3 dl kermaviiliä
½-1 tl suolaa
2 rkl ruohosipulia
1 rkl basilikaa
ripaus valkopippuria
1-2 valkosipulinkynttä

Piimää ja kermaviili kiehautetaan ylös koko ajan hämmentäen miedolla lämmöllä. Kun seos alkaa juoksettua se otetaan levyltä ja annetaan jäähtyä noin puoli tuntia kannen alla. Huomaa että juustoa ei tässä kohdassa saa sekoittaa, sen pitää saostua. Valuta tuorejuusto kahvifiltteriin joksikin tunniksi. Kun juusto on sopivan paksua se suolataan sopivan suolaiseksi ja maustetaan pippurilla, hienoksi silputulla ruohosipulilla ja puristetulla valkosipulin kynnellä.

24. huhtikuuta 2010

Munanpuolikkaat


Täytettyjä kananmunan puolikkaita pääsiäisenä alkuruoaksi. Kovaksi keitettyjä kanan munia, maustettua majoneesia, herkkua joka sopii jopa kala-allergikoille.  

Ruoka-aine allerginen vieras antaa aina hyvää vastusta hyvälle emännälle kun on keksittävä jotain tavallisesta turvallisesta kestittämään vieraita. Varsinkin jos vieras tule yllättäen ”kuokkimaan” jonkun muun mukana ja on keksittävä jotain heti suoraan lonkalta. Onneksi tällä kertaa jääkaapissa sattui olemaan jo valmiiksi keitettyjä kananmunia joista pystyin taikomaan alkupalan kuokkavieraalleni.


Munat kaikissa muodoissa kuuluvat Pääsiäiseen, ja meillä ei vain syödä kananmunia, meillä myös vitsaillaan munista, vaikkeivat ne nyt välttämättä ole juuri kanan munia. Jollei vieraasi ole allerginen juuri kalalle, jota tässä yritin välttää, voit täyttää munat katkaravuilla, savulohella tai muulla kalalla. Sinun kannattaa muuten lukea tekstini kananmunista.

Munanpuolikkaat
majoneesia 
ruohosipulia
purjosipulia
paprikajauhetta
Curryjauhetta
tuoretta tilliä viimeistelyyn

Keitä kanan munat ja anna niiden jäähtyä. Kuori munat ja halkaise ne. Ota varovasti keltuainen pois kuopastaan ja pane ne kahteen kulhoon. Sekoita keltuaisiin hieman majoneesia. Leikkaa toisten keltuaisten sekaan ruohosipulia ja toisten hiemoksi silputtua purjosipulia sekoittaen hyvin. Pursuta munaseosta munan puolikkaisiin, tomuta puolet curry jauheella ja toisen puoli paprikajauheella. Koristele tillinoksilla ja pane viileään maustumaan vähäksi aikaa.

22. huhtikuuta 2010

Skandinaavinen kala-aamiainen

Lohta ja kermaista pinaattia. Rapeaksi paistettua kalaa, voissa haudutettua pinaattia ja lempeää kermaisen keltaista munakokkelia, Skandinaavinen aamiainen.

Norjassa tarjotaan hyvin usein savulohta munakokkelin kera, joskus jopa voileivän päällisenä. Ruotsissa taasen paistettua saa lohta kermassa muhennetun pinaatin kera joten yhdistin nämä ja tein kala-aamiaisen täten saaden hieman vaihtelua Englantilaiseen ”paistettu muna ja pekoni” aamiaiseen. Kun käyttää pakaste pinaattia sen saa nopeasti sulatettua kattilassa kannen alla voinokareen kanssa, tuore pinaatti kuitenkin olisi parhainta. 

Munakokkelin tekemisen suhteen viittaan perusreseptiin omeletista, joko jo löytyy täältä blogistani. Samat ainekset samassa suhteessa kun munakkaassa vain sillä erolla, että munakokkelia on koko ajan paistaessa hämmennettävä, ettei se saa yhtään väriä ja jää vaalean keltaiseksi. Munakokkelin valmistuohjeen löydät reseptistäni English breakfast. Tällä reseptillä saat aamiaisen kahdelle hengelle aamutuimaan.

Aamiainen pohjoismaisittain lohella

300 g merilohta
400 g pinaattia
4 kanan munaa
2 rkl voita
oliiviöljyä
loraus kermaa
½ tl raastettua muskottipähkinää
suolaa
valkopippuria

Pese pinaatti hyvin ja anna sen kuivahtaa hieman. Sulata nokare voita pannussa johon lisäät pinaatin. Anna pinaatin sulaa miedolla lämmöllä. Mausta pinaatti muskottipähkinän raasteella, suolalla ja pippurilla kun se on sulanut. Lisää kerma ja anna kiehua kokon kunnes nesteet on vetäytynyt pinaattiin. Mausta kala suolalla ja pippurilla ja paista se kummaltakin rapeaksi oliiviöljyssä. Valmista munakokkeli ohjeen mukaan ja tarjoile annokset heti.

20. huhtikuuta 2010

Parsakaalisosekeitto


Parsakaakeitto, soseutettu keitto parsakaalista. Ihanan samettista keittoa jossa soseutettua perunaa ja parsakaalia.

Syömme usein parsakaalia mutta sen puisevat varret jäävät usein hyödyntämättä, tässä oiva tapa saada nekin käyttöön ja kun käyttää vihannesten keitinliemen niin ei tule kaadettua turhia vitamiineja tai hivenaineita viemäriin. Keiton voi tietysti myös tehdä parsakaalinkukinnoista ja se saa lisää pehmeyttä perunoista. Tällä reseptillä saat alkuruokaa kuudelle hengelle, ja neljälle arikiruokaa kun tarjoile keiton maukkaan leivän kanssa.

Soseutettu parsakaalikeitto
2-3 parsakaalin varsia
4 isoa perunaa
valkopippuria
suolaa
2 rkl voita
(tryffeliöljyä)

Kuori perunat ja paloittele hieman pienemmiksi joten ne kiehuvat nopeammin ja paloittele parsan varret 2-3 sentin pitkiksi paloiksi. Parsakaali kiehuu nopeammin kuin peruna ja ne pitäisi saada kypsiksi samaan aikaan. Kiehauta perunat ja parsakaali vähässä suolatussa vedessä, noin 15- 20 minuuttia riittää. Kaada keitinvesi pois mutta säästä se, sillä laimennetaan keittoa. Pane kattilaan pari voinokaretta, mausta suolalla ja valkopippurilla ja soseuta vihannekset. Laimenna sosetta keitinliemellä sopivan paksuiseksi keitoksi. Jos haluaa oikein herkutella, voi tiputella keittoannoksen päälle hieman tryffeliöljyä.

19. huhtikuuta 2010

Pop’s Pimen


Tuliinen chilitahna jossa tuoreen chilin lisäksi myös valkosipulia ja tuoretta inkivääriä. Hyvää kotitekoista chilitahnaa jota kannattaa olla valmiina jääkaapissa kun tarvitsee ruokaan hivenen potkua.

Tämän chilitahnan reseptin sain tutulta Seychellien saarilla. Talon isäntä valmista aina tätä itse vaimolleen ruoanlaittoa varten ja ruoka siellä tosiaan oli erittäin tulista ja se vaati totuttelua ennenkuin sitä pystyi vaivatta syömään. Hyvä tapa saada vaimennettua tulista ruokaa on syödä sen kanssa riisiä, ai tavallista leipää. Alkuperäisreseptissä käytettiin linnunkynsi chilejä joita vielä en ole Suomessa tavannut, joten täällä saa tyytyä Habanero chileihin, jotka tietojeni mukaan pitäisi olla maailman tulisin chilipippurilaji. Tämä tahna on tottumattomalle tulista, jollei varo voi lähteä hiukset irti. Ainakin se kiihottaa verenkierota ja edistää hikoilua. Käytä teelusikallisen puolikkaasta kokonaiseen ruokalajia kohden alussa ja lisää määrää kun totut tulisempaan ruokaan.

Pop's Pimen
5 Habanero chiliä
6-7 valkosipulia
4-5 cm tuoretta inkivääriä
oliiviöljyä
hieman suolaa

Tahnan tekeminen onnistuu sekä huhmareessa että sauvasekoittimella. Sauvasekoitinta käyttäessä pitää vain muistaa varoa nopeita yllättäviä chiliroiskeita. Kuori valkosipulit ja inkivääri, paloittele inkivääri hieman pienemmiksi paloiksi. Poista chileistä varret ja kaikki sekaisin kulhoon ja ajetaan tahnaksi. Tahna säilyy jääkaapissa noin viikon verran mutta siitä riittää tulisuutta pidemmäksikin aikaa kun siihen lisää hieman oliiviöljyä.

18. huhtikuuta 2010

Englantilaiset kermasconesit


Englantilaiset kerma skonssit. Cream scones, pieniä vispatulla kermalla ja mansikkahillolla täytettyjä kerma Sconeseja, makeita herkullisia pieniä skonsseja.

Kermasconesit ovat perinteinen iltapäivä teen kumppani Brittiensaarilla ja sconesit ovat ihania juuri uuni tuoreina, mutta nämä pakastuvat myös hyvin joten niitä voi tehdä yllätysvieraitten varalta valmiiksi pakkaseen. Makuja voi itse vaihdella mutta tämä resepti on tavallinen peruskerma sconeseille joihin saa vaihdettua maun toisella hillolla. Sconesit sopivat myös muulloin kahvipöytään kun tulee vieraita. Tällä reseptillä saat vähän niiden koosta riippuen parisen kymmentä sconesia.


Cream scones

280 g vehnäjauhoja
66 g taloussokeria
2 tl leivinjauhetta
1/8 tl suolaa
75 g voita
1 kanan muna
2 tl vaniljasokeria
1 ¼ dl kermaa
½ dl rusinoita
½ sitruunan kuori

sivelyyn:
kananmuna tai kermaa

Tarjoiluun:
vispattua kermaa
hilloa

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Sekoita kulhossa jauhot, sokeri, leivinjauhe, vaniljasokeri ja suola. Lisää sekaan voi ja sekoita se sekaan käsin kunnes taikina näyttää kauraryyneille. Sekoita kananmuna ja kerma toisessa kulhossa ja kaada jauhoseokseen. Lisää rusinat ja hienosti raastettu sitruunankuori. Sekoita vähän mutta varo liioittelemasta ettei taikina sitkostu liikaa. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa sitä hiukan. Taikina on aika tahmeaa ja niin sen pitääkin olla. Kauli taikina 3 cm paksuiseksi levyksi ja ota siitä muotilla pyöreitä kakkusia. Pane Sconesit voipaperille pellille, sivele niitä munakermaseoksella ennen paistamista uunin keskiosassa noin 15 minuuttia tai kunnes sconesit ovat kullankeltaisia. Annan Sconesien jäähtyä ritilällä. Leikkaa Sconesit ylä- ja alaosaan ennen tarjotimelle asettelua. Tarjoile lisäksi vispattua kermaa ja mansikkahilloa, vadelmahilloa tai kurpitsahilloa.

16. huhtikuuta 2010

Saunapalvi-pinaattipiiras


Kinkkupiirakka jossa pinaattia ja aurajustoa. Savustettua palvikinkkua pinaatin kanssa maukkaassa sinihomejuustolla maustetussa juhlatarjouliin sopivassa piiraassa.

Omasta pakastimestakin voi löytää mitä kummimpia aineksia ruokaan ja herkkua haluavalle se voi olla suorastaan aarreaitta. Suosittelen kylläkin tähän hieman enemmän taikinaa kuin ne kaksi lehteä jotka itse pakastimestani löysin jotta piirakassa on hieman pohjaa eikä koostu vain täytteestä. Piirakat ovat helppotekoisia ja yleensä ne täytetään munamaidolla tai munakermalla joka vaatii oman aikansa hyytyä ennen tarjoilua. Tämän vaiheen olen ohittanut käyttämällä vain kanan munaa jotta täyte sitoutuu piirakanpohjaan ja piirakkaa on heti helposti leikattavaa ja sen voi syödä melkein heti kun sen ottaa uunista ulos. Homejuuston maku vain vaatii piirakan jäähtymistä lempeän haaleaksi jotta sen maut tulevat kunnolla oikeuksiinsa. Pinaatti vaatii ystäväänsä muskottipähkinää tässäkin reseptissä mutta Fenkolin siemen on hyvä lisä.

Näin keväällä voi osan pinaatin korvata joko osin tai kokonaan ryöpätyllä nokkosella. Pinaattia saa nykyään onneksi kokonaisena pakastettuna ”saksalaisesta halpis-ketjusta”. Kannattaa aina itse raastaa joka kerta tarvitsemansa määrä sekä itse jauhaa morttelilla Fenkolin siemenet. Tuoretta mausteiden makua ei mitenkään voi verrata kuivaan väljähtyneeseen purkki-jauheeseen. Suolaa tämä piirakka ei tarvitse koska sitä kertyy ihan tarpeeksi muista täytteen aineksista. Tässä reseptissä käytin neljää juustoa, Aurajuustoa, Goudaa, Mozzarellaa ja Emmentalia.

Saunapalvi pinaattipiiras
3 lehteä lehtitaikinan pohjaa
300 g ylikypsää saunapalvattua kinkkua
400 g keitettyä pinaattia
2-3 dl juustoraastetta
2 dl sinihomejuuston murusia
½-1 tl raastettua muskottipähkinää
mustaa pippuria
1 tl fenkolin siemeniä
2 kanan munaa

Lämmitä uuni 225 asteeseen. Kauli taikinasta pohja piirakka vuokaan. Raasta juustoa ja murustele sinihome juusto. Lisää sekaan pinaatti ja lisää mausteet. Sekoita kulhossa ja lisää kanan munat sekoittaen perusteellisesti. Kaada piirakan pohjan päälle ja paista uunissa 25-30 minuuttia. Voit myös tehdä piirakalla kannen ja koristaa sen raidoilla tai muilla kuvioilla mutta silloin piirakan kansi vaatii sivelyä vispatulla kanan munalla ennen uunissa paistamista.  Kannellinen piirakka on oivallista retkievästä.

14. huhtikuuta 2010

Mausteinen Chili con Carne


Chili con Carne, aromaattinen papupataa paprikallaa ja valkoisilla pavuilla. Kaikki tomaattikastikkeessa jossa mausteine tulista chiliä, aromaattista kanelia ja maanläheistä juustokuminaa. Tämä on se mistä arjen nopea ja vaivaton Chili con Carne valmistetaan parin oikotien kautta.


Helpointa olisi vain heittää kaikki vain pataan kokonaisena ja antaa porista itsekseen. Tässä tapauksessa se kyllä on melkein mahdollista varsinkin jos käyttää pakkasesta otettua suikaloitua paprikaa. Tähän reseptiin käy sekä kuivattu chilijauhe, chilitahna kuten myös tuore chili jonka voi valita tulisuuden mukaan.  Oikein laiskana kannatta hyödyntää pakastealtaan paprikaa. Sieltä löytyy kaikki kolme paprikaa samasta pusista valmiin käyttöön. 



Chili con Carne
400 g naudan jauhelihaa
2-3 valkosipulin kynttä
1 punainen paprika
1 keltainen paprika
1 vihreä paprika
1 prk tomaattimurskaa
1 sipuli
chiliä maun mukaan
½ tl kanelia
suolaa
mustaa pippuria
juustokuminaa
1 prk valkoisia papuja tomaattikastikkeessa



Lihat ruskistetaan padassa sipulin kera. Lisätään hienonnettu valkosipuli ja suikaloitu paprika, chili, hieman kanelia, suolaa, pippuria ja annetaan lämmitä jotta maut irtoavat. Sekaan kaadetaan murskattu tomaatti ja annetaan kiehua vähällä lämmöllä. Lisää juuri ennen tarjoilua lisätään valkoisia papuja tomaattikastikkeessa ja annetaan padan lämmetä uudestaan. Tässä vaiheessa pata ei enää missään tapauksessa saa kiehua koska ettei pavut rikkoonnu. Tarjoile syvältä lautaselta ranskan leivän kanssa ja mahdollisesti padan seassa hiukan smetanaa pyöristämään makua.

11. huhtikuuta 2010

Perinteinen Coleslaw


Perinteikäs Coleslaw kaalisalaatti alkuperäisessä muodossaan. Kaalia, porkkanaa ja sipulia majoneesikastikkeessa ilman mitään mutkia.

Coleslaw on Anglo-saksinen kaalisalaatti jossa aina on majoneesi kastike ja suomalaisissa ruokaohjelmissa on ollut vaikka mitä versioita siitä. Perinteisessä Coleslawissa käytetään vain porkkanaa, kaalia ja sipulia joka tarjoillaan majoneesikastikkeessa. Colslwaia tarjoillaan usein grillatun liha lisukkeena, ja Brittien saarilla sitä saa melkein joka kahvilasta folioperunoiden lisukkeena, ja tämä tapa tarjoille tätä kaalisalaattia sopii sille hyvin. Coleslawia voi muunella, siitä saa värikkäämmän käyttämällä punasipulia ja punakaalia keltaisen sipulin ja valkokaalin sijaan ja jos perinteiseen Coleslawiin lisää hienoksi suikaloitua fenkolia, tulee siitä kanadalainen Coleslaw ja mahtava salaatti kesän grilliherkkujen lisukkeena, se on myös ruoka joko sopii sinulle joka karppaat.

Coleslaw
500 g kaalia
2 porkkanaa
1 sipuli
musta pippuria
suolaa
2-3 dl majoneesia

Kaali suikaloidaan (tai raastetaan) hienoksi, Sitä kannattaan hieman hieroa käsien välissä jotta se vähän pehmenee ja siitä tulee ulos kaalin mehua. Tämä tekee salaatista maukkaampaa. Kuoritut porkkanat raastetaan karkeasti ja sipuli suikaloidaan hienosti ja kummatkin lisätään kaalin sekaan. Sekaan lisätään majoneesia ja salaatti maustetaan suolalla ja mustalla pippurilla. Majoneesin sijaan voi käyttää puolet majoneesia ja Ranskan kermaa. Jos raa’asta kaalista tulee sivuvaikutuksena ilmavaivoja, voi Coleslawiin lisätä hieman kuminan siemeniä, joko kokonaisena tai juuri tuoreeltaan jauhettuna morttelissa.

9. huhtikuuta 2010

Rapeaa lohta kermaisen pinaatin kera

Lohta pinaattimuhennoksella. Rapeaksi paistettua lohta ja kermaista hitaasti haudutettua pinaattia, arjen nopeaa ja vaivatonta ruoanlaittoa.

Meillä keväällä Pääsiäisen aikaan jostain syystä tulee syötyä paljon pinaattia vaikka sen oikea sesonki olisikin kesällä. Nyt kun ei ole tuoretta pinaattia tarjolla on vain tyydyttävä pakastepinaattiin muta reseptissä mainitsen miten tämä valmistetaan tuoreesta pinaatista.  Tämä on perinteinen ruotsalainen yhdistelmä, lohi ja kermainen pinaattimuhennos ja tällä reseptillä saat hyvin ruokittua neljä henkeä.

Paistettua lohta pinaattimuhennoksella
400 g lohta
400 g perunoita
300 g tuoretta pinaattia
voinokare
2 dl kermaa
mustaa pippuria
½ tl raastettua muskottipähkinää
suolaa

Keitä kuoritut perunat suolavedessä. Pese pinaatti hyvin ja anna sen kuivahtaa hieman. Sulata nokare voita pannussa johon lisäät pinaatin. Lisää kerma ja anna kiehua kokoon kunnes nesteet on vetäytynyt pinaattiin ja mausta muskottipähkinän raasteella, suolalla ja pippurilla. Jos käytät pakaste pinaattia saat nopeasti sulatettua kattilassa kannen alla voinokareen kanssa. Lisää kerma ja raasta sekaan muskottipäuhkinää ja anna kiehua kokoon. Mausta lohi suolalla ja pippurilla ja paista se kummaltakin puolelta rapeaksi kuumassa pannussa. Tarkista pinaattimuhennoksen maku ja mausta se oman makusi mukaan suolalla ja pippurilla. Kokoa annoksetlämpimille lautasille ja tarjoile ne heti sitruunalohkon kera.

7. huhtikuuta 2010

Avokado-inkiväärisalaatti toipilaalle


Avokado ja inkiväärisalaattia sitruunalla. Vihreää samettista tuoretta avokadoa, kirpeän raikasta tuoretta sitruunaa sekä lämmittävää mausteista tuoretta inkivääriä. Ihanaa raikasta ja elävöittävää salaattia toipilaalle.

Joskus tulee tehtyä aika kummallisen kuuloisia ruokia, tämä salaatti esimerkiksi oli flunssaisen päivän lounas, ja siinä riittikin C-vitamiinia. Sitruuna ja inkivääri ovat oivallisia flunssalääkkeitä ja vaikka salaatti on tylsän vihreätä, joten jos jotain mahdollisesti tekisin toisin ensikerralla, lisäisin salaattiin kuorittuja, siemenettömiä tomaatin viipaleita. Tällöin salaatista tulee näyttävämpi, muttei välttämätä yhtään sen terveellisempi. Tässä annos on riitävä yhdelle sairastavalle toipilaalle.

Avokado ja inkivääri salaatti
1 avokado
1 salottisipuli
jäävuorisalaattia
½ sitruuna
3 cm tuoretta inkivääriä
merisuolaa
mustaa pippuria

1 tl Dijonsinappia
1 rkl valkoista Balsamietikkaa
2 rkl oliiviöljyä
1 tl rakuunaa

Aloita sekoittamalla salaatin kastike, vispaa kulhossa yhteen sinappi, rakuuna, viinietikka ja öljy. Mausta suolalla ja pippurilla. Kuori ja kuutioi avokado 2 sentin kokoisiksi paloiksi ja sekoita varovasti kastikkeen sekaan. Kuori ja viipaloi ohuelti sipuli ja sekoita se myös salaattiin. Kuori sitruuna veitsellä puhtaaksi valkoisesta kalvosta ja fileoi sen viipaleet.  Ennen syömistä lisätään kulhoon hienoksi suikaloitua salaattia.

5. huhtikuuta 2010

Kuohkea pääsiäispasha


Kevyempi kuohkea pasha pääsiäiseksi. Kuohkea vispikermalla kevennetty Pääsiäispashavaahto makealla maustetulla maitorahkalla jonka seassa pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä. 

Pasha on myös ”must” pääsiäisenä ja olen kehitellyt siitä hieman helppotekoisemman sekä kevyemmän version. Aito pasha sisältää voita ja on paljon raskaampaa syötävää. Tätä ei tarvitse valutella yön yli, kuiva hedelmät kuitenkin kannattaa antaa kostua joko konjakissa tai liköörissä yön yli. Sekaan sekoitetut kuivahedelmät ja pähkinät kuitenkin lisäävät siihen energiaa, mutta mitä sillä väliä kun herkkua syödään vain kerran vuodessa pääsiäisenä.

Kevyempi pääsiäispasha

3 dl kuohukermaa
2-3 rkl konjakkia
1 dl rusinoita
½ dl kuivattua päärynää
½ dl kuivattua aprikoosia
½ dl pistaasipähkinöitä
2 tl vaniljasokeria
2-3 rkl sokeria

Pilko pähkinät ja hedelmät sopivan kokoisiksi paloiksi. Pane ne astiaa ja sekoita sekaan konjakkiin ja pane jääkaappiin maustumaan yön yli. Muista panna sivuun vähän pähkinöitä koristeluun. Seuraavana päivänä; sekoita rahkaan hedelmät ja pähkinät keskenään ja makeuta sokerilla. Lisää kermaan vaniljasokeri ja vispaa se. Käännä varovasti kerma maitorahkan sekaan ja kaada joko isoon kulhoon tai annosaseihin ja pane se tunniksi pariksi jääkaappiin viilenemään. Koristele ennen tarjoilua pähkinäsilpulla ja mahdollisesti parilla tipalla samaa likööriä jota olet käyttänyt.

4. huhtikuuta 2010

Pääsiäisen lammaspaisti


Pääsiäislammas, hitaasti uunista paahdettua lammasta valkosipulilla, timjamilla ja laakerinlehdellä maustettua lammaspaistia. Paahdetun lampaan kanssa paahdettuja perunoita, keitettyjä vihreitä herneitä sekä mahtavaa Englantilaista minttukastiketta.

Pääsiäisenä on oltava lammasta. Monet vieroksuvat lammasta koska se maistuu ”vanhalle villatakille”, ja haluankin tässä kysyä kuka oikeasti on syönyt vanhaa villatakkia?!? Nykyään lammas teurastetaan eri tavalla kuin ennen vanhaan joten se ei enää maistu samalle. Jollei ole tottunut syömään lammasta niin sen makua voi miedontaa esimerkiksi minttuhyytelöllä tai kastikkeella. Saksalaisesta halpisketjusta on viime aikoina ollut tarjolla minttukastiketta jota voit käyttää jos sitä haluat kokeilla, ellet valmista sitä itse reseptini englantilaista minttukastiketta mukaan.

Tänä vuonna ostin onnekseni luuttoman paistin joten sain sen sisälle kätevästi sullottua kaikki mausteet ennen kuin sidoin paistin kokoon. Käsittelen tekstissäni Paistin sitominen miten tämän teet helpoiten. Parin kilon paisti kestää parisen tuntia uunissa jotta se on valmista. Tässä kannattaa käyttää paistimittaria jotta saa lihan niin kypsäksi kuin haluaa. Itse haluan että sen olevan hieman vaaleanpunainen sisältä joten otan paistin aina uunista ennen kuin se on saavuttanut mittarissa suositellun 82 astetta.

Koska paistin myös aina pitää saada levätä unissa paiston jälkeen jotta mehut pysyvät sen sisässä eikä se kuivu. On myös huomioitava että paisti myös jatkaa kypsymistä jonkun aikaa uunista oton jälkeen. Yleensä lampaalle aina suositellaan rosmariinia mutta makunsa kullakin, minä tyydyn timjamiin, tässä voi käyttää joko kuivattua tai tuoretta yrttiä. Jos käytät kuivattua niin sitä ei tarvitse yhtä paljon kuin tuoretta timjamia käyttäessä. Mahdollisesti tähän olisin myös voinut käyttää paria katajanmarjaa.

Lampaan paisti paahdetuin perunoin
2 kg lampaan paisti
600 g perunoita
öljyä
voita

valkosipulia
2 laakerinlehteä
timjamia
kermaa
2-3 rkl vehnäjauhoja
suolaa
mustaa ja valkopippuria
1 dl punaviiniä
200 g vihreitä herneitä
minttu-hyytelöä tai minttukastiketta
Silppua valkosipuli hienosti. Murenna pari laakerinlehteä ja mausta paisti sillä, valkosipulilla, timjamilla, suolalla ja mustalla pippurilla yltympäri. Jos paistissa ei ole luuta hyödynnä sen reikä niin saat maustettua sen sisältäkin ja sido se sitten uuni lämpöä kestävällä elintarvikenarulla. Pane paisti öljyttyyn vuokaa uunin paistumaan 175 asteeseen. Kahden kilon paisti tarvitsee noin kahden tunnin paistoajan. Kuori perunat ja pane ne kiehumaan suolaveteen 5 minuutiksi. Jätä ne kuitenkin kattilaan lämpimään veteen hellalle levylleen seisomaan. Kun otat paistin ulos uunista vetäytymään, valuta perunat lävikössä kuiviksi ja pane toiseen uunivuokaan parin voinokareen kanssa paahtumaan kuuman uuniin, 275 asteeseen noin puoleksi tunniksi tai kunnes ne ovat saaneet kullan keltaisen paahdetun pinnan. Valele perunoita voilla pari kertaa paistamisen aikana. Pane paisti sivuun vetäytymään mutta ota lihasta paistinliemi ja paistista valuvat nesteet talteen ja kuori siitä pois enimmät rasvat. Kaada neste siivilän läpi kattilaan aimon lorauksen punaviinin kanssa ja keitä sitä hieman kasaan. Suurusta liemi kastikkeeksi vehnäjauhoilla ja mausta suolalla ja pippurilla. Viipaloi paisti, suolaa perunat uunin jälkeen ja tarjoile keitettyjen pakaste herneiden, kastikkeen ja joko minttuhyytelön tai minttukastikkeen kanssa.

Ruoan tähteillä on aina oma elämänsä ja viime vuonna tein aivan mahtavan mutta hirveältä kuulostavan keksinnön. Minttumajoneesi. Sekoita majoneesin sekaan hieman ylijäänyttä minttukastiketta ja sivele sitä leivän päälle. Siivu kylmää lampaan paistia niin herkku on valmis. Mahdollisesti tähän voisi kokeilla minttuhyytelöäkin.

3. huhtikuuta 2010

Matjes-sillipiiras


Matjessillipiirakka alkuruoaksi. Herkullisen suolaista sillipiirasta jossa matjessilliä, punasipulia ja ruohosipulia. Oivallista tarjottavaa vieraille alkuruokana tai seisovaan pöytään.

Piiraan voi tehdä hyvissä ajoin ennen kuin vieraita on tulossa. Se säilyy parisen päivää jääkaapissa jolloin sen maku vain vahvistuu. Tämä on ihanaa kesäruokaa kun aurinko porottaa siniseltä taivaalta, mutta meillä sitä usein tehdään pääsiäisenä alkuruoaksi ennen lammasta. Matjes-silliä löytyy kaupasta tyhjiö-pakattuna mutta se kannattaa ostaa purkissa jotta siitä saa tarpeeksi lientä piiraan maustamiseen.

Matjessillipiiras

200 g Matjessilliä
3 rkl matjessillin lientä
1 keskikokoinen punasipuli
2 dl kermaviiliä
3 dl Creme Fraicheä
mustaa pippuria
2 dl ruohosipulia
3 liivatelehteä
150 g ruisleipää
50 g voisulaa

Rouhi ruisleipä silpuiksi, kaada sekaan voisula. Sekoita ja kaada vuoan pohjalle. Tasoittele muru-voi seos tasaisesti ja laita vuoka viileään n 15 minuutiksi. Pistä liivate likoamaan kylmään veteen. Paloittele sekä Matjessilli että sipuli hienoksi silpuksi. Pistä kulhoon ja sekoita kermaviili ja Creme Fraiche sekaan. Leikkaa reilusti ruohosipulia sekaan, kaada sillin liemi sekaan ja sekoita. Mausta mustalla pippurilla. Purista liivatteesta liiat vedet pois ja sulata se kattilassa parin ruokalusikallisen veden kanssa miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen. Kun liivate on liuennut veteen kaada se hienona norona silliseokseen koko ajan sekoittaen. Kun seos on sekoitettu ja se on saanut tekeytyä parisen minuuttia se kaadetaan jääkaapissa ollen pohjan päälle. Piiras kovettuu jääkaapissa 3-4 tunnissa.

2. huhtikuuta 2010

Mamman lohilaatikko

Mamman perinteinen lohilaatikko. Ohueksi viipaloituja perunoita, sipulia ja lohta kerroksittain vuoassa ja päällä rapeaksi paahtunutta pekonia perinteisesti tarjoiltuna tillillä maustetun voisulan kera.

Tämä ruoka on yksi aikaisimmista ruokamuistoistani ja muistan kuinka mamma lapsuudessani usein valmisti silakkalaatikkoa josta tässä olen soveltanut uudemman ja ”hienomman” version käyttämällä perinteisen porsaan kylkisiivujen sijaan savustettua pekonia ja vaihtamalla silakat loheen. Vaikka ruoka periaatteessa on sama, silakkalaatikko ja lohilaatikko, eriävät ne kuitenkin huimasti huokeudellaan ja maullaan.  Mamma tarjoili lohilaatikkonsa aina tillillä maustetun voisulan kanssa joten teen itse saman koska näin se minulle opetettiin. Tilli, jota käytän on yleensä tuoretta, mutta tähän tarkoitukseen myös pakastettu hienonnettu tilli, toimii. 

Voit lohilaatikkoon käyttää tuoretta, kypsentämätöntä lohta, mutta myös graavilohen hyödyntäminen uusiokäyttönä käy jos sitä on jäänyt tähteeksi. Saman voit siis tehdä käyttäen silakoita lohen tilalla ja alkuperäisessä versiossa mamma käytti ohuita porsaan kylkisiivuja jotka hän latoi vuoan päälle, hän ei käyttänyt savustettua porsaansiivua jota joissakin resepteissä suositellaan mutta se sopii hyvin lohen kanssa, kun mielestäni ei taas silakoiden kera. Tällä reseptillä saat herkullista lohilaatikkoa neljälle ruokailijalle.

Perinteinen lohilaatikko
500 g perunoita
1 sipuli
200 g lohta
8 pekoniviipaletta tai kylkisiivuja
2 kanan munaa
5 dl maitoa
suolaa
valkopippuria
öljyä

tillivoisula:
75 g voita
1 nippu tuoretta tilliä

Huuhtele tilli kunnolla ja anna sen kuivua kokonaan. Viipaloi lohi ohuiksi, korkeintaan puolen sentin viipaleiksi. Kuori sipuli ja silppua se hienosti. freesaa sipulia öljytilkassa miedolla lämmöllä paistinpannulla kunnes se on läpikuultavaa. Kuori perunat ja viipaloi ne ohuesti. Lado perunaviipaleet kevyesti öljyllä voideltuun uunivuokaan kerroksittain sipulin ja lohen kanssa kunnes vuoka täyttyy. Mausta jokaista kerrosta suolalla ja pippurilla ja viimeistele vuoka perunoilla joista tulee ylin kerros. Riko munat kulhossa ja vispaa kevyesti rikki. Lisää maito ja sekoita. Lisää suolaa ja valkopippuria. Kaada muna-maito vuokaan. Nesteen tulee yltään noin kolmas osaan ruoan korkeutta. Levitä pekonisuikaleet perunoiden päälle ja pane vuoka uuniin noin 1 ½ tuntia (tai kunnes munamaito on kokonaan hyytynyt) mietoon lämpöön 175 asteeseen. Sulata voi miedolla lämmöllä pienessä kattilassa. Hienonna kuivunut tilli ja sekoita sulaan voihin. Tarjoa lohilaatikkoa tillillä maustetun voisulan sekä raikkaan salaatin kanssa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...