Vihreää minttukastiketta pääsiäislampaan kanssa, se perinteinen ja herkulliseksi todettu yhdistelmä. Englannissa niin perinteinen minttukastike jota ilman moni tuskin edes syö lammasta muulloinkaan kuin vain pääsiäisenä.
Mintunlehdet kuivumassa |
Minttukastike voi tottumattomalle olla kummallinen kokemus, se koostuu mintusta, viinietikasta ja sokerista mutta se säestää lampaan makua varsin hyvin, ja moni on muuttanut mieltään lampaan villan mausta juuri minttukastikkeen takia. Perinteisesti minttukastike, siis se jonka minä olen oppinut valmistamaan kaikkien perinteiden mukaan valmistetaan mallasviinietikasta, mikä on myös raaka-aine jota voi olla hankala löytää täältä Suomesta, joten sen voi korvata omenaviinietikalla, joka mielestäni sopii hyvin juuri mintun kanssa.
Mintun varret pilkottuna |
Minttukastikkeen kanssa on vähän sama kuin Peston sekä myös Tapenaden kanssa, se maistuu parhaimmillaan juuri vasta valmistettuna, mutta nyt kun on runsas määrä tuoretta minttua käsillä se kannattaa ottaa talteen pulloon tai lasipurkkiin, tai ja pakastaa pienissä osissa. Kastike säilyy myös jääkaapissa kuukausia, mutta ensi kevääseen ja pääsiäiseen on liian pitkä aika jotta se vielä olisi hyvää. Mintun väri ja maku nahistuu ja laimenee ajan myötä.
Varret mallasetikassa |
Minttukastiketta voi tehdä kahdella tavalla, morttelissa samalla periaatteella kuin Pestoa, tai monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella. Tässä lehtien murskaamisessa on hyvät puolensa, kaikki mintun maut tulevat esiin ja pääsevät oikeuksiinsa. Karkeammin pienennetyt lehdet taas antavat kastikkeelle paremman ulkonäön joten kummatkin kannattaa näyttävyyden takia yhdistää samaan.
Viherminttu |
Minttukastike
1 nippu tuoretta minttua
ripaus merisuolaa
2 dl mallasetikkaa
2 rkl ruokosokeria
Pane minttu isoon kulhoon vettä jotta kaikki multa ja hiekka vajoaisi kulhon pohjaan. Ota minttu pois vedestä ja anna sen ensin valua lävikössä, ja kuivua kokonaan puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Ota pieni osa lehtiä sivuun ja leikkaa muut lehdet karkeasti vähän pienemmiksi ja pane ne kulhoon tai monitoimikoneeseen. Sirottele päälle suolaa ja lisää pari ruokalusikallista viinietikasta. Anna koneen käydä kunnes lehdet ovat soseutuneet. Leikkaa loppu minttu veitsellä leikkuulaudalla käsin. Kaada etikka kattilaan ja anna sen lämmetä miedolla lämmöllä. Lisää sokeri ja kaikki minttu, sekä soseutettu että karkeasti hakattu, ja anna hautua parisen kymmentä minuuttia. Tarkista maku ja lisää sokeria jos niin haluat. Kastikkeen tulee kuitenkin olla hapanta johtuen viinietikasta, sokeria voi myös lisätä kastikkeeseen myöhemmin tarjoiluvaiheessa. Kaada kastike huolella pudistettuun ja keitettyyn pulloon tai lasipurkkiin. Sulje korkki, tai kansi, heti jotta astiaan muodostuu tyhjiö. Anna jäähtyä kokokaan. Kastike säilyy huoneenlämmössä avaamattomana noin vuoden verran. Avattuna kastike kannattaa syödä parin kuukauden sisällä. Tarjoile minttukastiketta lisukkeena lampaanpaistin kanssa tai sekoita sitä majoneesin sekaan ja syö sitä voileivällä kylmän lampaanpaistin kera.