4. syyskuuta 2011

Englantilainen minttukastike


Vihreää minttukastiketta pääsiäislampaan kanssa, se perinteinen ja herkulliseksi todettu yhdistelmä. Englannissa niin perinteinen minttukastike jota ilman moni tuskin edes syö lammasta muulloinkaan kuin vain pääsiäisenä.

Mintunlehdet kuivumassa
Olen monessa reseptissäni, varsinkin Pääsiäisen aikaan ja lampaan yhteydessä maininnut minttukastikkeen, jota ei välttämättä saa ostettua Suomesta. Joskus taannoin jokin vuosi sitten löysin sitä tästä nimeämättömästä saksalaisesta halpakaupasta mutta sen jälkeen en sitä ole mistään tähän asti löytänyt, joten nyt kesällä kannattaa hyödyntää minttu muuhunkin kuin vain cocktaileihin, booleihin ja jälkiruokiin.

Minttukastike voi tottumattomalle olla kummallinen kokemus, se koostuu mintusta, viinietikasta ja sokerista mutta se säestää lampaan makua varsin hyvin, ja moni on muuttanut mieltään lampaan villan mausta juuri minttukastikkeen takia. Perinteisesti minttukastike, siis se jonka minä olen oppinut valmistamaan kaikkien perinteiden mukaan valmistetaan mallasviinietikasta, mikä on myös raaka-aine jota voi olla hankala löytää täältä Suomesta, joten sen voi korvata omenaviinietikalla, joka mielestäni sopii hyvin juuri mintun kanssa.
Mintun varret pilkottuna

Minttukastikkeen kanssa on vähän sama kuin Peston sekä myös Tapenaden kanssa, se maistuu parhaimmillaan juuri vasta valmistettuna, mutta nyt kun on runsas määrä tuoretta minttua käsillä se kannattaa ottaa talteen pulloon tai lasipurkkiin, tai ja pakastaa pienissä osissa. Kastike säilyy myös jääkaapissa kuukausia, mutta ensi kevääseen ja pääsiäiseen on liian pitkä aika jotta se vielä olisi hyvää. Mintun väri ja maku nahistuu ja laimenee ajan myötä.

Varret mallasetikassa
Tässä palaan taas samaan asiaa josta olen jo aikaisemmin maininnut, että minttua on montaa eri lajiketta, ja erityisesti kaksi eroavat toisistaan niin paljon että se kannattaa ottaa huomioon. Piparmintulla on vahvempi ja terävämpi maku, joten suosittelen sinua sen sijaan sinua käyttämään tavallista minttua, suomeksi viherminttua tähän.

Minttukastiketta voi tehdä kahdella tavalla, morttelissa samalla periaatteella kuin Pestoa, tai monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella. Tässä lehtien murskaamisessa on hyvät puolensa, kaikki mintun maut tulevat esiin ja pääsevät oikeuksiinsa. Karkeammin pienennetyt lehdet taas antavat kastikkeelle paremman ulkonäön joten kummatkin kannattaa näyttävyyden takia yhdistää samaan.

Viherminttu
Alkuperäisessä reseptissäni käytettiin tavallista taloussokeria mutta totesin vuosikymmeniä sitten tavallisen sokerin puutteessa että tumma sokeri antaa kastikkeelle jotain lisää, joten olen siitä lähtien käyttänyt ruokosokeria kastikkeeseen. Muscovadosokerilla taas on liian iso ja vahva maku joten se ei sovi tähän yhtä hyvin.

Minttukastike
1 nippu tuoretta minttua
ripaus merisuolaa
2 dl mallasetikkaa
2 rkl ruokosokeria

Pane minttu isoon kulhoon vettä jotta kaikki multa ja hiekka vajoaisi kulhon pohjaan. Ota minttu pois vedestä ja anna sen ensin valua lävikössä, ja kuivua kokonaan puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Ota pieni osa lehtiä sivuun ja leikkaa muut lehdet karkeasti vähän pienemmiksi ja pane ne kulhoon tai monitoimikoneeseen. Sirottele päälle suolaa ja lisää pari ruokalusikallista viinietikasta. Anna koneen käydä kunnes lehdet ovat soseutuneet. Leikkaa loppu minttu veitsellä leikkuulaudalla käsin. Kaada etikka kattilaan ja anna sen lämmetä miedolla lämmöllä. Lisää sokeri ja kaikki minttu, sekä soseutettu että karkeasti hakattu, ja anna hautua parisen kymmentä minuuttia. Tarkista maku ja lisää sokeria jos niin haluat. Kastikkeen tulee kuitenkin olla hapanta johtuen viinietikasta, sokeria voi myös lisätä kastikkeeseen myöhemmin tarjoiluvaiheessa. Kaada kastike huolella pudistettuun ja keitettyyn pulloon tai lasipurkkiin. Sulje korkki, tai kansi, heti jotta astiaan muodostuu tyhjiö. Anna jäähtyä kokokaan. Kastike säilyy huoneenlämmössä avaamattomana noin vuoden verran. Avattuna kastike kannattaa syödä parin kuukauden sisällä. Tarjoile minttukastiketta lisukkeena lampaanpaistin kanssa tai sekoita sitä majoneesin sekaan ja syö sitä voileivällä kylmän lampaanpaistin kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...