12. syyskuuta 2011

Suklainen punajuurikakku


Tumma toffeinen suklaakakku jossa raastettua tuoretta punajuurta. Punajuuresta valmistettu suklaakakku jossa räikeän pinkki suussa sulava makea appelsiinin maustettu tuorejuustotäyte.

Sveitsiläinen porkkanakakku on herkkua, ja tämä kakku alkoi aikoinaan tavallisesta porkkanakakusta jota vuosien mittaan olen kehitellyt omaan makuuni sopivaksi kunnes kerran kokeilin samaa punajuurella ja voilá, punajuurikakkuni oli syntynyt.

Kakussa käytetään raakaa punajuurta, ja olen samalla reseptillä leiponut myös kesäkurpitsakakkua vain hieman mausteita muuntaen. Punajuurikakkuakin on tullut leivottua monella eritavalla ja palaan siihen myöhemmin. Suklaa ja punajuuri voi kuulostaa kummalliselle, mutta sitä se ei ole, jollet usko on sinun kokeiltavat tätä kakkua. Alkujaan kakkuun piti erotella keltuaiset ja valkuaiset mutta kokeiltuani lisätä kokonaiset munat kaikki samalla kertaa menetelmällä, samaan tapaa kuin reseptissäni Nanny Sue’s chocolate cake, totesin että se toimii, joten tämä punajuurisuklaakakku on erittäin helposti leivottava. Tämä kakku on hyvin pehmeä ja kostea ja siinä maistuu kivasti punajuuren maanläheinen maku suklaahan yhdistettynä. Koska suklaa taas on niin voimaksa maku tämä kakku ei tarvitse paljon muita mausteita kun vielä lisäsin siihen Muscovadosokeria siitä tuli lähes täydellinen.

Kakun täyte maustetaan ja värjätään punajuurella, siitä tämä räikeä punainen väri on, punajuuresta. Punajuuren kumppaniksi sopii myös hyvin appelsiini, joten kakussa on myös sitä mausteena. Käytä Luomu appelsiinia, jonka huuhtele kunnolla. Sen ei tarvitse olla aivan kuiva, mutta raastaminen sujuu käsipelillä helpommin jos appelsiini on kuiva. Raasta vain appelsiininkuoren oranssia päällimmäistä kerrosta, varo ottamasta valkoista mukaan. Tämä valkoinen voi tehdä kakustasi kitkerän. Voisulan sijasta voisit käyttää saman verran kasvisöljyä, kuten maissi tai auringonkukka mutta punajuuri jotenkin vain mielestäni vaatii sitä voita seurakseen. Ja käytä tummaa 100 % kaakaota sisältävää kaakaojauhetta, siitä saat sekä paremman maun että suklaan terveydellisen hyödyn.

Punajuuret ovat kerrasta toiseen vähän erikosteita, itse kakussa tämä ei haittaa mutta kakun täytteen värjäämiseen voi olla joskus hankalaa. Punajuuriraastetta voi panna harsokankaaseen ja puristaa siitä tarpeeksi mehua jotta täytteeseen tulee haluttu väri, unohtamatta että siitä tulee vähän punajuuren makuakin.
Tämä on kiva ja vähän erikoinen päätös illalliselle, tai ihana nautinto päiväkahveilla. Kakku on niin herkullinen että voisin itse syödä koko kakun kokonaan.

Kakku on hieman tavallista pienempi joten sopii leivottavaksi joko pitkulaiseen leipävuokaan tai pienempään rengasvuokaan noin 20 senttiä halkaisijaltaan tavallisen 24 senttisen sijaan. Kakku säilyy hyvin jääkaapissa ja kannatta syödä parin päivän sisällä.

Punajuurisuklaakakku
300 g punajuurta
1½ dl voisulaa
3 dl vehnäjauhoja
2 kananmunaa
2 dl Muscovadosokeria
2 tl leivinjauhetta
2 rkl tummaa kaakaojauhetta (100 %)
1 Luomu appelsiinin kuori
½ tl suolaa

Pinkki suklaakakun täyte:
5 dl maitorahkaa
2 dl tomusokeria
1-2 rkl punajuurenmehua

Viimeistelyyn:
Kaakaojauhetta

Punajuurisuklaakakku:
Huuhtele appelsiini ja anna sen kuivahtaa. Kuori ja raasta punajuuret hienosti, raasta myös appelsiinistä sen kuori punajuuren sekaan. Vispaa sokeri ja munat kulhossa ja käännä punajuuret ja öljy sekaan. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja lisää ne sekoittaen taikinan sekaan. Voitele ja jauhota kakkuvuoka jauhoilla ja kaada taikina vuokaan. Kopauta vuokaa pöytää vastaan jotta se tasoittuu vuokaan. Paista kakkua uunissa 35–45 minuuttia 175 asteessa. Kokeile kakun kypsyyttä pistämällä siihen cocktailtikulla sen keskelle. Jos tikkuun jää taikinaa ei kakun vielä ole kypsä vaan sitä pitää paistaa vielä vähän aikaa. Kumoa kakku voipaperille ja anna sen jäähtyä vuoka sen päällä. Kakku hikoilee kosteutta vuokaan vasten ja irtoaa täten helpommin. Anna kakun jäähtyä kokonaan.

Pinkki suklaakakun täyte:
Kuori pieni punajuuri ja raasta se hienosti. Anna mehun valua pienessä siivilässä kulhoon jossa teet kakun täytteen. Sekoita kulhossa maitorahka sokerin ja punajuuren mehun kanssa. Leikkaa jäähtynyt kakku halki vaakatasossa kahteen kerrokseen. Asettele alapuoli kakkuvadilla ja levitä täyte kakun alapuolelle. Pane yläpuoli kanneksi ja pane kakku muovilla peitettynä jääkaappiin pariksi tunniksi jäähtymään. Tomuta kaakaojauheella ennen tarjoilua ja tarjoile kahvin kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...