8. syyskuuta 2011

Päärynäpiiras tonkanpavuilla


Lempeän pehmeä samettinen päärynäpiiras jälkiruoaksi. Herkullisia kullankeltaisia päärynöitä tonkanpavuilla maustetussa piirakassa.

Kun löytää hyvän perusreseptin piirakalle sitä kannatta käyttää, koska se saa helposti muunneltua käyttäen eri marjoja ja hedelmiä sen täytteenä mutta sen voi myös maustaa vähän eritavalla kuin vain vaniljalla, joka nyt taitaa olla kaikista tavallisin ja tässä maustoin tavallisen peruspäärynäpiirakan tonkanpavuilla, joista jo mainitsinkin aikaisemmin reseptissäni kesän marjat tonkanpavuilla maustetussa sabayonkastikkeessa.

Tonkanpapu-esanssi
Tämä piirakka pysyy hyvin koossa joten se sopii hyvin evääksi retkille tai piknikille. Koska puolisoni ei voi syödä omenoita, joten meillä valmistuu useammin päärynästä valmistettua piirakkaa mutta tähän sopii myös luumut joita ei välttämättä tarvitse kuoria kalttaamalla, riittää että ne vain halkaistaan ja niiden kivet poistetaan.

Itse tonkapavuista kerroin hieman enemmän reseptissäni tonkanpavuilla maustettua luumuhilloa. Hillossa tonkanpapuja käytettiin kokonaisina jotka keittämisen jälkeen poistettiin hillon seasta, sabayonkastikkeessa taas käytettiin raastettua tonkapapua, mutta tässä käytin tonkapavuista valmistettua uutetta joka ajan myötä tummuu melkein pikimustaksi ja tätä tummaa tonkauutetta säilytän auringonvalolta suojattuna viileässä, ei jääkaapin kylmässä. Käytän noin vuoden sisään pienen pullollisen tonkauutetta, jonka jälkeen on taas aika valmistaa lisää esanssia samalla tavalla.

Tonkapapu-uute tekeytymässä
Tämä uute on yhtä helppoa valmistaa kuin esimerkiksi vaniljauute, kourallinen papuja vain pariin kolmeen desilitraan vodkaan ja 4 viikoksi ikkunalle auringonvaloon maustumaan. Kun uutteesta on tullut tarpeeksi musta pavut voidaan poistaa väkiviinasta, jonka jälkeen ne saavat kuivua ja niitä voidaan samalla tavalla käyttää uudestaan. Tämä uute antaa aivan erilaisen ulottuvuuden tonkapavuille, ja se myös värjää piirakan täytettä tummemmaksi. Tätä uutetta ei tarvitse käyttää kuin teelusikallisen verran, ja kourallisesta papuja saat jo ison satsin tonkanpapu-uutetta. Tällä reseptillä saat päärynäpiirakan josta riittää tarjoilla noin 6-8 makealle persolle henkilölle.

Päärynäpiirakan pohja:
100 g voita
1 dl sokeria
1 muna
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Päärynäpiirakan täyte:
4 isoa päärynää
240 g maitorahkaa
1 dl kermaa
3 munaa
1 dl sokeria
1 tl tonkanpapu-uutetta

Ota voi ulos jääkaapista ja anna sen temperpitua, siis pehmentyä huoneenlämmössä. Vaahdota voi sokerin kanssa ja lisää kananmuna. Sekoita sekaan myös jauhot ja leivinjauhe. Vuoraa ohuelti ison rengasvuoan pohja ja reunat noin puoleenväliin ja pane vuoka jääkaappiin kovettumaan. Sekoita vispilällä kulhossa rahka, kerma, sokeri, kananmunat ja tonkanpupu-uute. Kuori päärynät ja leikkaa ne pituussuunnassa neljään osaan. Poista päärynöiden sisusta ja varret veitsellä. Ota piirakanpohja ulos jääkaapista ja kaada maitorahkatäyte siihen. Asettele päärynät täytteen sekaan ja ripottele päälle pari ruokalusikallista ruokosokeria. Paista piirakkaa 200 asteessa uunin alaosassa noin 40-45 minuuttia kunnes täyte on kokonaan hyytynyt ja piirakka on saanut kauniin kullanruskean värin pintaan. Tarjoile piirakkaa haaleana maustamattoman vuohenjogurttijäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...