21. syyskuuta 2011

Guacamole


Meksikolainen herkku nimeltään Guacamole. Samettisen pehmeä avokadosta valmistettua chilillä, limetin mehulla ja valkosipulilla maustettua herkullista tahnaa.

Tämä on taas kerran niitä niin itsestään selviä reseptejä etten ole sitä koskaan vaivautunut kirjoittamaan muistiin, ja vaikka sitä saakin valmiina kaupasta purkkiin tungettuna ostaa, kannatta jokaisen vähintään kerran vaivautua valmistamaan tätä herkkua itse alusta alkaen, ja todeta onko se parempaa, vai ei. Ja koska haluan kertoa ruoasta laidasta laitaan, sekä aloitteliville vasta aloitteleville kokeille, että vähän aikaa jo kokanneille kokeille, tässä tulee nyt yksi itsestäänselvyyksiä, Guacamole. Ja jos olet oikein tykästynyt avokadoon kannattaa sinun myös kokeilla reseptiäni avokadojäätelöä.

Meillä käytetään Guacamolea dippinä vihanneksille, sekä maissisipseille, ns. nachos mutta myös leivän päällä vegaani keskiviikkoisin. Guacamolea on saanut jostakin kaupoista osta jopa valmiiksi koottuna settinä, jossa avokadoa, chiliä, valkosipulia ja limettiä. Itse käytän tähän useimmiten sitruunanmehua koska sitä meillä on melkein aina kotona, mutta limetin mehu antaa tälle aivan oman sävynsä josta ei ole erehtyä, joten suosittelen limettiä, tuoretta sellaista tietenkin.

Maissisipsejä, nachoja, saa ostettua kaupasta valmiina mutta meillä usein ylijääneet maissitortillat paahdetaan uunissa rapeiksi ja dipataan guacamolessa. Guacamole on myös herkullista tacoissa ja tortilloissa, ja meillä sitä esiintyy tosi usein fajitaksessa, jollei avokado ole paloiteltuna, soseutetun Guacamolen sijaan.
Guacamolen tulisuuden voi itse säädellä chilin määrällä, sekä sen lajikkeella. Muista aina koemaistaa chiliä ennen sen käyttämistä, jotta tiedät varmasti miten tulista se on, ja käytä sitä ruoassa suhteessa sen tulisuuteen. Tähän voit käyttää vain kypsiä avokadoja, raa’at eivät maistu yhtä hyvälle, eikä niitä ole helppoa soseuttaa. Tuore korianteri antaa Guacamolelle oman säväyksensä.

Guacamole
2-3 kypsää avokadoa
4 tl tuoretta sitruuna mehua (voi lisätä maun mukaan)
1-2 punaista chiliä
1-2 valkosipulin kynttä
hiukan suolaa
tuoretta korianteria

Halkaise avokadot ja poista niiden siemen. Kuoro avokadot ja paloittele ne astiaa jossa aito soseuttaa ne. Kuori valkosipuli ja hienonna se karkeasti. Halkaise limetti ja purista siitä mehua avokadon sekaan. Lisää myös valkosipuli. Soseuta avokadotahnaksi ja mausta suolalla. Koristele tuoreella korianterilla silpulla ja tarjoile leivän päällä, dippinä vihanneksille tai maissisipseille, tai tortillan lisukkeena.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...