5. syyskuuta 2011

Suomalainen lenkkimakkaraspagetti


Suomalaista lenkkimakkaraa ja paahdettua paprikaa tomaattikastikkeessa keitetyn spagetin kera. Kotimainen version pastasta. Nopeaa ja varsin maukasta arkiruokaa nyt kun taas kerran palataan siihen arkeen näiden lomien jälkeen.

Sain tekstarilla ilmoituksen että meille oli tulossa parikin yllätysvierasta syömään joten kahden hengen ruoasta piti sillä seisomalla saada valmistettua neljälle hengelle ruokaa kaupassa ostoksilla käymättä joten sinilenkki muuntuikin italialaissuomalaiseksi spagetiksi, lenkki-makkaraspagetiksi ja onneksi kaapista löytyi mitä ruokaa jatkaa, tomaattia kastikkeeseen, spagettia ja mausteita. Tämä ruoka on siis periaatteessa sama kuten Bolognesekastike mutta se on vain tehty lenkkimakkarasta jauhelihan sijaan mutta viini sijasta käytin tähän Verjusia antamaan kivan happamuuden. Paprikan suhteen on kaksi vaihtoehtoa, joko käytät tuoretta punaista paprikaa tai ensin paahdat paprikat joko grillissä tai uunissa jonka jälkeen ne käytetään tähän kastikkeeseen. Paprika saa paahtamisesta ihanan makeahkon maun joko korostaa kivasti makkaraa.

Suomalaisissa ruokakaupassa lihatiskillä vihreät HK:n lihapakkaukset loistavat pitkälle.
Tämä rypsiporsaan syömättömyys on minulle periaatekysymys, en halua syödä sitä, jollei sitä minulle jossain vahingossa tarjota tietämättäni, tämä on sama asenne joka aikoinaan teki minusta kasvissyöjän, perisuomalainen itsepäisyys, ja tässä kohtaan nyt saman asian, kova luu ei lankea ennen kuin polvet on hakattu tohjoksi, tai jotain mutta koska itse valmistan makkaraa joka kesä grillaamiseen, minua nyt kiinnostaa hyvin suuresti nämä kyseiset raaka-makkarat, vaikka ne ovat valmistettu rypsipossusta.

Toinen asia vielä tämän terveysväitteen lisäksi haluan mainita että mietin paljon näitä possuja yleensä kohdellaan, isoissa ahtaissa sikaloissa, oli se nyt sitten rypsipossua tai ei ja makkaroista kun nyt keskustellaan mietin että viimeksi näin kaupassa myös HK:n sinilenkkiä jota me perinteisesti olemme aina käyttäneet kotona juuri juustolla kuorrutettuun uunilenkkiin, asian josta en ulkomailla asuessanikaan luistanut, ja nyt viimeksi suureksi pettymyksekseni näin että myös sinilenkki on raiskattu valmistamalla se rypsipossusta. Tänä nyt kylläkin oli iso lenkki, en vielä ole nähnyt sitä tavallisessa lenkissä mutta kun se ilmestyy niin loppui tältä tytöltä uunilenkkimakkaran syönti.

Koska sinilenkissä on korianteria mausteena sopii tähän kastikkeeseen hyvin korostaa sitä käyttämällä siihen juuri korianteria. Jos varoitusaikaa olisi ollut enemmän olisin valmistanut samantyyppisen kastikkeen käyttämällä Chorizoa jonka olisin ensin paistanut tai grillannut ja viipaloinut kastikkeeseen.

Munatonta ja vegaaneillekin sopivaa nauhapastaa valmistat itse helposti kotona seuraamalla ohjettani reseptissäni pasta fresca. Voit myös itse valmistaa "tavallisen" spagetin seuraamalla reseptiäni Nokkoscapellinia mutta olla käyttämättä siihen sitä nokkosta. Tällä reseptillä ruokit niukin naukin neljä kiljuvan nälkäistä teini-ikäistä poikaa, tai vähemmän nälkäistä kuutisen henkeä.

Lenkkimakkarapasta

1 lenkkimakkara
1 iso sipuli
2 rkl tomaattipyreetä
1 prk tomaattimurskaa
suolaa
mustaa pippuria
tuoretta basilikaa
tuoretta korianteria
kuivattua oreganoa
2 valkosipulin kynttä
1 tl chilitahnaa
2 rkl Verjusia
oliiviöljyä
spagettia

Pese paprika ja halkaise se jos käytätä tuoretta sellaista. Poista siemenet sen sisältä ja anna paprikan kuivua. Kuori sipuli ja kuutioi se hienosti. Kuutioi myös paprika noin puolen sentin kokoisiksi paloiksi. Kuullota sipulia ja paprikaa tilkassa oliiviöljyä. Suikaloi makkara kokonaan poikkisyin. Lisää makkarasuikaleet sipulin sekaan ja anna niiden saada vähän ruskeata pintaa osissa niitä kuitenkaan polttamatta karrelle. Ruskista makkara osioissa, joihin yhteen lisäät chilitahnaa sekaan. Siirrä ruskistetut makkarat pataan tai kattilaan odottamaan. Pane spagetti kiehumaan merelle maistuvaan kiehuvaan veteen. Lisää viimeiseen makkaraosioon pieneksi hienonnettu valkosipuli juuri ennen kun makkara on valmiiksi ruskistettua. Anna valkosipulin paahtua mukana parisen minuuttia ja lisää pari ruoka lusikallista tomaattipyreetä. Siirrä makkara kattilaan ja lisää tomaatti ja paahdetut kuutioidut paprikat jos käytät niitä, sekaan. Lisää kuivatut mausteet ja hienonna huolella huuhdellut tuoreet mausteet pieneksi silputtuina. Riippuen kiireestä saada ruoka pöytään voit joko kiehauttaa sen ylös ja tarjoilla keitetyn spagetin ja raastetun parmesaanijuuston kera, tai antaa kastikkeen hieman kiehua kokoon ennen se tarjoilua. Mausta kastike suolalla ja vasta rouhitulla mustalla pippurilla oman makusi mukaan. Kaada spagetti lävikköön ja anna veden valua. Lisää spagetti kastikkeen sekaan ja tarjoile.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...