Mureaksi hautunutta kalkkunaa, härkäpapuja ja paahdettua kyssäkaalia savuisen herkullisessa tervaolutkastikkeessa.
Minulta pyydettiin jojokin aika sitten reseptejä jossa käytetään tervaa ja olen tämän tästä kehitellyt reseptejä ja tässä paras versio arkipäiväruokaan, kalkkunaa tervaoluessa.
Liperi tai lipstikka on harvemmin käytetty maustekasvi, ja sitä kannatta suosia liemissä joissa se vaiheistaa makua hienostuneella tavalla. Lipstikka on se ainesosa josta Maggi-liemikuutiot saavat omintakeisen makunsa. Sellerille sukua olevaa lipstikkaa voi myös käyttää keittoon jolloin sen varsia käytetään kuin vihannesta tai liemiin ja kastikkeisiin jolloin se siivilöidään liemestä. Itse käytän kesällä tuoretta lipstikkaa jota talven varalle kuivaan.
Lipstikasta voi kasvaa suuri riesa puutarhassa, se kasvaa hyvin isoksi ja leviää helposti, joten jos sitä ei hyödynnä ja leikkaa usein kesän aikana, voi se vallata isonkin osan kasvimaasta. Lipstikalla on aika vahva maku, joten jollet ole vielä siihen tutustunut kannatta sinun aloittaa käyttämällä vähän ja totutella makuun, tämä on taas kerran yksi niistä opituista mauista, ns. acquired taste. Noin puolikas teelusikallinen vastaa ruokalusikallista tuoretta pieneksi silputtua yrttiä.
Tässä hyödynsin omia härkäpapuja, jotka eivät muuten olisi ehtineet kypsyä valmiiksi paloissaan joten käytin palot kokonaisina. Jollei sinulla ole härkäpapuja, tuoreina tai pakastettuina voit korvata ne joko vahapavuilla tai vihreillä pavuilla, haricots verts'eillä. Tällöin pavut voi jättää suuremmiksi paloiksi, ne kannattaa paloitella kahteen, kolmeen tasakokoiseen palaan. Härkäpavut sijastaan paloittelen sentin kahden suuhun sopivan kokoisiksi paloiksi.
Kyssäkaalin, toiselta nimeltään kaalirapi, taas paloittelin karkeammin ja paahdoin ne öljyssä jotta ne saisivat kivan paahtuneen maun. Jos halut voit lisätä teelusikallisen hunajaa pataan juuri ennen sen tarjoilemista. Jollet pidä oluen mausta, saat tällä tavalla pyöristettyä sen makua hieman. Tämä ruoka sopii myös kananmunalle allergisille ja laktoosille herkille, ja se olisi myös gluteeniton jollei siihen lisättäisi olutta. Joten jos haluat ruoasta gluteenittoman versioin korvaa tervaolut kuivalla omenasiiderillä tai valkoviinillä.
Ruoan kokonaisilme on kuitenkin ”rustiikki” jonka suomentaisin talonpoikasmainen kotiruoka ja tähän voisi käyttää muutakin lihaa kuin kalkkunaa, kuten esimerkiksi härän, villisian tai hirven mutta koska halusin maistaa mitä tervaolut tekee miedommalle ja hennommalle lihalle valitsin käyttää kalkkunaa ja tulos oli herkullinen. Lihaa pitää vain keittää tarpeeksi kauan jotta siitä tulee tarpeeksi mureata, mitä sitkeämpi liha sitä pidempi keittoaika ja kalkkunassa se ei ole hirveän pitkä joten kalkkunaa käyttämällä tämän saa nopeammin pöytään sammuttamaan kirkuvaa nälkää. Padan voi myös valmistaa panemalla sen padassa hautumaan uuniin tunniksi matalaan lämpöön. Tällä reseptillä ruokit kolmesta neljään henkeen, jos tarjoilet padan kanssa myös salaattia ja riisiä tai perunaa riittää pataa parille yllätysvieraallekin.
Kalkkunaa tervaoluessa
400 g kalkkunaa
2 isoa kyssäkaalia
1 iso sipuli
1-2 valkosipulin kynttä
200 g tuoreita härkäpapuja
1 rkl hienonnettua tuoretta liperiä
1 laakerinlehti
mustaa pippuria
suolaa
oliiviöljyä
1 tlk tervaolutta
Viimeistelyyn:
tuoretta punaista basilikaa
Ota kalkkuna ulos jääkaapista reilu puolituntia ennen sen valmistusta jotta sillä on aikaa lämmitä. Kuori kyssäkaali ja paloittele se karkeasti pienemmäksi, palojen ei pidä olla liian suuria jotta ne kypsyvät muttei liian pieniäkään. Lisää kuumaan pataan loraus oliiviöljyä ja paista kyssäkaalia aika ajoin sekoittaen kunnes se on hieman pehmennyt ja saanut väriä pintaa. Kuori sipuli ja valkosipuli. Hienonna valkosipuli aivan hienoksi ja kuutioi sipuli hienosti. Leikkaa kalkkunan liha suokaleiksi ja mausta ne kevyesti suolalla ja mustalla pippurilla. Ota kyssäkaali sivuun padasta, ja ruskista kalkkunansuikaleet kunnes ne ovat alkaneet saada hienoa väriä pintaan. Lisää sekaan hienonnettu sipuli ja anna sen ruskistua hiukan. Lisää aivan lopussa vasta valkosipuli mukaan ja anna sen paistua mukana parisen minuuttia. Lisää pataan kyssäkaali, laakerinlehti ja lipstikka. Leikkaa pavut pienempiin osiin ja lisää ne pataan, Kaada päälle tervaolut osissa jottei se kuohu yli ja lisää vettä kunnes vihannekset peittyvät nesteeseen. Pane kansi päälle ja anna padan hautua puolituntia miedolla lämmöllä. Tarkista padan maku ja lisää oman makusi mukaan suolaa ja pippuria. Tarjoile pata sellaisenaan tuoreen leivän kera, ja viimeistele annokset tuoreella punaisella basilikalla. Voit myös tarjoilla pataa keitettyjen perunoiden tai riisin kera.