16. syyskuuta 2011

Kantarellitoast

Kantarelli toast, iso läjä sipulilla ja rakuunalla maustettuja keltavahveroita, sekä keltavahveroista valmistettua risottoa tai kantarellikastiketta.

Nyt on parasta sieniaikaa, metsässä sienet kuin natisevat kasvaessaan ja sinne ei ehdi tarpeeksi nopeasti niitä keräämään talteen. Kaikki nyt tuntevat kaltaisen kauniin kantarellin, toiselta nimeltään keltavahveron mutta ajattelin kuitenkin nostaa hattua tälle pienelle herkulliselle sienelle, ja tutustuttaa vähän kokemattomampia ja aloittelevia kokkeja tähän herkkuun.

D-vitamiinia

Asian mitä ei usein ajatella on että keltavahverot ovat myös syömä kelpoisuutensa lisäksi terveellisiä. Niissä on huomattavan paljon D-vitamiinia, joten sitä kannatta syödä varsinkin talvella. Mutta jo sienten keltaisesta väristä voi päätellä että se sisältää myös A-vitamiinia, tai oikeammin sen alkuastetta karoteenia, samoin kuten porkkanakin.

Paistettuja keltavahveroita lisukkeena
Itse kannatta kantarellien voissa paistamista maun takia, mutta jos olet vegaani syö vain keltavahveroita saadaksesi A- ja D-vitamiinit mutta paista ne öljyssä. Keltavahveroita ie kannat paistaa liian vahvan makuisessa öljyssä kuten esimerkiksi oliiviöljy peittää keltavahveron herkän maun alleen. Rakuuna, ”pikku lohikäärme” latinaksi on ruoanlaitossa hyvin vähän käytetty mauste. Sitä köytetään Bearnaisekastikkeeseen, sekä myös ranskalaisessa Fines herbes maustesekoituksessa ja siinä se sitten alkaakin olla mutta se sopii aivan oivallisesti keltavahveroiden kera.

Rakuunassa on hieman lakritsin tai aniksen makua ja se on sukulainen pujolle ja koiruoholle, jota usein käytetään snapsien maustamiseen. Puutarhassa rakuunaa kannatta viljellä kasvimaassa, koska sen tuoksu karkottaa tuholaisia. Rakuunan maku korostaa suolaisuutta joten monet käyttävät rakuunaa yrttisuolassa vähentääkseen suolan käyttöä.

Keltavahvero risotto
Mutta nyt ruoka-asiaan, kantarellit vain ruskistetaan, sekä risottoa että kantarelli toastia varten, samalla tavalla. Sienten ruskistuminen voi joskus kestää aika kauan, ja ajan pituus riippuu sienten kosteudesta, ja määrästä jota paistat pannulla samaan aikaan. Älä täytä pannua liikaa, jottei sen lämpö alene likaa ja sienet kiehuvat sitkeiksi ruskistumisen ja paistumisen sijaan. Kantarellirisoton suhteen sinun kannatta seurata reseptiäni kurpitsarisottoa, muista vain että ruskistat sienet ensiksi sipulin kera enne riisin lisäämistä. Muuten ohje on sama, pois lukien kurpitsan ja pekonin käytön. Voit myös maustaa risoton tällä samaisella rakuunalla timjamin sijaan.

Kantarellikastikkeen suhteen sinun kannatta seurata reseptiäni kastikettaa vaalea orakkasta tai kastike koivun punikkitatista mutta muista maustaa kastike rakuunalla, joka sopii loistavasti keltavahveron seuraksi.

Kantarelli toastiin tarvitset yhden leipäviipaleen jokaista syöjää kohden, ja niin paljon keltavahveroita kuin vain suinkin saat leivälle mahtumaan, tai löydät metsästä. Paahtoleivän leivot helposti itse seuraamalla reseptiäni paahtoleipä.

Kantarellileipä

paahtoleipää
voita
keltavahveroita
1 sipuli
suolaa
mustaa pippuria
tuoretta rakuunaa

Puhdista sienet kevyesti harjaamalla ja leikkaamalla niistä jalasta multaiset kohdat pois.
Revi sienet pienemmiksi tasakokoisiksi paloiksi jotta ne kypsyvät yhtä aikaa, pienet voit jättää kokonaisiksi. Kuori ja suikaloi sipuli ohuelti. Sulata nokare voita kuumassa pannussa ja lisää sipuli ja sienet. Anna sienten paistua kunnes ne ovat saaneet ruskistua kunnolla. Ota pannu pois lämmöltä ja mausta sienet suolalla ja pippurilla ja lisää tuoretta rakuunaa pannulle. Sekoita jotta rakuuna sekoittuu sienien kanssa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...