Nyt on parasta sieniaikaa, metsässä sienet kuin natisevat kasvaessaan ja sinne ei ehdi tarpeeksi nopeasti niitä keräämään talteen. Kaikki nyt tuntevat kaltaisen kauniin kantarellin, toiselta nimeltään keltavahveron mutta ajattelin kuitenkin nostaa hattua tälle pienelle herkulliselle sienelle, ja tutustuttaa vähän kokemattomampia ja aloittelevia kokkeja tähän herkkuun.
D-vitamiinia
Asian mitä ei usein ajatella on että keltavahverot ovat myös syömä kelpoisuutensa lisäksi terveellisiä. Niissä on huomattavan paljon D-vitamiinia, joten sitä kannatta syödä varsinkin talvella. Mutta jo sienten keltaisesta väristä voi päätellä että se sisältää myös A-vitamiinia, tai oikeammin sen alkuastetta karoteenia, samoin kuten porkkanakin.Paistettuja keltavahveroita lisukkeena |
Rakuunassa on hieman lakritsin tai aniksen makua ja se on sukulainen pujolle ja koiruoholle, jota usein käytetään snapsien maustamiseen. Puutarhassa rakuunaa kannatta viljellä kasvimaassa, koska sen tuoksu karkottaa tuholaisia. Rakuunan maku korostaa suolaisuutta joten monet käyttävät rakuunaa yrttisuolassa vähentääkseen suolan käyttöä.
Keltavahvero risotto |
Kantarellikastikkeen suhteen sinun kannatta seurata reseptiäni kastikettaa vaalea orakkasta tai kastike koivun punikkitatista mutta muista maustaa kastike rakuunalla, joka sopii loistavasti keltavahveron seuraksi.
Kantarelli toastiin tarvitset yhden leipäviipaleen jokaista syöjää kohden, ja niin paljon keltavahveroita kuin vain suinkin saat leivälle mahtumaan, tai löydät metsästä. Paahtoleivän leivot helposti itse seuraamalla reseptiäni paahtoleipä.
Kantarellileipä
paahtoleipäävoita
keltavahveroita
1 sipuli
suolaa
mustaa pippuria
tuoretta rakuunaa
Puhdista sienet kevyesti harjaamalla ja leikkaamalla niistä jalasta multaiset kohdat pois.
Revi sienet pienemmiksi tasakokoisiksi paloiksi jotta ne kypsyvät yhtä aikaa, pienet voit jättää kokonaisiksi. Kuori ja suikaloi sipuli ohuelti. Sulata nokare voita kuumassa pannussa ja lisää sipuli ja sienet. Anna sienten paistua kunnes ne ovat saaneet ruskistua kunnolla. Ota pannu pois lämmöltä ja mausta sienet suolalla ja pippurilla ja lisää tuoretta rakuunaa pannulle. Sekoita jotta rakuuna sekoittuu sienien kanssa.