Kotona leivottua paahtoleipää, paistettua pekonia ja munia
uudella tavalla aamiaiseksi. Paistettuja tähden muotoisia munia rapeaksi
paistetussa itse valmistetussa paahtoleivän palassa rapeaa savupekonia, niin vaikuttava
aamiainen kaikessa yksinkertaisuudessaan, mutta hieman ajatusta vaativaa
toteutuksessaan.
Tähtimunaleivät ja pekonia pannulla |
Idean tähtileipiin
taisin saada jostain 1980-luvun lopun tai 1990-luvun alun Cher filmistä, jossa
paistettiin munia aamiaiseksi, en muista enää minkä muotoisia leivän reiät
olivat, mutta olemme syöneet tähtimunaleipiä ajoittain siitä lähtien kun esikoinen
syntyi ja nämä paistetut aamiaismunat pujahtivat taas mieleeni, pääsiäisenä kun
tuli vähän syötyä munia enemmän kuin tavallisesti. Varsinkin esikoinen oli
aikoineen erittäin mieltynyt tähän muotoon pekonia ja munia, pienenä vaikkei
sitä välttämättä enään muistakaan.
Tähtireikä paahtoleivässä |
Itse haluan kananmunat valuvalla kullan keltaisella
keltuaisella vaikka valkuaisen on kuitenkin oltava kokonaan hyytynyt. Leivän
taas pitää olla oltava rapeaksi paistettua, muttei se kuitenkaan saa olla karrelle
mustaksi käristettyä pohjasta, samalla kuin munakaan ei saa tulla liian rapeaksi
paistetuksi ja tummaksi pohjasta.
Tämä tarkoittaa että tämä aamiaisen valmistus
vaatii kahta lähestymistapaa, joko kaikki paistetaan samalla isolla paistinpannulla
tai otetaan käyttöön kaksi pannua, ja jollei ole kuin yksi paistin pannu on
tämä se tapa jolla homman saa hoidettua. Jos on kaksi paistinpannua käytössä
pekonit paistetaan rapeaksi omalla pannullaan, tähtileivät taas omalla
pannullaan.
Tuoretta paahtoleipää |
Paahtoleipä nousemassa |
Jos paista sekä pekonin että leivät samalla pannulla, nostetaan pannun lämpöä jotta pekonit saavat tarpeeksi kuuman pannuna ja paahtuvat rapeiksi. Leivät voi myös nostaa pannulta pois, tämä taas ei ole mikään haaste edes aamutuimaan unenpöpperöisenä.
Pidä munat lämpiminä, tai jätä ne pannulle ja käristä pekonit rapeiksi. Tarjoile pekoni ja munaleivät lämpimiltä lautasilta. Suosittelen tätä lämpimänä pitämistä jos ruokailijoita on pari kolmea enemmän, tällöin homma hoituu paremmin. Laske yksi leipäviipale ja muna jokaista ruokailijaa kohden, ahneemmille syöpöille riittänee kaksi.
Paahtoleipä
3 rkl
taikinajuurta
50 g voita
5 dl maitoa
2 rkl suolaa
1 rkl sokeria
700–900 g
vehnäjauhoja
Murenna hiiva taikinakulhoon.
Sulata voi miedolla lämmöllä pienessä kattilassa, lisää kattilaan maito kun voi
on sulanut. Anna maidon lämmetä kädenlämpöiseksi, voit myös mitat lämmön
lämpömittarilla jottei se ole korkeampi kuin 37 astetta. Kaada maito kulhoon ja
sekoita kunnes kaikki hiiva on liuennut maitoon. Lisää maitoon suola, sokeri (sekä
taikinajuuri jos isät käytät) ja 2/3 osaa jauhoista. Sekoita kunnolla kunnes
olet saanut kimmoisan taikinan ja anna taikinan hapattua jos käytät
taikinajuurta, tai anna taikinan vain nousta reilu puoli tuntia kulhossa,
puhtaalla keittiöliinalla peitettynä. Nosta leipä jauhotulle pöydälle ja vaivaa
taikinasta kaksi sileää leipää. Pane kummatkin kevyesti voilla tai öljyllä
voideltuun leipävuokaan. Peitä vuoat liinalla ja anna niiden nousta 20–30
minuuttia. Paista leipiä 200 asteen lämmössä, noin puolituntia uunin alatasolla.
Tarkista leivän kypsyys pistämällä sitä tikulla, tikku on pois vetäessä kuiva
jos leipä on kypsää. Sivele leivät lämpimällä vedellä jossa on pieni voi nokare
kun ne tulevat uunista. Anna leipien jäähtyä ritilällä liinalla peitettyinä
jotta ne pysyvät pehmeinä.
Tähtimunaleivät
pekonilla
1 paahtoleipäviipale
1 kananmuna
voita paistamiseen
suolaa
valkopippuria
Leikkaa leivästä paksuhkot viipaleet, ja ota muotilla tähdet
sen keskustasta. Paista rei’itettyä leipää voinokareessa miedolla lämmössä
pannussa ja käänne se kun se on saanut kauniin paahtuneen ruskean pinnan alta.
Käännä leipä ympäri ja riko kananmuna sen reikään. Jatka paistamista kunnes
munan valkuainen on hyytynyt kokonaan. Paista pekoni rapeaksi toisella
pannulla. Mausta tähtileivän suolalla ja valkopippurilla. Aseta tähtileipä
lämpimällä lautasella ja aseta sen viereen rapeaa pekonia. Tarjoile aamiaiseksi
tai brunssilla heti lämpimänä.