Ohransuurimoista valmistettua uunipuuroa nopeutettuna,
tämä on unohtelevan aamiaiskokin pelastus.
Äiti valmisti aika ajoin uunipuuroa aamiaiseksi. Luulin
pienenä että puuro oli aina yön yli uunissa, muttei miellä näin koska ei ollut leivinuunia
jossa olisi ollut jälkilämpöä. Uunipuuro onkin aivan mahtavaa valmistettuna
pitkään hitaasti yön yli haudutettuna. Tämä tapa valmistaa uunipuuroa sopii
moderniin keittiöön ja sähkö tai kaasuhellalle.
Ohransuurimapuuroa |
Ensiksi äiti esiliotti kokonaiset ohraryynit yön yli
jonka jälkeen hän pani ne aamulla maidon ja voinokareiden kanssa uuniin tekeytyä
pariksi, joskus jopa kolmeksikin, tunniksi matalaan lämpöön ennen kuin se syötiin
aamiaiseksi. Tämä on paras tapa valmistaa uunipuuroa, mutta sen on aikaa vievää
ja jollei joko muista tai keksi jo nukkumaan mennessään haluavansa uunipuuroa
aamiaiseksi seuraavana aamuna on hätä suuri.
Mietin asiaa viimeksi kun teki mieli uunipuuroa ja keksin
siihen onneksi ihan hyvän ja toimivan ratkaisun. Oikaisen hieman uunissa kypsennyksen kohdassa, ja keitän puuron
ensin kypsäksi kattilassa ilman ohran esiliotusta noin vajaan tunnin verran
suurimoiden kohdalla jonka jälkeen viimeistelen puuron uunissa. Tällä tavalla puuron saa reilussa tunnissa. Tietenkin puurosta
tulee vieläkin parempaa jos sinulla on aikaa liottaa suurimot ennen niiden
keittämistä mutta toimii se ilmankin. Kokonaisella ohralla keittämällä
kypsennysaika on noin tupla, siis nelisen tuntia, joten se sopii paremmin yön
yli liotukseen ja perinteiseen valmistustapaan uunissa.
Uunipuuron voisilmä |
Tämä nopeutettu ohransuurimasta valmistettu uunipuuroni ei
maultaan ole aivan aidon pitkään kypsytetyn uunipuuron veroista, mutta
menettelee kun on kiire, tai on unohtanut asian, tai ollut haluistaan aivan
tietämätön edellisenä iltana, kuten minulle tuppaa usein käymään. Puuro on vain
hieman vaikeaa saada valmistettua laktoosittomalla maidolla. Laktoosittomalla
maidolla, tai pikemminkin laktoosittomalla maitojuomalla on tapana juoksettua
kun sitä keitetään ja jos valmista laktoositonta puuroa, keitä puuro ensin
veteen ja lisää maitoa vasta kun viimeistele puuron uunissa. Toinen vaihtoehto
on valmistaa puuro kokonaan veteen ja lisät kermaa vasta juuri enne tarjoilua. Pidä
kuitenkin puuron nestemäärä samana, käytä laktoosittomaan puuroon yhteensä
litra nestettä.
Voi kuuluu meillä siihen perinteiseen tapaan valmistaa
uunipuuroon, se on se joka tekee sen puuron ja perinteisen maidon ja voisilmän
lisäksi veskunavelli on hyväksi todettu uunipuuron seuraksi. Tämä resepti on niillä
määrillä kuin äitini sen minulle opetti ja saat tällä reseptillä sopivasti puuroa
neljälle mutta jollet ole ohrapuuron ystävä mutta pidät puurosta kannattaa
sinun myös kokeilla riisipuuroa, rukiista puolukkapuuroa, hedelmäistä speltvehnäpuuroa
tai suklaamannapuuroa.
Uunipuuro nopeutettuna
1 l maitoa
1½ dl ohrasuurinoita
1-1½ tl suolaa
voita
Mittaa maito ja suurimot kattilaan. Lisää suola ja kiehauta
ylös. Keitä puuroa miedolla lämmöllä noin puolituntia, korkeintaan kolme
varttia. Voitele uunivuoka kevyesti voilla ja kaada puuro siihen. Sijoita voinokareita
puuron pinnalle ja paista puuroa uunissa 225 asteen lämmössä kunnes se on
saanut kauniin ruskean paahtuneen pinnan. Tarjoile uunipuuroa perinteiseen
tapaa maidon tai voisilmän kanssa, mutta myös veskunavellin sopii siihen hyvin.