Suolaisia vihreitä oliiveja raikkaalla sitruunankuorella,
valkosipulilla ja Kubebsipippurilla maustettuna, raikas ja uudenlainen lisuke
pääsiäisen ruokapöytään.
Oliivien mausteet |
Puoliso ei syö oliiveja missään muodossa joten syön niitä
yleensä silloin kun läsnä on joku joka niitä syö, ja marinoituna ne ovat aivan
mahtavia. Suosikkini on jollain tavalla valkosipulilla maustetut oliivit, ja
sitruuna sopii tähän hyvin sitä täydentämään ja nämä marinoidut oliivit sopivat
hyvin pääsiäisen lampaan kanssa, ja niillä muun muassa täytetty lammaspaistia jonkun
kertaa. Ne sopivat myös lisukkeeksi seisovaan pöytään täydentämään
tarjontaa sekä naposteltavina kokkareilla tapaksien muodossa.
Tämä on tosi helppo ja nopea tapa marinoida oliiveja illanjuhliin
tai tuliaisiksi. Nopeimman tuloksen saat ostamalla tavallisen lasipurkin
suolaliemessä olevia oliiveja, oli sen sitten vihreitä tai mustia, kummatkin
käyvät ja juuri tämä maustamistapa on monesti todettu sopivan oivallisesti sekä
vihreille että mustille oliiveille.
Sitruunankuori suikaleet |
Valuta vain suolaliemen oliiviputkista, lisää
oliivien päälle purkkiin mausteet ja öljyä, ja jätä huoneenlämpöön jos on
kiire, jolloin oliivit ovat viimeistään heti aamulla valmiita syötäväksi, jos
taas on aikaa pane lasipurkki jääkaappiin tekeytymään pariksi päiväksi. Hitaampaa
maustamistapa takaa hieman pidemmän säilyvyyden oliiveille kuin
pikamaustaminen, jolloin Perinteisellä tavalla maustetut oliivit säilyvät
parikin viikkoa purkin avaamisen jälkeen, pikanopeat taas on syötävä viikon
sisällä.
Oliivit ylösalaisin maustumassa |
Käytä tässä suosiolla Luomuviljeltyä sitruunaa, koska sen
kuori käytetään, ja jollet löydä Luomusitruunaa pese sitruuna kuori
huolellisesti ennen sen käyttöä. Laakerinlehdet olivat tuoreita, ja käytin
niitä tähän kaksi, mutta kuivatuilla laakerinlehdillä on hieman voimakkaampi
maku, joten jos käytätä kuivattua laakerinlehteä käytä vain yksi lehti tähän
määrään oliiveja. Laakerinlehdet leikkasin vain parin kolmen millin leveiksi
suikaleiksi ja lisäsin oliivien sekaan.
Kubebpippurit, siis melenguettapippurit
vain kokonaisina sekaan kuten myös rakuuna, jota minulla sattui vielä olemaan kokonaisia
kuivattuja riivittyjä lehtiä syksyn jäljiltä tallessa. Suolaahan oliivit eivät
tarvitse koska ne olivat suolaliemeen säilöttyjä. Säilytä valmiiksi maustetut sekä
avatut oliivipurkit jääkaapissa.
Sitruunamarinoidut oliivit
1 prk oliiveja
¼ sitruunankuori
2 valkosipulinkynttä
2 Kubebpippuria
1 tuore laakerinlehti
1 tl kuivattua rakuunaa
oliiviöljyä
Huuhtele sitruuna ja anna sen kuivua kokonaan. Kaada vain
oliivien suolaliemi lävikön läpi pois lasipurkista. Kuori valkoispulinkynnet ja
viipaloi ne ohuelti. Kuori sitruuna ja leikkaa kuori suikaleiksi. Leikkaa
laakerinlehdet suikaleiksi ja lisää kaikki mausteet lasipurkkiin oliivien
päälle. Täytä purkki ylös asti oliiviöljyllä ja sulje purkki tiiviillä kannella
ja jätä se maustumaan. Käännä purkkia aika ajoin ylösalaisin jotta mausteet
kulkeutuvat joka paikkaan lasipurkissa. Anna oliivien maustua joka pari päivää
jääkaapin viileässä, tai yön yli huoneenlämmössä.