30. huhtikuuta 2012

Berlininmunkit Vapuksi


Vappuna ihania lämpimiä juuri öljyssä keitettyjä tuoreita Berlininmunkkeja, siis vadelmamunkkeja. Vadelmahillolla täytettyjä sokerissa kieriteltyjä suussa sulavia tuoreita munkkeja. Ihanat vadelmahillomunkit Vapun perinteiseen herkutteluun.

Meillä valmistetaan perinteisesti Vapuksi sekä simaa, tippaleipiä että munkkeja ja melkein kaikki suvun keittokirjoista löytyvät munkkireseptit ovat munkkipannulle, ja sellaista minulla ei toistaiseksi vielä ole. En edes tiedä kannattaako semmoista hankkia. Toinen huomio keittokirjoista on ettei niissä mainitsemissani munkkiresepteissä käytetä hiivaa ollenkaan joten jostain vuosien mittaan on jäänyt tämä resepti Berlininmunkeille.

Olen pienestä tytöstä lähtien ollut hyvin heikko munkeille, siis niille syötäville leivoksille tai pullille joita kutsutaan munkeiksi. Lapsuudessani muistan että silloin löytyi jo mustikkamunkkeja, mutta kannatan ehdottomasti vadelmamunkkeja, kaikki muut munkkitäytteet ovat periaatteessa vääriä.

Munkit kieritetty sokerissa
Nykyään näkee surullisen usein punaisella hillolla täytettyjä munkkeja, hillolla jossa herkulliset punaiset auringon suutelemat vadelmat on korvattu halvemmalla omenaa ja mansikkaa sisältävällä sekahillolla johon pahimmassa tapauksessa vielä on lisätty punaherukkaa antamaan sille kaunista väriä. Pienen pieni seikka jota ei aina muisteta mainita, ja harmillista minulle koska olen aika allerginen juuri punaherukalle asia josta saan karvaasti muistutuksen aika ajoin. Aidon vadelmahillon reseptin löydät tekstistäni kuningatarhilloa ja vadelmahilloa.
Munkkipannun puutteessa meillä keitetään aina munkit öljyssä, ja tässä jokin vuosi sitten teimme jälkikasvun kanssa hillomunkkeja ja kokeilimme monen monta reseptiä, mutta tulos oli hyvin kyseenalainen vaikka seurasimme reseptejä ja niiden neuvoja prikulleen. Nämä samat hillomunkit valmistettiin kaulimalla munkkitaikina ohueksi levyksi, ja siitä otettiin lasin tai muotin avulla samankokoisia pieniä pyöreitä kakkuja.

Niin, huomautan että munkkitaikina on hyvin samantyyppinen kuin pullataikina, se nousee ja paisuu. Yhdelle pyöreälle munkkitaikinapohjalle pantiin lusikallinen hilloa, jonka jälkeen munkin pohjanreuna siveltiin munanvalkuaisella ja se päälle asetettiin toinen taikinakakku kanneksi ja munkki painettiin lasin avulla kiinni reunasta. Munkkien oli tarkoitus hetken nousemisen jälkeen keittää kuumassa öljyssä ja tällä tavalla hillon olisi pitänyt pysytä munkin sisällä. Me taas totesimme ettei se mitenkään toimi tällä tavalla. 

Munkit täytetty vadelmahillolla
Toisessa resepteissä neuvottiin taas leipomaan hillo pyöreän pallon sisään ja antaa niiden nousta ennen rasvassa keittämistä. Tämäkään tapa ei toiminut meidän kokeillessa, tai munkin valmistusohje ainakaan toimi, vaikka taikina on erittäin herkullinen. Mietin asiaa ääneen ja sanoin puolisolle että jos hän jossain näkee ison ruiskun, tällä olisi hyvä ja helppoa pursottaan keitettyyn munkkiin hilloa. Unohdin asian pitkäksi ajaksi, kunnes rakas uskollinen puolisoni jostain sai käsiinsä sopivan ison ruiskun.

Tähän mennessä olin jo unohtanut mihin sitä ruiskua olisi edes pitänyt käyttää, eikä puoliso sen enempää muistanut mihin sitä halusin ja ruisku meni keittiönlaatikkoon kunnes itsenäisyyspäivänkalkkunaa paistaessa totesin sen olevan erittäin hyvä apuvälien kalkkunan valelemisessa. Tähän ruiskua on nyt käytetty jonkin vuotta, ja vasta viime syksynä keksin mihin oikeasti alkujaan halusin ruiskun, hillomunkkeihin, ja vasta nyt minulla on ollut aikaa ja mahdollisuus toteuttaa ne. Ruiskun puutteessa hilloa voisi tietysti myös pursottaa kypsän munkin sisään pursotinpussilla.

Munkit kääntyvät itsestään kypsyessään
Olin jo ennestään vadelmahillon kannalla täytteenä munkeissa ja tämä asia vahvistui opiskellessani Saksassa. Tarjolla olevat hillomunkit, nimeltään "Berliner" olivat sekä kahviloissa että konditorioissa vain ja ainoastaan vadelmahillolla täytettyjä. Olin jo tätä mieltä ennen ja asia sai vain vahvistuksen ja pysyn siinä edelleen, vadelmamunkki on ainoa aito munkki. Eikä niitä saksalaisia munkkeja myöskään kuorrutettu millään vaaleanpunaisella sokeritöhnällä vaan ne viimeisteltiin kierittelemällä ne tavallisessa sokerissa. Kirkuvan vaaleanpunaiset munkit ovat kaikuja ruokakulttuurimme Amerikkalaistumisesta ja enemmän donitseille sopivaa kuin hillomunkeille.

 Alkuperäisessä munkkireseptissäni suositeltiin kermaa, mutta koska munkit kuitenkin keitetään rasvassa tulin siihen tulokseen että se on liikaa hienostelua, kermahan oli viime vuosisadan alussa hienoa, kun oli varaa käyttää kermaa, toinen aisa jota olen muokannut on reseptin suuruus, tämä oli alkujaan tuplana, ja olen alusta lähtien käyttänyt vain puolikasta reseptiä. Olen vaihtanut sen hyvällä menestyksellä kerma-maitoon suhteessa puolet ja puolet, tai jopa vain maitoon. Tähän voi käyttää hapanta kermaa tai maitoa, jota ei muuten joisi tai käyttäisi sinällään kuumentamatta. Keitettynä hapanta maitoa ja kermaa voi käyttää sekä ruoanlaittoon että leipomiseen. Hapantuneesta kermasta tulee jopa vieläkin herkullisempia munkkeja, jos se vain edes on mahdollista. Toinen vaihtoehto täytteelle olisi vaniljakiisseli, tai pikemminkin vaniljakreemi, paksu sitkeä ”räkä” kuten jälkikasvu sen ilmaisisi.

Munkit nousemassa
Nämä munkit tosiaan sisältävät laktoosia sekä voin  että maidon muodossa, joten laktoosille herkkien kannatta korvata sen laktiisottomalla voilla ja maidolla. Munkit tosiaan keitetään öljyssä, ja toivoisin että jossain olisi jokin astia johon kerättäisiin keittoöljyä polttoöljyyn tai johonkin muuhun hyötykäyttöön. Keittorasvaa ei saa kaataa viemäriin, mutta miten moni sen tietämättään tai epähuomiossa tekee. Sekajäte ei mielestäni välttämättä ole oikea paikka tälle ruoan keittämiseen käytetylle öljylle.

Kun keittää öljyssä kannatta samalla viikolla tehdä ne kaikki asiat jotka haluaa keittää kuten munkit, tippaleivät, ranskanperunat ja niin edelleen, öljy säilyy noin viikon jääkaapissa. Siivilöi kokonaan jäähtynyt keitinöljy ja kaada pulloon, säilytä jääkaapissa kunnes käytät sitä uudestaan. Berlininmunkit ovat parhaimmillaan juuri keittämisen jälkeen vielä kuumina, juuri sokerissa kieritettyinä samana päivänä valmistettuina. Tällä reseptillä saat vähän munkkien koosta riippuen parista tusinasta noin tusinaan munkkeja jotka pyöresätä muodostaan johuten käänävät itse itsensä ja kypsyttävät myös toisen puolen munkista.

Berlininmunkit
1½ dl kerma-maitoa
2 rkl hiivaa
2 kanamunaa
2 rkl sokeria
½ tl kardemummaa
1 dl voisulaa
375–400 g vehnäjauhoja
täytteeksi vadelmahilloa
keittämiseen öljyä
viimeistelyyn sokeria

Mittaa kerma ja maito pieneen kattilaan ja lämmitä kaikki miedolla lämmöllä kädenlämpöiseksi. Kaada maitoseos isoon taikinakulhoon ja lisää hiiva. Sekoita kermamaito ja hiiva isossa taikinakulhossa kunnes hiiva on liuennut ja lisää jonkin verran jauhoja kardemumman kanssa. Anna löysän taikinan nousta noin vartin, korkeintaan puolituntia. Vispaa munat ja sokeri vaahdoksi ja sekoita ne löysään nousseeseen taikinaan. Lisää puolet jäljellä olevista jauhoista ja sekoita. Sulata voi pienessä kattilassa miedolla lämmöllä ja lisää voi ja suurin osa lopusta jauhoista ja vaivaa taikinasta tavallinen pullataikinatuntuinen taikina. Säästä osa leipomiseen. jauhojen määrän menkki vähän vaihteleen kerrsta toiseen niiden tuoreuden mukaan. Anna taikinan nousta puoli tuntia kulhossaan puhtaalla keittiöliinalla peitettynä. Jaa taikina neljään osaan ja pyöritä yhdestä taikinanosasta kerrallaan pitkä pötky jauhotetulla pöydällä, leikkaa pötköstä tasakokoisia paloja, noin goflpallon kokoisia. Pyöritä jokainen pallo pyöreäksi munkiksi. Asettele munkkipullat pellille nousemaan ja peitä liinalla. Munkit nousevat noin vajaan tennispallon kokoiseksi. Keitä munkkipallot kuumassa rasvassa kunnes ne ovat saanet kauniin vaalean ruskean värin. Huomaa ettei niitä kannata kääntää, eikä ne näin pysyisivätkään koska ne kypsentävät itse itsensä toiseltakin puolelta, siis alapuolelta. Nosta munkit ylös reikäkauhalla ja anna niiden jäähtyä hieman talouspaperilla kunnes niitä voi käsitellä. Täytä ruisku tai pursotinpussi hillolla tai vaniljakreemillä. Leikkaa munkkeihin pieni reikä terävällä veitsellä ja pursota niihin täytettä. Tomuta vielä lämpimien munkkien päälle tomusokeria tai kierittele ne sokerissa. Tarjoile vadelmamunkit siman tai kahvin kera Vappuna.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...