Munakoisopastaa, herkullista valkosipulilla maustettua
paahdettua munakoisoa, paistettua selleriä ja rapeaa Pancettaa keitetyn pennen
kanssa raastetulla Pecorinolla viimeisteltynä.
Kuutioitu munakoiso |
Munakoiso pasta valmistetaan Italiassa yleensä
tomaattikastikkeeseen, mutta tällä kertaa ruokarajoittuneisuus oli juuri
tomaatti, joten jätin suosiolla perinteisesti tähän ruokaan kuuluvan
tomaattikastikkeen pois ja valmistin periaatteessa saman pastan ilman
tomaattia. Munakoiso on ihanaa kun sen saa tarpeeksi paahdettua, ja tässä
ruoassa se tulee oikeuksiinsa mukana pastan seassa vain varsiselleriä, hieman
pekonia tavallisten sipulin ja valkosipulin lisäksi.
Kaikki paistettiin
oliiviöljyssä ja sekaan lisättiin tarjoiluvaiheessa runsaasti raastettua
Pecorinoa. Pecorino puutteessa sen voi korvata parmesaanijuustolla, joka on
hyvin samantyyppinen kypsytetty mutta lehmän maidosta kutunmaidon sijaan
valmistettu juusto. Pancetta sijaan voi käyttää tavallista savupekonia ja Peperoncino
on yleensä punaista kuivattua pikkuchiliä, mutta voit sen puutteessa käyttää
tuoretta chiliä, jos niin haluat.
Munakoiso pannulla |
Pastana voit käyttää spagettia tai penneä kuten tässä
tapauksessa. Munatonta ja vegaaneillekin sopivaa nauhapastaa valmistat
itse helposti kotona seuraamalla ohjettani reseptissäni pasta fresca. Voit myös itse valmistaa "tavallisen" spagetin
seuraamalla reseptiäni Nokkoscapellinia mutta olla käyttämättä siihen sitä nokkosta.
Ruoka on nopea arkiruoka jonka saat pöytään noin vartissa, parissa kymmenessä minuutissa, vähän riippuen veitsenkäyttötaidoistasi. Ruoka on laktoositon, mutta pasta jota käytin sisältää kananmunaa sekä gluteenia joten jos sinulla on joko keliakia tai olet kanamunalla allerginen vaihda se sopivaan pastaan.
Ruoka on nopea arkiruoka jonka saat pöytään noin vartissa, parissa kymmenessä minuutissa, vähän riippuen veitsenkäyttötaidoistasi. Ruoka on laktoositon, mutta pasta jota käytin sisältää kananmunaa sekä gluteenia joten jos sinulla on joko keliakia tai olet kanamunalla allerginen vaihda se sopivaan pastaan.
Jos haluat ruoastasi aidon perinteisen Penne con melanzatan,
lisää viimeisessä vaiheessa tomaattimurskaa kastikkeeksi ja keitä sitä kokoon
viitisen minuuttia ennen tarjoilua. Tällä reseptillä saat arkiruokaa neljän
hengen perheelle, tai alkuruoan noin kuudesta kahdeksalle ruokailijalle.
Munakoisopasta
400 g penneä
200 g Pancettaa tai pekonia
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 iso munakoiso
3 sellerinvartta
2 Peperoncinoa
oliiviöljyä paistamiseen
1 tl mustapippuria
suolaa
1 tl basilikaa
100 g Pecorinoa
(1 prk tomaattimurskaa)
Kiehauta suolattu vesi ylös isossa kattilassa. Veden tulee
maistua merelle jotta pasta saa makua. Keitä pennet kypsäksi niiden pakkauksen ohjeen
mukaan, noin 8-12 minuuttia vähän riippuen valmistajasta. Huuhtele sekä selleri
että munakoiso ja annan niiden kuivahtaa lävikössä. Leikkaa Pancetta ohuiksi
suikaleiksi ja paista sitä tilkassa öljyä. Kuori sipuli ja hienonna se. Leikkaa
myös sekä sellerinvarret että munakoiso samankokoisiksi noin sentin kuutioiksi.
Lisää selleri, sipuli ja munakoiso pannulle kun Pancetta on saanut vähän väriä
pintaan. Paista kuumalla pannulla kunnes vihannekset ovat saaneet kauniin paahtuneen
värin pintaan aika ajoin sekoittaen niitä. Jos käytät tomaattia lisää se nyt ja
anna kastikkeen kiehua kokoon viitisen minuuttia. Valuta keitinvesi pastasta ja
kaada se takaisin kattilaan. Lisää pastan sekaan vihannekset pannulta. Mausta basilikalla
ja mustalla pippurilla. Raasta sekaan juusto ja sekoita kunnolla. Tarkista ruoan
maku ja lisää suolaa jos se sitä mielestäsi tarvitsee. Tarjoile ruoka
lämpimiltä syviltä lautasilta joko alkuruokana tai pääruokana arkipäivänä.