Keltaista aromaattista
Kedgereetä savusiiasta. Kaukomaiden mausteilla maustettua keltaista riisiä, savustettua
kalaa ja kovaksi keitettyjä kanamunia. Mitä ihanampaa ruokaa aamiaiseksi tai
brunssille.
Kedgeree savusiiasta |
Savusiikaa |
Nanny Sue käytti tähän
perinteisellä tavalla savustettua koljaa, jota meillä ei valitettavasti täällä Suomessa
saa ja tästä syystä ruoka jäi unholaan kunnes keksin sille hyvän suomalaisen
korvikkeen, savusiian. Kalat eivät ole sukua, kolja on turskalle sukua oleva
merikala, siika taas lohelle sukua oleva järvikala, kummatkin kuitenkin
savustetaan joten siika saa täällä suomessa menetellä koljan korvikkeena, koska
sitä on hyvin saatavilla. Savustettu kolja keitetään usein maidossa, jonka
jälkeen se paloitellaan ja sekoitetaan riisin kera ja näin teki myös Nanny Sue.
Kuullotettua mausteriisiä |
Kokonaisia mausteita |
Näyttävimmän ruoasta saat
kun käytät kokonaisia mausteita, kuten esimerkiksi kanelitankoa ja kardemumman
kokonaisia kotia mutta niiden puutteessa käy jauhetut mausteet hyvin
hätätapauksessa, hyvänä esimerkkinä pitkiin venyneiden juhlien jälkeisenä
aamuna. Kokonaiset mausteet kuitenkin tekevät syömisestä hivenen hankalaa,
joten on makuasia käyttääkö kokonaisia mausteita vain jauhettuja mausteita.
Kedgereen munat |
Nanny Sue käytti
Kedgereehensä voita, ja näin tein minäkin kunnes yksi hyvä ystäväni, joka opiskeluaikoinaan
hurahti Hare Krishnan jäseneksi ja muutti moneksi vuodeksi Intiaan asumaan, jossain
vaiheessa totesi että tässä alkujuuriltaan Intialaisessa ruoassa tulisi voin
sijaan käyttää gheetä. Sain samaan hengenvetoon myös pitkän selostuksen miten
Gheetä valmistetaan, että voita monen monta tuntia hitaasti sulattaen, että sen
pinnalta kaikki valkoinen maitoproteiinivaahto kuoritaan pois jotta Gheestä tulisi
mahdollisimman puhdasta, ja luennon jälkeen totesin että sehän on tavallista kirkastettua
voita.
Ghee on periaatteessa kirkastettua voita, se tuoksuu ihanan paahdetun pähkinäisellle ja siinä on voimakas paahdetun voin maku. Ghee on lämpimänä juoksevaa, ja paksunee jääkapissa nopeasti. Ghee paksuuntuu myös huoneenlämmössä jolloin se pysyy pehmeänä ja sitä voi ottaa haluamansa määrä
lusikalla kun sille on tarvetta. Voi Gheehen on sulatettava moiteettoman puhtaassa teräskattilassa, jos käytät kattilaan jossä on yhtään mitään jäämiä tai epäpuhtauksia, jää voisula siihen kiinni ja ruskistuu oli lämpö miten matalaa tahansa. Gheen puutteessa voit käyttää voita
valmistukseen, ja tämä on oikein mutta jollet kestä voita sen sisältämän
laktoosin takia, voi korvata voin parilla kolmella ruokalusikallisella miedon
makuista öljyä. Tuore sitruunan mehu sopii erittäin hyvin Kedgereehen ja antaa
sille raikkaan lisäsäväyksen, joten purista sitruunamehua Kedgeree annoksesi
päälle ennen sen syöntiä. Tällä reseptillä saat ruokaa joko aamiaiseksi,
brunssille tai lounaaksi sille tavalliselle neljän hengen perheelle.
Sulaa kirkastettua gheetä |
500 g suolatonta voita
Sulata voi pienessä
kattilassa hyvin matalalla lämmöllä kunnes voihin alkaa muodostua valkoista
vaahtoa. Tämä vaahto muodostuu maidonproteiineista. Kuori kaikki vaahto isolla
lusikalla tai reikäkauhalla pois pinnalta. Keitä kunnes jäljelle jää vain
kirkasta läpinäkyvää voisulaa. Aidon Gheen keittäminen kestää kaksitoista
tuntia, mutta yleensä parin kolmen tunnin kirkastaminen on riittävää. Siivilöi Ghee
harson tai kahvifiltterin läpi puhtaaseen lasipurkkiin, varo saamasta pohjasakkaa
mukaan. Anna Gheen jäähtyä ja sulje tiiviillä kannella. Ghee säilyy
huoneenlämmössä, mutta sitä voi myös säilyttää jääkaapissa jos näin haluaa. Kaada
tämä voisula huolellisesti puhdistettuun lasipurkkiin, tai rasiaan ja säilytä
se jääkaapissa jossa se säilyy kuukausia.
Kedgeree
500 g savusiikaa
200 g basmatiriisiä
4 kanamunaa
3 rkl gheetä
6 dl kanalientä
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
2 senttiä tuoretta
inkivääriä
1 kanelitanko
1 rkl curryjauhetta
1 tl sinapin siemeniä
3 kardemummankotaa
½-1 tl suolaa
Viimeistelyyn:
tuoretta korianteria
1 sitruuna
Huuhtele korianteri ja
anna sen kuivahtaa talouspaperilla tai lävikössä. Huuhtele riisi juoksevan
veden alla siivilässä, kaada riisi isoon kulhoon ja lisää runsaasti vettä. Anna
riisin liota vähintään puolituntia, mielellään jopa pari tuntia. Tämän jälkeen
riisi voi alkaa käydä, joten pidempää riisin liottamista en suosittele. Kuori
sipuli ja hienonna se. Sulata Ghee isossa kattilassa. Lisää kattilaan
hienonnettu sipuli ja anna sen kuullottua läpikuultavaksi miedolla lämmöllä.
Sipulin ei ole tarkoitus saada yhtään väriä. Kuori valkosipuli ja hienonna se
hienon hienoksi. Tee samoin inkiväärille. Lisää sipulin sekaan valkosipuli, inkivääri,
curryjauhe, sinapinsiemenet, kaneli, kardemumma. Anna mausteiden paahtua Gheessä
miedolla lämmöllä parisen minuuttia mutta varo niiden palamista tummiksi. Valuta
pois riisin liotusvesi siivilässä ja kaada riisi kattilaan. Lisää kattilaan
suola sekä kanaliemi ja kiehauta riisi ylös keskilämmöllä. Sekoita riisiä
haarukalla ja peitä kattila kannella ja laske lämpö aivan pienelle. Anna riisin
hitaasti kiehua kymmenen minuuttia. Keitä kanamunat koviksi, kymmenen
minuuttia. Kaada kattilasta pois vesi, anna munien höyryyntyä kuiviksi ja kaada
niiden päälle kylmää vettä ja anna niiden jäähtyä kunnes niitä voi käsitellä.
Kuori munat ja paloittele ne pienemmiksi paloiksi haarukalla. Poista kalasta
ruodot ja nahka. Paloittele kala käsin karkeiksi suupalan kokoisiksi paloiksi.
Lisää kalanpalat kattilaan lämpiämään ja peitä kannella. Anna hautua viitisen
minuuttia kunnes kala on lämmennyt. Nouki kokonaiset mausteet Kedgereestä jos
näin haluat, lisää munat ja sekoita varovasti. Viimeistele ruoka tuoreilla
korianterin lehdillä, mustalla pippurilla ja sitruunanlohkoilla. Tarjoile Kedgeree
heti kuumana lämpimiltä lautasilta.