1. huhtikuuta 2012

Appelsiinikookoskakku



Kauniin keltainen mehevä appelsiinia tihkuva kostea kookoskakku. Kookosella, raastetulla appelsiinikuorella ja tuoreella appelsiinimehulla maustettu kostea kakku, kauniin keltaista tarjottavaa pääsiäisen kahvipöytään.

Ei tämä ei ole aprillipila, tämä on palmusunnuntain jälkiruoka. Tässä kakussa yhdistyy mehukas appelsiini ja kookos ja meillä se vain jotenkin kuuluu osana pääsiäistä koska sitä ensi kerran maistoin Pääsiäislauantaina joten se on siitä lähtien ollut osaa pääsiäisen herkuista ja se tuo mukanaan tuulahduksen lämpimästä kesästä ja auringonvalosta.

Olen suuri suklaan ystävä mutta joskus niitä ainaisia suklaaherkkuja voi saada vähän liikaa ja tämä mielessä voin suureksi ilokseni nyt tutustuttaa teidät aivan mahtavan herkullisen niin ihanan keltaiseen ja keväiseen kakkuun. Sain tämän reseptin aikoinaan naapurin tädiltä, tältä samaiselta lampurilta jolta ennen vanhaan ostimme lampaan lihat ja kakku on meillä ollut vakio vieraana 1990-luvun alusta lähtien. Alkuperäinen resepti vain jossain kohtaa kadotti kananmunien määrän, tietokoneessani luki 1 kananmuna, joka ei voinut olla oikein. Kyselin asiasta naapurin tädiltä mutta hänellä ei edes ollut reseptiä tallessa joten etsin pitkään ja monen monta kertaa sitä oikeaa määrää munia, jonka vihdoin sain tarkistettua neljään. Ja tämä vähän riippuen onko kanan munat isoja vai pieniä. Olen tehnyt tämän kakun vuosien mittaan vispaamalla sokerin voin kanssa kuohkeaksi ja toisinpäin vaahdottamalla munan sokerin kanssa ja kummatkin tavat käyvät, tämä on vain se mitä käytän kakulle juuri nyt joten kananmunien määrän etsimisen myötä kakun resepti sai muitakin etuja. Tiedän että kakkuresepti toimii.

Reseptiin tulee neljän keskikokoista munaa, jos munat ovat hyvin isoja voi kolmekin riittää. Kakku on niin helppo valmistaa, vaikkei aivan yhtä idioottivarman helppo kuten Nanny Sue’s Chocolatecake, ja jopa lapset osaavat valmistaa sen, jos heitä vain autetaan kuoren raastamisessa ja kakun paistamisessa. On tärkeätä käyttää Luomu appelsiinia, koska tässä käytetään appelsiini kuoria mausteena. Tähän ei myöskään sovi valmiiksi puristettu ns. tuoremehu, vain appelsiinin mehun on oltava oikeasta appelsiinistä jotta tulos on paras herkullisin. Muista aloittaa raastamalla appelsiinista sen kuori, raastamien ei enää ole mahdollista appelsiinin mehun puristamisen jälkeen ja tähän olisi turhaa käyttää kahta appelsiiniä. Raasta vain kuorta ohuelti ja jätä kaikki valkoinen kitkerä maku kuoreen ja mehu kannattaa siivilöidä jottei kakkuun vahingossa ajaudu appelsiinin siemeniä.  Kookoshiutaleet voi paahtaa ennen niiden lisäämistä taikinaan, jos pidät paahdetun kookoksen mausta, mutta kookoshiutaleet ovat herkullisen lisä tähän ihan paahtamattominakin.

Voit hyvin valmistaa tämä appelsiinikookoskakun pari päivää etukäteen, ja se kestää myös hyvin pakastamisen. Itse en ole hirveän innostunut yhdistelmästä appelsiiniä ja suklaata, mutta jos sinä pidät siitä, voit hyvin korvata osan jauhoista tummilla kaakaojauhoilla, noin puolisen desiä arvelisin olevan tarpeeksi paljon jotta maut yhdistyvät hyvin ja saatkin suklaisen appelsiinikookoskakun. 

Ensimmäisen kerran maistoin tätä herkkua vispatun kerman kanssa, mutta vaniljalla maustettu Mascarponejuusto tai smetana sopii mielestäni paremmin. Itsessään makea kakku vaatii jotain hapokkuutta tasapainottamaan kakun makeutta. Jos asut ulkomailla eikä kaupoissa myydä smetanaa on se helppoa itse valmistaa ohjeen mukaaan joka löytyy reseptistäni Pihvistroganoff. Käytän tähän kakkuun tavallista suolattua voita ja lisään sitä vielä ripauksen lisää, jotta kakun makeus tulisi paremmin edukseen. Tämä vaikka naapurini aikoinaan antamassa reseptissä käytettiin suolatonta voita. Kakkua on vuosien mittaan leivottu laktoosittomana, ja jos olet gluteenille allerginen voit hyvällä menestyksellä korvata vehnäjauhot riisijauhoilla. Tämän kokoinen kakku riittää noin 6-8 hengelle ja isommalla kahviseurueelle jos tarjolla on muutakin kahvileipää appelsiinikookoskakun lisäksi.

Appelsiinikookoskakku
100 g voita
4 kananmunaa
3 dl sokeria
1½ dl kookoshiutaleita
1½ dl vehnäjauhoja
½ tl merisuolaa
1 tl leivinjauhetta
1 appelsiini

Vuoan voiteluun:
voita
korppujauhoja 

Viimeistelyyn:
tomusokeria 

Pese appelsiini huolellisesti ja anna sen kuivahtaa.  Ota voi ulos jääkaapista huoneenlämpöön jotta se pehmenee. Voitele 24 sentin irtopohjallinen kakkuvuoka pehmeällä voilla ja leivitä se korppujauhoilla.
Vispaa kulhossa sokeri ja pehmennyt voi kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen joka kerta vispaamalla sokerivoita munan lisäämisten välissä. Taikina voi mahdollisesti vähän juoksettua, mutta sillä ei ole väliä. Sekoita toisessa kulhossa kookoshiutaleet, jauhot ja leivinjauhe. Lisää kuivat ainekset sokerivoihin osissa kunnolla sekoittaen. Raasta appelsiinin kuori ja purista siitä kaikki mehu. Lisää mehu ja kuoret taikinaan ja sekoita kaikki kunnolla. Kaada taikina vuokaan ja paista uunissa 175 asteessa noin 40–50 minuuttia vähän riippuen uunista. Kokeile tikulla onko kakku kypsä, jos tikku on kuiva, on kakku valmis. Jos tikkuun jää tahmeaa kakkutaikinaa jätä kakku vielä uuniin vähäksi aikaa ja tarkista kakun kypsyys uudestaan noin viiden minuutin välein. Anna kakun jäähtyä vuoassaan ennen kuin kumoat sen. Viimeistele kakku sirottelemalla sen pinnalle ohut kerros tomusokeria. Tarjoile kakku vaniljasokerilla maustetun vispikerman tai smetanan kanssa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...