Kauniin keltainen mehevä appelsiinia tihkuva kostea kookoskakku. Kookosella, raastetulla appelsiinikuorella ja tuoreella appelsiinimehulla maustettu kostea kakku, kauniin keltaista tarjottavaa pääsiäisen kahvipöytään.
Ei tämä ei ole aprillipila, tämä on palmusunnuntain
jälkiruoka. Tässä kakussa yhdistyy mehukas appelsiini ja kookos ja meillä se vain jotenkin
kuuluu osana pääsiäistä koska sitä ensi kerran maistoin Pääsiäislauantaina joten
se on siitä lähtien ollut osaa pääsiäisen herkuista ja se tuo mukanaan
tuulahduksen lämpimästä kesästä ja auringonvalosta.
Olen suuri suklaan ystävä mutta joskus niitä ainaisia
suklaaherkkuja voi saada vähän liikaa ja tämä mielessä voin suureksi ilokseni nyt
tutustuttaa teidät aivan mahtavan herkullisen niin ihanan keltaiseen ja
keväiseen kakkuun. Sain tämän reseptin aikoinaan naapurin tädiltä, tältä
samaiselta lampurilta jolta ennen vanhaan ostimme lampaan lihat ja kakku on meillä
ollut vakio vieraana 1990-luvun alusta lähtien. Alkuperäinen resepti vain jossain
kohtaa kadotti kananmunien määrän, tietokoneessani luki 1 kananmuna, joka ei
voinut olla oikein. Kyselin asiasta naapurin tädiltä mutta hänellä ei edes ollut reseptiä tallessa joten etsin pitkään ja monen monta kertaa sitä oikeaa määrää
munia, jonka vihdoin sain tarkistettua neljään. Ja tämä vähän riippuen onko
kanan munat isoja vai pieniä. Olen tehnyt tämän kakun vuosien mittaan
vispaamalla sokerin voin kanssa kuohkeaksi ja toisinpäin vaahdottamalla munan
sokerin kanssa ja kummatkin tavat käyvät, tämä on vain se mitä käytän kakulle
juuri nyt joten kananmunien määrän etsimisen myötä kakun resepti sai muitakin etuja.
Tiedän että kakkuresepti toimii.
Reseptiin tulee neljän keskikokoista munaa, jos munat
ovat hyvin isoja voi kolmekin riittää. Kakku on niin helppo valmistaa, vaikkei aivan yhtä
idioottivarman helppo kuten Nanny Sue’s Chocolatecake, ja jopa lapset osaavat
valmistaa sen, jos heitä vain autetaan kuoren raastamisessa ja kakun
paistamisessa. On tärkeätä käyttää Luomu appelsiinia, koska tässä käytetään
appelsiini kuoria mausteena. Tähän ei myöskään sovi valmiiksi puristettu ns.
tuoremehu, vain appelsiinin mehun on oltava oikeasta appelsiinistä jotta tulos
on paras herkullisin. Muista aloittaa raastamalla appelsiinista sen kuori,
raastamien ei enää ole mahdollista appelsiinin mehun puristamisen jälkeen ja
tähän olisi turhaa käyttää kahta appelsiiniä. Raasta vain kuorta ohuelti ja
jätä kaikki valkoinen kitkerä maku kuoreen ja mehu kannattaa siivilöidä jottei
kakkuun vahingossa ajaudu appelsiinin siemeniä.
Kookoshiutaleet voi paahtaa ennen niiden lisäämistä taikinaan, jos pidät
paahdetun kookoksen mausta, mutta kookoshiutaleet ovat herkullisen lisä tähän
ihan paahtamattominakin.
Voit hyvin valmistaa tämä appelsiinikookoskakun pari
päivää etukäteen, ja se kestää myös hyvin pakastamisen. Itse en ole hirveän
innostunut yhdistelmästä appelsiiniä ja suklaata, mutta jos sinä pidät siitä,
voit hyvin korvata osan jauhoista tummilla kaakaojauhoilla, noin puolisen desiä
arvelisin olevan tarpeeksi paljon jotta maut yhdistyvät hyvin ja saatkin
suklaisen appelsiinikookoskakun.
Ensimmäisen kerran maistoin tätä herkkua vispatun kerman
kanssa, mutta vaniljalla maustettu Mascarponejuusto tai smetana sopii
mielestäni paremmin. Itsessään makea kakku vaatii jotain hapokkuutta tasapainottamaan
kakun makeutta. Jos asut ulkomailla eikä kaupoissa myydä smetanaa on se helppoa itse valmistaa ohjeen mukaaan joka löytyy reseptistäni Pihvistroganoff. Käytän tähän kakkuun tavallista suolattua voita ja lisään sitä
vielä ripauksen lisää, jotta kakun makeus tulisi paremmin edukseen. Tämä vaikka naapurini aikoinaan antamassa reseptissä käytettiin suolatonta voita. Kakkua on
vuosien mittaan leivottu laktoosittomana, ja jos olet gluteenille allerginen
voit hyvällä menestyksellä korvata vehnäjauhot riisijauhoilla. Tämän kokoinen
kakku riittää noin 6-8 hengelle ja isommalla kahviseurueelle jos tarjolla on
muutakin kahvileipää appelsiinikookoskakun lisäksi.
Appelsiinikookoskakku
100 g voita
4 kananmunaa
3 dl sokeria
1½ dl kookoshiutaleita
1½ dl vehnäjauhoja
½ tl merisuolaa
1 tl leivinjauhetta
1 appelsiini
Vuoan voiteluun:
voita
korppujauhoja
Viimeistelyyn:
tomusokeria
Pese appelsiini huolellisesti ja anna sen kuivahtaa. Ota voi ulos jääkaapista huoneenlämpöön jotta
se pehmenee. Voitele 24 sentin irtopohjallinen kakkuvuoka pehmeällä voilla ja
leivitä se korppujauhoilla.
Vispaa kulhossa sokeri ja pehmennyt voi kuohkeaksi
vaahdoksi. Lisää munat yksitellen joka kerta vispaamalla sokerivoita munan lisäämisten
välissä. Taikina voi mahdollisesti vähän juoksettua, mutta sillä ei ole väliä. Sekoita
toisessa kulhossa kookoshiutaleet, jauhot ja leivinjauhe. Lisää kuivat ainekset
sokerivoihin osissa kunnolla sekoittaen. Raasta appelsiinin kuori ja purista
siitä kaikki mehu. Lisää mehu ja kuoret taikinaan ja sekoita kaikki kunnolla.
Kaada taikina vuokaan ja paista uunissa 175 asteessa noin 40–50 minuuttia vähän
riippuen uunista. Kokeile tikulla onko kakku kypsä, jos tikku on kuiva, on
kakku valmis. Jos tikkuun jää tahmeaa kakkutaikinaa jätä kakku vielä uuniin
vähäksi aikaa ja tarkista kakun kypsyys uudestaan noin viiden minuutin välein. Anna
kakun jäähtyä vuoassaan ennen kuin kumoat sen. Viimeistele kakku sirottelemalla
sen pinnalle ohut kerros tomusokeria. Tarjoile kakku vaniljasokerilla maustetun
vispikerman tai smetanan kanssa.