Biff a la Rydberg, mehevää sisältä vielä punertavaa paistettu härän
sisäfileetä, ruskistettua sipulia ja raaka-paistettua perunaa. Siis pihvi Rydberg jossa liha, sipuli ja
perunat kaikki samankokoiseksi kuutioituna, erikseen jokainen omalla
pannullaan paistettuna ja somasti lautaselle riviin aseteltuna, raa’an
munankeltuaisen ja sinapilla maustetun hapankerman kanssa tarjoiltuna.
Nimistään huolimatta ei Rydbergin pihvi tai pihvistroganoff
ole pihviä vaan paloiteltua häränlihaa. Stroganoffiin käytetään suikaleiksi
leikattua lihaa kun taas Rydbergin pihviin liha kuutioidaan ja Rydbergin pihvi
on hienostuneempi versio pyttipannusta Kellarimestarin pyttipannun kanssa.
Marmoroitu häränliha |
Kellarimestarin pyttipannussa paistettu liha sekoitetaan
ruskistetun sipulin ja paistettujen perunoiden kanssa, kun taas Rydbergissä ne
tarjoillaan jokainen erikseen samalla lautasella. Ja Rydbergin ainekset voi
kootta lautasella joko riviin tai vierekkäisiin kekoihin.
Pyttipannua voi valmista monella eri tavalla, tavallisin on
valmistaa se ruoantähteistä mutta ei sen näin tarvitse olla, ja tässä toinen
esimerkki siitä Kellarimestarin pyttipannun lisäksi. Rydbergin pihvin suurin haaste on että on joko tarpeeksi monta
ja isoa paistinpannuja käytössä, muuten ainekset kannattaa pitää uunissa
lämpiminä kunnes ne yhdistetään lautasella kokonaisuudeksi. Ja isommalle
seurueelle ruoka onkin valmistettava osissa jotka pidetään lämpiminä kunnes
kaikki on valmista koottavaksi lautaselle. Vaikka kaikki ainekset tarjoillaan
erillään toisistaan on tärkeää että kokonaisuuden takia kaikki ainekset ovat
saman kokoisiksi pilkottuja, vain sipuli voi olla hivenen pienempää, isot
karkeaksi pilkotut kanootin kokoiset sipulipalat eivät ole ruokahalua
herättäviä.
harjatut perunat |
Perinteisesti Rydbergin pihviin käytetään härän, tai naudanlihaa mutta tämä on oivallinen tapa syödä myös hirvenlihaa, samalla tavalla valmistettuna. Perunoiden valmistaminen ja niiden kypsyminen
kestää kaikista pisimpään joten sinun kannatta sinun aloittaa niistä.
Erikoisuutena tässä
on että perunat paistetaan raakoina, eikä esikeitettyinä kuten tavallisessa pyttipannussa
tai kellarimestarin pyttipannussa, ja näitä raakapaistettuja perunoita
käytetään aika usein Ruotsissa. Tämän onnistumiseksi perunoista pestään liika tärkkelys pois samalla tavalla kuten resepteissäni ranskan perunat ja Janssonin kiusaus. Rydbergin reseptissä mainitut perunat ovat isoja, muttei kuitenkaan uuniperunan
kokoisia jättiperunoita.
Rydberg tarjoillaan perinteisesti raa’an
munankeltuaisen kera omasta kuorestaan, ja valkuainen kannattaa ottaa talteen
se pakastamalla myöhempää käyttöä varten. Muista vain merkitä valkuaisten
päivämäärä ja montako niitä on. Lisäksi Rydbergiin kuuluu Dijonsinapilla
maustettua hapankermaa, ranskan kermaa siis Creme Fraichea ja tämän lisäksi Rydbergissä
on vain suolaa ja pippuria mausteena. Tällä reseptillä saat ruokittua neljä
henkeä mutta pienenä huikopalana, ei hirveän nälkäisille, se riittää noin
kuudelle hengelle.
Biff a la Rydberg
600 g häränfileetä
8 perunaa
2 isoa sipulia
4 kananmunaa
2 dl ranskan kermaa
3 rkl Dijonsinappia
suolaa
mustaa pippuria
voita paistamiseen
Kuori perunat ja leikkaa ne noin sentin kuutioiksi. Kuori ja
silppua sipuli hienosti. Kuutioi myös häränliha samankokoisiksi paloiksi. Liota
perunakuutioita kylmässä vedessä ja pese niistä tärkkelystä pois samalla
tavalla kuten reseptissäni ranskan perunat. Valuta lävikössä vesi pois
perunoita. Anna perunoiden kuivahtaa pari minuuttia. Paista perunat rapeiksi
kuumassa pannussa voinokareessa. Mausta perunat suolalla ja vasta rouhitulla
pippurilla ja pidä ne lämpiminä jollei sinulla ole kolmea paistinpannua
käytössä. Paista myös sipuli voinokareessa omassa pannussaan keskilämmöllä kunnes
se on läpikuultavaa ja on saanut kauniin ruskean paahteisen värin. Mausta
ruskistettu sipuli suolalla ja pidä sekin lämpimänä. Ruskista pikaisesti häränfilee
kuumassa pannulla voinokareessa. Anna lihan vain saada kaunis ruskea pinta.
Mausta suolalla ja vasta rouhitulla mustalla pippurilla. Erottele munan keltuaiset valkuaisista. Sekoita ranskan
kerma sinapin kanssa. Asettele paistetut perunat, ruskistettua sipulia ja
häränfileetä vieriviereen lautasille niitä sekoittamatta. Tarjoile Rydbergin
pihvin lisukkeena sinappikermaa ja raaka munankeltuainen omasta kuoressaan
josta jokainen ruokailija voi sen itse sekoittaa ruokaansa.