Pain d’epices anisée, hunajaisen makea mausteinen aniksella maustettu kakku. Hienoksi jauhetuista täysjyväruisjauhoista
leivottu hunajalla maustettu ranskalainen anismaustekakku.
Anismaustekakku |
Ranskalainen maustekakku
Mahtavaa hunajalla, maustettua leipää, kuten nimi sen sanoo mutta joka meillä täällä Suomessa kai menisi paremmin nimellä hunajakakku, tai maustekakku. Tämän on niitä reseptejä joita harrastin joka kesän lopussa kun hunajaa alkoi olla määräänsä enemmän kotitarpeisiin ja suuri osa siitä myytiin silloin taannoin kun vielä minulla oli omia mehiläisiä, täällä suomessa ei ole ollut mahdollista pitää mehiläisiä kaupunkiasunnossa. Vain mehiläistarhaaja tietää miten ihanaa on savun ja hunajan tuoksun yhdistelmä kun mehiläiset tyytyväisinä pörisevät rauhallisesti ympärillä ja tämä kakku tuo aina mieleen omat mehiläiset.
Mieleeni ikuisesti painunut tapahtuma mehiläistenhoidosta olen
saanut rakkaalta kuopukselta joka niin innoissaan aina seurasi toimia sivusta,
joskus jopa vähän liiankin läheltä vierestä, jotta jouduin tapahtuman jälkeen pika
pikaa heti ostamaan hänelle oman sopivan huntuhatun jottei sama toistuisi
uudestaan. Jälkikasvu on meillä ollut aika vilkasta väkeä ja kaikenlaista on vuosien
mittaan sattunut, sanonta tekevälle sattuu on meidän perheessä tosi asia.
Yleensä äidin kehotuksista ei ole pahemmin otettu vaaria, mutta tämä oli se
yksi kerta jolloin todenteolla yllätyin, koska kerrankin tehtiin heti
tottelevaisesti juuri niin kuin äiti sanoi. Asia josta nyt vuosikymmeniä
jälkeenpäin olen hyvin mielissäni.
Maustekakku jäähtymässä |
Mehiläiseni olivat Buckfasteja jotka muutenkin
ovat melkein tyhmän kilttejä, kun noin mehiläisistä puhutaan ja olin juuri
avannut pesän, ja tämä oli siihen aikaan kun mehiläisten talviruokinta on
aloitettu, jolloin mehiläiset ovat hieman eloisampia kuin juhannuksen
parveilemisen aikaan. Kuopus innostui hommasta niin paljon että halusi
kurkkaaman suoran pesään ja unohti ettei ihan pesän päälle saa tulla ilman
hattua. Ja alkoi mitä vertahyytävin kiljunta, suoraan huutoa kunnes sain
itkunsekaisen kiljunnan seasta tähän aikaan neljävuotiaan hyvällä kahden kielen
siansaksalla ymmärrettyä että mehiläinen oli ryöminyt korvaan.
Mehiläiset
ryömivät aina ylöspäin, ja jollei en pääse eteenpäin ne peruuttavat takaisin
joten yritin lohdutella pienokaista samalla kun sanoin että älä yritä saada
sitä ulos panemalla sormea korvaan, kyllä se sieltä tulee itsestään ulos ja näinhän
siinä kävi. Mehiläinen tuli parin sekunnin jälkeen ulos korvasta eikä mitään
tapahtunut. Ja kuopus totteli eikä raapinut korvaansa. Hauska sattuma on että
kuopuksella oli paljon korvatulehduksia jotka jostain ihmeen syystä aina
alkoivat vasemmasta korvasta, ja tietenkin mehiläinenkin ryömi siihen samaiseen
vasempaan korvaan sitä tutkimaan.
Kypsä anismaustekakku |
Pain d’épices, suomeksi siis maustekakku on Ranskasta
peräisin, ja siellä kakkua on harrastettu jo keskiajoista lähtien. Pain
d’epicestä on yleisesti kaksi tunnettua versiota, Reimsiläinen sekä Dijonilainen.
Dijonissa, sama kaupunki muuten kuin mistä Dijonsinappi sattumalta on kotoisin,
leipään, tai kakkuun käytetään vehnäjauhoja, mutta ns. ”alkuperäisen reseptin” mukaan
leipojat Reimsissä 1400-luvulla keksivät maustaa ruisjauhoista valmistettua hunajaleipää,
hunajakakkua monella kalliilla mausteella.
En ole varma mistä tämä versio pain
d’epicestä on alkujaan minulle ajautunut, muistan kuitenkin saaneeni sen joskus
1980-luvulla jolloin täysjyväjauhot eivät olleet Ranskassa samalla tavalla
muotia kuten nykyään, ja myös että silloin oli vaikeaa edes löytää minkäänlaisia
ruisjauhoja. Tätä pulmaahan ei Suomessa taas ole.
Viinikiveä |
Perinteisesti pain d’épices valmistetaan aina
suorakaiteen muotoisessa leipävuoassa, siksi nimi mausteleipä. Sekä englanniksi
että ranskaksi monet makeat leivät ovat oikeasti kuivakakkuja suomenkielellä.
Tällä kertaa halusin perinteisestä poiketen valmistaa monta pientä maustekakkua
joten paistoin kakut pienissä kakkuvuoissa, tämä tarkoittaa sitä että kakkujen
kypsennysaika lyhenee noin puoleen. Kakun voi kivasti valmistaa parikin päivää,
tai jopa viikon etukäteen, koska voi vain hyvin jonkun päivän tekeytymisestä
uunissa paistamisen jälkeen.
Muskottipähkinä |
Nelimauste
Tähän käytetään samaa maustesekoitusta quatre epices, nelimaustetta. Quatre epices mausteen tiedot ovat perinteiset ja yleisesti käytössä oleva version maustesekoituksesta ja käytin sitä jo aikaisemmin joulun hedelmäkakussa sekä Lindströmin muffineissa. Jollet löydä nelimaustetta valmiina kaupasta kannattaa sitä pitää valmiina jauhettuna maustekaapissa. Nelimauste sisältää valkopippuria, muskottia, mausteneilikkaa ja maustepippuria ja määrät maustesekoitukseen ovat valmiiksi jauhettuna toisiinsa suhteutettuna.
Anis on kakun tärkein mauste ja ilman sitä tämä ei olisi
maustekakku, ainakaan pain d’épices, ja jollet löydä tavallisia aniksen
siemeniä voit hätätapauksessa käyttää tähän tähtianista, jota nykyään useammin
löytyy Suomessa ruokakaupoista. Murskaa anis hienoksi joko morttelissa tai
käytä avuksi kahvimyllyä jollei sinulla ole tähän tarkoitukseen tarkoitettua
myllyä.
Kakkutaikina vuoissaan |
Puolet ruisjauhoista voi halutessaan korvata graham tai
vehnäjauhoilla, grahamjauhot kuitenkin sopivat paremmin kakun rustiikkiin
keksiaikaiseen maalaistyyliin. Suosittelen kuitenkin että käytät kokojyvästä
jauhettuja ruisjauhoja. Kakku olisi ilman suolaa aivan liian imelä, joten älä
unohda lisätä suolaa kakuntaikinaan, suola tasapainottaa hyvin kakun hunajaista
makeutta joka voi olla liian voimakas. Monen monta kertaa ole miettinyt oikeaan
järjestystä valmistaa tätä ihanaa maustekakkua, ainekset erijärjestyksessä
kunhan vain pitää mielessä ettei munia saa sekoittaa kuuman hunajan kanssa ja
juoksetu ja ettei tuloksena ole makeaa munakokkelia. Kakku kuorrutettiin
alkuperäisessä versiossani reseptistä mutta se ei mielestäni ole välttämätön
vaihe, kakku on jo muutenkin hyvin mausteinen ja makea joten jätän usein kuorrutusvaiheen
suosiolla väliin. Tällä reseptillä saat yhden mausteleivän normaalin kokoisessa
leipävuoassa leivottuna, tai kuusi kappaletta pienempää maustekakkua sekä
valmista Quatre epices maustesekoitusta ruokakomeroon.
Quatre epices |
Quatre Epices
2 osaa jauhettua
valkopippuria
2 osaa raastettua muskottipähkinää
1 osa jauhettua maustepippuria
1 osa neilikkaa
Jauha kaikki ainekset ja sekoita mainitut määrät
valmiiksi jauhettua maustetta. Sekoita tiiviissä lasi- tai maustepurkissa. Säilytä
mauste auringonvalolta suojattuna kuten muutkin mausteet.
Pain d'épices anisée
450 g hunajaa
450 g hienoja täysjyväruisjauhoja
1 tl suolaa
1 tl nelimaustetta
½ tl anista
1 tl inkivääriä
1 tl kanelia
1 tl viinikiveä
1 tl ruokasoodaa
2 kananmunaa
1½ dl maitoa
50 g voita
nokare voita vuoan voiteluun
Kakun kuorrutus:
1 dl ruokosokeria
3 rkl appelsiininkukkavettä
3 rkl maitoa
Pain d'épices anisée:
Sekoita kulhossa jauhot ja lisää sekaan mausteet sekä
viinikivi. Sekoita kunnolla. Lämmitä hunaja kattilassa kunnes se on juoksevaa. Lisää
voi sekaan sulamaan ja kaada kuuma hunaja jauhojen sekaan ja sekoita. Riko
munat pienen kulhoon ja vispaa ne kevyesti rikki, lisää maito ja sekoita kunnolla
keskenään. Kaada munamaito kakkutaikinaan sekoittaen. Voitele 2 litran leipävuoka
pehmeällä voilla ja kaada kakkutaikina vuokaan. Anna kakun tekeytyä vuossa
huoneenlämmössä tunnin ajan. Paista kakku uunissa 200 asteessa keskellä uunia
20 minuuttia. Laske tämän jälkeen lämpö 175 asteeseen ja jatka paistamista
toiset kaksikymmentä minuuttia. Ota kakku ulos uunista ja kumoa se vuoasta
parin minuutin jäähtymisen jälkeen.
Kuorrutus:
Mittaa kattilaan kaikki kuorrutuksen ainekset pieneen
kattilaan ja keitä niitä keskilämmöllä 5-8 minuuttia kunnes siitä on
muodostunut sakea mausteliemi. Kumoa vielä kuuma kakku ritilällä ja sivele
kakun päälle kuorrutus. Anna kakun jäähtyä kokonaan ritilällä. Säilytä kakkua
pari päivää enne sen syömistä ilmatiiviissä rasiassa, jotta sen kaikki maut
saavat aikaa kietoutua toisiinsa ihanaksi makujen sinfoniaksi. Leikkaa kakku viipaleiksi
ja sivele voita päälle ja tarjoile kakku kahvileipänä tai makeana mausteisena välipalana
teen tai kahvin kera.