Tummaa, muhevaa kuitutäyteistä mallasvuokaleipää. Tämä on tummaa
melkein mustaa mallasleipää, leipävuoassa kypsennettyä olutmaltaista ja
mämmimaltaista leivottua vaivaamatonta vuokaleipää, sekä aikaa ja stressiä
säästäen vaivaamattomasti pääsiäiseen.
Mämmimallasleipä vuoassaan |
Leipä on muhkean täyteläisen makuinen, muistuttaa maultaan
hyvin pitkälle mämmiä, ja käytin tämän lisäksi taikinaan myös olutmaltaita
jotka eivät ole yhtä hienoksi jauhettuja kuten mämmimaltaat jotta leipä ei
olisi vain höttöstä leipää vaan että siinä on vähän kuitujakin leseiden lisäksi.
Tämä leipä on taas niitä laiskan emännän keksintöjä, ja
selvää jatkumoa reseptilleni vaalea olutmallasvuokaleipä jossa hyödynsin kotikaljan valmistuksessa sivutuotteena saadut olutmaltaat, ja ajattelin että tumma mämmimallasleipä sopisi
hyvin pääsiäisleiväksi tänä vuonna, kun pyhät ovat niin kiinni toisten vuosittaisten
pakollisten menojen kanssa, laiskana ehtii enemmän kun vain antaa leivän olla
sitä vaivaamatta.
Valmis mämmimallastaikina |
Niin, en tosiaankaan vaivaa leipää ollenkaan vaan sekoitan
taikinan, annoin sen nousta tunnin jonka jälkeen kaadoin sen vuokaan.
Tasoittelin vain leivän pinnan, sirottelin kurpitsansiemeniä päälle ja annoin
leivän nousta omassa vuoassaan toisen tunnin. Tämä tarkoittaa ettei leivässä
samalla tavalla ole sitkoa, ja se murenee hieman tavallista perinteisesti
vaivattua leipää enemmän. Tapani mukaan käytin tietysti taas tavallista isompaa
leipävuokaa, kumosin leipätaikinan taas 3 litran pateevuokaan vaikka
pienempiäkin minulla kaapissa tarjolla olisi, joten leipä ei tästä syystä näytä
kuin se nousisi. Leipä tulee paremmin edukseen, ja nousee enemmän kun käytät
tähän tavallista noin kahden litran vetoista leipävuokaa.
Black treacle |
Reseptissä lukee vain jauhoja, itse käytin kolmen viljan
sekoitusta, mutta voit itse valita käytätkö vehnäjauhoja, spelttiä vai
sämpyläjauhoja. Leipä sisältää maltaita, ja nämä valmistetaan joko ohrasta tai
rukiista, joten tälle leivälle on mitenkään keksi gluteenitonta vaihtoehtoa,
laktoosia leipä taas ei sisällä, jollet siihen käytä maitoheraa nesteenä
mainitsemani veden sijasta. Mausteena leipään käytin anista, jauhettuja aniksen
siemeniä, joka on leivässä kivana pienenä sivumakuna, ja korostaa sitä tumman
tummaa siirappia, tai melassia, Black treaclea, jota tähän käytin.
Siirapin
käyttö on ensinnäkin sen maun takia, se lisää leipään aivan erilaisen syvyyden,
mutta se sisältää myös vitamiineja kuten esimerkiksi B-vitamiineja ja
hivenaineita, toiseksi se on apuna jotta leipä nousee tarpeeksi lyhyessä
ajassa. Perinteisempää olisi ollut käyttää joko kuminaa tai pomeranssia, kuten
mamman limpuissa.
Mämmimaltaita |
Sillä ei ole mitään väliä
käytätkö vehnäistä taikinajuurta vai rukiista hapanjuurta, kummatkin käyvät
hyvin. Leivän voi mahdollisesti pakastaa, mutta tällöin sen maku muuntuu, se ei
ole yhtä hyvää kuin juuri leivottu uunilämmin tumma maltainen leipä, ja koska
leipä valmistuu aivan vaivaamattomasti on sitä helppo laiskankin emännän leipoa
lisää kunhan vaan aineksia on riittävästi.
Ja lopuksi totean että tämä
leipä se vasta sopii perinteisen sienisalaatin kera, se sopii rillettesin
kanssa ja se on aivan oivallinen sillileipiin jonka päällä viipaloitua kovaksi
keitettyä kanamunaa ja matjessilliä.
Tumma
mallasvuokaleipä
25 g hiivaa
5 dl vettä
2 dl taikinajuurta
3 dl mämmimaltaita
1 rkl tummaa siirappia
1 dl olutmaltaita
½ dl kauraleseitä
1½ dl jauhoja
1 tl anista
2 tl suolaa
Pinnalle:
kurpitsansiemeniä
Murenna hiiva taikinakulhoon, lisää keitettyä
kädenlämpöiseksi jäähtynyttä vettä ja sekoita kunnes hiiva on kokonaan liuennut
veteen. Murskaa aniksen siemenet hienoksi morttelissa. Lisää maltaat,
hapanjuuri, jauhot, anis, siirappi ja suola. Sekoita kaikki kunnolla. Peitä
taikinakulhon liinalla ja anna sen hapattua seuraavaan päivään. Kaada taikina
kevyesti öljyttyyn leipävuokaan ja tasoittele sen pinta kosteilla käsillä.
Viimeistele leivän pinta ripottelemalla sen pinnalle seesaminsiemeniä. Anna
leivän nousta huoneenlämmössä noin reilu tunti liinalla peitettynä. Paista
leipäuunissa 175 asteen lämmössä keskitasolla noin 35–45 minuuttia, tai kunnes se
on kypsä. Kokeile leivän kypsyyttä pistämällä sitä keskeltä terävällä tikulla,
jos tikku on kuiva kun nostat sen leivästä on leipä kypsää. Kumoa leipä
ritilälle ja kiedo se puhtaaseen keittiöliinaan. Anna leivän jäähtyä ritilällä.