Prawncocktail, suomeksi
katkarapucocktail. Katkarapuja, herneitä, kurkkua ja tomaattia punaisessa Rhode
Island-tyyppisessä majoneesikastikkeessa vesikrassin kera. Raikas alkuruoka
äyriäisistä tarjoiltuna jokaiselle omassa annoslasissaan, hyvä vaihtoehtoinen alkuruoka
pääsiäiseksi.
Tässä on taas kerran retro-henkinen
alkuruoka, hyvin helppo valmistaa. Kokoa vain kaikki ainekset ja sekoitta
kastikkeen kanssa ja lusikoi kauniisiin laseihin joista annokset tarjoilet.
Tuoreita katkarapuja on vaikea saada
ainakin täällä Tampereella, joten joudun taas kerran tyytymään siihen mitä on
tarjolla, siis pakastettuihin katkarapuihin mutta myös suolaveteen säilöttyjä
katkarapuja on tarjolla kaupoissa. Katkarapujen pakkauksissa mainitaan eri
numeroita, ja nämä tarkoittavat sitä montako katkarapua mahtuu niiden paina
kohti, joten mitä pienempi määrä sitä suurempia katkarapuja. Niissä vain on oma
niksinsä jotta niistä saa hyviä.
Pakastetut katkaravut kannattaa sulattaa
jääkaapissa, ja se kestää noin vuorokauden. Kun katkaravut ovat sulanee, ne
kuoritaan, jolleivät ne ole valmiiksi kuorittuja. Itse suosin kuorineen
pakastettuja koska ne ovat vähemmän käsiteltyjä ja tästä syystä
parempilaatuisia. Otan aina kaikki rapujen kuoret talteen ja keitän niistä lientä,
ja josta myöhemmin valmistan valehummerikeittoa. Kuorittujen katkarapujen
kannattaa antaa valua siivilässä, jotta niistäkin valuu niin paljon nestettä
kuin mahdollista. Pane katkaravut siivilässä jääkaappiin kulhon päälle
valumaan. Kulhon voi peittää kelmulla jottei niiden haju tartu muihin ruokiin.
Kastike perustuu äitini versioon
kuuluisasta Rhode Island salaattikastikkeesta, jota harrastimme enemmän
nuoruudessani, ja se sopii varsinkin äyriäis- että kanasalaattiin. Ainoa ero
on, ettei äitini joka kerta vaivautunut vispaamaan kermaa, kuten alkuperäisessä
reseptissä tehdään, vaan hän ohensi usein kermalla paksua majoneesia kermalla
ja saa aikaiseksi kastikkeen, muuten ainesosat ovat periaatteessa samat. Kastikkeen
jujuna on että sen pitää antaa maustua ja tekeytyä jääkaapissa vähintään tunti
ennen sen salaattiin sekoittamista.
Tässä kastikkeessa ei kuitenkaan ole
lisätty suolaa, joten tarkista kastikkeen maun suolaisuus ja lisää sitä jos se
mielestäsi sitä tarvitsee. Tästä pääsenkin asiaan, kaikki salaatin ainesten
kosteus sekoittuu salaattikastikkeen kanssa, joten mitä enemmän nestettä
vihanneksista valuu sitä vetelämpää kastikkeesta tulee. Tämä on hyvä pitää
mielessä kun pesee vihanneksia, että en saavat rauhassa valuttaa kaiken ylimääräisen
veden lävikössä ja kuivua ennen niiden pilkkomista. Samasta syystä tomaatti
fileoidaan, se leikataan lohkoiksi joista poistetaan sen sisusta ja siemenet ja
jäljelle jää vain tomaatin kuoret ja sen hedelmäliha joka sijaitsee kuoren alla
ja jos haluaa oikein hienostella voit tomaatin kaltata ennen sen fileoimista,
siis poistaa tomaatilta kuoret, kuten reseptissäni tomaattiketsuppi neuvotaan.
Tästä samasta nesteen minimoimisesta koverran kurkustakin pois sen nestemäisen
sisustan ennen sen käyttämistä, ja halutessaan voi vielä kuoria kurkun. Tämä on
suositeltavaa varsinkin talvisin, kun kurkun kuoret ovat paksumpia ja kitkerän
makuisia. Kesällä tähän voi käyttää tuoreita herneitä, mutta muu aika vuodesta
pakasteherneet kannattaa sulattaa samalla kuin katkaravutkin, ja niiden nesteen
voi valuttaa pois sulattamisen jälkeen, samalla tavalla kuten katkaravuista.
Tätä ei välttämättä tarvitse tehdä jääkaapissa vaan sen voi tehdä cocktailia
valmistellessa.
Tätä ei sinänsä ole mikään salaatti,
mutta se sisältää kuitenkin vähän vihreätä ja valitsin tällä kertaa vesikrassin
mutta jollei sinun kaupastasi löydy vesikrassia voit korvata sen Rucolalla,
jonka maku on hieman samantyyppinen ja jollei sitäkään ole sydäntalvella
saatavana, voit käyttää jäävuorisalaattia hätätapauksessa näiden kahden
vaihtoehdon sijaan. Annokseen voi lisätä tilliä, ja sen voi myös koristella
samaisella tillillä jos siitä pitää, mutta koska en pahemmin välitä tillistä
jätän sen suosiolla pois tästä annoksesta. Joskus voin korkeintaan vähän
hienostella koristelemalla annokset tillinoksilla. Sitruunan viipale kuitenkin
kuuluu olennaisena osana annosta, ja käytän sitä aina sen koristelemiseen,
samalla siitä voi halutessaan puristaa sitruunamehua cocktailin päälle.
Huomaa
taas kerran että tämä ruoka sisältää majoneesia joten sitä ei saa jättää liian
pitkäksi aikaa huoneenlämpöön, joten jos valmistat alkuruoan teet itse salaatti
valmiiksi kulhoon jonka säilytät muovikelmulla peitettynä jääkaapissa kunnes on
tarjoilla se, jolloin vain lusikoit sen tarjoilulaseihin ja viimeistelet
annokset ne koristelemalla. Muista vain, mitä pidempi säilytyt kulhossa
jääkaapissa, sitä enemmän nestettä aineksista irtoaa, ja sitä vetelämpi tulos
joten lisää kastike vasta viimehetkellä ennen annoksien tarjoilua.
Annoksien
kokoa on vähän vaikea arvioida, se riippuu tietenkin miten isosta lasista aiot
tarjoilla annokset, mutta peruskooltaan tämä on noin neljälle ruokailijalle
mutta pienemmistä laseista tästä riittää isommallekin seurueelle. Katkarapucocktail
sopii hyvin alkuruoaksi rapean patongin kera, tai patongin puutteessa
paahtoleivän kera. Ja jollei tämän katkarapucocktail säväytä on kesän äyriäiscocktail taskuravusta tai keväinen katkarapucocktail parsan kanssa sekä Toast Skagen
toinen yhtä juhlavia vaihtoehtoja alkuruoaksi tulevana pääisäisenä. Tällä reseptillä saat alkuruoat
neljälle hengelle.
Katkarapucocktail
500 g katkarapuja
5 cm purjosipulia
10 cm kurkkua
1 iso tomaatti
pieni nippu vesikrassia
1 dl herneitä
sitruuna
Rhode Island-kastike:
1 dl majoneesia
1 rkl ketsuppia
½ tl chiliä
1 tl konjakkia
(mustaa pippuria)
Rhode Island-kastike:
Sekoita kaikki ainekset hyvin
pienessä kulhossa. Tarkista kastikkeen maku ja lisää siihen suolaa jos se
mielestäsi sitä vaatii, ja mustaa pippuria jos siitä pidät. Anna kastikkeen
tekeytyä jääkaapissa vähintään tunnin ajan.
Prawn cocktail:
Kuori katkaravut ja anna niiden
valua lävikössä, tee sama herneille jos käytätä pakastettuja. Leikkaa purjon
valkoisesta päästä sopivan kokoinen pala, halkaise ja huuhtele se kunnolla
vedellä. Pese myös kaikki muut vihannekset hyvin ja anna niiden kuivua
kunnolla. Leikkaa purjosta ohuita puolirenkaita ja pane ne kulhoon. Kuori
kurkku ja leikkaa se halki pituussuunnassa ja koverra pienellä lusikalla sen siemenet
ulos. Leikkaa kurkku taas pituussuunnassa jotta saat kurkun neljään yhtä
suureen osaan ja viipaloi nämä ohuelti ja pane kulhoon. Leikataan tomaatti noin
sentin lohkoiksi ja leikkaa terävällä vetisellä sen sisusta siemenineen pois
jotta jäljelle jää vain tomaatin hedelmäliha kuorineen. Kuutioi tomaatin suikaleet
ja lisää ne herneiden kanssa. Leikkaa vesikrassi pienemmäksi ja lisää se
katkarapujen kera kulhoon. Sekoita kunnolla ja lisää kastike. Lusikoin laseihin
ja viimeistele annokset ne koristelemalla sitruunalla ja tarjoile oitis tuoreen
patongin kera.