Vegaani Tagine jossa paistettua tofua, vihreitä Puyn
linssejä, ruusupapuja sekä suppilovahveroita hitaasi sipuli ja mausteiden
kanssa haudutettuna Taginepadassa tarjoiltuna kurpitsansiemenillä maustetun
kuskusin kera.
Nyt helmikuussa meni ruokahaasteen järjestämisen takia
vegaanit keskiviikot aivan sekaisin, tämä ei tarkoita sitä etteikö meillä olisi tätä
perinnettä jatkettu, en vain ole sattuneesta syystä saanut julkaistua näitä
tekstejä joten nyt on ehdottomasti pitkän tauon jälkeen taas vuoro vegaanille
ruoalle ja keskiviikolle. Tällä kertaa ruoka valmistui poikkeuksellisesti torstaina ja ei
keskiviikkona. Tämä on hyvin nopeasti ja mitättömällä varoitusajalla improvisoitu ruoka
kun yllättäen vieras saapui taloon, tämä sama vegaani sellainen josta jo viime
kesällä teille kerroin ja jonka syystä vegaanit keskiviikot meillä puolisin pyynnöstä alkoi. Tai oikeastaan eihän se mikään vieras enää edes minulle
ollut, puolisoni hyvä ystävä ja sattumalta vegaani sellainen.
Tämä kuitenkin
aiheutti ripeitä otteita päivän suunnitelmista poikkeamista keittiössä, oli saatava
raapaistua keittiönkaappien perukoilta esiin, jotain josta koota
edustuskelvollinen vegaaniruoka ja ruoka on sitä mitä se on tällä kertaa, ja olisin
mielelläni halunnut lisätä tähän myös paprikaa ja munakoisoa, mutta toisin kävi
koska niitä nyt ei ollut käsillä. Myös tomaatti olisi sopinut tähän, mutta
tällä kertaa se oli poissuljettu refluksitaudin epäilyn takia. Otin sen sijaan avuksi
syksyllä kerätyt suppilovahverot ja kuivatut pavut. Pavut on tuttuun tapaan liotettava
ennen niiden keittämistä, 2-4 tuntiin riittää hyvin ruusupapujen kohdalla, ja linssit
voi heittää kehiin suoraan pataan, koska niitä ei tarvitse liottaa. Jotta ruoka
saisi vähän enemmän proteiinia lisäsin sienien sekaan tofua joka paistettiin
mausteiden, sipulin ja valkosipulin kera. Ja koska olin epähuomiossa kaupassa
ostanut niitä pikakuskuryynejä joita valitettavasti vieläkin oli tallessa
keitin niitä ja sekoitin paahdettujen kurpitsansiemenien kanssa ja maustoin
kuskusin vihannesliemellä.
Myös sienet liotetaan, mutta ne voi kiireessä myös lisätä
ruoan sekaan kypsymään ja imemään nestettä. Nesteen määrä vain on tarkastettava,
koska sienet imevät itseensä paljon nestettä, vettä, jottei ruoka pala pohjaan
nesteen huventumisesta imeytyessään sieniin johtuen.
Nimen ruoka saa sen valmistusastiasta, joka on marokkolainen
Tagine on savipata jossa kaikki ruoan nesteet hyödynnetään ruoanvalmistuksessa. Suppilomaisen
kannen alle kertyvä neste valuu kannen sisäpintoja pitkin alas takaisin ruoan
sekaan ja tuloksena on mehevää ruokaa. Kasvisruoat valmistuvat tällä tavalla
vieläkin nopeammin. Vihannekset ja
sienet Tagineen kypsymään valmiiksi. Tofu taas paistetaan maustetussa öljyssä
ja sen pinta saa nopean värin ennen se lisäämistä ruoan sekaan. Taginen puutteessa ruoan voi valmistaa savipadassa uunissa
tai tavallisessa valurautapadassa.
Ruoka ei sisällä ollenkaan maitotuotteita, se ei sisällä
kanan munia mutta se sisältää kuskusryynien muodossa gluteenia, joten se ei
sovellu keliaakikoille. Tällä reseptillä saat ruokittua tavalliseen tapaa
neljän hengen.
Vegaani Tagine tofulla ja suppilovahveroilla
1 punainen sipuli
300 g tofua
2 dl suppilovahveroita
3 dl ruusupapuja
2 dl vihreitä Puyn linssejä
1 valkosipulinkynsi
1 tl suolaa
mustaa pippuria
1 vihreä tuore chili
1 kanelitanko
½ tl kardemummaa
½ tl neilikkajauhetta
oliiviöljyä paistamiseen
4 dl kuskusryyniä
3 dl yrttilientä
½ dl paahdettuja kurpitsan siemeniä
Liota ruusupavut runsaassa kylmässä vedessä vähintään neljä
tuntia. Vaihda vettä pari, kolme kertaa liotuksen aikana. Kuori sipuli ja
suikaloi se ohuelti. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi hyvin hienoksi. Ruskista
sipuli paistinpannulla öljytilkassa. Kaada pannulle vihanneslientä jotta saat
pannusta kaikki maut mukaan pataan. Valuta pavut vedestä ja pane ne sienien
kanssa Tagineen. Murskaa kardemumma ja lisää se neilikan ja kanelin kanssa Tagineen.
Lisää Tagineen myös sipulin mukana kaikki paistinpannun nesteet ja vettä kunnes
ainekset nippa nappa peittyvät. Kypsennä Taginea uunissa 200 asteen lämmössä reilu
puolitunti. Halkaise chili ja poista sen sisustasta sen siemenet ja valkoiset kalvot.
Hienonna chili pieneksi. Kuivaa tofu ja paloittele se kuutioiksi. lisää pannulle
kuutioitu tofu sekä chili ja valkosipuli ja anna valkosipulin tuoksun levittäytyä
keittiöön. Paista tofua kunnes se on saanut kauniin ruskean värin pintaan. Nosta
Taginen kantta ja lisää sinne linssit ja sen lisäksi myös paistettu tofu. Lisää
Tagineen vettä jos kaikki neste on imeytynyt sieniin, linssit tarvitsevat myös
nestettä. Sekoita ja kypsennä Taginea uunissa kunnes linssit ovat kypsät, noin
kaksi kymmentä minuuttia, tai puolituntinen lisää. Mittaa kuskusryynit kulhoon
kurpitsansiemenien kanssa lisää puoli teelusikallista suolaa ja sekoita hyvin.
Kaada kiehuva vesi jonka seassa on liemi päälle ja anna ryynien turvota
pakkauksen ohjeen mukaan tarvittava aika. Sekoita kuskusia jotta ryynit irtoavat
toisistaan. Tarkista Taginen maku ja mausta se oman makusi mukaan suolalla ja
mustalla pippurilla. Nouki kanelitanko ylös ruoan sesta ja tarjoile Tofutagine kurpitsansiemen kuskusin kera heti
lämpimänä.