Tuoretta Cantaloupe melonia, aromaattista ruusuvettä ja kullankeltaista
läpikuultavaa hunajaa. Cantaloupe melonista valmistettua hunajalla makeutettua
ja ruusuvedellä maustettua sorbettia jälkiruoaksi.
Tuntuu jotenkin vähän hölmöltä kirjoittaa jäätelöstä, tai
pikemminkin jäätelön serkusta sorbetista kun vielä ei ole kesä mutta kevät
etenee vääjäämättä joten sen kylmän jäätelön vuoro on aikaisemmin kuin
osaammekaan odottaa ja tämä Cantaloupe melomista valmistettu ruusuvedellä
maustettu sorbetti on oivallista, ja helposti valmistettua jälkiruokaa isollekin
joukolle pääsiäisen tulevina pyhinä.
Sorbetti on jäädytettyä makeutettua mehua, hedelmä tai
marjasosetta ja se siihen ei käytetä ollenkaan maitotuotteita. Sorbetin voi
myös valmistaa viinistä ja joskus sorbetit sisältävät munan valkuaista, muttei
keltuaista ja sorbetissa käytetään toisinaan jotain likööriä. Sorbettia sekoitetaan
sen jäätymisen aikana ja tämä on se asia joka tekee sorbetista samettisen
pehmeää kylmään suuhun lusikoitavaa. Italiaksi Granita joka ranskaksi on
granité on karkeampi versio sorbetista jota taas ei sekoiteta vaan se rikotaan
pieniksi paloiksi, rakeiksi, jos sorbettia tai granitaa pakastaisi sitä
sekoittamatta siitä tulisi vain kivenkova mehujääpala.
Ruusuvesi on hyvin yleinen tapa maustaa arabimaissa,
varsinkin jälkiruokia, mutta ruusuja käytettiin myös täällä Euroopassa
mausteena hyvin paljon keskiajalla. Tämä kyseinen ruusuvesi on valmistettu
ruoanlaittoon, ja sitä ei siis voi korvata kasvovedellä ja tämän mainitsen vain
siksi että sain tästä asiasta juurin kyselyn vähän aikaa sitten. Ruusuvettä löytyy joskus luontaistuotekaupoista sekä isoista marketeista. Varmasti sitä löytyy etnisistä kaupoista. Minun ruusuveden
että appelsiininkukkaveden käyttöni lisääntyi vielä entisestään isän Marokon aikojen
myötä, ja yllätyin tänään siitä etten vielä täällä ollut julkaissut mitään
reseptiä missä olen käyttänyt ruusuvettä, vaikka sitä melko usein käytän,
varsinkin jälkiruokiin ja juomiin. Tätä nykyä täältä blogistani löytyy vain
appelsiinikukalla maustetut mansikkaleivokset sekä appelsiini Carpaccio. Tämä
todistaa sen etten julkaise täällä kaikkea mitä me kotona syömme vaikka melkein
kaiken valokuvaankin vaikka kaikki tutut niin luulevat.
Jollei sinulla ole jäätelökonetta voit helposti valmistaa
jäätelöä seuraamalla reseptiäni avokadojäätelö. Lisää kovaksi vaahdotetut munan
valkuaiset vispaten ne sorbetin sekaan vasta kun sorbetti on jo jäähtynyt
samalla tavalla kuten alla. Tämä on niitä reseptejä johon voit käyttää niitä
pakastettuja munan valkuaisia joita sinulla mahdollisesti on joskus jäänyt yli,
ja jollei ole voit erotelle valkuaiset keltuaisista ja pakastaa keltuaiset
toiseen kertaa kun niitä tarvitset.
Sama resepti on myös todettu toimivan yhtä hyvin
kurpitsalla, joten jos sinulla ei ole tuoretta kurpitsaa saatavilla, ota se
esiin se soseutettu kurpitsa jos sinulla sitä on valmiina pakkasessa.
Kurpitsaan käyttäisin kuitenkin mieluummin vaniljatankoa tai uutetta mausteena Cantaloupe
melonin niin hyvin sopivan ruusuveden sijaan. Ruusuvesi ja kurpitsa ei mielestäni
oikein toimi yhdessä.
Tämä sorbetti ei ole hyvin makeaa, joten se tarjoillaan
kandeeratun Cantaloupe melonin kanssa. Se joka on oikein persomakealle lusikoi
vielä päälle kandeerauksen sivutuotteena muodostunutta melonisiirappia. Täällä
tavalla valmistettuun sorbettiin sopii hyvin vesimeloni, Cantaloupe tai
hunajameloni ja reseptillä saat noin kuusi isoa jälkiruoka-annosta. Pienempiin
jälkiruokiin tai väliruoaksi tästä riittää noin kahdeksalle ruokailijalle.
Ruusuvedellä maustettu melonisorbetti
600 g melonia
3 munan valkuaista
3 rkl hunajaa
2 tl ruusuvettä
Viimeistelyyn:
melonisiirappia
Kuori ja paloittele meloni parin senti kuutikoisi. Soseuta meloni monitoimikoneessa
tai sauvasekoittimella kunnes se on tasaista sosetta. Lisää sekaan ruusuvesi ja hunaja ja anna koneen
käydä noin puoli minuuttia. Jäähdytä melonisorbetti jääkaapissa ja kaada se
jäätelökoneeseen. Vispaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää lisä lusikallinen
kerrallaan jäätelökoneeseen. Anna koneen käydä loppuun ja siirrä sorbetti
säilytysrasiaa ja pakastimeen ja anna sen jäätyä 3-4 tuntia ennen sen
tarjoilemista. Leikkaa kandeerattua melonia ohuen ohuiksi viipaleiksi. Lusikoi
sorbettia jokaisen omiin annoslaseihin ja viimeistele annokset ripottelemalla
kandeeratun melonin paloja. Lusikoi päälle melonisiirappia ohuena norona jos
haluat makeat annokset. Tarjoile annokset heti jottei sorbetti sula liikaa.