Läpikuultavaa hillottua
sipulia, makeaa kirpeää keltaisilla sinapin siemenillä maustettua hilloketta,
ihanaa lisuketta monelle herkulle ja hyvä tapa säilöä sipulia syksyllä.
Olin tähän päivään aivan
varma että olin jo huhtikuussa vuonna 2010 täällä julkaissut reseptin
hillottusipuli, mutta sitä etsiessäni en sitä mistään löydä joten tänään on
uusinta, jos julkaistu reseptini joskus jostain löytyy ilmoita minulle, ja jollei
niin paljastan tänään uuden herkun jota meillä usein valmistetaan ja käytetään.
Syy miksi sipulihilloke on niin tärkeä valkeaa tässä vähän myöhemmin. Eihän
ruoka ilman suositeltavaa lisuketta voi julkaista, vai voiko?
Hillottua sipulia |
Sipulihilloke, tai
hillottusipuli on herkkua, se on sipulia mausteisessa etikkaliemessä joka
leikkaa liian rasvaisuuden ja tasapainottaa montaa muuten liian rasvaista
ruokaa, ja käytän sitä usein oopperavoileipien päällä vaikkei se sinne
perinteisesti kuulu, edes meidän perheessämme.
Parhainta
sipulihillokkeessa on että sen voi valmistaa hetken ennen sen syömistä, jolloin
se on käypää tavaraa, ja sen voi myös valmistaa etuajassa koska se maku ei ole
parhaimmillaan kuin vasat vuorokauden jääkaapissa tekeytymisen jälkeen.
Hillottu sipuli liemessään |
Harva lisuke on tätä
helpompaa valmistaa, mausteet etikkaliemeen, kiehautetaan ylös, lisätään
renkaiksi leikattu sipuli ja annetaan tekeytyä. Kaadetaan jäähtyneenä
lasipurkkiin ja annetaan tekeytyä parisen päivää jääkaapin viileässä.
Tähän reseptiin voit
käyttää joko punaista tai tavallista keltaista sipulia, ja käytä tuoretta sipulia
kesällä ja syksyllä ja myös talven kuivattu sipuli käy tähän hyvin mutta pakastettua
sipulia en tähän suosittele. Avaamattomana sipulihilloke säilyy puolisen vuotta
tiiviissä purkissa säilytettynä, mutta avattuna sipulihilloke kannatta syödä
viikon sisällä. Säilytä avattu sipulihilloke jääkaapissa.
Sipulihilloke
225 g sipulia
½ dl vettä
4½ dl omenaviinietikkaa
125 g ruokosokeria
1 tl keltaisia sinapin
siemeniä
2-3 laakerinlehteä
6 neilikkaa
6 mustaa pippuria
6 maustepippuria
Kaada vesi, etikka ja
sokeri kattilaan ja lämmitä kunnes sokeri on liuennut. Lisää mausteet ja anna
kiehua 10 minuuttia. Kuori ja suikaloin sipulit ohuelti. Ota kattila pois
lämmöltä ja lisää sipulit liemeen. Peitä kannella ja anna sipulien tekeytyä mausteliemessä
kunnes se on jäähtynyt. Nosta sipulit reikäkauhalla hyvin puhdistettuihin lasitölkkeihin.
Keitä ylös mausteliemi ja anna sen kiehua kokoon kymmenisen minuuttia, kaada
mausteliemi sipulien päälle ja sulje lasipurkki tiiviillä kannella. Siirrä
purkki kylmään jääkaappiin maustumaan ja tekeytymään vähintään yön yli ennen sen
tarjoilua.