Herkullista yrteillä ryyditettyä paputahnaa mustista
pavuista keitettyjen perunaviipaleiden päällä. Paahdetuilla seesaminsiemenillä
ja auringonsiemenillä ja kurkumalla viimeisteltyjä pieniä sekä vegaaneja että
gluteenittomia herkkupaloja tai cocktailpaloja.
Yllättäen ja varoitusaikaa vailla ilmestyvät ruokailijat joilla
on ruokarajoitteita tai allergioita ovat aina haasteellisia. Milloin se on
kananmunalle, laktoosille tai gluteenille. Pari ruokarajoitetta yhdessä tekee
asiasta aina haasteellisemman. Riippuen päivästä mitä aikaisemmin on jo ruoan
eteen raatanut, riippuu se mitä tällaisessa tapauksessa loihtii esiin. Toisinaan
kun ruokakomerot ovat pullollaan herkkuja se on vaikeampaa, siis päättää mitä
nopeasti tehdä. Joskus mielikuvitus ei vain pelitä. Tällä kertaa olen melko tyytyväinen
siihen mitä tarjolle sain, en välttämättä ulkonäöltään, mutta maultaan ja että
tässä ei ole yhtään gluteenia ja se on samalla myös vegaaneille sopivaa
syötävää.
Kaapissa sattui olemaan jo valmiiksi keitettyjä ja kypsennetyt
mustia papuja, joten pavut vain soseeksi kuten vegaaniksi leivänpäälliseksi ja
keitetyn haalean perunaviipaleen päälle niin saat vaivattomasti gluteenittomia
vegaaneja cocktailpaloja, jotka näyttävät hämmästyttävän paljon
suklaaherkuilta. Päälle ripotellaan vain vähän rapeita siemeniä, jotka voi
paahtaa jos sille on aikaa, maustetaan halutessaan ripauksella kurkumaa tai
paprikajauhetta ja tarjolle vaan.
Perunat voi keittää joko varta vasten, tai
käyttää jääkaapista eilisiä kylmiä perunoita, haaleat varta vasten keitetyt
perunat vain ovat paremman makuisia kuin eiliset. Viimeistelyyn käytetyt siemenet
voi joko paahtaa, tai olla paahtamatta. Sitruunakuori joka käytetään
viimeistelyyn tulee olla joko Luomua tai pestä kunnolla ja antaa sen kuivua
kokonaan ennen sen käyttöä. Tällä reseptillä saat reilusti paputahnaa, ja vähän
perunoiden koosta riippuen monen monta herkullista gluteenitonta ja vegaania cocktailpalaa
tarjoiltavaksi mutta voit myös samalla tavalla kokeilla yrttistä paputahnaa, vihreäähernetahnaa tai baba ganoushia perunaviipaleiden päälle.
Vegaanit cocktailpalat
200 g keitettyjä perunoita
300 g keitettyjä mustia papuja
1 valkosipulinkynsi
1 salottisipuli
1-3 dl auringonkukkaöljyä
rakuunaa tai kirveliä
1 sitruuna
tuore vihreä chili
suolaa
Viimeistelyyn:
sitruunankuorta
kurkumaa tai savustettua paprikajauhetta
seesaminsiemeniä ja/tai auringonkukan siemeniä
Liota papuja vähintään neljä tuntia, mielellään yön yli. Vaihda
liotusvesi uuteen pari, kolme kertaa liotuksen aikana. Kaada pavut lävikköön ja
valuta niistä liotusvesi. Siirrä pavut kattilaan ja lisää kylmää vettä kunnes
pavut juuri ja juuri peittyvät. Keitä
pavut kypsiksi miedolla lämmöllä noin tunnin verran kunnes pavut ovat pehmeitä.
Paahda siemenet viimeistelyyn kuivassa pannussa miedolla lämmöllä kunnes ne
ovat saaneet vähän väriä pintaan. Anna siemenien jäähtyä kokonaan. Valuta pavut
keitin vedestä ja anna niiden jäähtyä. Kuori ja hienonna salottisipuli ja valkosipuli
hienosti. Hienonna myös chili, ja poista se sisustasta siemenet ja valkoiset
kalvot jollet halua tahnasta tulista. Kaada pavut, chili, sipuli ja valkosipuli
kulhoon. Halkaise sitruuna ja purista sen mehu papujen sekaan. Soseuta kaikki sauvasekoittimella,
lisää vähän öljyä ohuessa norossa jotta pavut soseentuvat kunnolla. Tarkista
tahnan maku, ja viimeistele sen maku suolalla oman makusi mukaan. Viipaloi
kylmät keitetyt perunat poikkisuuntaan noin sentin paksuiksi viipaleiksi.
Levitä tahnaa perunaviipaleille ja viimeistele ne tahna paahdetuilla siemenillä,
sitruunakuori suikaleilla ja tomuta joko paprikajauhetta tai kurkumaa päälle. Tarjoile
alkupalat heti.