Täyteläisen kermaista tummalla vahvalla espressolla
terästettyä sienikastiketta. Tummaksi paahdetuista herkkusienistä ja sipulista
valmistettua kahvilla maustettua kastiketta ja paistettua kanaa.
Kana esittää tässä ruoassa vain sivuroolia proteiinina, itse
herkku on tässä ruoassa nimensä mukainen, herkkusieni ja muiden sienten seassa
herkkusienet jäävät joskus huomiotta, koska niitä on saatavilla viljeltynä
vuoden ympäri. Herkkusieni kuitenkin on perinteistä lisuketta kastikkeena ja se
sopii oivallisesti paistetun kanan kanssa ja tämä kastike tilkalla espressoa
terästettynä se sopii hyvin myös possunlihan, lampaan sekä kalan kanssa. Laiska käyttää tähän säilykepurkista herkkusieniä,
mutta tähän kannattaa käyttää tuoreita, ne sopivat tähän paremmin, niiden
paistoaika tai pikemminkin ruskistusaika vain on hiukan pidempi.
Tuore rakuuna
käy mutta kuivattukin, tuoretta kannattaa käyttää koko nippu, ja tällä tarkoitan
talvella tarjolla olevia rakuunan nippuja, kesällä pärjäät noin puolella tai kolmanneksella.
Kuivattua käytetään noin ruokalusikallinen, valkosipulia oman maun mukaan, pari
kolme kynttä.
Paista sienet mieluummin pienissä osissa kuin kaikki
kerrallaan. Älä lado paistinpannua liian täyteen. Jos pannulla on liikaa sieniä
se jäähtyy liikaa ja sienet kiehuvat paistumisen sijaan. Sienet ovat kuitenkin
niin kosteita ja täynnä nestettä että ne ensin usein kiehuu pannulla. Anna
tämän nesteen kiehua loppuun ja paista sieniä kunnes ne saavat väriä. Ruskistetut
sienet ja sipulit deglaseerataan vahvalla espressokahvilla sen tavallisen
viinin tai veden sijaan ja kastike saa tästä lisää täyteläisyyttä ja syvyyttä.
Yleensä
käytän mustaa pippuria kanan kanssa, mutta valkoinen on tässä ruoassa se ehdoton
oikea pippurivalinta. Valkopippuri ja rakuuna ovat hyvä yhdistelmä, ja rakuunaa
käyttämällä et tarvitse yhtä paljon suolaa kuin muulloin, koska se korostaa
suolaisuutta. Kerma oma valinnan mukaan,
laktoositonta jne. itse käytän vispikermaa, koska kun haluan kermakastiketta
niin haluan aitoa kermaa jollen käytä hapankermaa kuten tässä käytin smetanaa.
Smetanan voit itse valmistaa helposti, löydät ohjeen reseptistäni pihvi Stroganoff. Kahvi taas on kiva vaihtelua viinin käyttöön, ja vahva espressokahvi on tähän
paras, sitä ei tarvitse paljoa vain että se korostaa kastikkeen makua.
Tarjoilin kanan mustan riisin, punaisen Camarguen
villiriisin sekä basmatiriisi sekoituksella, ja voit lukea lisää miten ne keitetään
tekstistäni vuohenjuustolla täytettyä Prosciuttokanaa. Riisit keitetään etukäteen, ja tässä niitä ei
lisätä vuokaan kuten reseptissäni uunissa paahdettua kanaa riisipedillä, vaan
riisi tarjoillaan keitettynä, kastikkeen takia joka tällä kerralla valmistuu
vuoassa kanan kanssa. Lisukkeeksi valitsin porkkanapikkelssin jonka aniksen
maku kivasti korostaa rakuunan vienoa lakritsimaista aniksen makua. Tällä
reseptillä saat tavalliseen tapaan ruokittua neljän hengen perheen.
Kanaa herkkusienikastikkeessa
4 kananrintafileetä
Lisukkeeksi:
Herkkusienikastike:
200 g tuoreita herkkusieniä
1 sipuli
2-3 valkosipulinkynsi
1 nippu tuoretta rakuunaa
2 dl kermaa tai smetanaa
suolaa
valkopippuria
3 rkl vahvaa espressoa
Viimeistelyn:
Rucolaa
Kana:
Ota kana ulos jääkaapista tunti ennen sen kypsentämistä. Kuivaa
kananliha talouspaperilla ja mausta se suolalla ja pippurilla joka puolelta. Ruskista
kana keksilämmöllä oliiviöljytilkassa. Siirrä kana uuniin 175 asteen lämpöön
jossa se saa kypsyä valmiiksi, noin kymmenisen minuuttia. Kokeile kana
kypsyyttä pistämällä sitä veitsellä. Nosta veitsi ylös ja jos lihasta valuu
ulos punaista nestettä on kana raakaa. Kypsästä kanasta valuu aina ulos
kirkasta läpinäkyvää nestettä. Anna kanan vetäytyä hetken ennen sen tarjoilua.
Kahvilla terästetty herkkusienikastike:
Puhdista sienet hyvin ne harjaamalla, niitä ei kannata pestä
kuin vain viimeisenä vaihtoehtona. Leikkaa sienet ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja
suikaloi sipuli ohuen ohuiksi viipaleiksi. Paista sienet paistin pannulla
nokareessa voita aika ajoin sekoittaen kunnes kaikki neste on haihtunut. Kun sienien
neste on haihtunut, lisää sipuli joukkoon ja ruskista sieniä ja sipulia
pannulla kunnes ne ovat saaneet hieman väriä. Lisää sekaan hapankermaa,
espresso ja silputtua rakuunaa. Tarkista kastikkeen maku ja mausta oman makusi
mukaan suolalla ja pippurilla.
Annosten kokoaminen:
Huuhtele Rucola huolellisesti ja anna sen kuivahtaa
talouspaperilla. Pane rengasvuoka keskelle lämmintä lautasta, ja täytä se
keitetyllä riisillä. Leikkaa kananrinnat puolentoista sentin paksuisiksi viipaleiksi.
Asettele kanaviipaleet riviin riisin viereen lautaselle ja lusikoi päälle
herkkusienikastiketta. Asettele riisin ja kanan viereen porkkanapikkelssiä ja
viimeistele annokset asettelemalla riisin päälle pieni keko Rucolaa ja tarjoile annokset
heti.