Rapeaa jäähdytettyä Romainesalaattia, Parmesaanijuustoa, ruskeaksi
paahdettuja leipäkrutonkeja ja herkullisen kermaista salaattikastiketta,
Caesarin salaattikastiketta.
Caesarin salaatin alkuperästä on taas kerran monen montaa versioita, kuitenkin se mielletään usein kanaa kanssa, ja
tätä tarjoillaankin yleisesti hampurilaisketjujen salaattivalikoimissa, myös meillä
kotona täällä Suomessa. Kana on vain jotain mitä syödään Caesarin kanssa, joka itse
koostuu on vain salaatista, sen kastikkeesta ja krutongeista. Toinen mitä usein
tarjoillaan Caesarin salaatin kera on rapeaksi paistettu pekoni mutta
kummatkaan eivät perinteisesti kuuluu itse salaattiin.
Krutongit lisätty sekaan |
Caesarin salaatti on tuoretuote, se on syötävä juuri sen
jälkeen kun salaatinlehdet ovat sekoitettu kastikkeeseen, salaatin lehdet
nuutuvat hyvin nopeasti näin raskaasta ja öljyisestä kastikkeesta. Caesar ei
sisällä majoneesia, vaan sen sijaan yhtä hyvin kyseenalaista raaka-ainetta,
joko raakaa munan keltuaista tai alikeitettyä hyvin löysää kokonaista kanamunaa,
jossa valkuainen jää valuvaksi eikä ole hyytynyt valkoiseksi. Tässä herää
kysymys miten salmonella ja lintuinfluenssan kanssa tartunta, jonka jokainen ruokailija
saa itse päättää miten asiaa suhtautua, munat kuitenkin ovat nyt ajankohtaisia
muodossa ja toisessa pääsiäisenä.
Haudutettu muna |
Haudutetut munat valmistat helpoiten kaatamalla kiehuvaa
vettä munien päälle, tämän jälkeen munat saavat olla vedessä kymmenen minuuttia,
jonka jälkeen ne pannaan kylmän veteen jotta niiden kypsyminen keskeytyy. Tällä
tavalla saadaan täydellisiä haudutettuja munia, valkuainen hyytynyt ja
keltuainen vielä ihanan keltainen ja valuva. Toinen vaihtoehto on keittää munia kiehuvassa vedessä vain minuutin verran jos munaa on säilytetty huoneenlämmössä ja tupla-aika jos munat tulevat suoraan jääkaapista, tai
voit hauduttaa munia poreilevassa ei kiehuvassa vedessä.
Mistä sujuvasti pääsenkin krutonkeihin. Paistetut
leipäkuutiot ovat mielestäni periaatteessa hyödyttömiä, ja on vain muutama
paikka missä niiden käyttö on oikeutettua, ja tämä on yksi niistä. Onko tämä
aversion krutonkeja kohtaan jotain joka juontaa itsensä noin pari vuosi
kymmentä takaperin, kun ensimmäisen kerran kuulin karppauksesta, tällöin sitä
ei vielä kylläkään vielä kutsuttu siksi, ja se oli vielä silloin maailman
laajuisesti hyvin tuntematon ilmiö vai enkö koskaan ole pitänyt krutongeista,
sitä en muista. Caesariin ne kuitenkin maustetaan miedosti valkosipulilla,
paistamalla ne tuoreella valkosipulilla maustetussa öljyssä.
Paahdetut leipäkrutongit |
Monessa Caesarin kastikkeessa käytetään sardelleja
kastikkeeseen, ja tämä on aivan oikein jos käytössä ei ole Worcestershirekastiketta,
joka ajaa aivan saman asian. Worcestershire sisältää sardellia, englanniksi
anchovies, joka taas ei ole sama asia kuin meidän anjoviksemme, joka on kilohailista
valmistettua maustettua kalaa, sardellit sijastaan ovat oma kalalajinsa joita
ei millään tavalla mausteta vaan ne vain suolataan.
Caesariin käytetään aina kokonaisia hyvin huuhdeltuja
salaatinlehtiä, ne eivät saa olla leikattuja tai millään tavalla silputtuja, ja
ne kannattaa jäähdyttää ennen kastikkeeseen sekoittamista, tällöin kastike
pysyy paremmin lehtien päällä. Caesarin salaatin voi halutessaan syödä sormin,
ja tämä on helpointa kun asettelee salaatin valmiiksi lautaselle varret
ulospäin reunalle josta ne hyvin voi syödä sormin.
Öljyksi soveltuu parhaiten oliiviöljy, sekä itse kastikkeeseen
että krutonkien paistamiseen. Jäähdytä salaatinlehdet niiden huuhtelun jälkeen mutta ennen
niiden salaattiin käyttöä jollei niitä ole säilytetty jääkaapissa.
Caesaria voi tarjoilla joko alkuruokana tai lämpimän
ruoan lisukkeena ja tällä reseptillä saat Caesarin salaatista lisukkeen lämpimälle
ruoalla esimerkiksi grillatulle kanalle tai sinällään alkuruoan noin neljälle
ruokailijalle.
Caesarinsalaatti
2 kerää Romainesalaattia
2 kananmunaa
1 dl parmesaaniraastetta
1-2 tl Worcestershirekastiketta
1-2 rkl sitruunamehua
½-1 dl oliiviöljyä
merisuolaa
mustaa pippuria
4 leipäviipaletta
1 valkosipulikynsi
oliiviöljyä krutonkien paistamiseen
Huuhtele salaatti huolellisesti ja jäähdytä salaatinlehdet
jääkaapissa vähintään puolisen tuntia, korkeintaan parin tunnin verran. Asettele
kananmunat joko kattilaan tai kulhoon. Keitä ylös vettä ja kaada vesi munien
päälle. Anna munien hautua vedessä minuutin verran. Nosta munat ylös vedestä ja
anna niiden jäähtyä kokonaan. Leikkaa leipä tasakokoisiksi kuutioiksi. Irrota
valkoispulinkynsi valkoispulista, ja paina se litteäksi leikkuulautaa vasten
kuorimatta sitä. Lämmitä paistinpannu ja lisää sille valkosipuli. Annan valkosipulin
paistua mukana kunnes öljy on kuumaa. Nosta valkosipuli ylös öljystä ja lisää
krutongit pannulle. Paista krutonkeja kunnes ne ovat saaneet joka puolelta kauniin
ruskean paahtuneen värin. Nosta ylös krutongit pannulta ja anna niistä valua
liika öljy talouspaperilla. Anna krutonkien jäähtyä kokonaan paperilla. Raasta
parmesaani hienosti. Riko munat ja kaada niiden sisällys salaattikulhoon. Purista
päälle tuoretta sitruunamehua ja lisää Worcestershirekastiketta noin
teelusikallisen verran. Lisää sekaan juustoraaste ja kaada sekaan oliiviöljyä hienona
vanana koko ajan sekoittaen kastiketta. Mausta salaattikastike suolalla ja
vasat rouhitulla mustalla pippurilla oman makusi mukaan. Anna kastikkeen tekeytyä
sekoittamisen jälkeen, noin vartin huoneenlämmössä. Ota salaatti ulos
jääkaapista ja irrota lehdet toisistaan. Pane lehdet kulhoon jossa
salaattikastike on ja käännä salaatinlehdet salaattiottimilla kulhossa olevan
kastikkeen kanssa. Lisää sekaan jäähtyneet krutongit ja sekoita. Pane salaatti
tarjolle omasta kulhostaan tai annostele jokaiselle omat annokset omille
pienille sivulautasille ruoan lisukkeeksi.