Vaalea kevyen maltainen speltvuokaleipä. Maukkaista
olutmaltaista ja pähkinäisistä speltjauhoista leivottua vuossa kypsennettyä leipää.
Kotikaljan sivutuotteena saa mäskiä joka kannattaa hyödyntää
vaikkapa leipään, ja tämä on hyvä laiskan tytön leipä, kaikki ainekset vain yön
yli hapattumaan sinne kulhoon. Tämän jälkeen taikinaa vaivataan hieman jonka
jälkeen sai vapaasti nousta öljytyssä leipävuoassa lämpimässä paikassa liinan
alla vähintään kaksi tuntia, tai jopa neljä tuntia. Huomaa että tässä reseptissä on mainittuna nesteytettyä
mallasta, tai mäskiä, jota on käytetty kotikaljan valmistukseen, ei kuivia
olutmaltaita. Mäskin määrän voi laskea pois taikinan nesteestä, ja lisätä vähän
vettä näppituntuman mukaan. Taikina on tavallista vaivattua taikina löysempi. Voit tähän leipään käyttää sekä vehnäistä taikinajuurta tai rukiista hapanjuurta.
Käyttämäni vuoka ei ollut leipävuoka, käytin leipävuoan
sijaa jostain ihmeen syystä pateevuokaa vaikka oikeain kokoisia leipävuokiakin
olisi ollut kaapissa valmiina tarjolla. Pateevuokani ovat hieman tavallista
leipävuokaa suurempia, noin 2½ litran vetoisia, joten tavalliset 2 litran vuoat
ovat näille tälle sopivia ja tällöin leipä nousee reunojen yli enemmän kuin
omassani.
Leivän on tarkoitus olla pehmeää ja helposti leikattavaa joten kääri
se heti uunista ulos tullessa puhtaaseen keittiöliinaan ja anna sen jäähtyä
kokonaan ritilällä.
Jälkikasvun kaverit miettivät leivän olutmaista makua,
kunnes heille selkisi että leipä oikeasti oli valmistettu olutmaltaista joten
sen pitikin maistua oluelle, tai ainakin olutmaltaille.
Siirappia lisätään taikinaan jotta se varmasti nousee, ja
koska laiska emäntänä ei tällä kertaa sitä vaivannut, on se vähän tavallista
leipää johon on vaivattu sitkoa, murenevampaa. Tämä ei mitenkään vaikuta sen
makuun, vaivaamattomuus antaa vain leivälle murenevamman koostumuksen.
Tällä reseptillä saat kaksi herkullista kevyen maltaista
vuokaleipää joka sopii myös paahtamiseen mutta koska leipää ei vaivata, eikä se
täten saa mitään sitkoa ei se sovellu hyvin pakastamiseen jollei sitä etukäteen
viipaloida.
Maltainen vuokaleipä
2 dl olutmaltaita
3 dl hapanjuurta
50 g hiivaa
6 dl vettä
1 rkl tummaa siirappia
6 dl grahamjauhoja
6-8 dl speltjauhoja
2 tl suolaa
Pinnalle:
seesaminsiemeniä
öljyä vuokien voiteluun
Murenna hiiva taikinakulhoon, lisää keitettyä
kädenlämpöiseksi jäähtynyttä vettä ja sekoita kunnes hiiva on kokonaan liuennut
veteen. Lisää maltaat, hapanjuuri, jauhot, siirappi ja suola. Sekoita kaikki
kunnolla. Peitä taikinakulhon liinalla ja anna sen hapattua seuraavaan päivään.
Jaa taikina kahteen osaan ja pane kummatkin leivät omaan kevyesti öljyttyyn
leipävuokaan. Tasoittele pinta kosteilla käsillä ja ripottele päälle
seesaminsiemeniä. Anna leipien nousta huoneenlämmössä kaksi tuntia liinalla
peitettynä ja paista leivät uunissa 175 asteen lämmössä noin 35–45 minuuttia,
tai kunnes leivät ovat kypsiä. Kokeile leipiä terävällä tikulla, jos tikku on
kuiva kun nostata sen leivästä on leipä kypsää. Kumoa leivät ritilälle ja anna
niiden jäähtyä ritilällä puhtaan keittiöliinan alla.