Piparjuurella maustettuja silakoita tomeran punaisen
parsakalisoseen kera. Paistettuja leivitettyjä piparjuurisilakoita räikeän
punaisen parsakaalisoseen kanssa tarjoiltuna.
Tarkkaavainen lukija on varmaan jo huomannut täällä blogissa
viime aikoina on esiintynyt kalaruokia, mutta se jää nähtäväksi onko kukaan keksinyt
miksi, koska siihen on oma ja hyvin järkeenkäypä syynsä. Joten kalaa, ja taas
kerran silakkaa kun siitä nyt niin jostain syystä taas kerran innostuin. Yksi
syy on että sitä voi hyvällä omalla tunnolla ostaa ja syödä WWF:n 2012 kalaoppaan
mukaan. Kyseinen kalaopas löytyy nyt myös linkeistä.
Tämä piparjuurisilakka resepti
on periaatteessa muunnelma paistetuista silakoista sillä erolla että tuoreet
silakkafileet on maustettu raastetulla piparjuurella. Silakat siis maustetaan,
tai marinoidaan raastetussa piparjuuressa, parisen tuntia. Silakoita ei kuitenkaan kannatta maustaa yön yli jääkaapissa, tällöin niistä tulee tällä maustamisella sitkeitä. Maustamisen jälkeen ne leivitetään tavallisella
tavalla ja paistetaan voissa jotta ne saavat sekä sen oikean voissa paistetun
maun että rapean pinnan. Silakat on syötävä heti, niiden leivitys ei kestä
mitään odottamista ja kala kuivuu leivityksen sisällä vaikka leivitys vähän
tätä kuivumista estää.
Kuorimaton punajuuri |
Punainen parsakaalimuusi taas syntyi koska kotona ei ollut
tarpeeksi paljon perunoita, saapui taas taloon yllättäen joukko lisäruokailijoita,
joten oli jatkettava perunoita jollakin ja kotoa löytyi parsakaalia ja
punajuurta. Tässä paljastan että asumme aivan kaupan lähistöllä, paikallisen
bussin pysäkillekin on pidempi matka kävellä, pitkään joka päivänä auki oleva lähikauppa
on aivan pihapiirissä. Ja koska punajuuri sopii erittäin hyvin sekä silakoiden
että piparjuuren kanssa oli valinta laiskuuden voittaessa helppoa, parsakaali
on hyväksi todettu perunasoseessa joten jatkumo oli looginen. Yllätyin
kuitenkin että parsakaalisose tosiaan oli niin hyvää kuin se oli.
Jos paistat isoja määriä silakoita, kannattaa ne pitää
uunissa miedolla lämmöllä lämpiminä, kunnes kaikki silakat ovat valmiiksi paistettuja. Silakat voi mielestäni vain paistaa voissa, tai voi ja öljyseoksessa,
muuten ne eivät saa sitä herkullista rapeaa pintaa joka näille on ominaista.
Jos olet laktoosille herkkä suosittelen että käytät laktoositonta voita
paistamiseen, ja keliakikon kannatta korvata lievitykseen käytetyt korppujauhot
gluteenittomilla korppujauhoilla.
Punajuuri tarvitsee pidemmän kypsennysajan kuin perunat, ja parsakaali
lyhyimmän, joten soseen valmistaminen aloitetaan punajuurista. Niksi on että
vihannekset keitetään hyvin niukassa vedessä, jotta väri ja maku eivät mene
hukkaan. Puhumattakaan keitinveteen liuenneista vitamiineista ja hivenaineista jotka
muuten menevät hukkaan kun me kaadetaan pois. Tämä keitinvesi kannatta
hyödyntää seuraavalla kerralla kun valmistat kastiketta, punajuurinen
keitinvesi sopii varsin hyvin antamaan väriä punaviinikastikkeelle. Onneksi kuitenkin silakoita oli tarpeeksi, koska olin niille
suunnitellut jatkojalostusta, joka nyt jäi koska herkulliset silakat menivät
suunniteltua aikaisemmin nälkäisiin suihin ja tällä reseptillä saat ruokittua
sen tavallisen neljän hengen perheen.
Piparjuurisilakat:
600 g tuoreita silakoita
3-4 dl korppujauhoja
suolaa
valkopippuria
Silakoiden mausteliemi:
3 rkl tuoretta piparjuurta
2 rkl valkoista balsamietikkaa
Punainen parsakaalisose:
600 g perunoita
1 punajuuri
500 g parsakaalia
50 g voita
merisuolaa
voita ja/tai öljyä paistamiseen
Tarjoiluun:
piparjuurta
Punainen parsakaalisose:
Paloittele punajuuret pieniksi paloiksi ja kiehauta ne ylös
vedessä. Lisää kokonaiset tai puolitetut isot perunat ja keitä vartti, lisää
pienemmiksi puketeiksi paloiteltu parsakaali ja jatka keittämistä reilu viisi
minuuttia. Valuta lävikössä keitinvesi pois vihanneksista, mutta ota se talteen
varmuuden vuoksi. Kaada vihannekset takaisin kattikaan ja lisää nokare voita ja
soseuta. Lisää keitinvettä jos sose on liian kovaa. Mausta sose suolalla ja
valkopippurilla oman makusi mukaan.
Piparjuurisilakat:
Kuori ja raasta piparjuuri. Sekoita mausteliemi kulhossa ja pane
silakkafileet sen sekaan maustumaan vähintään kahdeksi tunniksi jääkaappiin
tiivisti muovilla peitettynä. Nosta
silakat marinadista ja kuivaa ne kevyesti. Mausta silakat suolalla ja valkokummaltakin
puolelta rapeiksi voissa. Pidä silakat lämpiminä uunissa kunnes kaikki ovat
rapeaksi paistettuja. Lisää paistinpannulle voinokare ja anna sen sulaa. Kuori
ja raasta piparjuurta hienosti. Annostele punaista parsakaalisosetta lämpimille
lautasille, lisää paistettuja piparjuurisilakoita viereen. Asettele pieni keko
raastettu piparjuurta lautaselle. Viimeistele annokset lusikoimalla pannussa
olevaa pähkinäistä ruskistettua voita annosten päälle ja ympärille. Tarjoile annokset
heti raikkaan vihreän salaatin kera.