Ohuita chilillä, kurkumalla ja inkiväärillä maustettuja kanasuikaleita,
punaisen ja keltaisen paprikan ja spagetin kanssa. Nopeaa vaivatonta arkiruokaa,
pastaa, broileria ja tuoretta paprikaa, tuoretta inkivääriä, chilitahnaa sekä kurkumaa.
Tämä on pika nopea arkiruoka, jossa kaikki riippuu veitsitaidoista.
Mitä parempi olet käyttämään veistä sitä nopeammin saat ruoan pöytään. Tämä
ruoka on pöydässä alle puolen tunnin, ja siihen aikaa on laskettu
raaka-aineiden pilkkominen. Voit tähän käyttää valmiita kanasuikaleita tai itse
veitsellä leikata kananrintafileet suikaleiksi, tapa jota itse suosin. Valmiit kanasuikaleet
vain eivät ole yhtä ohuita ja leveitä, joten ne eivät välttämättä kypsy yhtä
nopeasti kuin itse leiketut ohuen ohuet ja leveät kanasuikaleet. Sekä lihaa
että kanaa suositelleen ottamaan huoneenlämpöön tunti ennen niiden kypsentämistä,
tee tämä jos vain suinkin mahdollista, muuten voit suikaloida ja paistaa kanan
suoraan kapasta tullessasi, jos ruoalla on kiire pöytään kuten arkina usein on.
Kuorimaveitsi leikkuulaudalla |
Kanan liha käsittely on itsestään selvää minulle, että
jollei ole kahta eri leikkuulautaa joilla erikseen ja erossa toisistaan
leikataan kana ja toisella vihannekset, sekä käytetyt välineet, siis veitset, leikkuulaudat
mutta myös kädet pestaan kunnolla. Kana voi sisältää salmonellaa, Suomessa tämä
kuitenkin toistaiseksi on hyvin epätodennäköistä. Tästä samasta syystä kanan on
aina oltava aivan kypsää ennen sen syömistä, jotta se mahdollisesti sisältämät taudinaiheuttajat
kuolevat.
Joten, jollei sinulla ole kahta leikkuulautaa ja veistä käytettävissä
voi alla oleva ruoanlaittojärjestys vaikuttaa epäkätevältä, jopa aivan hölmöltä,
mutta tässä olen ottanut huomioon kaikkien raaka-aineitten kypsymisajan jotta
ne saataisiin pöytään kaikista lyhyimmässä ajassa, ja että kaikki raaka-aineet
ovat tarpeeksi kypsiä. Tästä voi siis päätellä että kanakypsyminen vie pisimmän
ajan, joka on aivan oikein.
Punaista paprikaa |
Käytin tähän tuoreita paprikoita, mutta halutessasi voit myös käyttää
pakastettua valmiiksi suikaloitua paprikaa. Huomaa kuitenkin ettei itse ruoan
valmistus mitenkään nopeudu siitä että käytät pakastettua paprikaa ja että
ruoan koostumus kärsii tästä. Käytä tuoretta paprikaa jotta ruoassa säilyisi
tuoreen paprikan kiva rapsakkuus, ja että ruoassa olisi enemmän suutuntumaa kontrastina.
Mausteina tässä käytin chiliä, kurkumaa sekä inkivääriä. Chilillä
on verenkiertoa ja aineenvaihduntaa vilkastuttava vaikutus, inkivääri tukee
ruoansulatusta ja elimistön puhdistumista, kurkuma taas on täynnä antioksidantteja
joten sitä voi aina halutessaan ja liioittelematta lisätä ripauksen ruokaan.
Halkaistu punainen chili |
Meillä mausteena usein käytetään jääkaapissa valmiina
chilitahnaa, Pop’s Pimen, jonka itse valmistan menekin mukaan mutta voit halutessasi
yhtä hyvin käyttää tuoretta chiliä tähän. Muista vain tarkistaa chilin tulisuus
ennen sen käyttöä, ja jos chili on hyvin tulinen poista siitä siemenet ja
kalvot samalla tavalla kuin paprikastakin ne poistetaan.
Ruoka ei sisällä ollenkaan maitotuotteita joten se sopii
myös niille jotka eivät siedä laktoosia. Pasta yleensä sisältää kananmunaa, ja
jos olet sille allerginen kannattaa sinuun käyttää valita spagettia joka ei
sisällä munaa. Käytin tähän spagettia, täysjyvästä valmistettu sellaista, mutta
voit hyvin korvata sen vaikkapa Pennellä tai Tagliatellillä, ja käyttämällä
vihreää pinaattipastaa saat oikein räikeän kontrastin ruokaan keltaisen,
punaisen ja vihreän värille. Munatonta ja vegaaneillekin sopivaa nauhapastaa valmistat
itse helposti kotona seuraamalla ohjettani reseptissäni pasta fresca. Voit myös itse valmistaa "tavallisen" spagetin
seuraamalla reseptiäni Nokkoscapellinia mutta olla käyttämättä siihen sitä nokkosta.
Juustoa ei tässä tosin ollut vaikka se pastaan kuuluisi, ja se joka haluaa voi lisätä pastan sekaan raastettua juustoa, ja tähän makumaalimaan hienon hienoksi raastettu Pecorino sopisi erittäin hyvin. Jollet innostu tästä nopeasta spagetista voit myös kokeilla reseptiäni vihreää tagliatelliaja kanaa gorgonzolakastikkeessa. Tällä nopealla reseptillä saat ruokittua neljän hengen perheen tavalliseen tapaan.
Juustoa ei tässä tosin ollut vaikka se pastaan kuuluisi, ja se joka haluaa voi lisätä pastan sekaan raastettua juustoa, ja tähän makumaalimaan hienon hienoksi raastettu Pecorino sopisi erittäin hyvin. Jollet innostu tästä nopeasta spagetista voit myös kokeilla reseptiäni vihreää tagliatelliaja kanaa gorgonzolakastikkeessa. Tällä nopealla reseptillä saat ruokittua neljän hengen perheen tavalliseen tapaan.
Arjen punakeltainen kanapasta
3 kanarintafileetä
1 punainen paprika
1 keltainen paprika
300 g täysjyväspagettia
½-1 tl kurkumaa
pala tuoretta inkivääriä
½-1 tl chilitahnaa
1-2 valkosipulin kynttä
1 sipuli
mustaa pippuria
suolaa
oliiviöljyä paistamiseen
Ota kana ulos jääkaapista noin tunti ennen sen kypsentämistä.
Huuhtele paprikat ja anna niiden kuivahtaa. Kuori inkivääri ja suikaloi sipuli
ohuelti. Leikkaa kanan rintafileet ohuiksi suikaleiksi vinosti kananrinnan
säikeitä vastaan. Mitä ohuempi ja pidempi, sitä parempi. Lämmitä paistinpannu
ja lisää siihen tilkka oliiviöljyä. Keitä vesi ylös isossa kattilassa, lisää veteen
suolaa kunne se maistuu merelle. Kaada spagetti kiehuvaan veteen ja anna sen kiehua
pakkauksen ohjeen mukaan, noin 8-10 minuuttia. Raasta inkivääri raastimen
hienolla puolella, tai leikkaa se hyvin ohuiksi lyhyiksi suikaleiksi. Lisää kuumalla
pannulle chili ja inkivääri öljyn sekaan. Lisää pannulle sipuli ja kana. Paista
aika ajoin sekoittaen kuumalla pannulla, noin kymmenisen minuuttia, kunnes kana
on saanut kaunista kullanruskeaa rapeaa pintaa reunoihin. Lisää pannulle
kurkumaa ja sekoita. Kuori valkosipuli ja hienonna se. Halkaise paprikat ja poista
niiden sisältä niiden siemenet ja kaikki valkoiset kalvot. Leikkaa paprikat
ohuiksi suikaleiksi. Lisää sipuli ja paprika kanasuikaleiden sekaan pannulla.
Sekoita aika ajoin. Valuta lävikössä spagetista pois vesi. Kaada takaisin
kattilaan ja lisää sekaan kana ja paprika pannulta. Sekoita kunnolla ja mausta
oman makusi mukaan suolalla ja vasta rouhitulla mustapippurilla. Tarjoile heti
lämpimiltä lautasilta.