Laiskakin kokki saa valmistettu hyvää herkullista ruokaa,
kunhan vain tietää mitä ja miten tekee. Harrastan usein yhdessä uunivuoassa
ruoan valmistamista, tämä ei kuitenkaan ole aivan sitä, vain melkein ja sopii
hyvin lähestyvään pääsiäiseen. Tämän ruoan voit valmistaa joko lampaasta, tai
karitsasta, karitsalla vain on hieman pienempi kassleri, joten sitä voi olla
tarpeen olla kaksi viipaletta jokaiselle ruokailijalle jottei viipaleet ole
liian paksuja. Paksummat viipaleet kypsyvät hitaammin kuin ohuemmaksi leikattu karitsanliha.
Perunat pienemmiksi ja mausteineen uuniin oliiviöljyllä
kevyesti siveltyyn uunivuokaan ja siellä ne saavat kypsyä itsekseen paria
sekoitus ja valelukertoja lukuun ottamatta. Lampaan kassler taas sen sijaan saa
maustua ja marinoitua yön yli jääkaapissa, jonka jälkeen se paistetaan nopeasti
kuumalla pannulla.
Liha maustettiin tällä kertaa miedosti viisimausteella, josta voit lukea lisää tekstistäni viisimaustettua kanaa. Mustaherukkalikörin taas valmistat itse, kuten myös itse savustat oman merisuolasi. Osta lampaan kassleria, se on rasvaisempaa ja sopii hyvin marinointiin. Kaasleria saa ostettua sekä luulla että
ilman luuta, mutta luinen kassleri kannattaa pyytää lihakauppiaan leikata lihan
jo valmiiksi neljään palaan koska se on hankalaa tehdä itse jollei lihan
paloittelusta ole kokemusta tai kotona oikeita välineitä, siis luusahaa. Jos kasslerilla on luu
mukana voi se painaa hieman enemmän, luutonta tarvitset noin reilun sata grammaa
jokaista ruokailijaa kohden, joten tällä reseptillä ruokit neljän hengen
perheen.
Mustaherukalla maustettu karitsa
500 g karitsan kassleria
suolaa
mustaa pippuria
Mustaherukkamarinadi
3 rkl mustaherukkalikööriä
1 dl punaviiniä
Rakuunaperunat
500 g perunoita
tuoretta rakuunaa
1 valkosipuli
tuoretta punaista basilikaa
mustaa pippuria
1 nippu punaista kevätsipulia
oliiviöljyä
Mustaherukkakaritsa:
Sekoita kaikki marinadin ainekset kulhoon, sekoita ja mausta
liha sillä kauttaaltaan. Anna lihan maustua yön yli jääkaapissa muovikelmulla
peitettynä. Ota liha ulos tunti ennen sen kypsennystä jotta se on
huoneenlämpöistä kun kypsennät sen. Mausta liha suolalla ja grillaa tai paista
se kuumalla pannulla.
Rakuunaperunat:
Pese ja harjaa perunat huolellisesti. Anna niiden kuivua
kokonaan. Huuhtele rakuuna ja basilika ja anna niiden kuivahtaa
talouspaperilla. Pese myös kevätsipuli ja anna sen kuivahtaa. Paloittele isot
perunat pienemmiksi, halkaise kahtia pienet. Lorauta uunivuokaan oliiviöljyä ja
pane perunat sinne. Irrota valkosipulinkynnet
toisistaan mutta älä kuori niitä. Halkaise kevätsipulit neljään osaan mutta
jätä niiden varret kiinni paloihin. Ripottele sipuli ja valkosipulinkynnet
sinne tänne perunoiden sekaan. Lisää sekaan tuoretta basilikaa ja tuoretta rakuunaa.
Mausta suolalla ja pippurilla ja sekoita. Kypsennä perunoita uunissa 45
minuuttia, tai tunnin verran 200 asteessa kunnes perunat ovat pehmeitä ja kypsiä.
Sekoita perunoita pari kertaa niiden paistamisen aikana.
Annosten kokoaminen:
Lusikoin lämpimille lautasille perunoita, paahdettua
punaista kevätsipulia ja paahdettuja valkosipulinkynsiä. Asettele lampaanliha
päälle ja viimeistele annokset lusikoimalla uunivuoasta olevat loput nesteet
annosten päälle. Tarjoile raikkaan vihreän salaatin kera.