Mac and cheez, juustomakaronivuoka, siis uunissa kuorrutettua makaronia ja juustoa tällä kertaa makkaraan
kanssa. Makaroni ja juustoa, ikuinen klassikko ja verratonta lohturuokaa.
Täynnä rasvaa juuston ja maidon muodossa sekä nopeita hiilareita makaronista ja
tässä terästettynä vielä lisää rasvaa tuovan käristetyn makkaran kanssa, ei siis mitään terveysruokaa vaan "mielenterveysruokaa".
Pelkistetyimmässä versiossaan meillä käytetään pikaversioon
makaronijuustosta vain keitettyä pastaa, raastettua juustoa sekä mausteita. Joskus
se on valkosipulilla maustettua, toisinaan taas ei. Usein siihen päätyy monen
monta juustoa, niin monta kuin vain jääkaapista löytyy ja ennätys taitaa toistaiseksi
olla seitsemän juuston mac n cheez, asia josta kuitenkaan en tähän asti ole
pitänyt lukua mutta nyt kun tuli mieleen voisihan sitä miettiä.
Perinteisesti juustomakaroni valmistetaan uunivuoassa jossa
yhdistetään keitetyt makaronit, tai pasta sekä Mornaykastike, Mornaykastike on
siis juustolla maustettu Bechamelkastike, mitä vuorostaan on valkoinen
maitokastike. Mornaykastikkeen valmistusohjeen löydät reseptistäni uunissa
gratinoitua kukkakaalia. Tämä on hyvä tapa uusiokäyttää tähteiksi jäänyttä
keitettyä pastaa, mutta pastan voi tietenkin myös keittää ruokaan varta vasten.
Yksi versio tästä jota käytän on Bolognesevuoka, jossa
yhdistän sekä pastan että jauhelihakastikkeen tähteet juuston kanssa
kuorrutettuna ihanaksi kermaiseksi sotkuksi. Tämä on helppoa syötävää telkan
edessä kun on niitä laiskoja päiviä.Toinen version tästä on joko rapeaksi paistetulla pekonilla
tai makkaralla höystetty pastavuoka, ja tähän voi käyttää sitä makkaraa josta parhaiten
kukin pitää. Meillä siihen käytetään useimmiten sitä samaa lenkkimakkaraa kuin
uunilenkissäkin.
Tämä kuitenkin valmistettiin kaikin konstein oikein,
makkarat ruskistettiin ennen kuin ne sekoitettiin Mornaykastikkeen ja
makaronien kanssa ja kuorrutettiin uunissa kullan ruskeaksi pinnalta jolloin
sisu jäi ihanan kermaisen pehmeäksi suussa sulavaksi lusikoitavaksi herkuksi. Halutessaan
tähän voi lisät myös ruskistettua sipulia ja maustaa makaronivuoan yrteillä
mutta arkisena mättö- tai lohturuokana se ei ole tarpeen. Tällä reseptillä saat ruokittua neljän hengen perheen.
Mac’n’cheez
400 g makaronia
300 g makkaraa
suolaa
mustaa pippuria
Lämmitä isossa kattilassa vesi makaronille jollei sinulla
ole valmiiksi keitettyä makaronia. Mausta vesi runsaasti suolalla kunnes se
maistuu merelle. Lisää makaronit kiehuvaan veteen aja anna niiden kypsyä
pakkauksen ohjeiden mukaan. Suikaloin makkara puolen sentin paksuksi ja parin
kolmen sentin pitkiksi paloiksi. Ruskista makkarapalat kuumalla pannulla
voinokareessa tai öljytilkassa kunnes se on saanut vähän ruskeaa väriä ja
rapeutta pintaan. Kaada makaronit lävikköön ja anna niistä valua vesi. Valmista Mornaykastike ohjeen mukaan. Voitele iso uunivuoka kevyesti öljyllä tai
voilla. Kaada vuokaan ruskistetut makkarasuikaleet, makaronit ja kastike ja sekoita
kaikki keskenään. Voit halutessasi lisät pinnalle vielä lisää juustoraastetta.
Gratinoi vuokaa uunissa kunnes se on saanut kauniin kullan ruskean pinnan 200
asteen lämmössä. Tarjoile kotitekoisen ketsupin ja raikkaan vihreän salaatin
kera.