Eksoottisella pitkällä pippurilla ja korianterin siemenillä
maustettua silakkafileitä. Pitkällä pippurilla ja korianterilla maustetussa tikkaliemessä
maustuneita silakoita.
Silakoiden maustaminen sillin tapaan vaikuttaisi olevan
hyvin nuori ilmiö koska en mistään mamman vanhasta keittokirjasta löydä sille
mitään viitteitä mutta koska puoliso on hyvin perso maustesilakalla, ja käymme
kalamarkkinoilla joka kevät ja syksy, jollei joitain esteitä ole tullut
matkalle tms. muiden menojen takia. Hänen suurin herkkunsa on toistaiseksi
vielä kehittelyn alla, mutta matkan aikana on tullut kokeiltua paljon mitä voi
syödä, toisia taas ei ole syötäväksi tarkoitettu. Tässä yksi hyvin syötävä
versio maustesilakoista, pitkällä pippurilla ja korianterin siemenillä
maustettuna niiden perinteisten muiden sillimausteiden lisäksi, kuten sipuli, laakerinlehti
ja neilikka. Lisää pitkästä pippurista voit lukea reseptistäni possunpotkaajuuressoseella.
Silakat ovat niin hankalina itse perata joten ostan mieluiten
aina valmiiksi perattuja silakkafileitä, näissä on yleensä selkäruodot
jäljellä, ja ne aavatkin jäädä paikoilleen. Silakat voi maustaa joko kerroksittain
littanana, tai rullata ne rullalle jos haluaa vaivautua ulkonäön kanssa. Itse
vaivaudun tässä kohdassa, koska silakat näyttävät paljon herkullisemmilta
rullalla rullattuina kuin litteinä kaloina.
Silakka kuitenkin kypsyy ja maustuu nopeammin ja helpommin
kuin suolattu silli, tuore silakka ei ole millään tavalla käsitelty, joten sitä
voi halutessaan maustaa vain pari tuntua jos on kiire. Raa’an silakan liha
muuttaa väriään se kypsyessä, tämä etikkaliemihän kylmäkypsentää silakat. Silakanlihasta
tulee kypsyessään vaaleampaa kuin se oli alkujaan raakana. Samalla tavalla kuin
graavilohikin muuttaa väriään sen raaka kypsyessä suolan ja mausteiden
vaikutuksesta.
Silakat säilyvät valmiina liemessään pari viikkoa
jääkaapissa, mutta kun purkki on avattu on ne tavalliseen tapaan parasta syödä
viikon sisällä purkin avaamisesta. Totean kuitenkin että silakan maku muuttuu
nopeammin kuin samalla tavalla maustettu silli, en tällä tarkoita sitä että
silli pilaantuisi nopeammin, varsinkaan mausteliemeen säilöttynä, tarkoitan vain
että sen maku muuttuu nopeammin sen maustamisen myötä ja jääkaapissa olemisen aikana,
kuin silli. Jollet innostu maustesilakoista voit vaihtoehtoisesti valmistaa
sinappisilliä, lasimestarinsilliä tai etikkasilakoita kylmänä maustettuna kalana.
Pitkäpippuri ja korianterisilakoita voit syödä joko tavalliseen perinteiseen
tapaan keitettyjen perunoiden kera, tai valmistaa hapannäkkileivän päälle
pieniä herkkupaloja juhliin. Voitele näkkileipäpalat, lisää päälle kovaksi
keitetyn munan viipaleita, sipulirenkaita ja viimeistelet sirottelemalla ohuen
viivan rakkoleväjauheetta päälle. Lisä rakkolevästä voit lukea reseptistäni lohipiirakatmustalla riisillä ja merilevällä maustettuna. Tällä reseptillä saat tarpeeksi
pitkäpippurilla ja korianterilla maustettuja silakoita neljästä kuuteen
alkuruokaan ja osana suurempaa silakka ja sillivalikoimaa siitä riittää
isommallekin joukolle.
Pitkäpippuri ja korianterisilakat
400 g tuoreita silakoita
Mausteliemi:
1 dl etikkaa (12 %)
3 dl vettä
2 rkl suolaa
2 dl sokeria
1 sipuli
3 pitkää pippuria
1 rkl korianteria
5 neilikkaa
Mittaa vesi, etikka, suola ja sokeri kattilaan. Kuori sipuli
ja leikkaa se ohuiksi renkaiksi tai suokaleiksi. Lisää pippuri, korianteri ja
neilikat sipulin kanssa mausteliemeen. Halutessasi voit murskata mausteet
pienemmäksi morttelissa. Keitä liemi ja anna sen jäähtyä kokonaan. Pane silakat
vuokaan tai lasipurkkiin. Voit joko latoa toistensa päälle kerroksittain tai
rullata rullalle jokaisen yksitellen rullalle ja panna ne limittäin vuokaan. Kaada
päälle kylmä liemi. Pane vuokaan jotain painoksi pitämään silakat mausteliemen
pinnan alla, jollei lientä ole tarpeeksi. Peitä vuoka muovikelmulla ja pane se jääkaappiin
vähintään pariksi tunniksi maustumaan.