20. helmikuuta 2012

Possunpotkaa juuressoseella


Hitaasti liemessä haudutettua possunpotkaa, lempeän samettista pehmeää keitetyistä porkkanoista, lantusta ja perunoista soseutettua juuressosetta ja sinappia. Täyteläistä ja maittavaa ruokaa, jota nyt sopii syödä kun on kylmää ja talvi.

Tämä ihana pitkään haudutettu luistaan irtoaava pitkään ylikypsäksi omassa liemessään keitetty possunpotka jonka lisukkeena herkullista juuressosetta on perinteistä kotiruokaa Ruotsissa. Perinteisesti siihen aikoinaan, viikinkien aikoina, käytettiin naurista ja porkkanaa, mutta nykyään kun on lanttua sekä perunaa saatavilla, käytetään juuressoseeseen perunaa, lanttua sekä porkkanaa joka tekee soseesta hieman pehmeämpää. Vain lantusta ja porkkanasta valmistettu sose voi olla vähän kokkareista ja karkeaa, varsinkin jollei sitä soseuta huolella. Sekä porkkana että lanttu tarvitsevat pidemmän ajan kypsyä kuin peruna, joten perunat lisätään muitten vihanneksien sekaan kiehumaan vasta myöhemmin.

Possunlihan on tässä oltava ylikypsää, sitä on haudutettava niin kauan että se itsestään alkaa irrota luista ja alkaa hajota. Lihan ei kuitenkaan ole tarkoitus rikkoontua keitinliemeen. Lihan on tarkoitus pysyä koossa, mutta hajota itsestään kun siihen koskee sitä syödessä. Tämä on ihanaa talviruokaa, sopivaa syötävää vanhuksille tai niille jotka ovat juuri olleet hammaslääkärillä toimenpiteissä tai joilla on muuten vaikeaa syödä ja pureskella ruokaa. Tämä oli mamman suurta herkkua, joka jota monen monta kertaa hänelle valmistin. Silloin kun vielä oli naapurissa possuja, ja vakiotilauksena oli possunpuolikas sekä juhannukseksi että jouluksi. Potkan keitinliemi kannattaa hyödyntää ja keittää se kokoon ja lihaliemeksi, tai fondiksi, ja se sopii hyvin huomiseen perinteiseen hernekeittoon.

Tällä kertaa käytin kuitenkin tavallisesta mustasta ja maustepippurista poiketen pitkääpippuria. Jo muinaiset kreikkalaiset ja roomalaiset käyttivät pitkäpippuria ja se oli keskiajalla hyvin suosittua ja haluttua maustetta ja korvasi usein kalliimman mustanpippurin. Pitkäpippuri näyttää vähän pitkiltä haavankävyiltä, tai kovettuneilta mustilta ja pitkiltä pavunkissoilta.

Pitkäpippurissa on hieman nahkainen tuoksuu jossa selvästi tunnistaa selvästi tervan ja savuisen vivahteen. Pitkällä pippurilla on aika väkevä, hieman tulinen maku kun sitä maistaa paljaaltaan, ja maun pohjalla tuntuu vähän eukalyptusta ja sen jälkimaku pidempi kuin mustan pippurin.

Pitkääpippuria kutsutaan muilla kielillä mm poivre longue, bengal pepper, balinese pepper sekä ayurvedisessä lääkinnässä sen nimi on pippali. Pitkäpippurin tulee paremmin esiin murskattuna tai rouhittuna mutta pitkään keitettynä sen voi lisätä myös kokonaisena keitinliemeen.

Piperiini on se ainesosa joka pippureissa on tulista, vai väkevää ja pitkäpippuri sisältää enemmän Piperiiniä kuin mustapippuri. Piperiini voi suurina annoksina pitkiä aikoja nautittuna aiheuttaa ihon auringonvalolle herkistymistä ja pitkäpippurilla on joissakin tutkimuksissa havaittu lievästi antidepressiivinen vaikutus samalla tavalla kuten mäkikuismassa, jolla myös on ihon auringonvalolle herkistävä vaikutus. Pitkäpippurilla on myös ruoansulatusta parantava vaikutus. Pitkäpippuria käytetään tänään varsinkin intialaisessa ruoassa, Marokkolaisessa keittiössä maustesekoituksissa ras al hanoutissa, lisäksi sekä Etiopiassa indonesialaisessa ja malesialaisessa ruoassa. Ja jollet löydä pitkäpippuria voit korvata sen maustepippurilla, vaikkeivät niiden maut olekaan toistensa vertaisia.

Tässä käytin kuivattua timjamia tuoreen puutteessa, ja timjami sopii erinomaisen hyvin juuri nauriin sekö lantun kanssa. Kuivatun sijaan voit käyttää tuoretta timjamia, ja arvioisin että kymmenisen kitukasvuista talvikalpeaa oksaa on riittävä määrä. Maustettua lientä kannattaa hyödyntää annoksessa kostukkeena, ja sen loput kannattaa keittää kokoon ja säästää lihaliemenä toiseen kertaan pakastamalla se jääkuutioina joita on helppo ottaa pakastimesta esille.

Tämä ruoka koostuu pelkistetyistä puhtaista perusmauista, possunlihaa, juureksia, keitinlientä jossa neilikoilla rei’itetty sipuli, laakerinlehti, timjamia sekä pippuria. Se on kaikista helpoin ja yksinkertaisin potkaruoka, potka vain kiehumaan mausteet sekaan, juurekset omaan veteen ja soseeksi, ei sen helpompaa voisi olla, eikä olekaan. Talonpoikaisruokaa joka tarjoillaan ainoastaan sinapin kera. Tällä reseptillä saat riittoisasti ruokaa neljälle hengelle.

Possunpotkat:
1-1/4 kg possunpotkaa
½ tl suolaa vesilitraa kohden
4-5 l vettä
3 pitkää pippuria
1 laakerinlehti
1 sipuli
15 neilikkaa
1 tl kuivattua timjamia

Juuressose:
1 kg lanttua
2-3 porkkanaa
5-6 perunaa
2 dl juureksien keitinlientä
nokare voita

Possunpotkat:
Pane potkat isoon kattilaan ja kaada kylmää vettä päälle. Noin nelisen litraa pitäisi riittää kahteen potkaan. Kuori sipuli ja paina siihen neilikat. Murskaa pitkäpippurit morttelissa. Lisää kattilaan mukaan neilikalla maustettu sipuli, laakerinlehti, suolaa oikeassa suhteessa veden määrään, timjami ja pippuri ja anna kiehahtaa ylös. Keitä potkia miedolla lämmöllä. Keitä potkia puolesta toisesta tunnista kahteen. Keitä tunti lisää jos haluat potkista oikein mureita jolloin liha alkaa itsestään irrota luista. Leikkaa lihat paloiksi ja asettele palat lämmitetylle vadille josta jokainen saa itse ottaa haluamansa määrän.

Juuressose:
Kuori lanttu ja porkkanat ja paloittele ne karkeasti. Kaada päälle vettä kunnes juurekset juuri ja juuri peittyvät. Keitä juurekset kypsiksi miedosti suolatussa vedessä noin kaksikymmentä minuuttia. Kuori perunat, paloittele ne ja lisää muiden juureksien sekaan ja anna perunoiden kiehua kypsiksi, noin kaksikymmentä minuuttia lisää. Kaada juurekset lävikköön kulhon ylle. Anna niiden valua ja ota liemi talteen. lisää voinokare juuresten sekaan ja Soseuta ne. Lisää juuresten keitinlientä kunnes sose on saman paksuista kuin perunasose. Tarkista soseen maku ja mausta se oman makusi mukaan suolalla ja valkopippurilla. Tarjoile juuressose paloitellun potkan ja sinapin kanssa lämpimiltä lautasilta tuoreen hapanleivän ja vihersalaatin kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...