Raikasta omenasiideriä, täyteläistä punaviiniä, iloisesti kuplivaa samppanjaa, tummaa vahvaa olutta, kuohuvaa vaaleata pilsneriä, kylmää kuivaa valkoviiniä, hedelmäistä helmeilevää päärynäsiideriä ja aromikasta sameaa Lambicia.
Meillä kaikille on aivan itsestään selvää että yllämainitut juomat, paitsi nyt viimeinen, Lambic, ovat kirkkaita ja läpinäkyviä juomia mutta tässä jokin aika sitten rupesin miettimään viininvalmistusta ja sen lisäksi tuli mieleen myös oluet ja siiderit ja miten juomasi on valmistettu, mitä sen valmistuksen aikana on mahdollisesti apuaineena käytetty. Huomasin että ainakin vegaanien kannalta niissä voi vaania suurikin pulma, josta epäilen että harva kuluttaja on edes tietoinen. Itse tuotteet, siis viini, olut ja siideri ovat kylläkin kasvisperäisiä juomia, jollei nyt hiivasinetä lasketa ja niiden valmistuksessa voidaan käyttää eläinperäisiä apuaineita esimerkiksi niiden kirkastamiseen.
Olut valmistetaan idätetyistä paahdetuista maltaista jolloin niihin muodostuu sokereita ja jotka hiivan avulla muodostaa alkoholia ja käymisen jälkeen se kirkastetaan eri aineilla. Periaatteessa voisi sano että olut on sama asia kuin leipä. Olut vain on vetelämpää ja siinä on myös humalaa eikä sitä paisteta uunissa mutta myös leivänleipomisessa muodostuu alkoholia, se on hiivasieni joka nostaa leivän muodostaen alkoholia. Lambicit ovat villihiivan avulla valmistettuja oluita ja niitä ei kirkasteta ja Lambic olutpullosta ei koskaan pidä kaataa kaikkea olutta lasiin, jottei niiden pohjalla oleva sakka samennuta lasissa olevaa olutta. Tämä on se joka muissa oluissa, viineissä poistetaan kirkastamalla.
Viini taas vuorostaan käytetään viinirypäleiden omista sokereista hiivan kanssa viinissä, ja sekin kirkastetaan. Perinteiset siiderit jotka valmistetaan omenasta tai päärynästä periaatteessa samalla menetelmällä kuin viini, ja myös ne kirkastetaan samoin menetelmin. En ole toistaiseksi paneutunut kevyt tai light siiderien valmistukseen, joten en tiedä miten asia pätee niihin.
Nämä aineet joita käytetään siiderien, oluiden ja viinien kirkastamiseen eivät välttämättä ole vegaaneille sopivia koska ne eivät välttämättä ole kasviperäisiä. Kirkastamiseen käytetään esimerkiksi liivatetta, kitosaania, albumiinia ja kaseiinia. Liivate valmistetaan eläinten luista, jänteistä ja nahasta niitä keittämällä. Liivatteella on suotavana kirkastuksen sivuvaikutuksena että se poistaa liiat parkkihapot juomista, joten esimerkiksi viinit eivät ole yhtä tanniinisia.
Liivatetta voi valmistaa myös kaloista, ja niiden uimarakkoista valmistettua ainetta ns. kalaliimaa käytetään muun muassa Guinnessin ja joidenkin kosherviinien kirkastamiseen. Kosherviinien kirkastamisessa ei kuitenkaan saa käyttää sammesta valmistettua kalaliimaa. Kitosaani on sama aine jota jokin vuosi sitten mainostettiin rasvasiepparina ja sitä saadaan äyriäisten kuorista. Kitosaani on suhteellisen suosittua valkoviinien kirkastamisessa koska ne sisältävät vähemmän tanniineja kuin punaviinit ja ne jotka siellä on saavat jäädä viiniin.
Albumiini, on kananmunan valkuainen ja sitä saadaan kanamunista. Kaseiini on lehmistä peräisin mutta myös kaloista saadaan liivatetta. Kaseiini on joillakin ihmisillä migreenin laukaisija, ja se jolla itsellään ei ole migreeniä ei tiedä mitä se on. Kaseiinista nyt kun on kyse on mainittava että suurin määrä maidon proteiineista on juuri kaseiinia. Maito harvemmin laukaisee migreenin, ja juusto siksi että juustossa kaseiini on tiivistetyssä muodossa koska maidosta on poistettu hera juoksutteen avulla.
Näitä aineita käytetään kyseisten juomien kirkastumisen nopeuttamiseen, joten ajan kanssa ne olisivat muutenkin kirkastuneet kun painavammat ja isommat hiutaleet partikkelit hiljalleen vajoavat juoman pohjalle. Näille eläinperäisille kirkastusaineille on kyllä myös kasvisperäisiä vaihtoehtoja, kuten esimerkiksi bentoniittisavi ja piioksidi nyt mainitakseni pari.
No miten sitten väkiviinat? Useimmiten tislatut väkiviinat puhdistetaan puuhiilen avulla, mutta tiedän että joidenkin vahvojen alkoholijuomien puhdistamiseen käytetään luuhiiltä, joka ei sovi vegaaneille. Pulmaksi jää miten ja mistä kuluttaja saa tietää miten kyseinen juoma on valmistettu, ja onko se oman etiikan se mukaista.
Lisäksi herää kysymys, jos on kananmunalle ja äyriäisille allerginen, sekä laktoosille herkkä voiko sitten pahassa tapauksessa saada allergisen reaktionoluesta, viinistä tai siideristä jota juo? Kaiken järjen mukaan nämä aineet ovat poistettu viinistä sen valmistuksen aikana, mutta voiko hyvin herkkä ihminen kuitenkin saada tästä oireita? Itse vältän parista viinirypälelajikkeista valmistettuja viinejä mutta voisiko migreenin laukaisijana rypälelajikkeen sijaan ollakin viinissä käytetty kirkastamisaine?