Kullankeltaista uunissa pitkään paahdettua spagettikurpitsaa, viimeistelty
kypsytetyllä juustolla gratinoimalla ja kuumalla pannulla tummaksi paistettua
rapeaa lohta. Karppaajallekin sopivaa ruokaa.
Kokeilin viime syksyllä monen monta kertaa valmistaa
spagettikurpitsaa enkä oikein saanut sitä onnistumaan haluamallani tavalla, se
oli liian miedon makuista, siitä puuttui se jokin joka panee minun makuhermoni
sykkimään mutta syksyn viimeisellä pitkään pihdatun spagettikurpitsan kanssa se
vasta onnistuikin. En tiedä johtuiko tämä että kurpitsa oli niin pitkään saanut
odottaa vuoroaan, olisiko se jo ylikypsä, vai mikä tällä kertaa meni oikein. Aiemmilla
kerroilla olin hyvin pettynyt, kokeilin jokaista minulle ehdotettua tapaa ja
vasta tämä oli herkkua.
Käytin tähän lohta jonka paiston aivan rapeaksi kuumalla pannulla oliiviöljyssä,
mutta tähän sopii myös hyvin pekoni, koska se oli se joka minulle alun perin antoi
idean. Puoliso ei vielä tälläkään kerralla oikein lämmennyt spagettikurpitsasta,
vaikka se hänenkin mielestään oli paljon parempaa.
Aikaisimmissa kokeiluissa totesin jo että spagettikurpitsaa ei saa
jättää liian veteläksi, vaan sen voi vain hyvää pienestä valutuksesta sen
uunissa kypsennyksen jälkeen, muta toinen asian joka paransi kurpitsan makua
oli se että se kypsennettiin ylikypsäksi, sitä paahdettiin liikaa jolloin sen
nesteet tiivistyivät kokoon, ja se maistuikin jo jollekin. Toinen asia on että
paahtamisen aikana kurpitsaan myös muodostui enemmän sokereita, ja tämän asian
sain tällä kertaa vaimennettua käyttämällä vahvaa pitkään kypsennettyä ja
maukasta juustoa.
Kolmanneksi säilytin Spagettikurpitsaani hyvin pitkään viileässä, sen
sanottiin säilyvän kuukausia, pitkälle syksyyn ja jopa talveen, ja näin asia
oikeasti on. Ajan myötä spagettikurpitsa kuitenkin pilaantuu, joten kokeile
spagettikurpitsan kuorta ettei siinä ole mitään tummempia väripoikkeamia joista
se on pehmennyt. Sen on myös tunnuttava painavalle suhteessa omaan kokoonsa. Spagettikurpitsa kasvaa maata vasten, joten
suosittelen sinua lukemaan reseptini lipulia kurpitsan käsittelyn suhteen
jottei mitään ristikontaminaatioita siirry mullasta apuvälineisiin kuten vetisiin sekä leikkuulautoihin.
On myönnettävä että pidän paljon rapeaksi paistetusta
lohesta, sitä esiintyy täällä jo monessa reseptissä ja täältä
löytyy rapeaksi paistettua lohta nokkostimbaalilla, vuohenputkitattari tagliatellinkera, sekä kermassa haudutetun pinaatin kera ja nyt on vuorossa rapeaa lohta
paahdetun kurpitsaspagetin kera.
Lohen voit paistaa fileenä jossa nahka jäljellä, tai
ilman nahkaa. Lohi voi myös olla perhoseksi leikattuna, tai kokonaisena, lohikyljyksenä
jossa sekä nahka että keskiruoto jäljellä. Lohen voi leikata ja paistaa sentin
paksuina suikaleina tai paistaa kokonaisena palana, tärkeintä kuitenkin on että
lohen pinta saa kunnolla väriä ja että se on rapeaa. Lohen voit halutessa
sekoittaa spagettikurpitsan sekaan, tai tarjoilla kurpitsa lohen sivussa sen
lisukkeena.
Tämä ruoka ei sisällä laktoosia koska tässä käytetään
kypsytettyä juustoa, se ei myöskään sisällä gluteenia, mutta tämän lisäksi se
sopii myös oivallisesti karppaajille koska se ei sisällä hiilihydraatteja. Kurpitsasta tulee suhteellisen vähän syötävää joten se
sopii lämpimän ruoan lisukkeeksi, tai hiilihydraattitietoisen ruokavalioon.
Yhdetä isosta spagettikurpitsasta saat lisuketta joko neljälle hengelle, tai
lämpimänä ruokana kahdelle.
Rapeaa lohta paahdetun spagettikurpitsan kera
200 g lohta
1 spagettikurpitsa
2 dl raastettua kypsennettyä juustoa
merisuolaa
mustaa pippuria
oliiviöljyä
Lämmitä uuni 225 asteeseen, halkaise kurpitsa pituussuunnassa ja
raaputa lusikalla pois siemenet ja kaikki pehmeä sen sisustasta. Aseta kurpitsa
öljyllä voideltuun uunivuokaan ja sivele kurpitsan sisusta ja sen leikkauspinta
öljyllä. Ripottele päälle runsaasti suolaa ja rouhittua mustaa pippuria. Käännä
kurpitsa leikkauspinta alas vuokaan päin ja paahda uunissa reilu tunti, jopa
puolitoista tuntia. Ota kurpitsa ulos uunista ja anna sen jäähtyä kunnes voit
ongelmitta käsitellä sitä paljain käsin. Raaputa haarukalla kurpitsasta pitkiä
spagetinmuotoisia nauhoja. Pane kurpitsa lävikköön ja anna sen valua jonka
aikaa. Pane valunut kurpitsa kevyesti voideltuun uunivuokaan, raasta juusto ja
sekoita kurpitsan sekaan. Paista uunissa kunnes juusto ja kurpitsa ovat saaneet
kauniin värin noin kymmenisen minuuttia, vartin ajan. Leikkaa lohi halutulla
tavalla, mausta se suolalla sekö valkopippurilla ja paista lohi rapeaksi
öljyssä kuumalla pannulla. Mausta kurpitsa suolalla ja mustalla pippurilla oman
makusi mukaan, sekoita ja tarjoile oitis rapeaksi paistetun lohen
kanssa.