2. helmikuuta 2012

Terveyttä täysmaidosta?


Tyydyttämättömiä rasvahappoja, kovaa rasvaa, tyydyttyneitä rasvoja, monityydyttämättömiä rasvoja, voita, margariinia, ankan rasvaa, maitorasvaa, kevyt margariinia.

Kaikkien ruokasuositusten mukaisesti meidän tulisi syödä vähemmän ns. ”kovia rasvoja” joita pääsääntöisesti ravinnossamme saamme maitotuotteista ja lihasta ja meidän pitäisi syödä enemmän ”pehmeitä kasvisrasvoja” kuten kasvisöljyjä. Sinun kannatta myös lukea tekstini mitä rasvaa levität leipäsi päälle koska siinä käsittelen joitakin tähän asiaan liittyviä.

Mutta onko tämä koko totuus?

Suomalaisen tutkimuksen mukaan jossa tutkittiin kasvisterolien vaikutusta aortanläpän stenoosiin, siis aortan läpän ahtauma, todettiin että kasvisteroleilla näyttäisi olevan sairautta pahentava ominaisuus koska myös ne samalla tavalla kuin kolesteroli, kiinnittyvät plakeiksi verisuonissa ja sydämenläpissä. Olet varmaan nähnyt mainoksia joissa meille tuutin täydeltä suositellaan näitä kasvisteroleja.

Ruotsissa tehtiin kiinnostava 12 vuotta kestänyt tutkimus jonka aikana verrattiin maataviljelevien ja kaupunkilaisten miesten ruokatottumuksia, ja tulokset olivat varsin yllättäviä. Tutkimuksen mukaan vaikuttaa siltä, että päivittäinen hedelmien ja marjojen syöminen runsaan rasvaisten käsittelemättömien maitotuotteiden syöminen vaikuttaisi vähentävän sydän ja verisuonitautia.

Huomaa siis, ei vähärasvaisten ns. light ja rasvattomien maitotuotteiden, vaan rasvaisten, täysirasvaisten! Ja tutkijat pohtivat voisiko tämä johtua siitä että maanviljelijät usein juovat maitonsa raakana, siis suoraan lehmästä raakamaitona sitä homogenisoimatta tai pastöroimatta.

Totean, taas kerran, että luonnollinen ja käsittelemätön ravinto vaikuttaa edelleen olevan parasta meille ihmisille ja että sanonta ”An apple a day, keeps the doctor away” taitaakin olla todempaa kuin sitä on osannut arvata varsinkin raakamaidon ja raakakerman kanssa yhdistettynä.

Mitä mieltä sinä olet rasvasta ja sen terveellisyydestä? Pitääkö syödä kovia rasvoja vai pehmeitä rasvoja? Vai onko rasvoissa ja miten ne toimivat ruoansulatuksessamme enemmän kuin vielä tiedetään, tai myönnetään?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...