Ruokablogi vuodest 2010! Ruokaa, reseptejä ja ruokaohjeita. Intohimoista kokkailua ruoasta nauttien ja sen laadusta tinkimättä, alusta asti itse kotona tehtynä.
8. helmikuuta 2012
Sellerinen tofuwokki
Paistettua tofua, rapeaa vaalean vihreää varsiselleriä, valkoista kyssäkaalia ja kermanvaaleaa palsternakka tulisella vihreällä chilillä ja inkiväärillä maustettuna. Lämmittävää lämmintä ja hivenen tulista kasvisruokaa talven keskelle.
Vegaanikeskiviikko jatkuu ja tällä kertaa sellerillä höystetyn pikaisen wokin parissa. Vihanneksia saa nopeasti wokattua ja siitä tulee hyvää lisuketta mutta oikeilla raaka-aineilla siitä saa myös helposti lämpimän annoksen, tässä tapauksessa käyttämällä tofua. Ruoka-annos on aneemisen vaalea koska se sisältää valkoista porkkanaa, valkoista kyssäkaalia sekä kerman vaaleta palsternakkaa. Hieno yhdistelmä joka ulkonäöltään on hieman kalpea näin keskellä talvea.
Tofu on annoksen proteiini osa ja tämän saman wokin voisit myös valmistaa käyttämättä lihaa tai kanaa tofun sijasta. Halusin tähän vaalean vaikutuksen joten tofu on marinoimaton ja savustamaton, mutta tähän annokseen sopisi yhtä hyvin tummempi savustettu tofu. Suolan sijaan ruoka maustetaan vasta tarjoiluvaiheessa soijakastikkeella jotta jokainen voi itse määrätä miten suolaista ruoastaan haluaa.
Kivaa suutuntumaan kontrastina pehmeällä tofulle antaa tällä kertaa rapea hieman talvikalpea varissellerin ja kermanvalkoinen kyssäkaali. Kyssäkaalin on kaalin läheinen sukulainen, se on jalostettu keräkaalin mukulassa olleesta geenivirheestä ja on periaatteessa sama kasvi, tästä vain syödään kaalin tyvessä oleva pulskea pullistuma joka antaa kaalinmaun ilman sen ohuita lehtisuikaleita. Muistan jostain lukeneeni että kaikki kaalit, kuten kyssäkaali, parsakaali, lehtikaali ja brysselinkaali tai ruusukali ovat sama kasvi josta valinnaisella jalostuksella on jatkettu oikean ominaisuuden omaavilla yksilöllä ja sitä ei löydy luonnosta. Tavallista villiä kaalia josta kaikki alkoi löytyy vielä harvakseltaan Keski-Euroopan rannikoilta Ranskassa, Espanjassa ja brittien saarilla. Kyssäkaalia viljeltiin jo 800–900 luvulla, jolloin se mainittiin Kaarle suuren kuninkaankartanoiden viljelyluettelossa ja sieltä se löytyy ranskalaisella nimellään chou-rave.
Ainoa työtä vievä vaihe tässä ruoassa on vihannesten esikäsittely, siis niiden huuhteleminen, kuoriminen ja pilkkominen sopivan kokoisiksi paloiksi. Mistä pääsenkin asiaan. Vihannekset paistetaan nopeasti wokkipannussa, ja ne paistetaan siellä kaikki samaan aikaan joten vihannespalojen koko on oltava suhteessa niiden kypsymisaikaan. Esimeikiksi kyssäkaali ja porkkana kypsyvät lievästi hitaammin ja pidemmässä ajassa kuin porkkana ja varsiselleri joten niiden palojen on oltava suhteessa pienempiä kuin taas sipuli ja valkosipuli eivät tarvitse yhtä pitkää aikaa jotta ne kypsyisivät. Tosin ruoka ei olisi hyvän näköinen jos tähän käyttäisi kokonaisia valkosipulinkynsiä tai kuuteen osaan lohkottuja sipuleita.
Tofu kypsyy kaikista nopeinten, joten se paistetaan ensimmäiseksi mausteiden kera wokissa ja otetaan sivuun kun muut ainekset kypsennetään. Tofu pidetään lämpimänä ja lisätään lopussa muiden aineksien joukkoon. Annos saa tulisuutta tuoreesta chilistä jota voit käyttää omien makutottumuksiesi mukaan. Muista aina tarkistaa chilin tulisuus ennen sen käyttöä koska se vaihtelee chilistä ja sen kasvupaikasta toiseen myös saman lajikkeen kesken. Käytä vain se määrä chilistä kuin sinulle itsellesi sopii, ja poista chilistä sen siemenet ja valkoiset kalvot jollet pidä tulisesta ruoasta. Myös tuore inkivääri antaa annokselle tulisuutta, ja koska se on erilaista kuin chilin tulisuus, säestää se sitä antamalla ruoalle toisen ja isomman ulottuvuuden kuin kumpikaan chilistä tai inkivääristä yksikseen. Jos karppaat on tämä riittävä ruoka kahdelle, muuten keitetyn riisin tai kuskusin kera tästä riittää salaatin kanssa neljälle ruokailijalle.
Sellerinen tofuwokki
300g tofua
1 kyssäkaali
3 lehtisellerin vartta
1 palsternakka
2 valkoista porkkanaa
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 tuore vihreä chili
2 cm tuoretta inkivääriä
soijakastiketta
öljyä paistamiseen
Huuhtele varsiselleri ja anna sen kuivahtaa. Leikkaa tofu noin sentin paksuiksi ja parin kolmen sentin pituisiksi tangoiksi. Kuori sipuli ja valkosipuli. Leikkaa sipuli ohuiksi lohkoiksi ja hienonna valkosipuli. Lorauta kuumaan wokkipannuun öljyä ja paista siinä tofusuikaleet sipulin kanssa. Kuori inkivääri teelusikalla ja raasta sekä se että valkosipuli pannuun tofun lisäksi aivan loppuvaiheessa. Kuori kyssäkaali, porkkanat ja palsternakka ja leikkaa ne tikuiksi. Käännä tofua jotta se saa kauniin värin joka puolelta. Ota tofu sivuun ja pidä se lämpimänä. Lisää pannuun öljyä jos se on aivan loppu ja lisää Julienne vihannekset. Sekoita ja paista kuumassa wokkipannussa kunnes vihannekset ovat hieman pehmenneet ja saaneet paahtunutta vaalean ruskeaa väriä reunoille. Pane tofu takaisin pannuun, lisää loruas soijakastiketta ja sekoita varoen jottei tofu rikkoonnu. Tarjoile wokkia keitetyn riisin, salaatin kanssa ja soijakastikkeen kanssa.