23. helmikuuta 2012

Äidin merimiespihvi


Mehevää oluessa pitkään haudutettua häränlihaa, muhevaa tummaksi ruskistettua sipulia ja viipaloitua perunaa padassa. Toiselta nimeltään patapihvi jossa ruskistettua häränpihviä, perunoita ja sipulia lempeästi pitkään haudutettuna oluessa. Helppoa ja maittavaa tosimiesten ruokaa ja meillä tämä ruoka on aina esiintynyt merimiespihvinä, mutta voi olla että tunnet sen paremmin sen toisella nimellä, patapihvinä.

Aloitin tosissani reseptien kokoamisen esikoisen syntymän jälkeisenä aikana, halusin jättää perinnöksi kaikkien niiden ruokien reseptit joita meillä lapsuudessani syötiin ja silloin asuessamme vielä ulkomailla tämä oli nykyistäkin tärkeämpää, antaa jälkikasvulle perintönä suomalaisuus, ja jollei millään muulla tavalla niin kielen lisäksi vähintään ruokien kautta. Nyttemmin asian on levinnyt käsistä, se jo netissä ja muittenkin ulottuvilla jälkikasvun lisäksi. Mutta asiaan, se mikö minua edellen joka kerta yllättää on muistaa jokin ruoka jota siellä vielä ei ole, jokin ruoka joka vain jostain yhmeen syystä jäi sieltä alkuperäisestä kokoelmastani pois ja, merimiespihvi on yksi niistä.

Ja sinä joka jo luit reseptini keittiömestarin haukikeitto tiedät mistä asia johtuu. Haukikeiton lisäksi merimiespihvi oli toinen niistä ruoista joita meillä ”aina” syötiin, joka toinen päivä, ruoka jota silloin monen monta kertaa valmistinkin, nykyään jo reilut kolmekymmentä vuotta sitten ja joka sen jälkeen jostain ihmeen syystä on jäänyt aivan unholaan. Olen syönyt merimiespihviä mutten ole sitä kotona pahemmin itse valmistanut sitten teini-iän kun sen alkujaan opin valmistamaan ja tämä resepti on alkujaan minulle ilmestynyt äitini koulukirjasta, Otavan Tyttöjen keittokirjasta vuodelta 1953. Sieltä se löytyy sivulta 102 nimellä patapihvi.

Hienommassa versiossa merimiespihvi tietenkin valmistetaan sisä- tai ulkofileestä mutta arkipäivinä tähän voi käyttää huokeampinakin lihapaloja, kunhan se vain on häränlihaa. Merimiespihvi on uunissa kypsennettyä ruskistettua häränlihaa, sipulia ja perunoita kerroksittain uunivuoassa, tai padassa. Ruoka on haudutettu oluessa, ja tästä syystä sen määrää ei kannata liioitella, jotten ruoasta tule liian kitkerää ja jotta se vielä olisi myös lapsien makuun sopivaa. Halutessaan vain lihan maustaa myös chilillä ja valkosipulilla, jos haluaa ruoan hieman aikuisempaan makuun. Ruoka ei maistu samalla vaikka miten lihaa hauduttaisi oluessa ja yhdistäisi sen keitetyn perunan kera, jokin perunan, ruskistetun, lihan ja sipulin liitossa oluen kanssa tekee tästä varsin herkullisen, ja erikoisemman arkiruoan.

Tämä on hyvä ruoka jossa saa päästellä höyryjä, varsinkin jos itse nuijii lihaviipaleet ohuemmiksi. Pane liha löyhästi muovikelmun väliin niin että sillä on tilaa liikkua ja nuiji liha ohuemmaksi. Lihan nuijiminen myös mureuttaa lihaa ja tällä tavalla myös huokeampi lihapala pääsee kunniaansa.
Riippuen lihalaadusta lihaa ja sipulia voi etukäteen hauduttaa paistinpannussa jojoa lihaliemessä, vedessä tai oluessa. Kaiken nesteen annetaan haihtua kunnes liha on ihanan suussa sulavan mureaa ja liha sitä pannusta nostaessa melkein irtoaa omista säikeistään ja tippuu takaisin pannulle. Mureamman lihan hauduttaminen taas voit jättää väliin, mutta itse pidän hyvin mureasta ja ylikypsästä lihasta merimiespihvissä joten valmistan sen tällä tavalla, vaikka se ei olekaan se oikea ja alkuperäinen tapa.

Nesteenä tähän käytetään olutta, ja vaikka olut olisi kitkerää riittää ruskistetun sipulin omat sokerit kuitenkin tasapainottamaan oluen humalan kitkeryyttä ja tästä syystä ruokaa tarvitsee suolata runsaammalla kädellä kuin esimerkiksi valkosipuliperunoita tai kermaperunoita. Alkuperäisessä reseptissä käytettiin olutta, pilsnerityyppistä, mutta tähän voisi hyvin käyttää myös tummaa, makeampaa olutta, kuten Stoutia tai Guinnessiä jolloin sipuli ei välttämättä vaadi sokerin lisäämistä.

Olut sisältää gluteenia, joten tämä ruoka ei sovi keliaakikoille. Vaihtoehtona oluelle voisi myös käyttää kuivaa perinteistä menetelmällä valmistettua omenasiideriä, ei siis mitään light tai kevytsiideriä. Siideri ja viini eivät kumpikaan vuorostaan sisällä gluteenia ollenkaan joten ne sopivat keliaakikoille. Huomaa että vaikka ruokaan käytetään olutta, vai vaihtoehtoisesti se korvataan siiderillä, ei se sisällä ollenkaan alkoholia ja on täten sopiva sekä lapsille että niille jotka jostain syystä eivät halua tai voi nauttia alkoholia. Kaikki alkoholi kiehuu, tai haihtuu, kypsennyksen aikana pois ruoasta, ja se luovuttaa vain ruoalle omintakeisen makunsa antaen sille lisää syvyyttä. Omenasiideriä voi helpoisti valmistaa itse seuraamalla reseptiäni omenasiideri.

Merimiespihvi sisältää hyvin vähän rasvaa, vain sen mitä liha sisältää voin lisäksi jossa sekä liha että sipuli ruskistettiin, ja vaikkei se kuulukaan alkuperäisversioon, voi ruoan loppuvaiheessa voi se joka niin haluaa voi padan sekaan lorauttaa tilkan kermaa jotta siitä tulee hieman täyteläisempää ja voit hyvin valmistaa ruoan sekä padassa että uunissa, vuoassa.

Uunissa ruoka valmistuu paistinpannulla ruskistetusta ja haudutetusta lihasta ja sipulista. Ruokaa kypsennettäessä on vain muistettava ettei ruoka saa kuivua likaa, joten se kannatta peittää foliolla. Folio estää liian nesteen haihtumisen, mutta se myös suojaa ruoan pintaa liialta palamiselta ja ruskistumiselta. Unissa 200 astetta on hyvä lämpö hauduttamiseen. Voit myös hauduttaa merimiespihviä matalammassa lämmössä useamman tunnin jolloin se kypsyy itsekseen uunissa esimerkiksi kun olet itse ulkona hiihtolenkillä tai mäessä laskettelemassa. Merimiespihviä ei kuitenkaan kannata valmistaa liian pitkää aikaa etukäteen, jottei liha saa uudestaan lämmitetyn lihan makua.

Ruskista liha, ja hauduta sitä nesteessä ja pidä se kokoajan lämpimänä. Lämpöä vain kypsentämisajan lopussa nostaa takasin kahteen sataan asteeseen. Nesteen määrä voi olla hieman suurempi jos ruokaa haudutetaan pidempään kuin tunti, tai kaksi. Merimiespihviin kuuluu valuvaa nestettä, ei sinänsä mitään kastiketta vaan paremminkin kostuketta, jota jokainen voi itselleen omalla lautaselleen lusikoida lisää omien mielihalujen mukaan. Toiset pitävät kastikkeista ja lusikkaruoasta, toiset taas haluavat ruokansa kuivempana. Tällä reseptillä saat ruokittua neljä raavasta miestä, mutta se riittää noin kuudelle normaalinälkäiselle henkilölle. Tarjoile merimiespihvi, tämä ruokaisa muheva miestenruoka, raikkaan salaatin, hapanleivän ja suolakurkkujen kera.

Merimiespihvi
750 g naudanlihaa
2 isoa sipulia
2 kg perunoita
3 dl olutta
1 laakerinlehti
suolaa
mustaa
pippuria

Ota liha ulos huoneenlämpöön ja anna sen temperoitua. Viipaloi liha puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi ja nuiji ohuemmaksi lihanuijalla. Mausta sen suolalla ja mustalla pippurilla ja ruskista ne padassa voinokareessa. Ota liha sivuun kulhoon jotta saat siitä valuvat nesteet talteen. Kuori ja halkaise sipulit. Viipaloi ohuiksi puolikuiksi ja rukista ne lempeällä lämmöllä voinokareessa. Lisää liha ruskistetun sipulin sekaan ja kaada pannulle olutta ja lihalientä kunnes lihanpalat juuri ja juuri peittyvät. Lisää laakerinlehti ja hauduta matalalla lämmöllä vähintään puoli tuntia kannen alla. Tunti pari on vieläkin parempaa, tässä ajassa liha mureutuu entisestään, kun sitä vielä haudutetaan perunoiden kanssa lisää. Kuori perunat ja viipaloi ne ohuelti. Kaada liha ja sipuli sivuun padasta, ota talteen kaikki nesteet ja poista laakerinlehti. Lado pataan kerros perunaa, mausta suolalla ja valkopippurilla. Lisää kerros lihaa ja sipulia. Lisää kerros perunoita ja mausta ja niin edelleen. Toista tätä kunnes koko pata on täynnä. Lisää pataan olutta ja vettä kunnes nestettä on noin kolmasosa perunan korkeudesta. Anna padan hautua kansi kiinni tunnin ajan keskilämmöllä. Tänä aikana nesteitten on tarkoitus haihtua ja imeytyä perunoihin samalla kypsentäen ne, tällöin myös liha mureutuu ennestään. Anna merimiespihvin kypsyä kunnes perunat ovat kypsiä ja suurin osa nesteestä on imeytynyt perunoihin antaen ruoalle ruskeaa väriä. Tarjoile merimiespihvi kuumana suoraan padasta lämpimillä lautasilla suolakurkun, raikkaan vihersalaatin sekä tuoreen hapanleivän kera. Ja koska ruoassa on käytetty olutta maustamiseen, sopii se tähän varsin hyvin ruokajuomaksi.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...