Kullankeltaisia voissa paistettuja polentakakkuja rapeaksi
paistetun pekonin, punajuurireduktion ja karpaloiden kera. Gluteeniton
alkuruoka maissista valmistetusta polentasta ja pekonista karpaloiden punaviinireduktion
kera.
Tämä alkuruoka antaa kaksi vaihtoehtoa, joko käyttää
tähteeksi jäänyttä polentaa uusiokäyttämällä sen polentakakkuihin, tai keittää
polentaa varta vasten. Nämä kakut saa
muovailtua eilisestä keitetystä polentasta, tällöin kakut vain pysyvät hieman
huonommin koossa kuin varta vasten keitetty polenta joka on saanut jähmettyä
vuoassa tai muotissa ja joka leikataan sopivan muotoisiksi ja kokoisiksi
paloiksi ennen paistamista.
Polentakakut |
Jos keität polentan varta vasten paistamista varten
kannatta sinun lisätä lämpimän polenta sekaan kaksi rikki vispattua munan
keltuaista ennen sen kaatamista siihen astiaa jossa annat sen jäähtyä ja
kovettua, näin saat paremmin koossa pysyvän ja paremmin paistetuksi soveltuvan
polentan. Pakasta ylijääneet munan valkuaiset myöhempään käyttöön. Ne säilyvät
pakastettuna jopa vuoden.
Tässä reseptissä polenta keitetään paistamista
varten, joten määrä on kuivaa polentaryyniä. Tähän soveltuu parhaiten
pikapolentaryynit, jotka ovat jo esikeitettyjä ja kypsyvät parissa minuutissa. Tarkista
kyseisen polentan valmistusohjeen paketin kyljestä. Keitetty polenta säilyy
pari kolme päivää valmiina jääkaapissa säilytettynä joten sen voi valmistaa
hyvässä ajassa etukäteen ennen sen paistamista. Muista vain pakata se tiivistä
muoviin jottei siihen tartu muiden ruokien makuja tai tuoksuja säilytyksen
aikana. Lisää polentasta voit lukea reseptistäni polentaa poronkäristyksen kera.
Jus, liemireduktio |
Tämä kyseinen ruoka syötiin oikeasti aamiaiseksi, ja se oli
juuri sopiva pikanopea aamiainen kyseisenä aamuna mutta muuten suosittelisin näitä
paistettuja polentakakkuja pekonilla alkuruoaksi tai brunssille. Käytin tähän valmista punajuuresta ja punaviinistä kokoon
keitettyä liemipohjaa jota minulla oli pakkasessa, joten kastikkeen kokoon
keittäminen ja valmistu vei vain viitisen minuuttia koska liemen piti
periaatteessa vain sulaa ja hieman tiivistyä lisää.
Pekonin valmistus on vähän aikaansa vievää mutta vaivan arvoista. Voit helposti itse riimisuolata ja kylmäsavustaa oman pekonin. Pekonin paistaminen taas ei vie kauaa, pekoni paistuu rapeaksi
samassa ajassa kun pakastetut karpalot sulavat sopivan lämpöisiksi ja
polentakakut voi muovailla etukäteen ja säilyttää jääkaapissa tiivisti muovilla
peitettynä ja paistaa ne juuri ennen niiden tarjoilua. Polentakakut paistetaan
voi ja öljy seoksessa kuumalla pannulla jotta ne saavat rapean paistopinnan.
Pakastetut punajuuriliemikuutiot |
Ruoka
ei sisällä maitotuotteita muuta kuin jos käytät voita polentakakkujen
paistamiseen ja reduktioon, se ei myöskään sisällä gluteenia joten se sopii
sekä keliaakikoille että laktoosille herkille henkilöille. Tavallisen voin voit
halutessasi korvata laktoosittomalla voilla. Karpaloiden sijaan voit myös
käyttää puolukoita jotka happamuudellaan sopivat kivasti rasvaisen pekonin
seuraksi antamaan annokselle vähän raikkautta. Tällä reseptillä hieman
alkuruokaa suuremmat aamiaiset neljälle, tai pienemmät mutta lämpimät alkuruoat
kuudelle.
Polentakakut:
1 ¼ dl polentaa
5 dl vettä
2 munan keltuaista
1 tl suolaa
Lisukkeet:
n 100 g pekonia
1 dl kokoon keitettyä fondia
Viimeistelyyn:
½ dl karpaloita
mustaa pippuria
voita/öljyä paistamiseen
Polentakakut:
Mittaa vesi kattilaan, lisää suola ja anna veden kiehua.
Mittaa polentaryynit pieneen kulhoon. Kaada polenta ryynit ohuena vanana kiehuvaan
veteen koko ajan sitä vispilällä vispaten jottei polentasta tule kokkareista.
Anna polentan kiehua pari minuuttia sekoittaen. Erottele munan keltaiset
valkuaisista pieneen kulhoon. Pakasta ylijääneet munan valkuaiset myöhempään
käyttöön. Vispaa keltuaiset rikki ja lisää ohuena vanana polenta sekaan koko
ajan voimakkaasti sekoittaen. Kaada polenta vuokaan tai muottiin jossa se saa jäähtyä.
Siirrä kokonaan jäähtynyt polenta jääkaappiin kylmenemään. Leikkaa kylmästä
polentasta haluamasi muotoisia kakkuja rengasmuotilla. Paista polentakakut
rapeiksi voissa tai öljyssä.
Lisukkeet:
Pane pakastetut liemikuutiot kattilaan sulamaan. Keitä
lientä kokoon jos se ei ennestään ole tiivistettyä ja kokoon keitettyä. Lisää
reduktioon voi nokare ja anna sen sulaa. Älä sekoita tai vispaa lientä.
Tarkista reduktion maku, ja mausta se oman makusi mukaan sekä suolalla että
pippurilla. Ota karpalot ulos pakkasesta sulamaan. Paista pekoni
rapeaksi kuumalla pannulla. Nosta pekoni ja lautaselle levitetylle talouspaperille
jotta sen liiat rasvat imeytyvät paperiin. Asettele rapeat paistetut polentakakut
lämpimille lautasille, ja asettele niiden päälle pekonia. Lusikoi
punajuurireduktiota polentakakkujen ympärille ja ripottele reduktion sekaan
karpalot. Viimeistele annokset ripottelemalla vasta rouhittua mustaa pippuria
ja tarjoile annokset heti joko aamiaisena tai lämpimänä alkuruokana.