Mehevä
paistettu pippuripihvi häränlihasta hieman uudistettuna ja viidellä pippurilla maustettu
naudanpihvi konjakilla liekitettynä ja miedosti sinapilla ja viherpippurilla maustetussa
kermakastikkeessa, samalla perinteisellä tavalla kuten sen isäni valmisti.
Tämä
on aivan tavallinen perinteinen pippuripihvi, jonka jokainen ammattinsa osaava
kokki osaa valmistaa vaikkei sitä saa yhtä hyvää joka ravintolasta mutta
valmistin sen uudella otteella kuuden pippurin pihvi. Perinteisesti
pippuripihviin käytetään mustaa pippuria pihvin maustamiseen, ja vihreää
pippuria kastikkeeseen, mutta nykyään olen siirtynyt tyystin käyttämään tähän
omaa viiden pippurin sekoitusta, sekä viherpippuria kastikkeeseen. Parhaan
tuloksen saat kun maustat pihvit ajoissa ennen pihvien kypsennystä, noin
viidestä kymmeneen minuuttiin, jotta pippurien aromit saavat tarpeeksi aikaa
maustaa lihan optimaalisesti.
Pippurisekoituksessa
olen käyttänyt sekä valkoista että tavallista mustaa pippuria, Sezuanpippuria
toiselta nimeltään anispippuria sekä pitkääpippuria, melenguettepippuria jota myös kutsutaan Kubebpippuriksi. Viherpippuri on pippuriköynnöksen raaka,
joko etikkaliemeen säilötty tai pakastekuivattu hedelmä, valkopippuri taas
saman kasvin kypsä kuivattu hedelmä kun taas musta pippuri on pippuriköynnöksen
raaka auringonpaahteessa kuivattu hedelmä.
Roseepippuri
Roseepippuri ei ole sukua tavalliselle pippurille ja sitä kasvaa sekä Etelä-Amerikassa että Intian-valtameren saarilla, se on pensasmainen pieni puu, se kuuluu sumakkikasveihin, ja on sukua muun muassa cashewpähkinälle ja pistaasipähkinälle. Roseepippuria kutsutaan joskus myös brasilianpippuriksi.Kubebpippuri |
Meleguettapippuri
Melenguettapippuri joka toiselta nimeltään on Kubebpippuri, on sukua inkiväärille ja sen maku on mausteinen ja karvaankirpeä, jossa tuntuu häivähdys hasselpähkinää, kardemummaa ja neilikkaa. Keskiajalla Kubebsipippuri oli kalliimman mustapippurin korvike ja sitä pureskeltiin koska se antoi hengitykselle raikkaan tuoksun.Kubebpippuri
Renessanssin aikaan Kubebpippuria taas käytettiin paljon käytettiin oluen maustamiseen. Kubebpippuria maistuu aika vahvalle yksistään ja sen maku vaimenee muun ruoan seassa, joten Melenguettapippuri vaatii runsaampaa käyttöä. Pitkäpippurista taas voi lukea lisää reseptistäni keitettyä possunpotkaa ja anispippurista tekstistäni viisimauste. Viherpippurin määrä on sama oli pippuri kuivattua, tai etikkaan säilöttyä, valuta vain etikkaliemi pois ennen viherpippurin käyttöä jottei se mausta kastiketta.Viherpippuri |
Kaikki
pippurit ovat morttelissa murskattu tai rouhittu pippurisekoitukseen juuri sille käyttökerralle,
enkä säilytä tätä kaapissa jo valmiiksi murskattuna. Lisäksi kastikkeessa on
kuivattua kokonaista vihreää pippuria. Kuivattu vihreä pippuri on hyvin haurasta, ja sitä
ei voi murskata koska se murenee liian hienoksi, joten jätän ne kokonaisiini ja
lisään vasta kastikkeen sekaan. En ole roseepippurin ystävä, mutta se sopii
tähän erittäin hyvin yhdeksi osaksi kastiketta viherpippurin kera, jos pidät
roseepippurin mausta.
Pippurikastike
Kastike flambeerataan, tai liekitetään aina konjakilla, ja tämä voi joskus koitua suureksi vahingoksi emännän tai kokin hiuksille. Joten liekittämisessä on joitakin asioita jotka ovat hyvä huomioida ja muistaa kerrasta toiseen. Ensinnäkin, liesituuletin on vaarallinen, se imee ilmaa ja paistinkäryä ylös ja ulos keittiöstä. Tämä tarkoittaa että se myös imee paistinpannulla palavat konjakinliekit, ja pahassa tapauksessa tätä liekitys voi sytyttää koko talon ilmituleen, joten aina liekittäessä, sammuta liesituuletin lieden päältä.Pippureilla maustetut pihvit |
Toiseksi,
liekit lyövät korkealla, varsinkin jos konjakin vain kaataa reunalla eikä
sekoita kastikkeen muihin aineksiin, joten sekoita konjakki kastikkeen sekaan.
Liekki sytytetään joko hellan kaasupolttimesta, tai tulitikulla paistinpannu
reunalta. Tätä liekityksen sytyttäminen voi vaatia harjoitusta monen monta
kertaa ennen kuin sen saa suoritettua oikealla ja näyttävällä tavalla yleisön
edessä. Älä kurottaudu tai nojaa paistinpannu ylle, liekit lyövät ylöspäin ja
sinulta voi kärähtää kulmakarvat, jollei jopa koko hiuslaite, varsinkin jos
siihen on käytetty paljon hiuslakkaa.
Tähän
kastikkeeseen käytetään lihalientä, jota minulla on valmiina pakastettuna
kokoon keitettynä, lisään tämän vain pannulle jossa se sulaa ja kastiketta ei
tällä tavalla tarvitse keittää kokoon kauaa. Jollei sinulla ole kokoon
keitettyä lientä valmiina, voit käyttää noin puolikkaan liemikuution pariin
desiin vettä, jonka lisäät pannulle ja annan kastikkeen kiehua kokoon.
Viiden pippurin sekoitus |
Ja
sitten lihaan. Vaikka kastike jopa liekitetään ei sen valmistukseen mene pitkää
aikaa, tämä on pikaruokaa, tämä on kuitenkin niin juhlava ruoka että lihan
laatuun kannattaa panostaa vähän enemmän kuin tavallisena arkena. Tähän
tarkoitukseen sopii hyvin härän tai hirven sisäfilee, ulkofilee tai
mahdollisesti paahto- tai sisäpaistia. Pippuripihvi voi valmistaa ohuempina
pihveinä, tai isoina mahtavina muhkeina tournedos kimpaleina, jotka
viimeistellään uunissa. Ohuemmat pihvit voi pitää lämpimänä foliolla peitettynä
kunnes kastike on liekitetty ja keitetty kokoon sopivan paksuiseksi. Tällä
reseptillä saat klassisen pippuripihvin kastikkeineen hieman uudella otteella
neljälle hengelle.
Viiden pippurinsekoitus
2
pitkääpippuria
1tl Kubebpippuria (Melenguettapippuria)
1tl
anispippuria (Sezuanpippuria)
1tl
mustaa pippuria
1tl
valkopippuria
Pippuripihvi
500
g häränlihaa
viidenpippurinsekoitusta
1
rkl kuivattua viherpippuria
½
dl konjakkia
1
rkl Dijonsinappia
3
dl kermaa
2
dl lihalientä
suolaa
voita
Ota
liha ulos jääkaapista tunti ennen sen kypsennystä. Leikkaa lihasta neljä tasapaksua
parin sentin paksua pihviä poikkisyin. Murskaa pippurit morttelissa. Mausta
pihvit suolalla ja hiero niihin runsaasti murskattua pippuria kauttaaltaan. Lämmitä
pannu kuumaksi ja kaada pannulle loraus öljyä ja sulata pannulla nokare voita.
Lisää pannulle pihvit kun voin on hiljennyt ja lopettanut laulamisensa. Paista
pihvit kummaltakin puolelta pari minuuttia. Kaada pannulle konjakki sekoita ja
sytytä palamaan tulitikulla, annan liekin palaa loppuun. Nosta pihvit sivuun,
ja pidä lämpimänä, tai jos ne ovat paksuja paista niitä lisää uunissa 100
asteessa kunnes liha sisälämpötila on noin 57 astetta jos haluat läpikypsiä pihvejä
etkä medium roseeta lihaa. Lisää paistinpannulle kokonaiset viherpippurit, sinappi,
kerma ja lihaliemi. Sekoita kunnolla ja keitä kastiketta kokoon paksuksi
kermakastikkeeksi. Tarkista kastikkeen maku ja lisää siihen suolaa oman makusi
mukaan. Tarjoile pihvit lämpimiltä lautasilta pippurikastikkeen ja perunagratiinin tai ranskanperunoiden kanssa.