26. heinäkuuta 2011

Aromaattiset mansikkaleivokset


Mansikkaleivoksia joissa täytteenä tuoreita mansikoita ja appelsiininkukkavedellä maustettua vaniljakastiketta. Rapeita mansikoilla ja appelsiin kukkavedellä maustettuja lehtitaikinaleivoksia. Nämä leivokset eivät ole mitään jokapäiväistä kevytherkkua eikä laihdutusruokaa vaan sulaa mielihyvää sille joka sitä tarvitsee.

Laiskana tyttönä olen oppinut jotkin oikotiet, vaikka ylpeänä valmistan ruokani alusta loppuun asti. Voitaikina on edelleen sellainen jossa usein, tai oikeastaan aina oikaisen vähän. Tämä ei suinkaan tarkoita sitä että käyttäisin voitaikinaa juuri sellaisen kuin se on ostettu, vaan muokkaan ja maustan sitä useimmiten jollain tavalla. Nyt halusin makeita mansikkaleivoksia pienellä vaivalla joten sulatin voitaikinan ja kaulin siihen hieman sokeria, taitoin taikinan ja lisäsin hieman lisää sokeria. Mutta sokeria ei kuitenkaan saa lisätä liikaa, eikä taikina saa tulla liian lämpimäksi, ideana on se että sokeri ja voi ovat lehtitaikinassa kerroksittain jotta siitä tulisi rapea.

Sokerin lisäyksen jälkeen taikina levyn jääkaappiin jäähtymään jotta se on kylmään ennen sen kaulimista. Voitaikina onneksi paisuu ja nousee uunissa kypsentyessä joten sen saa helposti leikattua kahteen leveys suunnassa leivoksen pohjaan ja kanteen, ja näiden kahden väliin sijoitetaan appelsiinivedellä maustettua paksua vaniljakastiketta ja mansikoita, jota peitetään leivoksen kannella. Ei siis liian vaikeata leivontaa edes näin tumpelolle leipurille kuin minä, vaikka nämä ovat hyvin näyttävä tarjoiltavaa.

Inspiraation näihin sain marokkolaisista tuulista joita meillä on kiettiössä isäni tuomana ollut joten maustin tämän tavallisen vaniljakstikkeen appelsiininkukkavedellä. Itse vaniljakastike valmistetaan samoin kuten reseptissäni mansikoita laventelikastikkeessa mutta laventelin sijaan käytetään pari lusikallista appelsiininkukkavettä jota saa ostettua etnisistä ruokakaupoista.

Mansikat kasvavat usein niin lähellä maata että omasta painostaan usein laahaavat maata, joten ne on aina muistettava huuhdelle huolella ennen niiden syömistä, joten huuhtele tässä marjat hyvissä ajoissa ennen leivoksien kokoamista jotta ne kuivuvat enne leivosten kokoamista eivätkä valu lautaselle kasaan.

Tähän kannattaa käyttää vain tuoreita kypsiä mansikoita, pakastetuista mansikoista ei tule yhtä hyvää. Ne ovat liian vetisiä eivätkä pysy koossa leivoksen sisällä. Voitaikina imee herkästi itseensä kaiken nesteen joten nämä mansikkaleivokset on koottava juuri ennen kuin ne on aika syödä, ne eivät kestä pitkää aikaa valmiina odottamassa, varsinkaan helteellä tai auringonvalossa. Leivosten koko on jokaisen leipurin oma asia, jotkut pitävät isoista leivoksista joten varaa tarpeeksi mansikoita suhteessa leivoksiisi. Tähän voit myös nyt kun on mustikkasesonki valmistaa mustikkaviinereitä tuoreista mustikoista.

Appelsiininkukkavedellä maustetut mansikkaleivokset
voitaikinaa
2 rkl sokeria
mansikoita
2 rkl appelsiininkukkavettä
vaniljakastiketta
tomusokeria

Sulata voitaikina puoliksi. Pane se pöydälle voipaperille, kauli sitä hieman ohuemmaksi ja sirottele ohut kerros sokeria päälle. Taita taikina kahteen ja kauli se taas samankokoiseksi kuin viimeksi. Sirottele taas sokeria päälle ja taita se ja kauli. Pane jääkaappiin jäähtymään. Valmista vaniljakastike laventelikastikkeen mukaan, lisää siihen appelsiininkukkavettä. Kastikkeen pitää olla paksua, eikä se saa olla liian löysää ja valuvaa. Anna kastikkeen jäähtyä kokonaan, se ei saa olla lämmintä. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Leikkaa taikinasta haluamasi isoja paloja, neliöitä tai kolmikulmia ja pane ne voipaperille uunipellille. Sivele taikina munan valkuaisella joka sinulle jäi yli vaniljakastikkeen valmistuksessa ja paista ne uunissa kunnes ne ovat nousseet ja ovat kullan keltaisia päältä. Tämä kestää noin viitisentoista minuuttia. Ota pelti ulos uunista ja anna leivosten jäähtyä. Leikkaa jäähtynyt leivos kahteen osaan jotta siihen on sekä ala että yläosa kanneksi. Asettele leivosten pohjat vadille ja lusikoin kylmää appelsiininkukkakastiketta päälle. Asettele mansikat päälle ja peitä leivos kannella. Viimeistele leivokset tomusokerilla ja tarjoile ne heti.

4 kommenttia:

 1. Minulle on jäänyt epäselväksi mikä ero on lehtitaikinalla ja voitaikinalla, olen saanut vähän moitettakin siitä, että olen sotkenut ne ja luullut käyttäneeni toista, vaikka käytinkin toista:) Onko sinulla tästä enemmän tietoa?

  VastaaPoista
 2. joo tämä lehtitaikina ja tämä voitaikina on mullakkin vähän sekaisin, ja eniten kylläkin kielitottumuksesta...minua moitittiin tekstissäni voitaikinaa pakkasvaraalle vieraille kun käytin kaupasta ostettua voitaikinaa "viineriin". voitaikinassa kumminkin pitäisi nimensä mukaan olla voita, kun taas lehtitaikinassa voi olla margariinia mutta mielestäni kaupoissakin niitä myydään vähän milläkin nimellä milloinkin, joten totean että nämä nimet ovat vain elintarviketeollisuuden hienoa keksintöä, kaksi nimeä samalle asialle, laktoosittomanakin saa "voitaikinaa" viinerleivät kuitenkin valmistetaan perinteisesti makeasta voitaikinasta.

  VastaaPoista
 3. Okei, samassa asiassa minäkin sitten olin sekaisin. En ole kokeillut itse niitä valmistaa koskaan. Mites sitten tämä puffpastry, onko se jompikumpi näistä?

  VastaaPoista
 4. Niin siis voitakinahan on taikina johon kaulitaan voita, kerroksittain. Taikina taitetaan ja sitä kaulitaan uudestaan ja uudestaan lukuisia kertoja jotta siihen tulee monta kerrosta joiden välissä on voita. Tärkenitä taikinan kaulitsemisessa on ettei taikmina lämpiä liikaa, noin 16 astetta on maksimi ettei voi sula likaa. Englanniksi voitaikina on juuri kuten mainitsitkin, se on Puff pastry, saksaksi siitä käytetään nimeä Blätterteig tai Pastetenteig, ruotsissa se taas on smördeg mutta harvinaisemmin näkyy myös tusenbladsdeg. Espanjaksi sitä kutsutaan Hojaldre ja siinä on vain jauhoja, voita, suolaa ja vettä.
  Heidän mukaansa voitaikinan alkuperä on arabimaissa, joten se varmasti kulkeutui heille varhaiskeskiajalla kun suurin osa espanjasta oli moorien vallan alla. Ranskassa voitaikinasta leivottuja leivoksia kuitenkin kutsutaan niemellä ”Viennoiserie”, sana jota usein lukee ranskalaisten leipomoiden ja kondiittoreiden kylteissä. Sana Viennoiserie taas juontuu siitä että ranskalaiset mieltävät voitaikinasta leivotut leivokset aikoinaan Wienistä tulleisiin leipureihin. Ranskakasi voitaikina on joko Pâte feuilletée (lehtitaikina) tai Pâte tourée (siis kierretty tai käännetty) taikina. Ranskalaisten mukaan taikinassa on jauhoja, hiivaa, suolaa, vettä ja kanan munia, kun taas toiset ovat sitä mieltä että vain viinerileivän taikinassa on hiivaa muttei ns voitaikinassa, joten joudun myöntämään että muistin tämän asian väärin. Viinerileipiin lisätään sokeria sen mausteena ja vasta leipomisvaiheessa. Ja tähän perustuu meidän käyttämämme sana, viinerileipä. Joten tänään näinä, vähän aiheen ulkopuolelta.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...