10. heinäkuuta 2011

Basilika ja timjamiyrttiöljy

Tuoreesa basilikasta ja timjamistaa valmistettua mausteöljyä, lasipulloon säilöttyä auringon energiaa talven pimeyttä sulostuttamaan.

Halusin palata jo mainitsemaani asiaan koska olen saanut siitä kyselyjä. Nyt kesällä itse on viljellyt yrttejä, ja kaupassa myös on saatavilla hyvälaatuisia yrttejä, niitä kannattaa panna talteen talven varalle. Tuoreet yritti kun tuppaavat talvella olla aika nuutuneita eivätkä parhaimmillaan varsinkaan jos vielä pakkanen on saanut niitä reunasta nipistettyä. Oliiviöljy soveltuu parhaiten maustettuun yrttiöljyn valmistukseen, se ei hapetu liian nopeasti kuten esimerkiksi manteliöljy, pellavansiemenöljy tms. joita ei yrttiöljyihin kannata käyttää. Toinen vaihtoehto oliiviöljylle yrttiöljyjen valmistukseen on rypsi- tai rapsi.

Käytin tätä öljyä valmistaessani Savusiikatornia Juhannuksen alla, ja myös tällä kertaa grillatun parsan vinaigrette kastikkeessa. Tässä öljyssä tuoretta timjamia, mutta voisti yhtä hyvin käyttää jo mainitsemaani Tarha-ajuruohoa tai sen villiä serkkua, Kangas-ajuruohoa josta aikaisemmin valmistin maustevoita. Itse kuivaan joka vuosi myös tätä kangas-ajuruohoa talven varalle.


Tuoreyrttiöljy

Pese yritit huolella kun käytät niitä yrttiöljyyn, ja anna niiden kuiva tämän huuhtelun jälkeen kokonaan. Jos öljyyn vahingossa joutuu vettä, voi se alkaa käydä ja tulos ei ole odotettu. Vain kuivaa yrttiä saa lisätä öljyyn, jos haluaa sen säilyvän. Jos käytätä öljyn heti ns. "tuoreöljynä" viikon sisään ei vähäinen vesi tee mitään haittaa, se vain laimentaa öljyn makua ja se ei ole öljyä vaan seassa on vettä, mutta viinietikan kanssa sitä voi käyttää esim. salaatinkastikkeisiin jne. Hyvin ja pidempään säilyvän öljyn kanssa on taas oltava huolellisempi, yrttien on oltava kuivia, vesi ei sekoitu öljyn kanssa. Tuoreen yrttiöljyn teet periaatteessa samalla tavalla, sitä ei vain tarvitse panna ikkunalle tekeytymään kuukaudeksi, vaan se on käyttövalmista heti. Mitä enemmän auringon paistetta yrttiöljy saa osakseen, sitä parempi on tulos. Tästä syystä sateisina ja pilvisinä aikoina valmistetut yrttiöljyt eivät ole yhtä hyvälaatuisia makunsa ja aromin suhteen, kuin auringon paisteen saama sama tuote.

Voit vaikka kokeilla valmistaa samasta erästä öljyä ja yrttiä kaksi pulloa, yksi joka saa aurinkoa ja toinen jonka pidät vaikkapa keittiönpöydällä saman ajan. Siivilöi kummatkin ja kokeile kumpi mielestäsi on parempaa. Sauvasekoitin, tai huhmare, on oivallinen apuväline, jolla saat helposti yritit murskattua tarpeeksi hienoksi. Oikeastaan tässä lienee yrttiöljyn paradoksi, mitä hienommin pilkottuja yrttejä sitä paremmin niistä irtoaa niiden vaikuttavia aineita, mutta sitä vaikeampi saada ne öljystä siivilöityä pois. Toisin kuin maustettua viinietikkaa, öljyä kun ei saa valuttua kahvifiltterin läpi.

Tässä ajassa kaikki yrttien maut ja aromit irtoavat yrteistä ja auringonvalon vaikutuksesta liukenevat öljyyn. Kuukauden päästä öljyn seasta siivilöidään juustoharson läpi pois kaikki yrtit ja yrttiöljy on valmista. Tällä tavalla valmistettu yrttiöljy säilyy ilmatiiviissä pullossa ja valolta suojattuna huoneenlämmössä noin vuoden ajan. Yrttiöljyä voi säilyttää huoneenlämmössä mutta avattu pullo kannattaa säilyttää jääkaapissa. Rapsiöljystä valmistetun öljyn voi säilyttää jääkaapissa ja käyttää heti, oliiviöljy taas kannattaa ottaa esiin jääkaapista hetki ennen sen käyttöä, koska se sakkautuu. Kaikista parhainta on jos kaaday öljyn tummaan lasipullon, lasin tumma väri suojaa öljyä valolta.

Basilika ja timjamiyrttiöljy
5 dl oliiviöljyä
1 nippu tuoretta basilikaa
1 nippu tuoretta timjamia

Pese yritit kunnolla ja anna niiden kuivua kokonaan. Silppua yrtit joko vetisellä hienosti leikkuulaudalla, tai sauvasekoittimella tilkan öljyn kanssa. Kaada vain yritit öljyn sekaan lasipurkkiin tai pullon ja pane tämä kuukauden ajaksi ikkunalaudalle auringonvaloon seisomaan. Hölskytä purkkia kerta, pari päivässä tämän tekeytymisjana aikana. Pane suppilo kauniiseen ja huolella puhdistettuun (ja kuivaan) lasipulloon suppilolla. Asettele suppiloon harsonkangasta kolmin kerroin. Kaada öljy harsokankaan läpi pulloon jolloin harsokangas siivilöi kaikki yrtin palat pois öljystä. Säilytä tiiviisti suljettu pullo huoneenlämmössä, ja avaamisen jälkeen jääkaapissa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...