27. lokakuuta 2011

Appelsiini Carpaccio


Viileitä appelsiininkukkavedellä maustettuja ohuita tuoreen appelsiinin viipaleita, kevyesti vispattua kermaa ja tuoretta minttua.

Loistavan illallisen jälkeen harvoin tekee enää mieli jotain raskasta jälkiruokaa, ja monesti hedelmät ovat riittäviä, kunhan ne vain tarjoilee houkuttavalla tavalla. Carpaccio on alkujaan tarkoittanut vain ohueksi leikattua raakaa härän lihaa, mutta nykyään se yleisesti tarkoittaa kypsentämätöntä ohutta viipaletta, oli se sitten hedelmiä, vihanneksia, kalaa tai lihaa.

Tämä helppoudessaan aika vaatimaton jälkiruoka sisältää kuitenkin raaka-aineen joka tekee siitä upean. Ohuet appelsiinin viipaleet on maustettu appelsiinikukkavedellä, jossa ne ovat saaneet maustua minuutin pari, ja tämän jälkeen ne tarjoillaan kevyesti vispatun kerman kanssa, ja tässä vispikerma ajaa samaa tarkoitusta kuin lihacarpaccion maidolla ohennettu majoneesikastike ja päälle ripotellut mintunlehtisuikaleet taas on verrattavissa Carpaccion kapriksiin. Appelsiininkukkavettä saa ostettua etnisistä ruokakaupoista, ja joissakin isoissa marketeissa sitä on ollut satunnaisesti. Jos sinulla on applesiinikukkavettä kannatta sinun myös kokeilla reseptiäni appelsiinin kukalla maustetut mansikkaleivokset.

Voit valmistaa tämän jälkiruoan joko huoneenlämpöisistä hedelmistä, mutta appelsiinit voivat olla myös kylmiä. Pane kokonaiset appelsiinit jääkaappiin pari tuntia ennen niiden leikkaamista jos haluat kylmää jälkiruokaa, tämä on loistavaa varsinkin helteisenä kesäpäivänä. Tässä ruoassa appelsiinikuoria ei käytetä, joten sinun kannattaa ottaa kuoret talteen vaikkapa hillottujen appelsiininkuorien muodossa. Kuori vain appelsiinien oranssi kuoriosa ennen valkoisen poistamista hedelmälihasta. Poista appelsiineista huolellisesti kaikki valkoinen kuoren osa. Tämä valkoinen osa on se joka appelsiinissa on kitkerää. Jos appelsiinit sattuisivat olemaan hyvin happamia, voi kukkaveden aikoihin ripotella vähän tomusokeria appelsiiniviipaleiden päälle niitä maustamaan.

Jos hyödynnät appelsiinin kuoret ne hilloamalla, muista joko käyttää Luomu appelsiinia, tai pestä se tavallinen appelsiini. huolellisesti ennen sen käyttöä. Lue tekstistäni Limoncello miksi näin kannattaa tehdä. Laske suunnilleen appelsiini jokaista syöjää kohden, ja noin puolikas desilitra vispikermaa. Appelsiinikukkavettä menee jonkun ruokalusikallisen. Valitsin tietenkin asetella jälkiruoan esille liha versionsa mukaan isolle lautaselle, mutta tämän jälkiruoan voit myös tarjoilla annoslaseista. Voit koota annokset etukäteen. Säilytä ne tiivisti muovilla peitettyinä jääkaapissa, mutta jätä kerman lisääminen aivan viime. Kerma voi juoksettua kohdatessaan appelsiinin lautasella. Ruoassa ei ole gluteenia ollenkaan, joten se sopii myös keliaakikoille, ja laktoosille herkät ja vegaanit voivat valita itselleen sopivan vispautuvan kerman.

Appelsiini Carpaccio
4 appelsiinia
3-4 rkl appelsiininkukkavettä
2 ½ dl vispikermaa
1-2 tl tomusokeria
tuoreita mintunlehtiä

Huuhtele mintunlehdet huolellisesti ja anna niiden kuivua puhtaalla keittiöpyyhkeellä tai talouspaperilla. Kuori appelsiinista kaikki kuoret ja leikkaa viipaloi appelsiinit ohuelti. Asettele viipaleet isolle lautasella ja pirskottele kukkavettä niiden päälle. Vispaa kerma sokerin kera löysästi kunnes se on paksumpaa mutta vielä hyvin valuvaa. Lusikoi kermaa appelsiinin päälle ja viimeistele annokset ohuelti suikaloiduilla tuoreilla mintunlehdillä. Tarjoile oitis, tämä jälkiruoka ei voi odottaa sen syömistä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...