Ruokablogi vuodest 2010! Ruokaa, reseptejä ja ruokaohjeita. Intohimoista kokkailua ruoasta nauttien ja sen laadusta tinkimättä, alusta asti itse kotona tehtynä.
14. lokakuuta 2011
Aamiaishillo kurpitsasta
Läpikuultavaa kullankeltaista ihanan makeaa kurpitsahilloa aamiaisleivän päälle.
Kasvimaa on nyt tyhjennetty kaikista kasveista joten nyt on kiire saada kaikki hyödynnettyä ja säilöttyä sopivalla tavalla. Tänä vuonna äiti viljeli taas kurpitsaa pitkästä aikaa, joten sain häneltä suurimman osan 18-kiloisesta vonkaleesta. Tämän kokoisesta kurpitsasta riittää jo muuhun kuin vain siihen tavalliseen anopin ananaskurpitsaa ja lipuliin joista myös valmistin. Kurpitsan käsittelyn suhteen sinun kannattaa lukea tekstini lipulia. Loppu kurpitsasta päätyi kuutioituna kattilaan kypsymään kultaisen läpinäkyväksi ja sen jälkeen soseeksi jota pakastin sopivan kokoisissa erissä.
Kurpitsalla on ihana tuoksu kun se keittiössä hiljalleen kypsyy, se tuoksuu jotenkin pehmeän voimaiselle, tuoksu jota rakastan. Keitin kurpitsan keitinliemen kokoon, josta pakastin osan vihannesliemeksi. Minulla on kasvislientä jota keitän aina kun sille saan hyviä raaka-aineita jonkun muun ruoan valmistuksen sivutuotteena. Kasvisliemikuutiot säilytän pussissa, johon päätyy monen eri erän vihannesliemet joten liemikuutioiden värit ja maut eriävät toisistaan. Mutta kun ottaa tämän huomioon ruokaan valmistaessa, että käyttää monta eriväristä kuutiota saa keittoihin ja kastikkeisiin vähän vaihtelua.
Tätäkin kurpitsasosetta olisi ollut liikaa näin kahden hengen huusholliin jossa vain satunnaisesti vaikka toki joka sunnuntai jälkikasvu käy tunnollisesti perhelounaalla. Mietin tovin mitä muuta voisin helposti kaapissa olevista aineksista ja päädyin kurpitsahilloon. Tämä hillo on valmistettu tavallisella valkoisella taloussokerilla, mutta siihen voisi myös käyttää hillosokeria jos haluaa hillosta enemmän marmelaatia tai hyytelöä. Huomaa että tässä reseptissä on myös käytetty jo kypsäksi keitettyä kurpitsaa, määrä reseptissä on kypsennettyä kurpitsaa koska tämä oli tavallaan kurpitsan säilömisen sivutuote.
Mausteeksi hilloon en valinnut kanelia, jota käytetään useimmissa makeissa kurpitsaresepteissä, vaan sen sijaan tonkanpavun jonka uutetta minulla on kaapissa. Voit itse helposti valmistaa tonkanpavun uutetta, jos vain saat näitä tonkanpapuja käsiisi, tai samalla tavalla kuten luumuhillossa antaa tonkanpapujen kiehua mukana hillossa. Muita maustevaihtoehtoja jotka olen tähän todennut sopivan hyvin ovat mm neilikka, muskotinkukka, inkivääri, voit käyttää joko tuoretta inkivääriä raastettuna tai inkivääriä jauhettuna mutta myös kanelia, jonka jo mainitsinkin. Voit myös lisätä pari tähtianista mukaan kiehumaan ja noukkia ylös ennen hillon purkittamista mutta myös pari ruokalusikallista hunajaa antaa hillolle kivan makuvivahteen.
Sokerin määrä vaihtelee vähän kurpitsanlajikkeen, ja oman maun mukaan, joten aloita vähemmästä määrästä ja lisää sitten vasta lisää jollei hillo ole mielestäsi tarpeeksi makeaa.
Aamiaishillo kurpitsasta
1½ kg kurpitsaa
500–700 g sokeria
1 tl tonkanpapu-uutetta
Halkaise kurpitsa ja kaiva lusikalla sen sisustasta ulos kaikki säikeet ja siemenet. Leikkaa kurpitsa pienemmiksi paremmin käteen sopiviksi paloiksi ja kuori ne. Kuutioi kuorittu kurpitsa noin sokeripalan kokoisiksi kuutioiksi. Pane kurpitsa kattilaan ja kaada vettä päälle kunnes kurpitsa nippa nappa peittyy.
Anna kurpitsan kypsyä miedolla lämmöllä kunnes se on aivan läpikuultavia. Aseta siivilä kulhon päälle ja nosta kurpitsanpalat kauhalla siihen keitinvedestä. Anna kurpitsan valua kunnes suurin osa keitinvedestä valuu kulhoon. Keitä keitinvettä kokoon kunnes siitä on noin kolmannesjäljellä. Lisää sekaan sokeri ja anna sen liueta kurpitsaveteen. Soseuta kurpitsa sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa. Lisää kurpitsasose sokeriveden sekaan ja kiehauta hillo ylös. Anna hillon hautua miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia. Kuori pinnalle muodostunut vaahto pois. Kaada kurpitsahillo huolella puhdistettuihin lasipurkkeihin. Pane purkin kansi kiinni ja anna jäähtyä kunnolla. Lasipurkit säilyvät viileässä avaamattomina noin vuoden. Avatun hillopurkin sisältö taas kannattaa syödä parin viikon sisällä.