17. lokakuuta 2011

Lohitahna kanapeet


Lohitahnaa cocktailpaloilla, pieniä suunpalan kokoisia alkupaloja, tapaksia. Pieniä kauniin vaaleanpunaisia kanapeita joissa kevät sipulilla maustettua lohitahnaa.

Suupalan kokoista sormiruokaa

Harrastan paljon pieniä voileipiä, cocktailpaloja tai kanapeita. Olen jo vuosikausia suunnitellut ja miettinyt mitä kaikkia kanapeita ja Tapaksia haluaisin syödä. Idea on että valmistaisin vain ja ainoastaan pikkuherkkuja joita sitten syötäisiin koko päivä tai jopa viikonloppu. En ole siis suunnitellut näit syötäväksi mihinkään juhliin, vain haluan valmistaa pikkuherkkupaloja vain omaan perheen huvituksena ja hauskuuttamisena.

Tällä tavalla kai saan jotenkin kuviteltua että työtä olisi vähemmän, ainakin sinä päivänä kun herkkuja syödään. Olen laiska mutta itseni tuntien ahertaisin tätä ennen hullun lailla viikkokaupalla jotta saisin itse tehtyä kaikki herkut alusta asti ja koottua ne kasaan valmiiksi syötäväksi. Tämä cocktailpalojen herkkulista on vuosien mittaan vaihdellut rajusti, joitakin sinne on lisätty, toisia on taas poistettu mutta tämä lohitahna on yksi joka ilmeisesti on sinne ilmestynyt jäädäkseen.

On oikeastaan hassua että opin tonnikalamajoneesin juuri Seychelleillä, saarilla jossa sitä samaista tonnikalaa pyydetään ja purkitetaan siihen purkkiin josta sitä syötiin. Vuosien mittaan olen kehitellyt sen reseptin perusteella muitakin vaihtoehtoja, ja tämä keitetystä lohesta on parhaimpia. Se sopii sekä välipalaksi, naposteltavaksi iltapalaksi.

Kalatahnaa evääksi

Se sopii myös hyvin retkievääksi patongin väliin piknikille tai cocktailpalaksi kutsuille, tai osaksi seisovan pöydän herkkuja mutta erittäin hyvin myös esimerkiksi voileipäkakun täytteeksi, ja jos haluat välttää liikkaa rasvaa suosittelen sinua korvaamaan puolet majoneesista maitorahkalla. Tällöin tahnasta tulee hieman jähmeämpää. Tahnan voi hyvin valmistaa päivän, pari etukäteen ennen juhlia.

Tätä lohitahnaa meillä syödään satunnaisesti ympäri vuotta. Rucolasalaatti on kivan mausteista joten se sopii hyvin tähän pariksi, ja leipänä voit käyttää sitä leipää mitä milloinkin sattuu olemaan saatavilla, mutta mielestäni vaalea rapea leipä sopii hyvin kesään ja kevääseen, kun taas tummempi tai hapanleipä sopii paremmin tämän kanssa talvella ja syksyllä. Retkieväänä leipä kannatta ensin voidella voilla jottei lohitahna imeydy liikaan leivän sisään ja tee siitä liian pehmeätä, jolloin se voi rikkoontua ja tippua syöjän syliin. Lohitahnan ei pidä antaa olla esillä huoneenlämmössä liian kauan, joten valmiita voilla voideltuja lohitahna voileipiä kannattaa joka säilyttää jääkaapissa ja ottaa niitä kysynnän tullen mukaan lisää tarjolle, tai valmistaa ne vasta kun ne syödään.

Itse käytän tähän leivänpäälliseen useimmiten ylijäänyttä keitettyä lohta, harvoin keitän sitä varta vasten mutta voit yhtä hyvin käyttää tähän säilykelohta, jos löydät hyvälaatuista. Itse en ole pahemmin tutustunut säilykelohiin, joten en osaa suositella mitään merkkiä. Ja kirjolohikin käy, jos siitä pidät. Keitetyssä lohessa ja majoneesissa on jo suolaa, joten sitä ei kannata lisätä kuin vasta lopussa kun tarkistaa tahnan maun.

Koska itse voit säädellä lohitahnan makua voit päättää miten paljon joutavaa vieraasi milloinkin tarvitsee, mitä suolaisempi lohitahna sitä enemmän juomia tarvitaan. Parasta tähän on käyttää kevätsipulia koska se on aika mietoa, mutta talvella on joskus tyydyttävä keltaiseen sipuliin tai purjosipuliin. Oikeaoppisesti cocktailpaloihin käytettyjen leipien reunat poistetaan, ja tähän käytetään valkoista paahtoleipää mutta näin, patongin reunat tallessa, pikku leipäset ovat mielestäni houkuttelevamman ja herkullisemman näköisiä.

Lohitahna kanapeihin

100 g keitettyä lohta
1-2 punaista kevät sipulia
1 dl majoneesia
merisuolaa
½-1 tl valkopippuria
leipää

Pane kylmä lohi kolhoon jossa se soseutat. Lohi haarukalla jos et halua tahnasta aivan sileää, muuten kannattaa se soseuttaa sauvasekoittimella. Pese sipuli ja hienonna se, karkeasti jos haluat sattumia ja hienommin jos haluat tasaisen tahnan leivällesi. Lisää sekaan sipuli ja majoneesi ja sekoita lusikalla kunnolla. Tarkista lohitahnan maku ja mausta se suolalla ja valkopippurilla. Siirrä tahna tarjoilukulhoon ja anna sen tekeytyä jääkaapin kylmässä tiiviisti muoville peitettynä pari tuntia ennen sen syöntiä. Leikkaa patongista ohuita viipaleita. Voitele viipaleet ja levitä päälle ohut kerros lohitahnaa. Koristella leipäset tillillä, ruohosipulilla tai Rucolan kukilla. Säilytä leivät viileässä muovilla peitettynä kunnes on aika tarjoilla ne.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...