31. lokakuuta 2011

Kurpitsan siemenleipä


Uunituoretta täysjyväleipää maustettuna paahdetuilla kurpitsan siemenillä.

Tämä leipä oli pelkistetyn maustamaton vaikka lisäsin siihen näiden tavanomaisten käyttämieni pellavansiementen sijaan kurpitsan siemeniä, jotka ensiksi paahdoin.

Hiiva tarvitsee sen optimaalin lämmön jossa se parhaiten toimii joten jotta leipä valmistuu nopeammin kannatta leivän neste hieman lämmittää. Jos käytät vettä on paras vesi joko on jo kiehautettu jonka jälkeen se on saanut jäähtyä käden lämpöiseksi. Leivän nesteen pitää aina olla kädenlämpöistä oli se sitten vettä tai heraa, se ei saa olla lämpimämpää jottei hiiva kuole. Leipää kannattaa myös aina nostattaa lämpimässä paikassa jossa ei vedä.

Suolan lisäämisen ajankohta leipään on kiistelty asia, joidenkin teorioiden mukaan suolan lisääminen liian aikaisessa vaiheessa tappaisi osan hiivasienistä, mutten ole huomannut tässä mitään eroa milloin suolan lisää, taikinani ovat aina nousseet odotetulla tavalla. Joskus leipään kannattaa lisätä pieni lusikallinen joko sokeria tai hunajaa jotta leipä nousisi paremmin, mutta liiallinen makeuttaminen muuttaa leivän makua, joten nostatan mieluummin leipääni pidempään kuin lisään siihen sokeria.

Kaikkia hienoja speltjauhoja ei välttämättä tarvitse saada leivän sekaan. Jauhojen määrä vaihtelee leipomiskerrasta toiseen. Joskus leipä vetää enemmän jauhoja, toisinaan taas vähempi määrä riittää. Leipä on parhaimmillaan uunituoreena ja tästä syystä myös taikinan koko on pieni, tällä saat vain se yhden maittavan leivän, jollet sitten leivo pieniä sämpylöitä samasta taikinasta. Leivän päälle voi ripotella kurpitsan siemeniä, mutta näiden siemenien ei tarvitse olla etukäteen paahdettuja, paahdetut voivat uunissa palaa karrelle. Ripottele siemenet leivän päälle ennen kuin viillät sen pintaa ja annat leivän nousta toista kertaa pyyhkeen alla ennen uuniin menoa.

Kurpitsan siemenleipä
4 dl vettä
25 g tuorehiivaa
1 dl tattarijauhoja
6 dl graham speltjauhoja
2 tl suolaa
1 dl kurpitsan siemeniä
1 rkl fenkolin siemeniä
4-5 dl hienoja speltjauhoja

Paahda kurpitsan siemenet kuivalla teflonpannulla koko ajan sekoittaen ja anna niiden jäähtyä. Hienonna morttelissa fenkolin siemeniä. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Kaada haalea vesi ja kulhoon, lisää mausteet, jäähtyneet kurpitsan siemenet ja jauhot paisti hienot speltjauhot ja sekoita kunnolla. Vaivaa siitä löysä taikina. Lisää speltjauhoja pienissä osissa ja vaivaa taikinaa puhtaalla pöydällä kunnes taikina on kiinteätä ja eikä enää jää kiinni alustaan ja se on saanut hyvän sitkon. Muovaa taikinasta pyöreä pallo, pane se takaisin kulhoon ja sirottele päälle vähän jauhoja ja peitä se liinalla. Anna leivän nousta noin puolentunnin ajan lämpimässä paikassa jossa siihen ei vedä. Kokeile onko leipä valmis varovasti painamalla sitä sormella. Jos taikina heti ponnahtaa takaisin on leipä valmis, mutta jos leipään jää reikä pitää sen antaa nousta lisää. Vaivaa taikinaa hienoilla speltjauhoilla jauhotetulla pöydällä ja lisää speltjauhoja pienissä erissä
Kun taikina on kimmoisaa ja ponnahtaa kivasti takaisin käsiin pöytää vasten, leivo siitä iso pyöreä leipä. Pane leipä leivinpaperille uunipellille. Sivele leivän pintaa kevyesti haalealla vedellä. Leivän pitää saada kevyttä kosteutta pintaan, se ei saa olla vedestä valuvan märkä. Leikkaa terävällä veitsellä siihen pari kolme viiltoa ja anna sen nousta lämpimässä paikassa peittämättömänä. Tämä kestää puolisen tuntia tai reilun puolen tunnin. Kokeile samalla tavalla kuten aikaisemmin onko leipä noussut valmiiksi. Paista uunissa 35–45 minuuttia 200 asteisessa uunissa. Leivän tietää olevan kypsää kun sen pohjaan koputtaa, leipä on valmista kun kopahdus on kumea. Anna leipien jäähtyä ritilällä ilman liinaa jotta se saa rapean pinnan. Tarjoile leipää vihreän hernesoseen kera uunituoreena.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...