20. lokakuuta 2011

Vihreä tomaattichutney


Vaniljalla maustettua vihreätä tomaattichutneytä, hyvä tapa hyödyntää tomaatteja kun ne eivät enää syksyllä ehdi kypsiä oksillaan, jos uskallat. Jollet uskalla käyttää vihreitä raakoja tomaatteja suosittelen että käytät kypsiä vihreitä tomaatteja.

Tänä syksynä olen ollut erityisen kiireinen saamaan kaikkea satoa otettua talteen ja siksi monet reseptin ovatkin keskittyneet vihannesten ja hedelmien säilöntään. Ja älkää vain luulko että nyt se loppuu, ei, reseptejä on enemmän kuin kehtaan edes kertoa, ja niistä hyväksi todetut ja valikoidut tulen julkaisemaan täällä, joskus. Kokeilen myös uusia reseptejä mutta toistaiseksi minulla taitaa olla niin paljon vielä vanhoja korvan takana odottamassa vuoroaan etten tiedän miten ja milloin ne kaikki saisin kuvattua. Tämä sikis koska niitä käytetään ja kehitellään delleen.

Kun viljelee tomaatteja, tulee syksy ja kylmät yöt halla mukanaan, aina ennen kuin kaikki tomaatit ovat kypsiä ja punastuneet valmiiksi. Nämä vihreät tomaatit hieman happamat voi kerätä sisään ja antaa kypsyä ikkunalaudalla, mutta niitä voi myös hyödyntää muuhun jos uskaltaa.

Kirjoittaessani tätä tekstiä tarkistin myös jotain jota hämärästi muistin korvan takaa, että vihreät tomaatit sisältäisivät jotain munuaisia häiritsevää ainetta enemmän kuin kypsät punaiset tomaatit mutta totesin asian vähän enemmän moniulotteisemmaksi kuin osasin arvata. Tiedän hyvin että ihmiset joilla on munuaisvaivoja pitää välttää liiallista tomaatin syömistä, ja että tätä ärsykettä on vieläkin enemmän vihreissä kypsymättömissä tomaateissa. Tiesin myös että vihreät tomaatit sisältävät myös perunan vihreissä kohdissa olevalle myrkylle, solaniinille sukua olevaa tomatiinia, mutta en ollut tietoinen että Evira ei suosittele vihreiden tomaattien syömistä, ei edes niiden kypsennyksen jälkeen.

Joten, ota jos uskallat, ja jätä jollet uskalla. Jos uskallat, voit valmistaa vihreätä tomaattichutneytä joka on ihanaa herkkua lisukkeena lihalle, tai voileivän päällä. Älä kuitenkaan syö sitä isoissa määrin, vain harvakseltaan, en myöskään suosittele sitä lapsille syötäväksi. Tämä on lievässä myrkyllisyydessään parhaita tomaattichutney reseptejä joita olen koskaan maistanut, ja siksi se on meillä jäänyt käyttöön ja koska joka vuosi ei jää vihreitä orpoja tomaatteja yli, ei tätä herkkua edes ole tarjolla meillä joka vuosi, riippuen sadosta. Viime vuonna toivoin niin että äitienpäivälahjaksi saamani kirsikkatomaatit olisivat vielä ehtineet tehdä vihreitä tomaatteja chutneyhyn, mutta toisin kävi. Sain silloin vain uunissa paahdettuja punaisia tomaatteja, vaikka nekin olivat erittäin herkullisia. Ja jollet uskalla, tai halua kokeilla tätä reseptiä voit suosiolla valmistaa myrkytöntä lipulia, hillotua kurpitsaa tai kokeilla anopin herkullista ananaskurpitsaa tai käytä niitä kypsiä, väriltään vihreitöä tomaatteja. Chutney on tosiaankin herkullista.

Tomaatit sisältävät hyvin paljon nestettä joten ne suolataan ensin jotta niistä saa poistettua liiat nesteet. Kokemukseni mukaan vihreissä tomaateissa on vähemmän nestettä kuin kypsissä punaisissa ja tällä tavalla tomaatit kiinteytyvät hieman. Samalla ne myös maustuvat suolalla, eikä pikkelssistä tule liian vetelää. Jos tomaatit ovat hyvin isoja tarvitaan koko määrä maustelientä, mutta jos tomaatit ovat pienempiä ne mahtuvat paremmin lasipurkkiin ja tällöin kannattaa lientä keittää kokoon ennen kuin se lisätään tomaattien päälle. Tällä samalla reseptillä voit myös valmistaa punaisia kypsiä tomaatteja, mutta vanilja vaan mielestäni sopii paremmin vihreitten tomaattien kanssa.

Tämän chutneyn ei ole tarkoitus olla tulinen, mutta jos haluat siihen tulisuutta voit lisätä siihen vihreätä chiliä, jos lajike on tulista riittää yksi chili ja miedompaa lajiketta voi käyttää pari, kolme chiliä. Chilin ei kuitenkaan pidä kiehua mukana liemessä, vaan se lisätään vasta liemen kiehuttua valmiiksi. Voit myös vaihtoehtoisesti valmistaa sekä vaniljalla maustettua että vihreällä chilillä maustettua chutneytä, lisäät vain mausteet purkitusvaiheessa. Muista kuitenkin pestä chili kunnolla, ja sen voi lisätä kokonaisena chutney sekaan jos haluat tulista chutneytä. Reseptissä suolan määrä on hienolle suolalle, ja jos käytät karkeata merisuolaa voit käyttää reilun desin verran sitä. Tästä tulee noin kaksi purkkia vihreätä tomaattichutneytä.

Vihreä tomaattichutney
1 kg vihreitä tomaatteja
1 dl suolaa
mausteliemi:
2 dl väkiviinaetikkaa
3 dl vettä
7 dl ruokosokeria
1 vaniljatanko
5 cm tuoretta inkivääriä
(1 vihreä chili)

Huuhtele tomaatit kunnolla ja anna niiden kuivahtaa. Leikkaa isot tomaatit neljään osaan ja halkaise pienemmät tomaatit jotta ne ovat suunnilleen tasakokoisia. Pane tomaatit kulhoon ja sirottele suola päälle. Peitä tiivistä muovilla ja pane kulhon jääkaappiin vuorokaudeksi. Huuhtele liika suola tomaateista ja anna niiden valua lävikössä. Mittaa kattilaan etikka, sokeri ja vesi. Kuori inkivääri ja suikaloi se hienosti. Halkaise vaniljatanko ja raaputa sen siemenet kattilaan. Lisää myös tanko ja inkivääri. Anna liemen kiehahtaa ylös mutta tarkista että kaikki sokeri on liuennut liemen sekaan. Lisää tomaatit kattilaan ja anna niiden kiehahtaa ylös. keitä miedolla lämmöllä viitisen minuuttia. Nosta tomaatit reikäkauhalla huolellisesti puhdistettuihin lasipurkkeihin, ja jos käytät chiliä lisää se nyt. Voit lisätä kokonaisen vihreän chilin toiseen purkkiin. Ongi ylös vaniljatanko liemen seasta ja lisää sekin lasipurkkiin. Keitä lientä nyt kokoon jos sitä on liian paljon suhteessa tomaatteihin ja lasipurkkeihin verratessa. Kuori liemen pinnalta pois kaikki vaahto ja kaada se lämpimänä tomaattien päälle. Sulje purkit tiiviillä kannella ja anna niiden jäähtyä huoneen lämmössä. Säilytä viileässä, jossa se pysyy hyvänä avaamattomana noin puolisen vuotta. Avattuna se kannatta syödä viikon, parin sisällä ja säilyttää jääkaapissa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...