Tähän voit käyttää joko pakastettuja ryöpättyjä metsäsieniä,
tai suolattuja sieniä kunhan vain liotat suolasienistä liikasuolat pois.
Kaupastakin ostetut säilötyt sienet käyvät hyvin kuin myös etikkasienet. Meillä sekä mamma että äiti
valmisti sienisalaatin vispatulla kermalla, itse taas joskus huomasin että pidän
paremmin smetanasta tai ranskan kermasta. Kermaviili taas ei tähän oikein sovi,
koska se muuttuu veteläksi sitä sekoittaessa, ja tämän sekä ranskan kerma että
smetana kestää.
Sienisala |
Suolatut, siis tönkkösuolatut sienet liotetaan runsaassa kylmässä vedessä kunnes ne ovat sopivan suolaisia, ja jos suolaa on liuennut pois liikaa lisätään suolaa loppuvaiheessa. Sieninä tähän sopivat muun muassa rouskut kuten kangas sekä karvarouskut, vaaleaorakkaat, lampaankäävät. Itse sekä suolaan ryöpättyjä sieniä että säilytän niitä pakkasessa.
Muttei sen sijaan huhta tai korvasienet, suppilovahverot,
kantarellit tai tatit eikä myöskään herkkusienet vaikka näin joskus on tapana
varsinkin kuun muita sieniä ei ole ollut tarjolla. Herkkusienillä on mielestäni
aivan oma paikkansa ruoassa, ja se ei ole sienisalaatissa.
Sienisalaatin ainekset |
Sipuli likoamassa |
Suolasienet |
Vispattu kerma ei kestä pitkiä aikoja vispattuna, siihen
vispattu ilma poistuu vaahdosta ja se lysähtää ajan myötä kokoon, joten jos
käytät vispikermaa kannattaa se vispata juuri ennen sen sienisalaattiin
lisäämistä.
Tätä pulmaa ei smetanan tai ranskan kerman kanssa ole, vispikermaan valmistettu sienisalaatti ei enää seuraavaan päivänä ole itsensä kaltainen, joten jollei kaikkea sienisalaattia ole tarkoitus syödä samana päivänä heti, kannattaa sinun valita jompikumpi hapatettu kerma salaattiin. Kumpikaan näistä ei sinänsä juoksetu, vaikka salaatista ja sen aineksista valuukin ulos vetistä nestettä. Jos valitset käyttää vispikermaa on kerman määrä sama kuin hapatetulle kermalle.
Tätä pulmaa ei smetanan tai ranskan kerman kanssa ole, vispikermaan valmistettu sienisalaatti ei enää seuraavaan päivänä ole itsensä kaltainen, joten jollei kaikkea sienisalaattia ole tarkoitus syödä samana päivänä heti, kannattaa sinun valita jompikumpi hapatettu kerma salaattiin. Kumpikaan näistä ei sinänsä juoksetu, vaikka salaatista ja sen aineksista valuukin ulos vetistä nestettä. Jos valitset käyttää vispikermaa on kerman määrä sama kuin hapatetulle kermalle.
Hienonnetut suolasienet |
Perinteinen sienisalaatti
1 sipuli
2 dl smetanaa tai vispikermaa
400 g suolasieniä tai etikkasieniä
valkopippuria
(suolaa)
Liota suolasienet runsaassa kylmässä vedessä pari tuntia. Maista
sieniä ja jos ne edelleen ovat liian suolaisia, vaihda vesi ja liota niitä
lisää. Toista kunnes sienet ovat niin suolaisia kuin haluat niiden olevan.
Sienet sekoitetaan sipulin ja kerman kanssa, joten niiden suolaisuus laimenee
muiden raaka-aineitten lisäämisen jälkeen. Valuta sienet lävikössä ja purista
niistä liiat vedet pois. Leikkaa sienet ohuiksi suikaleiksi ja tämän jälkeen
kuutioi ne hienosti. Kuori sipuli ja pilko se hienosti. Vispaa kerma jos käytät
vispikermaa. Yhdistä kulhossa hienonnetut
sienet, sipuli ja kerma, ja sekoita kunnolla. Tarkista sienisalaatin maku ja
lisää valkopippuria, ja suolaa jos se sitä mielestäsi vaatii. Sienisalaatin
tulee olla hieman suolaista. Peitä kulho muovilla ja säilytä se jääkaapissa
kunnes on aika tarjoilla se.